Index Vakbarát Hírportál

A Realnak klubtörténeti siker kellene, a Villarrealnak kisebb csoda

2022. május 3., kedd 11:01

Szerda este a 13-szoros győztes Real Madrid a tavalyi döntős Manchester Cityt fogadja a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, amelyen a friss spanyol bajnoknak klubtörténeti sikerre lenne szüksége a fináléba kerüléshez – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Távirati Iroda.

REAL MADRID (spanyol) – MANCHESTER CITY (angol)

A két csapat egy héttel ezelőtt Angliában fantasztikus mérkőzést játszott, Pep Guardiola angol bajnoki éllovas csapata 4–3-as győzelmet aratott.

Az összecsapás rekordbeállítást is eredményezett a BL elődöntőinek históriájában: ugyanúgy hét gól esett Manchesterben, mint két korábbi alkalommal a legjobb négy között: az Ajax–Bayern München-találkozón 1995. április 19-én, illetve a Liverpool–AS Roma-meccsen 2018. április 24-én egyformán 5–2-es hazai siker született.

Tegyük hozzá, a játék képe alapján az eredmény rendkívül hízelgő volt a királyi gárda számára, reálisan két-három gól bőven volt a felek között.

A Real Madridnak így bár nem lesz könnyű dolga a visszavágón, azért maradt valós esélye a továbbjutásra.

A BL történetében csak hatszor fordult elő, hogy egy csapat azt követően bejutott a döntőbe, hogy elveszítette az elődöntős párharc első felvonását: a Liverpoolnak kétszer (2006–2007, 2018–2019), az Ajaxnak (1995–1996), a Juventusnak (2002–2003), a Milannak (2006–2007) és a Tottenhhamnek (2018–2019) pedig egy-egy alkalommal sikerült ez a bravúr.

A fennállása 35. bajnoki elsőségét a hétvégén begyűjtő madridi csapatnak klubtörténeti sikerre lenne szüksége a Santiago Bernabéu Stadionban, mivel korábban nyolc olyan BEK/BL-elődöntőből sem tudott továbbjutni, amikor a párharc első mérkőzését elvesztette.

A szurkolói egyébként erre elég egyértelmű választ adtak, a Cibeles téren tartott ünneplésen az „Igen, megcsináljuk!” kántálással biztatták a futballistákat – emeli ki az MTI a beharangozójában.

Ezek a játékosok nem veszítik el az eszüket, akkor sem, ha nehéz a helyzet. Az első mérkőzésen húsz perc után bajban voltunk, de utána szépen lassan visszajöttünk és életben tartottuk a továbbjutási esélyeinket. Három gólt viszünk magunkkal a Bernabéu Stadionba, bízunk benne, hogy bejutunk a döntőbe

– nyilatkozta Carlo Ancelotti, aki a hétvégén megnyert spanyol bajnoki aranyéremmel történelmet írt, mert ezzel ő lett az első edző, aki mind az öt európai nagy bajnokság trófeáját elhódította már.

A két csapatnak ez a harmadik egymás elleni párharca a legrangosabb európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában, 2016-ban ugyancsak az elődöntőben találkoztak, Manchesterben gól nélküli döntetlen született az első felvonáson, majd a visszavágón egy öngóllal a madridiak jutottak a fináléba. 2020-ban a nyolcaddöntőben a City kettős győzelemmel lépett tovább, mindkét találkozón 2–1-es győzelmet aratott.

Sok szép dolgot csináltunk az első mérkőzésen, több gólt is szerezhettünk volna, sajnos viszont kaptunk is. Mindkét csapat támadó futballt játszott, fantasztikus látvány volt. Bebizonyítottuk, hogy bármikor képesek vagyunk veszélyt teremteni, és győzni megyünk Madridba

– vezette fel az összecsapást Pep Guardiola, aki eddig 20 alkalommal vezette csatába az övéit (Barcelona, Bayern München, Manchester City) a Real Madrid ellen, és ez már a 12. sikere volt a 13-szoros BEK/BL-győztessel szemben. Erre a mennyiségre négy döntetlen és négy vereség jutott.

VILLARREAL (spanyol) – LIVERPOOL (angol)

A másik ágon erősorrendünk első helyezettje, a City mögött a bajnokságban egy pont hátrányban lévő Liverpool kényelmes helyzetből várhatta a keddi visszavágóját.

A Mersey-parti csapat hazai pályán a második félidőben megroppantotta El-győztes ellenfelét, és 2–0-ra legyőzte a Villarrealt. 

A korábban a Juventust és a Bayern Münchent is búcsúztató spanyoloknak kisebb csodára lenne szükségük a továbbjutáshoz, hiszen legalább két góllal kellene legyőzniük azt az együttest, amely 2022-ben még nem kapott ki vendégként!

Legutóbb december 28-án, a Leicester City otthonában maradt alul a Liverpool (1–0-ra nyert a 2016-os bajnok), azóta 22 győzelem és öt döntetlen (ráadásul a Chelsea elleni Ligakupa-döntőben 0–0 után tizenegyesekkel ugyancsak Jürgen Klopp együttese örülhetett) mellett csupán egy vereség csúszott be, az Inter elleni idegenbeli 2–0-s siker után otthon a 0–1 is belefért a nyolcaddöntőben.

Figyelmeztető lehet ugyanakkor a „vörösök” számára, hogy a nyolcaddöntő után a negyeddöntő visszavágóját is elkényelmeskedték, 3–1-es előnyről ikszeltek a Benficával, igaz, a lisszaboni 3–1 után gyakorlatilag sorcserével is uralták a párharcot.

Az első meccs után ezúttal is úgy fest, hogy csak a kozmetikázásban bízhat a rivális, de Unai Emeryék természetesen nem adták még fel a párharcot.

Az első mérkőzésen igyekeztünk ellenállni a Liverpoolnak, amennyire csak tudtunk, hogy legyenek még lehetőségeink a visszavágón. Hazai pályán más lesz a helyzet, sokkal jobban meg fogjuk őket izzasztani

– ígérte Unai Emery, míg liverpooli kollégája úgy vélte, egyelőre minden az ő tervük szerint halad.

Végig koncentráltnak kell lennünk, megfelelő hozzáállással, hiszen a visszavágót is pontosan ugyanúgy kell lejátszanunk, mint az első meccset. Kétgólos előnyünk van, ez jobb, mint a 0–0, amelyről az első találkozót indítottuk, de tisztában vagyunk azzal, hogy még nem jutottunk be a döntőbe

– nyilatkozta Klopp.

FRISSÍTÉS:

A Villarreal kedd este hiába vezetett 2–0-ra is, végül a Liverpool idegenben is nyert, így bejutott a döntőbe.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021–2022-es szezonját?

  • 8614
    Real Madrid
  • 8338
    Liverpool

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Villarreal (spanyol) – Liverpool (angol) 2–3 (Dia 3., Coquelin 41., ill. Fabinho 62., Luis Díaz 67., Mané 75.)
Kiállítva: Capoue (Villarreal, 86.)
Továbbjutott: a Liverpool, kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel

szerda 21.00: Real Madrid (spanyol) – Manchester City (angol)
Az első mérkőzésen: 3–4

(Borítókép: Laurence Griffiths/Getty Images)

Rovatok