Index Vakbarát Hírportál

A világbajnokság 19. napja

Vége
2018-06-27T201635Z 771866402 RC169CD91D00 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
Index
2018.07.02. 11:30

Összefoglaló

Ma is két nyolcaddöntőt rendeznek,
Mexikó sorban a hetedik nyolcaddöntőjét bukta el, Brazília verte őket 2-0-ra,
Belgium pedig 0-2-ről állt fel, és történelmi fordítással verte meg 3-2-re Japánt.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Brazília eddig öt világbajnoki címet nyert. A négyet nyerő Olaszország ki sem jutott a vb-re, a szintén négyszeres győztes Németország pedig nem élte túl a csoportkört. És mivel kiesett most a kétszeres győztes Argentína mellett az egyszer győztes Spanyolország, már csak három olyan csapat van, ami valaha világbajnokságot tudott nyerni.

    Franciaországnak és Angliának 1-1 győzelme van, Uruguaynak pedig kettő, vagyis a Brazíliának több vb-trófeája van (5), mint az összes többi csapatnak együtt (4).

  • Drámai végjátékkal, tizenegyesekkel jutott tovább Horvátország Dánia ellen. A győzelmet a helyszínen nézte végig Kolinda Grabar-Kitarovics horvát államfő, aki a meccs után bement az öltözőbe, és egyenként végigölelgette az egész stábot.

  • A három 11-est is megfogó (egyet a hosszabbítás végén, kettőt a büntetőpárbajban) Kasper Schmeichel lett a Dánia-Horvátország legjobbja.

  • A Chelsea belga játékosa, Eden Hazard nem kárörvendő. egyszerűen csak pragmatikus. A két legnagyobb sztár illetve csapataik kiesésével Belgium esélyei is megnövekedtek. 

    "Ez jó nekünk, és sajnálatos nekik. Persze ha szereted a futballt, a legjobbakat akarod látni, viszont ha versenyben vagy, akkor azt akarod, hogy kiessenek, hogy több esélyed legyen a sikerre."

    (via Daily Star)

  • Horvátország kínkeservesen győzte csak le Dániát a nyolcaddöntőben, Zlatko Dalic  horvát szövetségi kapitány pedig két játékosáról is ódákat zengett a mérkőzés után: a büntetőpárbajban három lövést is védő Danijel Subasicot és a rendes játékidőben 11-est rontó csapatkapitányt, Luka Modricot dicsérte. 

    Lenyűgözött, ahogy a hibája után is eltökélt maradt. Igazi kapitányként viselkedett, ami sokat elárul róla. El tudják képzelni, milyen állapotban lenne, ha másodszor is kihagyta volna?

    – mondta Modricról, majd rátért a mérkőzés hősére is:

    Ő volt ma a mi hősünk. Három büntetőt védett, ami azért nem mindennapi. Akkor húzott ki minket a bajból, amikor szükségünk volt rá. Nagy köszönet jár neki.

  • Mexikó sorozatban hetedjére jutott tovább a tizenhat közé, amit rajtuk kívül csak Brazília mondhat el magáról, ugyanakkor a mexikóiak esetében van egy apró különbség, méghozzá az, hogy nekik az előző hat meccsből nullát sikerült megnyerniük.

    Mexikó amúgy pont a brazilokkal játszik majd a nyolcaddöntőben.

  • Bár Egyiptom pont nélkül esett ki, ez nem Mohamed Szalah-n múlott. A kiváló szezont futó támadóval a pocsék vb-szereplés ellenére is 2023-ig hosszabbított a Liverpool, vélhetően az angol bajnokság egyik legjobban kereső játékosa lett óriási kivásárlási árral. Részletek hamarosan.

  • A dán-horvát meccs 11-es párbajában Subasic kapus három büntetőt is megfogott, ezzel óriási érdemei voltak a továbbjutásban. Minden védése után az égre nézett. Így emlékezett barátjára, Hrvoje Custicra, aki 2008-ban halt meg egy első osztályú horvát bajnoki mérkőzésen, miután fejjel nekiesett a pálya szélén álló korlátnak. Akkor még mindketten az NK Zadarnál játszottak. 

    Subasic a meze alatt szinte mindig egy Custic fényképével ellátott pólót visel, ezzel is barátjára emlékezik és emlékeztet. 

  • Az első, 1882-es skót-angol válogatott meccs óta, a bokszvilágbajnoki övek mintájára számon tartott rendszerben a Dániát legyőző Horvátország az új világbajnok. A dánok még a csoportkörben, Perutól szerezték meg a vb-övet.

  • Senki nem maradt az előző döntőkben pályára lépő csapatok játékosaiból, részben azért is, mert az előző három döntőt játszó válogatottakból csak egy maradt életben: Franciaország, ami 2006-ban döntőzött.

    Az olaszok ki sem jutottak, a 2010-es világbajnok spanyolok vasárnap estek ki, a 2010-es ezüstérmes hollandok megint csak nem jutottak ki a vb-re, míg a négy évvel ezelőtti döntősök (Argentína, Németország) már kiesetek.

    Bárki nyeri a vb-t, maga a döntő is teljesen új élmény lesz számára.

  • A spanyolok ellenfelei mindössze 11-szer találták el a kaput, ebből David de Gea 10 gólt engedett be (a 11-esekkel együtt). Nem sok haszon volt a világ egyik legjobb kapusából. 

  • Hétfőn is két nyolcaddöntőt rendeznek, 16 órától amerikai derbi jön, Brazília játszik Mexikóval, majd a 20 órától kezdődő meccsen ázsiai egyetlen állva maradt csapata, Japán próbálja meg kiharcolni a továbbjutást a csoportkörben a legtöbb gólt szerző Belgium ellen. 

Rovatok