Index Vakbarát Hírportál

A triplázó Messiék alatt lerohad legendás Barca-akadémia

2015. július 3., péntek 00:37

Miközben a Barcelona első csapata a bajnokságot, a Bajnokok Ligáját és a Spanyol Kupát is megnyerte, az utánpótlásban komoly gondok vannak, a Barcelona B kiesett a harmadosztályba, és ez jobban visszavetheti a világ egyik legjobbjának tartott utánpótlást, mint gondolnánk.

2012 novemberében az FC Barcelona a Levantéval játszott a spanyol első osztályban, és majdnem egy olyan órán át csak olyan futballisták voltak a pályán, akik a klub La Masia néven ismert akadémiájáról kerültek az első csapatba. A bajnokit 4-0-ra nyerték meg Messiék, mind a négy gólt abban az egy órában rúgták. 

Az a csapat így nézett ki: 

Victor Valdes, Martin Montoya, Carles Puyol, Gerard Pique, Jordi Alba, Xavi, Sergio Busquets, Andres Iniesta, Pedro, Lionel Messi, Cesc Fabregas.

Na, ilyen biztosan nem lesz egy jó ideig a Barcelona történetében, és nemcsak azért, mert a saját nevelések közül egyre többen hagyják el a klubot. Hanem azért, mert az utánpótlás nagyon nehéz helyzetbe került, a Pep Guardiola és Tito Vilanova által nyolc éve lefektetett rendszerből nem sok maradt. 

Ennek több oka van:

A FIFA tavaly áprilisban az utánpótlásban tapasztalt visszaélések miatt kizárta a klubot az átigazolásokból. A büntetés 2016 januárjában jár le, de addigra épp elég nagy lesz a veszteség. Az eltiltást azért kapták, mert a FIFA tíz fiatalkorú játékos leigazolását szabálytalannak találta.

A büntetés miatt azóta több játékost elvesztett a Barcelona, sokan arra várnak, hogy eldőljön, mi lesz a sorsuk, mert felfüggesztették a játékjogukat. Ilyen például a koreai Li Szungvo, akit kivételes tehetségnek tartanak.

Az újabb veszteség hétfőn jött: a nigériai születésű Bobby Adekayne, aki noha korábban megegyezett a Barcelonával, ám közbejött az eltiltás, így a 16 éves szélső szabadon igazolható lett és a Liverpoolhoz szerződött. 

Ennél is nagyobb problémát jelenthet hosszabb távon, hogy a Barcelona B kihullott a spanyol másodosztályból. A csapat a Segunda B-ben kezdi meg a következő idényt, ezt a bajnokságot Spanyolországban csak süllyesztőként emlegetik.

A Barcelona főleg a fiatalok kinevelésére, megerősítésére használta a B csapatot, nekik így még nehezebb dolguk lesz:

Utánpótlás a nagy riválisnál

Meg lehet nézni, hogy a Real Madridban hányan ragadtak meg az első csapatban olyanok, akik a Castillából érkeztek. Carvajal csak egy leverkusenes kitérő után tudott bekerülni a nagy csapatba, ahol Ancelotti egyik kedvence lett, 42 meccset játszott az idén, Nacho többször is kezdő volt az idén a védelemben (22-szer játszott, a legtöbbször csereként), de ehhez az is kellett, hogy a védelemben alapembereknek számító játélkosok közül többen sérülésekkel bajlódtak egész évben, és ott van Jese (23-szor játszott az idén), aki nagy tehetségnek indult, de egy sérülés miatt ki kellett hagynia majdnem egy szezont, mostanra is csak kiegészítőemberként számítanak rá. 

A harmadosztály nyilván nem lesz vonzó azoknak a játékosoknak sem, akik úgy szerettek volna karriert csinálni, hogy a Barcelona B-t ugródeszkának használják, és aztán kevésbé erős klubokhoz igazolnak. 

Hogy mennyire komoly a helyzet, azt jól jelelmzi, hogy a csodagyerekként beharangozott 18 éves Alen Halilovicról is hallani lehetett, a harmadosztály neki nem járja, és majd a nyáron átgondolja, hogyan tovább. Akár többen is követhetik.

Akik a Barcelona-akadémiáról kerültek ki, és már máshol játszanak 

Mellette olyan ígéretek fociztak a múlt idényben a másodosztályú klubból kihulló B csapatban, mint Sandro Ramirez, Munir El-Haddadi, Adama Traore és Sergi Samper.

A felkészülésben és a szezon első heteiben Sandro, Munir és Sergi is megkapta a maga lehetőségét, a felkészülési mérkőzéseken villogtak is, gólokat is rúgtak, vagy éppen előkészítettek, és még a bajnokságban valamint a Bajnokok Ligájában is játszottak szeptemberben.

Ám elég hamar kiderült, hogy olyan klasszisok mögött, mint Suárez, Neymar és Messi nem nagyon lesz esélyük, fele annyira sem voltak annyira veszélyesek, amikor a kezdőbe kerültek.

Luis Enrique a szezon elején Neymar és Messi mellett harmadikként próbálkozott Sandróval, Munirral és Pedróval is, de aztán Suárezé lett a munka, a fiatalok számai pedig így néztek ki az idény végén: 

  név spanyol bajnokság   Bajnokok Ligája   Spanyol Kupa   másodosztály  
  Munir   10 meccs/1gól   3/0 3/0   17/4  
  Sergi   - 1/0 3/0   34/0
  Sandro   7/2   3/1 2/1   30/8  
  Halilovic   - -   1/0   29/4  

Sandro igyekezett kihasználni a lehetőségeit, Munirt is kipróbálták a szezon elején szinte az összes kiírásban, de a horvát Halilovic csak egy kupameccsig jutott. És ők együtt sem tudták megakadályozni azt, hogy a Barcelona B kiessen a másodosztályból.

A csapatot a szezon közben átvevő Jordi Vinyals az alázatot, a felelősségérzetet és a megfelelő intenzitást hiányolta a játékosaitól, szerinte a La Masia által képviselt értékek eltűnőben vannak. 

De azért nem csak ezen múlt, hogy a BL-győztes második csapata a harmadosztályba csúszott le. 

Ez a csapat az előző idényben a harmadik helyen zárta a másodosztályt, ezért is lepett meg sokakat a kiesés.

Hosszú folyamat vezetett idáig, hogy ezt megértsük, érdemes végigvenni, kik és hogyan irányították a B csapatot az elmúlt években.

A rendszer, amit Guardiola alapozott meg 

Miután 2007-ben Pep Guardiola és az azóta elhunyt Tito Vilanova megkapta a negyedosztályban senyvedő B csapatot, egy olyan rendszert dolgoztak ki, ami évekig tökéletesen bevált.

Az volt az alapkoncepció, hogy a fiatal, beépítendő játékosok mellett rutinosabb, fizikálisabb alapembereket vetettek be, mivel leginkább az volt a probléma a megörökölt kerettel, hogy túl sok volt a kis termetű és fiatal futballista, akiket könnyen elnyomtak a pályán. 

A negyedosztály kegyetlen világ a fejlődni akaró fiataloknak, úgyhogy az idősebb, nagyobb játékosokat direkt úgy válogatták ki, hogy segíteni tudják az ifik fejlődését. Ilyen focisták voltak többek között David Corcoles, Xavi Torres, Dimas Delgado, Eneko Fernandez, Victor Espasandin és Emilio Guerra.

Tisztában voltak vele, hogy az első csapatig sosem fognak eljutni, de kihasználták a lehetőséget, hogy Barcelona B-ben készülhetnek, és aztán közülük többen egy spanyol elsőosztályú klubnál kötöttek ki. Nem is maradhattak sokáig, mert a rendszer másik fontos eleme volt, hogy ezek az emberek maximum két évet töltsenek a csapatnál, így nem voltak útban, ha egy-egy fiatal beért. 

Ezzel a rendszerrel előbb Guardiola, majd Luis Enrique irányításával lépkedett előre a B csapat, egészen a másodosztályig,. Aztán Luis Enrique is távozott, a Roma edzője lett, közben elnökváltás történt a Barcelonánál,  Joan Laportát Sandro Rosell váltotta. 

Az új Messire várva 

Rosell Eusebio Sacristánt nevezte ki a B csapat élére, és bár az eredmények egy ideig jöttek, de az új edző nem vitte tovább a rendszert: a rutinosabb, erősebb alapemberek helyét fokozatosan felváltották a fiatalok.

Ők tehetségesek voltak, de még nem volt elég rutinjuk. A csapat sem játszott már abban a szisztémában, mint az első csapat, pedig éveken át ez is alapfilozófia volt, mivel így a fiatalokat könnyebb volt beépíteni az első csapatba. De egy idő után ez a folyamat is leállt, vagy legalábbis lelassult. 

Nyilván senki nem várta, hogy a Barcelona B ontsa magából az új Messiket meg Xavikat, mert ez nem reális elvárás.

Generációnként csak egy-két ilyen játékost tud kitermelni egy-egy akadémia, akármennyire is a világelitbe tartozik. És itt egy következő probléma, mégpedig a megfigyelőhálózat, amire a Barcánál dolgozó edzők panaszkodtak a Grup14 szerint: a megfigyelők nagyon ráálltak arra, hogy a következő Messit meg Xavit keresik, ami hosszabb távon káros hozzáállás.

Ráadásul úgy tűnik, hogy Eusebio irányítása alatt az első csapatba adott Marc Bartra, Martin Montoya, Sergi Roberto, Jordi Masip, Rafinha-folyamattal valami megállt. Egy kivétellel ők sem igazán tudtak megragadni a csapatban: Montoyát valószínűleg most adják majd kölcsön az Internek, Bartra tizenegyszer kezdett a Barcelonában a legutóbbi idényben, Sergi idén már csak négyszer, a kapus Masipot lassan elfelejtjük, Rafinhára viszonylag sokszor számított Luis Enrique.

Rafinha leginkább a celtás kölcsönszezon alatt fejlődött, de őt és Bartrát is inkább Luis Enrique-nevelésnek tulajdonítják, mivel ő építette be őket a B-be. Összeségében Eusebio négy év alatt nem tudott annyi minőségi játékost adni, mint korábban Luis Enrique és Pep Guardiola. 

A bajt tetőzte a FIFA-büntetés, és ezzel járó pánik, leváltásokkal és új emberekkel, közben a B-vel pocsékul szereplő Eusebiót is kirúgták.

Az idény közben őt váltó ifiedző, Jordi Vinyals sem tudta megakadályozni a kiesést, annyira szétesett csapatot kapott. 

A Barcelona B úgy végzett a másodosztály utolsó helyén, hogy

Hogy miért? Az Inside Spanish Football szerint Eusebio viszonya nem volt a legjobb a játékosaival, volt, aki nyíltan kritizálta, hogy egy szót nem beszélt vele éveken át. Konfliktusba került Adamával és Sergivel, aztán büntetésből padoztatta őket.

Ugyanazokhoz, sok esetben rutintalanabb játékosokhoz ragaszkodott, hiába szerepelt a csapat egyre rosszabbul. Hiányoztak a rutinosabb, fizikálisabb emberek a csapatból, akik a korábbi rendszer fontos részei voltak. A csapat egyre defenzívebben, konzervatívabban játszott, a játékosok fejlődése is mintha megállt volna.

Ezt Luis Enrique is beláthatta, aki idény közben teljesen letett a tehetségek beépítéséről.  

Ami a zavart fokozza, hogy nem csak a B csapattal vannak gondok. A nemrég 

az ifjúsági BL-t nyert Juvenil A-korosztály a negyedik helyen fejezte be a bajnokságát, tizennyolc ponttal maradtak le az első Espanyoltól, ami óriási csalódás. Pláne úgy, hogy a Barcelona évente 13 millió eurót áldoz akadémiájára, míg az Espanyol 3 milliót.

A hírek szerint már ebből a korosztályból is távozóban van több tehetség, például a a tizenhét éves Ayoub Abou. A marokkói légióssal kapcsolatban érdemes azt is megjegyezni, hogy az utánpótlásban egyre inkább az afrikai származású játékosokra hagyatkoznak a kezdőkben, mert jobb fizikai adottságokkal rendelkeznek, ugyanakkor az akadémiáról feljebb jutni eddig még egyik sem tudott igazán.

Tajti a Juvenil A-ba kerülhet

A Barcelona utánpótlásában, a bajnokságában második helyen végzett Juvenil B-ben játszott a legutóbbi idényben a magyar Tajti Mátyás, és júniusban már azt lehetett hallani róla, hogy a következő szezont egy szinttel feljebb, a Juvenil A-ben kezdheti meg. Onnan már a következő lépés a Barcelona B csapata lehetne a tizenhét éves utánpótlás-válogatott játékosnak. 

Akkor most ki a hibás? 

Amikor Sandro Rosell 2010-ben elnök lett, azonnal tisztogatásba kezdett a klubban, több embert az utánpótlásban is leváltott, azonban megkérdőjelezhető személyi döntéseket hozott, leginkább azért, mert a kulcspozíciókba a barátait rakta.

A legrosszabb döntést talán akkor hozta, amikor az utánpótlás éléről az ősbarcás Jose Ramon Alexankót azzal az Albert Benaigesszel együtt elküldte, aki húsz éven át dolgozott a klubnál. Ez a páros B csapattól kezdve a legfiatalabb korosztályokat felügyelte, rálátásuk volt az akadémián zajló folyamatokra. 

Velük szemben Rosell olyan embereket nevezett ki az utánpótlásba, akiknek nem volt különösebb tapasztalatuk, ezért sokak szerint leginkább ő a felelős azért, hogy a világ egyik legjobb akadémiája hanyatlásnak indult, és az utána érkező Josep Maria Bartomeu sem tett sokat azért, hogy gatyába rázza a La Masiát. 

A Barcelona július végén elnököt választ. Bárki is érkezik, erre a területre kell koncentrálnia, mert nem úgy működik, mint régen.

Senki nem akarja, hogy egy generációnyi tehetség tűnjön el a süllyesztőben, csak azért, mert nem kezelték megfelelően az akadémiát. Jelenleg még megmenthető a barcelonai utánpótlás, de közbe kell lépni, mert a 16-17 éves játékosok is inkább már máshova mennek több pénzért, több lehetőségért. 

A Barcelona B helyzete nehéz lesz a Segunda B-ben, de voltak olyan játékosok, akik a harmadik csapatból verekedték be magukat az első keretbe, nem lehetetlen a dolog. Az egyik ilyen Pedro volt, a másik pedig a Barcelona egyik legfontosabb játékosa, Sergio Busquets. 

A tehetséges játékosokat kölcsönadhatják, ahogy Rafinhával már bejött egyszer, úgy Halilovic, Sergi és Munír esetében is megérhet egy próbát, mivel Luis Enrique a szezon elejétől eltekintve nem nagyon adott nekik lehetőséget.

A július végi elnökválasztásnak az is a tétje, hogy a Barcelona melyik utat választja: a PSG-t és a Manchester Cityét, vagyis inkább költekeznek, ahelyett, hogy a saját nevelésű tehetségekre támaszkodnak, vagy pedig ismét jó irányba terelik az akadémiát. 

Rovatok