Index Vakbarát Hírportál

Kitört a járvány, elment katonának

2020. április 11., szombat 21:27

A legismertebb dél-koreai labdarúgó, Szon Hung Min jelentkezett a kötelező katonai szolgálat letöltésére hazájában, amivel egy már évek óta húzódó ügy végére kerülhet pont.

A Tottenham 27 éves támadója úgy döntött, kihasználja a koronavírus-járvány okozta kényszerszünetet, és a mostani a megfelelő alkalom, hogy végre teljesítse a legtöbb dél-koreai férfi számára kötelező katonai szolgálatot. Szon április 20-tól a tengerészgyalogság Csedzsu-szigeti kiképzőbázisán fog három hetet tölteni, viszont előtte még két hét házi karantén is vár rá, miután március végén Londonból repült Dél-Koreába.

Szon a koronavírus-járvány kitörése óta egyik karanténból a másikba kerül. Február 16-án, az Aston Villa ellen 3-2-re megnyert bajnokin játszott utoljára, ahol eltörte a jobb karját, emiatt Szöulban műtöttek meg. Amikor a sikeres operáció után visszatért Londonba, két hetet karanténban kellett töltenie, mivel akkor még Kínában és Dél-Koreában tombolt leginkább a járvány.

A Szont is nélkülözni kénytelen Tottenham ezután sorra szenvedte el a vereségeket, és a Bajnokok Ligájából is kiesett, mire Európában is megjelent a vírus. Pál nappal később kiderült, hogy az Arsenal vezetőedzője, Mikel Arteta, majd a Chelsea játékosa, Callum Hudson-Odoi is megfertőződtek, és még aznap, péntek 13-án leállították az angol bajnokságot. Először csak április 3-ig, majd ezt a rendelkezést kitolták április végéig. A jelenlegi helyzetben – amikor még a brit miniszterelnököt, Boris Johnsont is kórházban ápolják – kicsi annak a valószínűsége, hogy Szon májusban mérkőzésekről maradna le a katonai szolgálata miatt.

Sorkatonaság mint motiváció

Az 1948-as alkotmány és az 1949-es honvédelmi törvény minden 18. életévét betöltött férfit sorkatonai szolgálat teljesítésére kötelez Dél-Koreában, az északi szomszédjuk szembeni állandó védekezés és készültség miatt. A sorkatonaság 18, de akár 24 hónapon át is tarthat attól függően, hogy a sereg melyik haderejéhez kerül az ember.

A szigorú törvény az élsportolókra is éppúgy vonatkozik, mint minden más dél-koreai állampolgárra. A kevés kivétel között azok vannak, akik (az egészségügyi alkalmatlanságon túl) jelentős eredményt tudnak felmutatni a kultúra vagy a sport területén. A kiemelkedő sporteredmények után részleges felmentést lehet kapni a katonai szolgálat teljesítése alól. Az első ilyen kedvezményben részesülő sportoló a birkózó Jang Dzsongmo volt, aki az 1976-os montreali olimpián Dél-Korea történetének első olimpiai aranyérmét nyerte.

Az 1980-as években az akkori államelnök, Cson Duhvan még tovább bővítette a kedvezményezettek körét, és már az Ázsiai Játékokon szerzett első hely, vagy egy olimpiai érem is azt jelentette, hogy a katonai szolgálat kiváltható egy pár hetes alapképzéssel, és néhány óra önkéntes munkával. Mindez nem volt független attól, hogy Szöul 1986-ban Ázsiai Játékokat, két évvel később pedig nyári olimpiát is rendezett. A motiváció hatott, mert az Ázsia Játékokon 93 aranyérmet, az olimpián 33 érmet nyertek a dél-koreaiak. Mostanáig csak két, ezektől eltérő kivételt tettek: 

A kivételezéssel nem mindenki értett egyet Dél-Koreában, különösen a baseball-csapat bronzérme kapcsán nem, mivel sokak szerint a válogatott edzői nem a legjobb játékosokat válogatták be a csapatba, hanem azokat, akik így akarták megúszni a sorkatonaságot. 

Még a sportolók között is akadnak olyanok, akik szerint közel sem tökéletes a mostani rendszer. A 2007-es Ázsiai Játékokon aranyérmet nyerő rövidpályás-gyorskorcsolyázó, Song Kyung-taek szerint a legnépszerűbb K-pop együttes, a BTS tagjainak is járna a részleges felmentés a sorkatonaság alól, mert nem csak globális ismertséget, de nem elhanyagolható mértékű gazdasági hasznot is hoznak Dél-Koreának. Ám mivel ők nem komolyzenei művészek, hanem „csak” popsztárok, így ők nem részesülhetnek ilyen kiváltságban.

Nem elég a legjobbnak lenni, ott is kell lenni

Szon 16 évesen, 2008-ban került a Hamburg akadémiájára, azóta pedig folyamatosan Európában játszik. Amikor betöltötte a 18-at, már kezdőjátékos volt a Hamburgnál, majd a Bayer Leverkusen játékosaként előbb a Bundesliga, majd a Tottenhamhez igazolása után a Premier League sztárja is lett.

Bármennyire is életszerűtlennek tűnt, hogy az egyre sikeresebb profi pályafutását a kétéves katonai kiképzés megszakíthatja, a dél-koreai hadseregnél mégis folyamatosan várták a jelentkezését.

A 2012-es londoni olimpián Szon nem vett részt, hanem inkább a Hamburggal készült az új szezonra. Ezt a döntést később eléggé bánhatta, mivel a dél-koreai csapat - mint említettük - nem kis meglepetésre harmadik lett az olimpián. A kétszeresen is motivált dél-koreai játékosok a bronzmeccsen a nagy riválisukat, Japánt győzték le 2-0-ra, amivel nemcsak egy olimpiai érmet nyertek, hanem mentesültek a sorkatonai szolgálat alól is. 

Két évvel később a Dél-Koreai Labdarúgó Szövetség kérvényezte Szon akkori csapatától, a Bayer Leverkusentől, hogy engedjék el játékosukat a dél-koreai Incshonban rendezett Ázsiai Játékokra, azonban a Leverkusen nem engedte, mivel Szonnak így több bajnokit is ki kellett volna hagynia. A játékok futballtornáját a házigazda dél-koreai csapat nyerte meg, a döntőben az észak-koreai csapatot győzték le 1-0-ra egy 121. percben szerzett góllal. Szon ebből a sikerből is kimaradt.

A katonai szolgálat letöltése a 2016-os riói olimpia után lett egyre égetőbb kérdés a számára. Szon a három túlkoros játékos egyikeként kapott helyet a válogatottban, és abban bízott, hogy vele is sikerül megismételni a négy évvel korábbi sikert. A negyeddöntőben azonban Honduras legyőzte Dél-Koreát. Nem sokkal ezután kezdtek cikkek megjelenni arról,

hogy ha Szon 28 éves koráig nem kezdi el a katonai szolgálatát, akkor utána le is tartóztathatják, ha Dél-Koreába utazik.

Hogy ezt elkerülje, az egyik utolsó lehetősége a 2018-as Ázsiai Játékok megnyerése maradt.

Több mint egy meccs

Szon jelenlegi klubjánál, a Tottenhamnél nem merült fel, hogy ne engedjék el a játékosukat az Indonéziában rendezett tornára, nem sokkal azelőtt hosszabbítottak vele szerződést is. A futballista így három bajnokit hagyott ki az idény elején, amíg az U23-as válogatottal Nyugat-Jáván szerepelt.

Bár a koreai csapatnak több nehéz mérkőzése is volt – a csoportban kikaptak Malajziától, a negyeddöntőben pedig csak hosszabbítás után tudták legyőzni Üzbegisztánt – de címvédőként megint eljutottak a döntőig, ahol a tokiói olimpiára készülő, kizárólag 21 évnél fiatalabb játékosból felálló japán válogatott volt az ellenfelük. A nyomás így csak még nagyobb volt Szonékon, mivel a fiatal japán csapatot senki sem várta a döntőbe.

Ritkán fordul elő olyan, hogy az európai bajnokságok hétvégi fordulói mellett egy távol-keleti utánpótlástorna alakulása nagyobb figyelmet kapjon, de szeptember 1-jén pontosan ez történt. Ugyanis Szon személyes története miatt még érdekesebb lett döntő.

A rendes játékidőben nem született gól, de a hosszabbítás első félidejében a koreaiak eldöntötték a mérkőzést. A 93. percben Lee Szungu szerzett vezetést Szon passza után, majd a 101. percben Szon szabadrúgását Hvang Hicshan fejelte a japán kapuba. Öt perccel a vége előtt Japán még szépített, de az egyenlítés már nem jött össze, így Dél-Korea a drámai fináléban 2-1-re nyert.

Szon a lefújás után könnyekben tört ki, miután megszabadult a már évek óta nyomasztó tehertől, hogy nem kell közel két éven át sorkatonai szolgálatot teljesítenie, hanem csak egy néhány hetes képzésen kell majd részt vennie.

Nagyon jó érzés, a legjobb ajándék, amit csak kaphattam. Azt hiszem, ez életem legszebb napja. Büszke vagyok a csapattársaimra, akik 120 percen át küzdöttek ezért. Azt hiszem, megérdemeltük a sikert

– mondta Szon a győzelem után, aminek sportértéke valójában még az U21-es Európa-bajnoki-címét sem éri el, de egy dél-koreai játékosnak akár a világbajnoki címmel is felér. A győzelem után egy hónappal Szon azt nyilatkozta a Mirrornak, hogy ha elveszítették volna a döntőt, akkor addig a hadsereg csapatában játszott volna, amíg tart a kiképzése.

Federer alkalmatlan volt katonának

Szon története nem egyedülálló a sportolók körében. A legtöbb európai ország a kétezres évek közepére felhagyott a sorkatonai szolgálattal (Magyarországon 2004 novemberében szűnt meg),  azonban még mindig van néhány európai ország, ahol továbbra is fennáll ez az intézmény.

Az egyik ilyen ország Svájc, ahol 18-tól 26 éves korig tart a sorkötelezettség korhatára a férfiaknak. A képzés időtartama pedig 245-280 nap, amit 12 év készenléti kötelezettség követ, amely időszak alatt több gyakorlaton és teszten is részt kell venniük, hogy frissítsék a tudásukat. Svájcban nagy a társadalmi támogatottsága a sorkatonaságnak, egy 2013-as népszavazáson a szavazók 73 százaléka támogatta a megtartását.

A legismertebb svájci sportolónak, Roger Federernek 2003-ben kellett volna teljesítenie a katonai szolgálatát, de az akkor már Wimbledon-győztes teniszező a hátproblémái miatt alkalmatlan volt a katonai szolgálatra. Helyette társadalmi szolgálatot kellett végeznie, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy évente öt napig sportoktatóként dolgozott a bázeli otthonához közel, írta az AP. Háború, vagy katasztrófahelyzet esetén – például ha kitörne egy világjárvány – a polgári védelmi erők tagjainak a feladata, hogy segítséget és információt nyújtsanak a svájci lakosságnak.

Svájchoz hasonlóan Ausztriában is népszavazáson erősítették meg a sorkatonaság intézményrendszerét. Náluk hat hónap a szolgálat időtartama, de amennyiben a besorozott nem akar részt venni ezen, akkor azt egy kilenc hónapos alternatív társadalmi szolgálattal kiválthatja. Az idei Australian Openen döntős Dominic Thiem 2014 végén teljesített egy rövid szolgálatot, aminek kevés hasznát vette.

Nem vagyok nagy híve a sorkatonaságnak. Az a három-négy hét igazi szenvedés volt, én sportolóként kivételezett helyzetben voltam, és csak négy hetet kellett maradnom, de a többieknek hat hónapot. Ez egyáltalán nem segítette a következő szezonom kezdetét 

mondta Thiem, aki a 2015-ös AusOpenen már az első fordulóban kiesett. 

A skandináv országok mindegyikében, Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban is van még sorkötelezettség valamilyen formában. A finn Forma-1-es világbajnok, Kimi Räikkönen a pályafutása elején egyéves sorkatonai kiképzésen vett részt egy sportiskolában, ahol tiszthelyettesi rangot is szerzett. A 2018-ban megjelent önéletrajzi könyvében is több szó esik erről az időszakáról. A Forma-1 másik finn pilótája, Valtteri Bottas tizedesi rangot szerzett a katonai szolgálata idején.

Felhasznált források:

  • More than a game: not just gold on line for Son Heung-min in Asian Games final (Guardian)
  • Son Heung-min set to carry out national service in South Korea during shutdown (Guardian)
  • As South Korean Athletes Avoid the Draft, Some Ask: Why Not K-Pop Stars? (New York Times)
  • Son Heung-min: Tottenham star avoids national service following Asian Cup gold (CNN)

(Borítókép: Szon Hung Min a Dél-Korea-Ausztrália barátságos válogatott-mérkőzés (1-0) után a puszani Asiad Main-stadionban 2019. június 7-én. Fotós: Chung-Sung Jun/Getty Images)

Rovatok