Index Vakbarát Hírportál

Látványos sci-fi show-val indult a téli olimpia

Elkezdődött a XXIII. téli olimpia - az első nap

Index
2018.02.09. 12:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • És a többi nemzet is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a legendásan alul öltözött tongai sportoló mínusz 15 fokban is ebben a szerkóban fog-e felvonulni.

  • NIGÉRIA!

  • a nézőtéren elhelyezkedő emberek - merülhetne fel jogosan a kérdés a közvetítést bámulva. Az a helyzet, hogy mindenki kapott egy ledlámpát maga mellé, az villog PARANCSRA!

  • Ez lesz?

  • Jó, mondjuk biztos csúszik a jég.

  • a koreai zászlót hozó emberek fején, legalábbis nehéz másra asszociálni.

  • "Mi a faszért dobolnak ennyit?"

    "Ez olyan, mint a vizes vébé"

    - véleményezték a tévé mellett elhaladó kollégák a megnyitó-ünnepséget. 

  • Kis körökben dobolnak emberek a jégen.

  • A búra alatt című sorozatot idézte az előbb, ahogy kb. egy kisebb égboltot világítottak a pálya fölé. Tényleg állati jól nézett ki, mondjuk az egész megnyitó eddig eléggé rendben van, de mondjuk, azért nem egy vizes vébé eddig a színvonal!

  • Őszintén válaszoljon!

    Mennyire érdeklik a nagy sporteseményeket megnyitó ünnepségek?

    • 287
      Mi szükség van erre?
    • 277
      Tök jót lehet aludni rá
    • 182
      Csak ez a része érdekel
    • 129
      Nem tudom
  • Hogy jégen elkerekedett szemekkel mutogató kisgyerekek tényleg őszintén meg vannak lepődve, és nem csak begyakorolták ezeket a mozdulatokat is előre.

  • Egyelőre különböző állatokat tartanak nyakig felöltözött emberek, de láttam az előbb egy olyan valamit, ami egy tojás és egy ágyú keveréke.

  • Illetve picivel még annál is több, így épül fel a műsor:

  • Néhány órával a megnyitó ünnepség előtt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is futott a lánggal. A képen adja át éppen a stafétát Miroslav Lacjaknak, ENSZ-közgyűlés elnökének.

  • Igazságtalan a CAS ítéletét, mert az csak a NOB érveit fogadta el, amikor elutasította 47 orosz sportoló és edző fellebbezését – jelentette ki Pavel Kolobkov orosz sportminiszter pénteken a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva: "A sportolók és mi is valamennyien úgy gondoljuk, hogy a döntés igazságtalan, mert a sportolókat konkrét ok nélkül nem engedik versenyezni Phjongcshangban. (A sportolók) jelenleg az ügyvédjeikkel konzultálnak, hogy milyen további jogi lépéseket tegyenek."

    A CAS pénteken 32 olyan orosz sportoló fellebbezése ügyében hozott elutasító ítéletet, akiket a NOB nem hívott meg az olimpiára. További 13 olyan orosz sportoló és edző fellebbezését is elvetette, akiket a CAS korábban felmentett a NOB örökös eltiltása alól és ezért ismét kísérletet tettek az olimpián való indulásra. Így 168, semleges zászló alatt induló orosz versenyző vehet részt.

  • A svájci Iouri Podladtchikov két héttel ezelőtt az X-Games-en esett egy nagyot. A bukásban kisebb agysérülést szenvedett és eltörte az orrcsonját is. A félcső címvédő olimpiai bajnoka ennek ellenére elutazott Dél-Koreába, remélve, hogy annyira helyrejön, hogy elindulhat. 

    A pénteki edzésen azonban nyilvánvalóvá vált számára, hogy biztonságosan nem képes versenyezni, ezért a visszalépés mellett döntött. A snowboardos szombaton már haza is utazik. 

  • Eléggé szeles az idő Phjongcshangban, és még viharosabb lehet a következő néhány napban, ami veszélyezteti a férfiak lesiklóversenyét. A sízők arról beszéltek a Reutersnek, hogy remélik, a szervezők olyan napot választanak majd ki, amikor nemcsak biztonságos, de fair körülmények is lehetnek. Egy-egy erősebb széllökés, ami megtolja a sízőt hátulról, döntő lehet. Tehát az ilyen időt jobb elkerülni.

    A verseny a programban vasárnapra volt eredetileg kiírva, de tegnap már az is felmerült, hogy előrehozzák szombatra. Ezt az ötletet végül elvetették. Ha vasárnap nem jó az idő, hétfőn próbálják megrendezni a lesiklást két női óriás-műlesikló futam között. Ha csütörtökig nem megy le a lesiklás, akkor megcserélik a szuper-G-vel, ami így az eredetileg pihenőnapnak szánt péntekre csúszhat. 

  • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legfrissebb híre szerint a magyar küldöttség Nagy Konráddal az élén a 89. helyen vonul majd be a megnyitóünnepségen. Az összesen 91 induló ország közül a görögök nyitják a sort, a mieink a végén jönnek. Utánuk már csak Hongkong és a közös koreai csapat lesz hátra.

    Mindig a görögök vonulnak be egyébként elsőként, ha téli, ha nyári olimpiáról van szó, a többiek pedig a rendező ország nyelve szerinti ábécésorrendben jönnek. Így írják egyébként koreaiul, hogy Magyarország:

  • A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) néhány órával a megnyitó előtt elutasította 45 orosz sportoló és két edző fellebbezését, akik indulni szerettek volna a phjongcshangi téli olimpián. Egy nappal korábban 13 esetben hasonló döntést hozott a CAS.

    Ezzel véglegessé vált, hogy a viadalon 168 orosz versenyző lesz, akik semleges zászló alatt, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megnevezéssel indulnak. (MTI)

  • A rövidpályás gyorskorcsolya szombati programjában drukkolhatunk először magyar versenyzőnek a téli olimpián. A program: női 3000 m váltó elődöntő (Magyarország), női 500 m selejtező (Jászapáti Petra, Keszler Andrea), férfi 1500 m selejtező (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba) és döntő 11.00

  • Kim Jodzsong az első a Kim családból, aki átlépi a két Korea határát, úgyhogy elég nagy dologról van szó.

    A 22 fős phenjani delegációt Kim Jongnam, Észak-Korea hivatalos államfője vezeti, és tagja a többi között Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong, aki a Koreai Munkapárt agitációs- és propaganda osztályának helyettes vezetője, illetve Ri SzonKvon, a Korea-közi hivatal vezetője.

    A küldöttség háromnapos programjának részleteit biztonsági okokból nem ismertették teljesen, egyes részletek azonban nyilvánosságra kerültek. A delegáció tagjai az érkezést követően nem sokkal elutaznak Phjongcshangba, a téli olimpia színhelyére, ahol - hely idő szerint - péntek este megtekintik a megnyitó ünnepséget. Az esemény előtt azonban részt vesznek azon a vacsorán, amelyet Mun Dzsein dél-koreai elnök ad, ezen mintegy húsz állam vezetői, illetve képviselői lesznek jelen, írja az MTI.

  • Kékesi Márton alpesi síző szerint a phjongcshangi téli olimpia férfi lesikló pályája tízes skálán nyolcas nehézségű: "Persze Kitzbühel húszas nehézségű. Mindenesetre mentem már nehezebb pályán is" - mondta a második hivatalos edzés után.

    "Spórolni kell a léccel, mert a nagy hideg miatt nemcsak rendkívül kemény a hó, hanem kristályos is, ezért hatalmas a súrlódás és szinte elégeti a léceket. A versenyre szánt léceket ki sem próbálom, azokat majd csak élesben csatolom fel" - mondta az MTI érdeklődésére Kékesi.

    A másik magyar férfi alpesi síző, a szlalomspecialista Samsal Dalibor elárulta, lesiklásban nem áll majd rajthoz, a hivatalos edzéseken azért vesz részt, mert kombinációban viszont elindul. A horvát születésű sportoló negyedik olimpiáján szerepel, eddig a szocsi játékok volt a kedvence, azt tartja a legszervezettebbnek. Hozzátette, talán nem véletlenül akkor érte el legjobb eredményét, ugyanis 18. lett műlesiklásban négy éve - még horvát színekben: "Megismételhetőnek tartom. Legalábbis ezzel a céllal jöttem"

  • A második edzést is megtartották a férfi lesiklók a Dzsongszeon Alpine Centre-ben.  A második futamot az olasz Christof Innerhofer nyerte, a norvég Kjell Jansrud és a svájci Beat Feuz előtt. Utóbbi vezeti a szakági világranglistát. Két magyar is elindult a 85 fős mezőnyben. Kékesi Márton 8,45 másodperces hátránnyal a 81., Samsal Dalibor pedig 9,22 másodperccel lemaradva az elsőtől a 82. helyen végzett. A futamot hárman nem tudták befejezni. 

  • Az olimpiák egyik leglátványosabb programját magyar idő szerint 12 órakor rendezik Phjoncshangban. A szervezők emlékezetes ünnepséget ígérnek, amelyről mi is szöveges élő tudósításban számolunk majd be. Dél- és Észak-Korea egy zászlóval, de két zászlóvivővel vonul majd be.

  • Síakrobatikában a férfi és női mogul selejtezőit rendezték hajnalban. A nőknél a francia Perrine Laffont, a férfiaknál a kanadai Mikael Kingsbury végzett az élen. 

    Műkorcsolyában a csapatverseny férfi rövid programját és a párosok rövidprogramját tartották meg. Előbbiben a japán Uno Soma, utóbbiban az orosz Jevgenyija Taraszova, Vladimir Morozov kettős végzett az élen és szerzett csapatuknak 10-10 pontot. Összetettben Kanada áll az élen.

  • Már az első nap súlyosnak tűnő sérültet kellett ápolnia az orvosi csapatnak. Az első olimpiáján szereplő slopestyle-os, Laurie Blouin bukott nagyot. Állapotáról pontos diagnózis nincs, de a mentők hordágyon vitték el. Egyelőre nem tudni, ott lehet-e a vasárnapi rajton a világbajnoki címvédő.

  • A Jenny Perret, Martin Rios duó a 9-4-es végeredmény ellenére ezúttal kiélezett meccsen győzte le az amerikai kettőst, ugyanis az utolsó, nyolcadik endet még egypontos hátrányból várta. Ekkor viszont tökéletes és precíz játékkal hat pontot szereztek a nyolccsapatos mezőnyben egyedüliként százszázalékos svájciak a végén sokat rontó ellenfél ellen. A svájciak később Norvégia ellen veszítették el a veretlenségüket.

    A reggeli forduló másik emlékezetes pillanata az volt, amikor a dél-koreai páros férfi tagja hatalmasat esett a Norvégiától elszenvedett 8-3-as vereség alkalmával. Li Kidzsong rálépett az egyik kőre, emiatt kicsúszott a másik lába alól a talaj. A sportoló nagyot esett, de látszólag nem lett komolyabb baja, csak a kezét fájlalta.

    Curling, vegyespáros, 3. forduló:

    • Norvégia-Koreai Köztársaság 8-3
    • Kanada-Kína 10-4
    • Svájc-Egyesült Államok 9-4
    • Az orosz sportolók csapata-Finnország 7-5

    4. forduló

    • Svájc-Norvégia 5-6
    • Kanada-Finnország 8-2
    • Kína-Az orosz sportolók csapata 5-6
    • Egyesült Államok-Dél-Korea 1-9

Rovatok