Index Vakbarát Hírportál

Erre mit lép a FIFA? Lewandowski a karszalagján üzent a szaúdiak elleni meccsen

A labdarúgó-világbajnokság 7. napjának eseményei egy helyen

Index
2022.11.26. 21:57
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ausztrália és Lengyelország megszerezte első győzelmét a tornán, Tunézia gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe került, Szaúd-Arábiának pedig Lewandowskiék ellen nem jött össze az újabb bravúr. A lengyel sztár megszerezte pályafutása első vb-gólját, Kylian Mbappé vezérletével pedig a franciák 2–1-re verték a dánokat, így a mezőnyből elsőként jutottak tovább a nyolcaddöntőbe. Az argentinokat természetesen Lionel Messi mentette meg, aki csodálatos győztes gólt lőtt Mexikónak, Lionel Scaloni alakulata így újra saját kezébe vette a sorsát a C csoportban.

    C CSOPORT
    Argentína–Mexikó
    (Messi 64., E. Fernández 87.)
    A csoport másik mérkőzése
    Lengyelország–Szaúd-Arábia 2–0 (Zielinski 39., Lewandowski 82.) 
    A csoport állása: 1. Lengyelország 4 (2–0), 2. Argentína 3 (3–2), 3. Szaúd-Arábia 3 (2–3), 4. Mexikó 1 (0–2)

    D CSOPORT
    Franciaország–Dánia 2–1  (Mbappé 61., 86., ill. Christensen 68.)
    A csoport másik mérkőzésén
    Tunézia–Ausztrália 0–1 (Duke 23.)
    A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont (6–2), 2. Ausztrália 3 (2–4), 3. Dánia 1 (1–2), 4. Tunézia 1 (0–1) 

    A holnapi műsor:

    11.00 Japán–Costa Rica (E csoport)
    14.00 Belgium–Marokkó (F csoport)
    17.00 Horvátország–Kanada (F csoport)
    20.00 Spanyolország–Németország (E csoport)

    Köszönjük megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. További szép estét és jó éjszakát kívánunk.

  • A 87. percben egy szögletet követően Messi passzol Enzo Fernándeznek, aki egy biciklicsellel elküldi a védőjét, majd csodálatosan lövi ki a bal felső sarkot, 2–0!

  • Amikor nagyon kell, akkor lépnek elő a legnagyobbak: Di María passzolja be laposan a labdát jobbról a kaputól nagyjából 20 méterre helyezkedő Messinek, aki egy igazítást követően védhetetlenül lövi ki a bal alsó sarkot (1–0). Vezet Argentína!

  • Pedig ígéretes helyről rúghatta a PSG játékosa, szemben a kapuval, attól nagyjából 20 méterre. De továbbra is tanácstalan az Albiceleste, a 60. perchez közeledve még mindig 0–0 az állás Mexikó ellen.

  • Nem született gól az első játékrészben, többet van a labda Messiéknél, de nem igazán tudnak mit kezdeni vele. A legveszélyesebb lehetőség a 45. percben Vega távoli  szabadrúgása volt, de Emiliano Martínez nagyot repülve a levegőben lehúzta a labdát, ki sem jött róla.

  • 30 perc telt el a nap rangadójából, gólt eddig nem láthattak a szurkolók az Argentína–Mexikó-találkozón. Kőkemény összecsapásokat azonban igen, ahogyan az várható volt, nem kímélik egymást a csapatok, rengeteg a szabálytalanság a mezőnyben.

  • Helyzetjelentést adott sérült bokájáról a brazilok sztárja, Neymar, aki fotón mutatta meg a Szerbia ellen megsérült testrészét. Finoman szólva nem néz ki jól...

    Azt már a brazilok csapatorvosa korábban jelezte, hogy a csoportkör második fordulójában a svájciak elleni összecsapást biztosan ki kell hagynia a PSG csillagának, a képet elnézve azonban erősen csodálkoznák, ha a kameruniak elleni, harmadik mérkőzésen játszhatna.

  • Argentína az életben maradásért lép pályára Mexikó ellen, pikáns amerikai rangadóval zárul tehát a vb 7. napja. Íme, a főszereplők:

    Argentína: E. Martínez – Acuna, Li. Martínez, Otamendi, Montiel – Mac Allister, Rodriguez, de Paul, Di María – L. Martínez, Messi

    Mexikó: Ochoa – Gallardo, Moreno, Montes, Araujo, Alvarez – Chavez, Guadrado, Herrera – Vega, Lozano

  • Nem példa nélküli a labdarúgásban, hogy a játékosok egy-egy találkozó előtt valaki előtt tisztelegnek, vagy éppen üzennek egy-egy gesztussal. 

    Pontosan így volt ez a lengyelektől 2–0-s vereséget szenvedő Szaúd-Arábia válogatottja esetében is, akik az argentinok ellen súlyos sérülést szenvedő csapattársuk, Jasszer el-Sahrani mezével fotózkodtak a találkozó előtt. 

    A kapusával ütköző védő arc- és állkapocstörést szenvedett, emellett pedig belső vérzése is volt, ami miatt műtéten esett át – a gyógyulása azonban ilyen társak mellett vélhetően egyszerű és remélhetőleg gyors is lesz.

  • Ahogyan arról az Index is beszámolt, egy holland fociszurkoló biciklivel érkezett Katarba, azonban nem ő az egyetlen fanatikus futballszerető európai. Két francia férfi, Gabriel Martin és Mehdi Balamissa ugyanis több mint 7000 kilométert megtéve, szintén kerékpárra pattanva érkezett meg Dohába a világbajnokságra. 

     Mi ez, ha nem futballőrület? 

  • Véget ért a találkozó! Az izgalmakkal teli mérkőzés eredménye a hatperces ráadás ellenére sem változott már, így Franciaország Kylian Mbappé két találatával 2–1-re legyőzte Dániát, és továbbra is hibátlan Katarban.  

  • Nem bírta végig a nyomást Dánia, mindössze 4 perccel a rendes játékidő vége előtt, a 86. percben egy remek Antoine Griezmann-beadásra robbant be a kapu elé Kylian Mbappé, aki másodszor is eredményes tudott lenni. Franciaország–Dánia 2–1! 

  • A belga válogatott neve az elmúlt évtizedekben a legtöbb kontinens- vagy világtornán a végső esélyesek listáján ott volt, a katari vb-n azonban már maga az együttes kulcsembere, Kevin De Bruyne sem hiszi azt, hogy eljuthatnak a végső győzelemig. 

    Azt hiszem, a mi lehetőségünk a 2018-as torna volt. Jó csapatunk van, de öregszünk, több kulcsembert is elveszítettünk. Azóta érkezett több remek játékos is a csapatba, de nem azon a szinten vannak, mint a 2018-as csapat tagjai

    – vélekedett a Manchester City futballistája.

    A belga válogatott pedig egyelőre bizakodhat, hiszen az első csoportmérkőzésen 1–0-ra legyőzték Kanadát, az F csoportban vasárnap 14 órakor pedig Marokkó ellen lépnek pályára. 

  • Nem sokáig örülhettek a vezetésnek a franciák, egy szögletet követően robbant be remekül az ötös vonalához Andreas Christensen, akinek a fejese védhetetlennek bizonyult. Franciaország–Dánia 1–1!

  • Eddig bírta a nyomást Dánia, Kylian Mbappé megszerzi a vezetést Franciaországnak!  (1–0) A PSG támadója Théo Hernándezzel játszott össze remekül, akinek alapvonalról visszatett passzát azonnal kapura lőtte Mbappé, ezt követően pedig már nem tudott Schmeichel sem hárítani.

  • A szünetet követően 0–0-ról folytatódik a Franciaország–Dánia-mérkőzés. A franciák nem, a dánok szövetségi kapitánya azonban cserélt a félidőben, Andreas Corneliust Martin Braithwaite váltotta.

  • Hiába csak 20 órakor kezdődik a találkozó, már rengeteg argentin és mexikói szurkoló tartózkodik a Lusail Iconic Stadion környékén.

    Hangulatban és izgalmakban biztosan nem is lesz hiány a találkozón, ugyanis a Szaúd-Arábiától vereséget szenvedő Argentínának nem szabad kikapnia Mexikótól, ha életben szeretné tartani továbbjutási esélyeit a C csoportban.

  • Hiába a sorozatos francia nyomás, egyelőre jól állja a sarat a dán védelem, így 0–0-s, gól nélküli döntetlennel vonulhatnak be a csapatok az öltözőbe. 

  • Remekül védekezik továbbra is a dán csapat, azonban időről időre így is gólhelyzetbe kerül a francia válogatott. A 33. percben Antoine Griezmann egy indítást követően került helyzetbe, azonban kisodródott szögből a lövését hárítani tudta Schmeichel, majd a 38. percben Olivier Giroud is veszélyeztetett, de a fejese ezúttal elkerülte a kaput. 

    A gólhelyzetbe kerülő franciák listájára Kylian Mbappé is feliratkozott a 40. percben, azonban Ousmane Dembélé remek beadását ő sem tudta gólra váltani, a kapu fölé lőtt. Marad a 0–0.

  • Az ausztrálok ellen 4–1-re megnyert mérkőzésen is betaláló Adrien Rabiot fejeseire, úgy tűnik, nem készültek a világbajnokságot megelőzően a védők, ezúttal ugyanis Ousamane Dembélé beadását követően veszélyeztetett a középpályás a 21. percben, és csak Kasper Schmeichel bravúrján múlt, hogy nem szerzett vezetést Franciaország. Gól azonban továbbra sincsen, 25 perc játék után továbbra is 0–0 az állás. 

  • Dán labdajáratás és francia támadások – az első negyedóra nem hozott gólt a Franciaország–Dánia-mérkőzésen. A folyamatos francia próbálkozások ellenére egyelőre mindkét együttes védelme helytáll, így az állás változatlanul 0–0.

  • Elképesztő videó járta be a közösségi médiát: a Lengyelország–Szaúd-Arábia-mérkőzésen (2–0) egy szurkoló szaúdi mezben állt a lelátón, majd Robert Lewandowski góljának pillanatában levette felsőjét, és láss csodát: lengyel szerelés volt alatta.

  • A himnuszok éneklése után belefújt a sípjába a lengyel Szymon Marciniak, elkezdődött a D csoport rangadója, a Franciaország–Dánia-mérkőzés. A csapatok legutóbb a Nemzetek Ligájában találkoztak még szeptemberben, akkor 2–0-s dán sikerrel végződött a találkozó. 

    Ehhez mérten biztosan nem lesz egyszerű feladata most sem a franciáknak, akik a két együttes legutóbbi öt mérkőzéséből csak kétszer tudtak nyerni, ráadásul azok a győzelmek még 2015-ben, barátságos mérkőzéseken születtek. 

  • Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Lengyelország 2–0-ra legyőzte Szaúd-Arábia válogatottját a C csoport délutáni találkozóján, a sikerből pedig a Barcelona támadója, Robert Lewandowski is jócskán kivette a részét: egy gólpasszt és egy találatot is jegyzett. 

    Olyanra, hogy egy lengyel játékos világbajnokságon egy meccs alatt előkészítést és gólt is jegyezzen, legutóbb az 1982-es vb-n volt példa: akkor Janusz Kupcewicz rukkolt elő ilyen játékkal Franciaország ellen, így az újabb kimagasló teljesítményre negyven évet kellet várniuk a lengyel szurkolóknak... 

  • Megvannak a kezdőcsapatok, így küldi pályára játékosait a francia válogatottat irányító Didier Deschamps és a dánok szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand a két együttes 17 órakor kezdődő találkozóján: 

    Franciaország: Lloris – T. Hernandez, Upamecano, Varane, Kounde – Tschouameni – Rabiot, Griezmann – Mbappé, Giroud, Dembélé 

    Dánia: Schmeichel – Nelsson, Christensen, Andersen – Maehle, Eriksen, Hojbjerg, Kristensen – Damsgaard, Cornelius, Lindstrom

  • Óriási védelmi hiba után a Barca támadója megszerzi a labdát al-Malkitól, majd a kilépő kapus mellett ballal a kapu közepébe lövi Lengyelország második találatát.

  • Bár játékban a szaúdiak az utóbbi negyedórában jobbak a lengyeleknél, az európai alakulat már eldönthette volna a lényegi kérdéseket, hiszen a 63. percben Milik fejjel, nem sokkal később pedig Lewandowski térddel találta el a kapufát. A 70. percben jár a meccs, még bármi lehet, sőt akár annak ellenkezője is!

  • 1–0-s lengyel vezetésről jön a folytatás. De az első félidőben látottak alapján aligha vár könnyű félidő az európai együttesre Szaúd-Arábia ellen. Sőt... 

  • Már elérhető az Index Sportcast világbajnoki különkiadásának újabb epizódja, ezúttal a sport és a marketing kapcsolatán keresztül próbáljuk jobban megérteni, mi a fenét is keres a világ legnagyobb futballeseménye Katarban. 

    • Miért érheti meg Katarnak a vb-rendezés akkor is, ha közben – főleg az Európából érkező – kritikák kereszttüzébe kerül? Megannyi negatív hang között is működhet az országimázs-építés? 
    • Gianni Infantino, a FIFA elnöke szerint ha Katar érdemtelen most vb-t rendezni, akkor 1954-ben Svájc még inkább az volt. S az a helyzet, hogy igaza van... 
    • Kiderül, a felháborodott kommentelőknek mi fáj jobban Katarral kapcsolatban: az emberi jogi vagy a sörfogalmazási hiányosságok... (Kettőt lehet találni.)

  • Legalábbis abból kiindulva, hogy az al-Dzsanúb Stadion területének elhagyása közben az akkreditációmat ellenőrizve a biztonsági őr köszönésemre meglepődött, hogy nem értettem, amit mondott.

    Ön nem arab? Elnézést, de úgy néz ki.

Rovatok