Index Vakbarát Hírportál

Áttörtek az oroszok, Bahmut óta a legsúlyosabb vereségét szenvedheti el Ukrajna

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2024.10.28. 13:56
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 12023. számú törvényt, amely lehetővé teszi, hogy külföldi állampolgárok és hontalan személyek szerződéses alapon csatlakozzanak az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, a Nemzeti Gárdához és az állami közlekedési szolgálathoz – közölte a Kárpáti Igaz Szó.

    A törvény értelmében külföldiek és állampolgárság nélküli személyek különleges ellenőrzés után köthetnek szerződést. Az ellenőrzést az ezután alakuló külföldiek toborzási központja végzi majd, amelynek megalakítását a kormány szabályozza.

    Az alábbi szempontok alapján vizsgálódnak:

    • Törvényes tartózkodás Ukrajna területén.
    • Korábbi adminisztratív vagy büntetőjogi felelősségre vonás.
    • Kapcsolat esetleges külföldi kémtevékenységgel, amely Ukrajna ellen irányul.
    • Egyéb körülmények, amelyek akadályozhatják a szerződéses katonai szolgálatot.

    A törvény értelmében külföldiek és hontalanok is betölthetnek tiszti pozíciókat az ukrán hadseregben.

    Az intézkedésekre, mint írták, a jelenlegi katonai helyzet és a frontvonalon kialakult bonyolult szituáció miatt van szükség. 

  • Megerősíthetem, hogy Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, ahogy azt is, hogy ezeket a katonai egységeket a kurszki régióba telepítették – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn. 

    Mark Rutte sajtóértekezletén közölte, hétfőn Dél-Korea delegációja tájékoztatta az Észak-atlanti Tanácsot és más indiai- és csendes-óceáni partnereket, Ausztráliát, Japánt és Új-Zélandot Észak-Korea növekvő részvételéről Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

    Rutte kijelentette: az észak-koreai csapatok bevetése, azaz Phenjan Oroszország illegális háborújában való részvétele jelentős eszkalációt, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését és Oroszország háborújának veszélyes kiterjesztését jelenti. A NATO-főtitkár közölte: a katonai szövetség felszólítja Oroszországot és Észak-Koreát, hogy haladéktalanul hagyjanak fel ezekkel az akciókkal, az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés elmélyülése ugyanis mind az indiai- és csendes-óceáni, mind az euroatlanti biztonságot fenyegeti. 

  • Jurij Ignat, az ukrán légierő egyik szóvivője arról számolt be a Facebookon, hogy a háború első heteiben az ukrán pilóták a Brjanszki területre repültek és „merész műveleteket” hajtottak végre Oroszország légterében – írja az Unian.

    Az első hetekben a pilóták nem egyszer sikeresen Brjanszk közelébe repültek, és logisztikai területekre mértek csapásokat több irányban. Merész és bátor műveleteket hajtottak végre

    – írta.

    Az ukrán légierő szóvivője arról is beszámolt, hogy a háború kezdetén az ukrán pilótáknak nem voltak „vörös vonalaik”, és a merész küldetések rendkívül fontosak voltak az invázió első napjaiban.

  • Moszkva Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Oroszországgal határos NATO-tag Norvégia korábban már bejelentette, hogy növeli az ország védelmi kiadásait. A norvég hadsereg hétfőn be is jelentette, hogy 

    Norvégia több mint négymilliárd korona (136 milliárd forint) értékben közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták beszerzéséről állapodott meg az amerikai hatóságokkal.

    A norvég védelmi minisztérium kereskedelmi és műszaki beszerzési hivatalának (NDMA) közleménye szerint az AIM–120C–8 AMRAAM légvédelmi rakétákat a földi légvédelemben, valamint az F–35A vadászgépek fegyverzetéhez is felhasználhatják majd.

    Bjoern Arild Gram norvég védelmi miniszter a közleményben hangsúlyozta, hogy „több és korszerűbb rakétával a norvég hadsereg jobban meg tudja majd védeni az országot a légitámadások ellen”.

    Az MTI szerint a mostani rakétavásárlás Norvégia eddigi legjelentősebb egyedi fegyverbeszerzései közé tartozik.

  • Sándor Fegyir, a budapesti ukrán nagyköveti poszt várományosa – potom másfél éve – a 444-nek adott interjújában arról beszélt, hogy az ukránok – akárcsak a magyarok 1956-ban – már győztek, nem számít, hogy a háború még tart, ugyanis „megtalálták a helyüket a világban”, és ez az igazi győzelem. 

    Bárhogyan hangoztatják, hogy a magyarok nem szállítanak fegyvert Ukrajnának, attól még a Magyarországon gyártott fegyverek jó része az ukránokhoz kerül

    – mondta Fegyir, hozzátéve, hogy továbbra sem tartja oroszbarátnak Orbán Viktort, ugyanis nem az a lényeg, amit mondanak, hanem a tettek alapján ítélkezik. És ezek alapján Magyarország nyújtja a környező országok közül a legtöbb kedvezményt Ukrajnának.

    Arra is kitért, hogy egy 100 milliós ország háborúzik egy 20 millióssal, de ettől még „nem fáradtak bele a háborúba”, hiszen a hazájukat védik, az oroszok pedig „csak egy ideológiáért” harcolnak. A NATO-csatlakozást nem mindenképpen tartja szükségesnek Ukrajna számára, viszont a 2022-ben megindított uniós csatlakozással már egyetért, hiszen 

    az Európai Unió már annyit fektetett Ukrajnába, hogy azt képtelenség lenne visszafizetni, cserébe van kiváló termőföldünk, képzett, tehetséges, keresztény lakosságunk. Ukrajna ajándék lesz Európa számára.

    Arról is beszélt, hogy a fronton semmiféle konfliktus nincs a magyarok és az ukránok között, és Kárpátalján is ugyanez a helyzet. A problémák akkor jönnek, ha nincsenek kapcsolatok. Mindeközben a kárpátaljai magyarok fogyásáról azt mondta, hogy „ha elvész egy közösség kulturális identitása, akkor a település létezésének a tartalma üresedik ki”, és ha nincs mit átadni a következő nemzedéknek, az az igazi probléma.

  • A lengyel hatóságok a poznani konzulátus bezárásával kapcsolatban három orosz diplomatát köteleztek az ország elhagyására, a jegyzék nem a technikai személyzetre vonatkozik – közölte Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövet a RIA Novosztyival.

    Korábban Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter közölte, hogy visszavonta a poznani orosz konzulátus engedélyét, a személyzetet pedig „nemkívánatos személyeknek” nyilvánították. Ezt azzal magyarázta, hogy őrizetbe vettek egy szabotőrt, aki Wroclawban gyújtogatásokat tervezett, állítólag az orosz biztonsági szolgálatok megbízásából. Erre vonatkozóan azonban nem mutatott be bizonyítékokat.

    A konzulátus bezárására november 30. éjfélig adtak haladékot. 

  • Narendra Modi indiai miniszterelnök befolyásolhatja a háború végét, mivel népesség, befolyás és gazdaság tekintetében egy nagyon nagy állam vezetője – véli Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Modi befolyásolhatja a háború végét. Ez az ő nagy értéke bármely konfliktusban. Ez India nagy értéke, hiszen másfél milliárdos a lakossága, amely valóban hatással van erre

    – mondta Zelenszkij a The Times of India című lapban hétfőn megjelent interjúban.

    Az elnök szerint Oroszország gazdaságának blokkolása, az olcsó energia és az orosz katonai-ipari komplexum munkájának akadályozása Oroszország kisebb harcképességéhez vezetne, és rövidebb időt adna az Ukrajna elleni háborújukhoz is.

    Zelenszkij abban is bízik, hogy a G20-ak vezetői „a háború befejezésénél helyére tudják tenni Putyint”. Az elnök hozzátette, hogy nem beszélni, hanem cselekedni kell, mert a mindennapos háború embereket öl.

  • Ma, október 28-án elhunyt az arab szíriai származású ukrán multimilliomos, Adnan Kivan. A 61 éves üzletember haláláról a KADORR Group Corporation számolt be, amelynek alapítója volt. A beszámolót a Unian szemlézte.

    Ma elhunyt Adnan Kivan, a KADORR Group Corporation alapítója, a legnagyobb ukrajnai arab befektető, aki sikeres üzleti projektekről, szociális kezdeményezésekről, valamint jótékonysági és mecenatúráról volt ismert. Imával az ajkunkon búcsúzunk tőle, mert nem megosztotta, hanem egyesítette az embereket, és hitt abban, hogy minden Isten akarata

    – áll a vállalat közleményében. Nem hivatalos jelentések szerint az üzletember súlyos betegség következtében halt meg.

    Nyílt források szerint Adnan Kivan befolyásos szíriai családban született, Odesszában tanult, a KADORR Group vállalat, a The Kyiv Post kiadvány és az odesszai 7-es csatorna alapítója (ez a csatorna nemrég jelentette be tevékenységének megszüntetését). Az üzletember pénzén épült az Odessza központjában található Arab Kulturális Központ, emellett több tucat lakópark, bevásárló- és üzletközpontok.

    2021-ben a Forbes 240 millió dollárra becsülte Adnan vagyonát (a 42. leggazdagabb ember Ukrajnában és a leggazdagabb odesszai volt ezzel). Források szerint maga az üzletember 1 milliárd dollárra becsülte vagyonát, családjának több mint 40 lakóparkja van Odesszában és Kijevben. 

    Az üzletember nevéhez több botrány is fűződik. Különösen Odessza polgármesterével került konfliktusba, aki szemrehányást tett neki a város illegális beépítése miatt. Utóbbi korrupcióval vádolta a helyi hatóságokat, különösen azért, mert a Kadorr egy sürgősségi kórházat épített a városban, azt Odesszának adományozta, a hatóságok pedig magánkézbe adták a kórházat.

  • Ételadománnyal és tanácsadással segíti a menekült gyermekeket az őszi szünet kezdetén a Gyermekétkeztetési Alapítvány és a Magyar Református Szeretetszolgálat – közölték közös sajtómeghívójukban. 

    Az őszi szünet első napján az alapítvány vezetői az MRSZ munkatársaival közösen 100 menekült gyermek számára gazdagon megtöltött élelmiszercsomagokat adnak át a Gyermekétkeztetési Alapítvány felajánlásával, valamint kísérőprogramként a Magyar–Ukrán Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Gimnáziumban egész napos kreatív foglalkozásokkal, a szülők számára pedig átfogó, a magyarországi tartózkodást támogató szolgáltatásokkal kapcsolatos előadással készülnek a karitatív szervezetek képviselői.

    Mint írták, a Magyar Református Szeretetszolgálat két és fél éve, az orosz–ukrán háború kitörésének első napja óta segíti a hazánkba érkező menekülőket és a Kárpátalján maradó családokat, legyen szó akár élelemről, szálláshelyről, gyógyszeradományról vagy óvóhelyek biztosításáról. Azt is közölték, hogy 

    a háború érintettjeinek megsegítésére kiadott adományok mennyisége mára meghaladja a 2100 tonnát, ennek több mint fele közvetlenül a határon túli területekre került.

    A Magyar Református Szeretetszolgálat fontos szerepet vállal a hazánkba menekült családok integrációjának elősegítésében is: többek között közösségi programokat, egészségügyi támogatást és a magyar nyelv oktatását is biztosítják az ukrán családok számára, akiknek gyermekei idén ősszel már a harmadik tanévüket kezdhették meg magyarországi oktatási intézményekben. A menekült gyermekek megsegítéséhez csatlakozott a Gyermekétkeztetési Alapítvány is, amely szívügyének tekinti a hazánkban élő rászoruló gyerekek megsegítését.

  • Az orosz hadsereg csak az elmúlt egy hétben több mint 1100 irányított légibombát, több mint 560 drónt és csaknem 20 különféle típusú rakétát lőtt ki Ukrajnára – tudatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Oroszország nem hagyja annyiban az Ukrajna elleni terrort. Napi szintű agressziót tanúsít népünk, városaink és falvaink ellen különböző fegyverekkel

    – idézi a Kárpáti Igaz Szó az államfőt, aki azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán vezetés aktívan együttműködik partnereivel Oroszország megállítása érdekében.

    Azért dolgozunk, hogy megállítsuk az ellenséget, megerősítsük Ukrajnát és maximális védelmet nyújtsunk népünk számára, hogy az orosz terror megszűnjön

    – tette hozzá. Az ukrán légierő jelentése szerint október 27-én az orosz hadsereg 80 Shahed típusú támadódrónt indított Ukrajna ellen. A légi harc során az ukrán légvédelem 41 drónt semmisített meg Ukrajna tíz különböző régiójában.

  • Drasztikus sorozásba kezdett az ukrán hadsereg: rendszeresen járják az éjszakai klubokat, bárokat és szórakozóhelyeket, hogy a behívó elől kibújó fiatal férfiakat elvigyék a hadseregbe. A The Wall Street Journal cikke szerint elsősorban Kijevben és Odesszában razziáznak a sorozótisztek.

    Erre amiatt van szükség, mert elég sok influenszer és híresség kerüli a hadsereget és nem hajlandó a frontra menni. Szórakozni viszont ők is eljárnak. A front keleti részein az oroszok óriási túlerőben vannak, ezért van szükség egyre több emberre, hogy a súlyos veszteségeket pótolni tudják. Aki eddig hajlandó volt a hazáját szolgálni, az vagy már a hadseregben van, vagy pedig életét is vesztette a lassan 3 éve tartó öldöklő háborúban. 

    Kijev egyre gyorsabb ütemben veszíti el a katonákat, a toborzási kedv viszont folyamatosan csökken. Ma már csak alig húszezer új katonát tudnak beléptetni a hadseregbe havonta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban 14 új brigád felállítását indítványozta, amelyekkel szerinte áttörést érhetnek el a frontokon. Ebből mindössze négyet tudtak eddig feltölteni emberekkel. 

  • Szerbia 8,4 millió euró értékben generátorokat és transzformátorokat biztosít Ukrajnának humanitárius segélyként – írja az Interfax Alekszandar Vucsics szerb elnök bejelentése alapján.

    Generátorokat és transzformátorokat gyűjtöttünk össze 8,4 millió euró értékben Ukrajna számára

    – mondta az elnök.

    Elmondása szerint a segélyt az új ukrajnai szerb nagykövet fogja átadni.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a korhatár lejárta ellenére egy évvel meghosszabbította az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottság vezetőjének, Alekszandr Basztrykinnek a szolgálati idejét, aki augusztusban töltötte be 71. életévét. Megjelent az ehhez kapcsolódó államfői rendelet is. 

    A vezető közszolgálati idejét a rendeletben foglaltak szerint 2025. augusztus 27-ig hosszabbították meg – idézi a TASZSZ a dokumentumot. 

    Baszttrykin 2011. január 15. óta tölti be az orosz állami nyomozó hatóság vezetői szerepét. 

  • Az elmúlt 24 órában az ukrán védelmi erők 1680 orosz katonát, 7 harckocsit, 40 páncélozott járművet, 51 tüzérségi rendszert, valamint 114 járművet és hadieszközt számoltak fel – írja az Interfax az ukrán fegyveres erők vezérkarának jelentése alapján.

    A lap összesítése szerint így az orosz hadsereg vesztesége összesen 690 720 fő, 9120 harckocsi, 18 395 páncélozott jármű, 19 872 tüzérségi rendszer.

  • Az ukrán haditengerészet szerint október 28-án, hétfő reggel óta Oroszország nem indított hadihajókat vagy rakétahordozókat a Fekete- és az Azovi-tengerre – írta meg az Interfax.

    Reggel 6 órakor a Fekete-tengeren nincsenek ellenséges hajók és az Azovi-tengeren sincsenek ellenséges hajók. A Földközi-tengeren két ellenséges hajó van, amelyek közül mindkettő a Kalibr cirkálórakéták hordozója, összesen legfeljebb 24 rakétával

    – áll a jelentésben.

    Emellett az elmúlt nap folyamán a Kercsi-szoroson át 4 hajó lépett be a Fekete-tengerre, amelyek közül 3 továbbhaladt a Boszporusz felé, és 12 hajó lépett be az Azovi-tengerre, amelyek közül 4 a Boszporuszból indult.

  • Az orosz hadsereg 18 települést és Herszon városát támadta, melynek következtében öt ember meghalt és 13 megsebesült, köztük egy gyerek – írja az Interfax Olekszandr Prokudin, a regionális katonai közigazgatás vezetőjének jelentése alapján.

    „Az orosz agresszió következtében 5 ember meghalt és 13 másik megsebesült, köztük egy gyerek. Az orosz hadsereg kritikus infrastrukturális létesítményeket, egy egészségügyi intézményt; a régió településeinek lakónegyedét érte találat” – mondta Prokudin.

  • Ukrajna az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el a háborúban – idézi a horvát Index a Meduza független orosz portált.

    Az orosz csapatok több fronton is jelentős előrelépéseket értek el: Kupjanszktól délre az Oszkil folyóhoz nyomultak – elválasztva egymástól az ukrán erőket a térségben –, továbbá átkeltek a Donyec-medencén, elérve Csasziv Jar városának déli szélét, amely megnyithatja az utat a város elleni gyors offenzívához. Ezzel Bahmut feladása óta a legsúlyosabb vereségét szenvedné el az ukrán hadsereg. 

    Egy másik hadműveletben az orosz erők Torecko közelében áttörték az ukrán védelmet és a város nyugati szélei felé nyomultak, majd egy széles terület feladására kényszerítette az ukrán csapatokat Szelidova és Donyeck között. 

    Az orosz hadsereg szinte körülvette Szelidove kulcsfontosságú városát és Kurahovo felé halad, amely szintén fontos logisztikai csomópont Dél-Donbászban. Eközben az ukrán hadsereg nem tudja megállítani az orosz támadásokat Kurszk több frontján sem, így kénytelenek visszavonulni Szuja felé.

  • Bevetették az orosz tengerészgyalogság egy elit egységét a Kurszki régióban. A RIA orosz hírportál állítása szerint a speciális egység veszteség nélkül foglalta el az ukrán támadók egy fontos hídfőállását, mindenkivel végezve a helyszínen. A régióban az orosz állítások szerint már több mint 27 ezer ukrán katonát öltek meg, ennek ellenére a frontvonalak nem igazán változtak az elmúlt hetekben. 

  • Magyarország területére 2024. október 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 6131 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6935 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye

    A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan nyilatkozatot tett, amely arra utal, hogy a Nyugat egyre kevesebb támogatást nyújt Ukrajnának, ami arra bátorítja Oroszországot, hogy folytassa teljes körű invázióját – írja a Holoszameriki a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzése alapján.

    Putyin arra számít, hogy az a stratégiája, hogy addig kitart, amíg a Nyugat nem hagy fel Kijev támogatásával, lehetővé teszi számára, hogy győzelmet arasson Ukrajna felett – írják az ISW elemzői, idézve Putyinnak az orosz médiának nemrég adott interjúját.

    A kazanyi BRICS-csúcstalálkozó után Putyin azt mondta, hogy a Nyugat „kezdi reálisan felmérni az Ukrajna körüli helyzetet” és „megváltoztatja retorikáját” a „stratégiai vereség” szükségességével kapcsolatban. Oroszország „csak dicsérni tudja” a Nyugatot, amiért elszakadt az ukrajnai teljes orosz vereség retorikájától.

    Putyin azt is mondta, hogy az ukrajnai háború bármilyen kimenetelének Oroszország számára kedvezőnek kell lennie, és a „harctéri realitásokon” kell alapulnia.

    Ez a kijelentés az ISW elemzői szerint azt jelzi, hogy Oroszország továbbra is elkötelezett eredeti célja mellett, hogy kapitulációra kényszerítse az ukrán kormányt és megsemmisítse Ukrajnát.

  • Megerősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai államfőnek a múlt heti BRICS-csúcson, hogy Oroszország nagyra értékeli partnereinek az ukrán válság megoldására tett erőfeszítéseit − közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva, Kreml, Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva.

    „Megerősítette Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin), hogy nagyra értékeljük Kínának, Brazíliának és más, a globális Délhez tartozó stratégiai partnereinknek azt a törekvését, hogy megkeressék a konfliktus megoldásának lehetséges békés útjait. De felidézte azokat a jól ismert alkalmakat is, amikor maga (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) utasította el a tárgyalásokat” − mondta Lavrov.

    „Mi, ahogy azt Putyin elnök is megerősítette, készen állunk a tárgyalásokra” − tette hozzá az orosz diplomácia vezetője. Hangoztatta, hogy minden alkalommal, amikor „úgy tűnt, hogy a tárgyalások elkezdődnek”, és valamilyen eredményre vezetnek, a „kijevi rezsim” elutasította a megegyezést − tájékoztatott az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében jelentette be, hogy a héten újabb támogatási csomag érkezik Ukrajnába. 

    Az X-re feltöltött bejegyzése szerint egy új együttműködési forma jött létre Ukrajna és az észak-európai országok között.

    Hálás vagyok minden egyes országnak, köztük: Finnországnak, Svédországnak, Norvégiának, Dániának és Izlandnak. Minden partnerünktől támogatást várunk a Győzelmi Tervhez

    – hangsúlyozta Zelenszkij.

    Hozzátette, hogy szövetségesei mindannyian megértik, hogy mennyire fontos Oroszország globális stabilitásának a megzavarása. Ígéretei szerint északi partnereivel meg fogja vitatni, hogyan fokozhatják a nyomást Moszkva ellen. 

  • Hatalmas felháborodást váltott ki a Sofia Laurent nevű ukrán blogger, miután az orosz Sberbank bankkártyájával próbált fizetni egy Lvivben található étteremben – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Elmondása szerint húgával volt az ukrajnai étteremben, ahol minden rendben volt, egészen a fizetésig. Laurent szerint az étterem alkalmazottai „kidobták, mint egy kutyát”, amikor látták, hogy Sberbank kártyával próbálja kifizetni a számlát.

    Kijelentette, hogy nem érti, miért rúgták ki, és nem gondolja, hogy az orosz kártyák használata az ukrajnai háború harmadik évében nem normális. A lány meg van győződve arról, hogy „nincs különbség”, hogy melyik bankot használja, és azt is hozzátette, hogy a kártya állítólag nem az övé.

  • Az ukrán védelmi hírszerzés szerint Oroszország civil rendszámú teherautókkal szállítja a frontra az észak-koreai zsoldosokat – írja az RBC-Ukraine.

    Úgy tudják, hogy az orosz rendőrség vasárnap őrizetbe vett egy civil rendszámú, észak-koreai katonákkal megrakott Kamazt a Kurszk–Voronyezs-autópályán. A lehallgatott beszélgetés szerint a sofőr Észak-Korea csapatait szállította és nem volt harci parancsa. Az Orosz Föderáció közben próbálta kideríteni, hogy a teherautó vezetője miért nem rendelkezett a dokumentumokkal.

    Mint írtuk, Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, ezzel először erősítette meg nyilvánosan a nyugati szövetségeseket megrázó lépést, amely Moszkva ukrajnai háborújának jelentős eszkalációját jelentheti.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök nem cáfolta a híreket, de kijelentette, hogy Moszkvára van bízva, hogyan működteti a kölcsönös védelmi záradékot Phenjannal.

  • Az oroszok vasárnap este ismét rakétatámadást indítottak Harkiv ellen – írja az Ukrajinszka Pravda. 

    A város polgármestere, Igor Terekhov Telegram-csatornáján jelentette be, hogy vasárnap este robbanások rázták meg Harkivot. A támadásban több lakóházban is károk keletkeztek. A hatóságok jelenleg négy halálos áldozatról tudnak, valamint több sérültet is kórházba vittek. 


  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok