Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a mémek Szentkirályi Alexandra visszalépéséről

június 7., 17:46 Módosítva: 2024.06.08 20:50
Több mém is készült pénteken Szentkirályi Alexandra fideszes főpolgármester-jelölt visszalépésével kapcsolatban.

A választási kampányban többször is szárnyra kaptak olyan híresztelések, hogy a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje vissza fog lépni, de Szentkirályi Alexandra ezeket mindannyiszor határozottan cáfolta (sőt, nemcsak híresztelésekről volt szó, ugyanis egy Fidesz-közeli közvélemény-kutató is mérte ezt a lehetőséget május végén). 

Végül péntek reggel, Orbán Viktor rádióinterjúja után a Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra mégis azt közölte, hogy visszalép (lapunknak azt is elmondta, hogy miért döntött így). A visszalépése megihlette az internet népét, pénteken több mém is készült ezzel kapcsolatban. 

Tovább

Felrobbantotta az internetet a szundikáló Donald Trump

április 17., 17:50 Módosítva: 2024.04.18 12:12
Donald Trump egykori amerikai elnöknek hétfőn volt az első tárgyalási napja – a négy közül – az első ellene indított büntetőjogi eljáráson. Ugyanakkor ezen a napon a legnagyobb figyelmet nem maga az eljárás keltette, hanem az, hogy Trump kétszer is elbóbiskolt – az internetezőknek pedig nem kellett több, hogy mémeket készítsenek.

Április 15-én, hétfőn kezdődött el Donald Trump egykori amerikai elnök, egyben republikánus elnökjelölt első szövetségi büntetőeljárása. A tárgyalás első napja az esküdtszék kiválasztásával indult, ám akár egy hétig is eltarthat.

Az egykori elnök többek között cégei könyvelése meghamisításának gyanúja, illetve az amerikai kampányfinanszírozás szabályainak lehetséges megsértése miatt állt bíróság elé Manhattanben, amiért egykori ügyvédje és jobb keze, Michael Cohan segítségével hallgatási pénzt fizethetett ki Stormy Daniels egykori pornószínésznőnek, hogy cserébe ne beszéljen a sajtónak a korábbi konszenzuális szexuális viszonyukról a 2016-os elnökválasztás kampányhajrájában. Egyébként Michael Cohan korábban ebben a bűncselekményben bűnösnek vallotta magát, és börtönbüntetésre is ítélték.

Ennek ellenére a legnagyobb figyelmet nem maga a tárgyalás keltette – noha az Egyesült Államok történetében ez az első eset, hogy egy korábbi elnökkel szemben büntetőjogi eljárás indul –, hanem hogy

a Joe Bident legtöbbször a Sleepy Joe, azaz alvó Joe gúnynévvel illető Trump egy órával a tárgyalás kezdete után elbóbiskolt.

Az internetnek sem kellett több, hogy az eredeti képet kifigurázva mémesítsék azt. Most ebből gyűjtöttük össze párat a teljesség igénye nélkül.

Tovább

Vlagyimir Putyin győzelme után beindult a mémáradat

március 18., 20:36 Módosítva: 2024.03.19 16:49
21
Nem kellett sok ahhoz, hogy az orosz választások eredményének kihirdetése után beinduljon az internet mémgyára, és jobbnál jobb alkotások kerüljenek fel a közösségi média platformjaira. Összeszedtünk ebből egy csokorra valót, klasszikustól a vadiújig van itt minden, mi szem-szájnak ingere.

Ahogy arról már beszámoltunk, hétfőre száz százalékos lett a feldolgozottság a hétvégi orosz elnökválasztás után, ez pedig minden kétséget kizáróan tanúsította, hogy továbbra is Vlagyimir Putyin marad az Orosz Föderáció teljhatalmú ura. Ugyan sokan kiáltottak csalást és korrupciót, de a végeredményt ez nemigen befolyásolja, az eddigi legtöbb embert megmozgató szavazáson Putyin a voksok több mint 87 százalékát szerezte meg. Ezzel újabb hat évre betonozta be magát a 71 éves elnök.

Természetesen az orosz államfő győzelmének görbe tükröt állító mémekre sem kellett sokat várni. A svéd Lover of Nature az X-en egy Putyin-karikatúrával reagált az orosz „választásra”, amelyen az elnök egy csésze teát nyújt át az „ablak vagy tea?” kérdés kíséretében. 

Putyinon kívül csak korlátozott választási lehetőség van…

– írja a felhasználó.

 A Political Cartoon szintén arra játszik rá, hogy akik Putyin ellenségei, azokat hamarosan „szerencsétlen baleset” éri, ezért egyértelmű, hogy hova kell húzni az X-et.

Tovább

Elindult a mémáradat a Facebook leállása után

március 5., 17:35 Módosítva: 2024.03.06 14:24
129
Kedd délután megrendült az internet népe, ugyanis világszerte leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram. Ez azonban a mémkészítőket is megihlette – mutatunk néhányat a termésből.

Mint megírtuk, kedd délután fél 5 körül leállt a Facebook, az ahhoz kapcsolódó Messenger alkalmazás, a Threads és az Instagram, mindegyik kidobta a felhasználókat a felületéről, és nem is engedett vissza senkit. Délután négy óra után futottak be az első bejelentések, majd fél órával később már több mint százezer hibabejelentés érkezett a világ minden tájáról. Úgy tűnik, azóta már kezd helyreállni a világ rendje. 

Egyedül az X – régi nevén Twitter – felhasználói örülhettek, az Elon Muskhoz köthető platform ugyanis mindvégig tökéletesen működött. El is indult a mémáradat, a legtöbb arról szól, hogy milyen jó most az X-felhasználóknak. 

Tovább

Zseniális mémek készültek az Operaház botrányából

március 4., 16:29 Módosítva: 2024.03.05 19:09
324
Nem gyakran foglalkozik az internet népe operaházi előadásokkal, most viszont a mémkészítőket is megihlette, hogy a büfébevételek növelése érdekében kettévágtak egy előadást a Magyar Állami Operaházban.

Mint ahogy korábban  beszámoltunk róla , nem vállalja tovább a jelenleg a Magyar Állami Operaházban futó Carmina Burana dirigálását Bogányi Tibor, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy az Operaház büféje bevételének növelése érdekében felsőbb utasításra kettévágták a darabot. Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter egy pikírt Facebook-posztban válaszolt Bogányinak, és több tiszteletet követelt. Az esettel kapcsolatban később  Miklósa Erika , az előadás szoprán szólistája is is megszólalt az Indexnek. 

Az operaházi üggyel az utóbbi bő egy napban elég sokan viccelődtek már, és jónéhányan mémet is készítettek a történtekre reagálva. 

Tovább

Ma még nem kaptunk Nobel-díjat

2023. október 4., 19:01 Módosítva: 2023.10.05 15:12
76

Mint ismert, az internetes mémek létezésének egyik oka, a libidóval és életveszéllyel kapcsolatos témák feldolgozását leszámítva, a hétköznapi hírkontentre adott reakció. Lehetséges-e erősebb hír egy szellemi, kulturális és gazdasági összeomlás közepette, mint az, hogy honfitársaink megkapják a világ legrangosabb akadémiai díját, lapzártakor zsinórban kétszer? Nem.

Tovább

A szemfedős Olaf Scholz mémeket kért, a németek megadták neki

2023. szeptember 5., 13:23 Módosítva: 2023.09.06 13:23
A futás közben eleső német kancellár, Olaf Scholz hétfőn szemfedővel tért vissza a német politikába, ahol kijelentette, jól van, és várja szemfedőjéről a mémeket. A német twitterezők pedig nem sokat vártak, hogy teljesítsék e kérését!

Mint arról az Indexen beszámoltunk, a szociáldemokrata német kancellár, Olaf Scholz még a hétvégén kisebb sportbalesetet szenvedett – a német kormány közleménye szerint a 65 éves kancellár futás közben elesett, ami miatt kisebb zúzódásokat szenvedett az arcán és a kezén, így a hétvégi programjait lemondta.

Hétfőn azonban már ismét munkába állt a szövetségi kormányfő, aki hivatalos X-oldalán (leánykori nevén Twitter) megosztott magáról egy szemkötős képet, amiben megköszönte a jókívánságokat, és megnyugtatván az aggódókat, kijelentette, hogy a sérülései sokkal rosszabbnak tűnnek, mint amilyenek valójában.

Emellett bejegyzésében felhívást tett közzé, miszerint várja a szemkötős képéről készült mémeket, a németek pedig egyáltalán nem fogták vissza magukat,

így most az Indexen összegyűjtöttük mi is ebből a legjobbakat!

Tovább

Itt vannak a legjobb mémek Trump letartóztatásáról!

2023. augusztus 25., 13:03 Módosítva: 2023.08.26 11:28
93
Sokak fantáziáját megmozgatta, miután Donald Trump egykori amerikai elnököt idén már negyedjére letartóztatták, és a letartóztatáson készült fényképét nyilvánosságra hozták.

Mint arról az Indexen is beszámoltunk, Donald Trump egykori elnököt negyedjére tartóztatták le idén, miután Georgia államban azzal vádolják, hogy megpróbálhatta elcsalni a 2020-as elnökválasztásokat, amikor az állam legfőbb választási tisztviselőjét, az egyébként republikánus Brad Raffenspergert telefonon keresztül arra akarta rábírni, hogy találjon neki 11 780 szavazatot, eggyel többet, mint amennyivel Joe Biden demokrata elnök végül legyőzte.

Trump magyar idő szerint péntek hajnalban látogatott el a Fulton megyei börtönbe, ahol rabosították, majd 200 ezer dolláros, azaz jelenlegi árfolyamon több mint 71 millió forintos óvadék ellenében szabadlábon távozott. Igaz, ebből csak 20 ezer dollárt kellett letenni most. Emellett meg kellett ígérnie, hogy az ügyben eljáró bíróságot nem fogja fenyegetni.

Trump letartóztatási fotóját is nyilvánosságra hozta, sőt a Capitolium ostroma óta a Twittert elhagyó egykori elnök saját maga is posztolta X-oldalára:

Most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a fotóról készült legjobb mémeket.

Tovább

Benzinhiányos Mad Max Mikulás

2022. december 7., 05:57 Módosítva: 2022.12.08 07:02

Pár nap lappangás után december ötödikén teljes valójában manifesztálódott Magyarországon az üzemanyaghiány és annak elemi és szívbe markoló élménye. Mi sem természetesebb, hogy ezt a mindenkit érintő pánikvásárlást és sorban állást az internetezők általános mémezéssel ragadják meg.

Nálunk nyugaton nem ez az első üzemanyag-hiányos helyzet, és bár a fő hullám (mémileg) még előttünk áll, az egyetlen és legnagyobb asszociáció itthon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is a Mad Max. Most látjuk csak, mennyire alulértékeltük az ausztrál filmművészet egyik legfontosabb alkotását, hiszen az ámokfutó punkos, robbanómotoros turbódisztópia egy olyan dolog, ami minden alkalomra jól jön, sőt innen nézve egyenesen az emberi civilizáció elkerülhetetlen végkifejletének tűnik .

Tovább

Így nyomhat le bárkit filmes műveltségben

2022. december 1., 13:26 Módosítva: 2022.12.01 18:11

Martin Scorsese 1973-ban rendezett Goncsarov című filmje, mint ismert, minden idők legjobb maffiafilmjeinek egyike, amelyben az egykori diszkótulajdonos és bérgyilkos Goncsarov (Robert De Niro) a Szovjetunió bukása után Nápolyba költözik és maffiafőnök lesz. A szereposztás parádés, a szemtakarós Andrej „Bankár” Daddanót Harvey Keitel játssza, Gene Hackman Valerij Mihajlovként felejthetetlen alakítást nyújt, a fiatal Al Pacino játssza Mario Ambrosinit, Cybill Shepherd pedig Goncsarov feleségét, Kátyát.

Ha valakinek egy szemernyit is az átlag felett van a filmes ízlése, biztosan látta. Aki nem, az szégyellheti magát. Ha ön látta a filmet, esetleg még nem hallott róla, természetesen ne szégyellje magát. A Goncsarov ugyanis nem létezik, az internetezők találták ki.

Tovább

Tréfák rezsicunami előtt

2022. július 18., 14:33 Módosítva: 2022.07.19 15:20

Mémes történelemkönyvünk szólhatott volna ez az ispánokról, az inflációról, a forint gyengüléséről vagy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, de végül bekopogtatott a világháború szélén billegő nemzetközi helyzet rideg valósága.

Tovább

A nagy négy–null mémeken

2022. június 15., 16:03 Módosítva: 2022.06.16 17:25
302

Az nem túl merész tippünk, hogy nem a Mémeskútból tudja meg, hogy Magyarország labdarúgó-válogatottja a a Nemzetek Ligájában négygólos győzelmet aratott idegenben. Cikkünk azt járja körül pár lépésben, hogy ez a sporttörténelmi esemény hogyan képeződött le az internetes kultúrában és népművészetben.

Tovább

Választási mémek, avagy internetes népművészet

2022. április 9., 14:46 Módosítva: 2022.04.10 16:32
21

Így dolgozta fel az internetes népművészet az 2022-es országgyűlési választások eredményét.

Tovább

Meghalt az internet egyik legviccesebb embere

2021. november 11., 13:00 Módosítva: 2021.11.11 22:11
13

45 éves korában meghalt Richard „Lowtax” Kyanka tévéproducer és internetes humorista.

Tovább

Tízmillió követő a hülye fejekért

2021. július 22., 06:06 Módosítva: 2021.07.22 11:40

Egy 28 éves olasz ikerpár, Anthony és Michael Tartaglia lett Olaszország második legtöbb követővel rendelkező influencere.

A TikTokon MadTrinity néven futó srácok receptje egyszerű: túlzó mimikával gyártanak burleszkeket.

Anthony és Michael Tartaglia
Anthony és Michael Tartaglia
Fotó: TikTok MadTrinity

A burleszk képtelen helyzetekre, torzításokra, kiélezett helyzetkomikumra épít, s esetlen szereplői, hősei irreálisan viselkednek. A film megjelenésekor és a filmkészítés kezdeti szakaszában a burleszk az egyik legelterjedtebb műfajnak számított, mivel – lévén némafilmekről volt szó – az elnagyolt mozgás és pantomim áthidalta a szótlanságot.

Tovább

Pegasus-mémek: Tegyük le egyszerre

2021. július 21., 15:56 Módosítva: 2021.07.22 19:44

2021 egyik legnagyobb botránya a nyáron kirobbant Pegasus-ügy, amelynek lényege, hogy a magyar szervek az izraeli NSO cég mobiltelefonok megfigyelésére használt, bűnözők és terroristák elleni nyomozás során bevetett informatikai fegyverét az Amnesty International jogvédő és Forbidden Stories oknyomozó újságírói szervezet szerint politikai célzattal közéleti személyek és újságírók megfigyelésére használták fel.

A lapzártakor is kibontakozófélben lévő nemzetközi botrányban Magyarország egyetlen EU és NATO-tagként szerepelt a Pegasus-programmal visszaélő országok listáján, a szabad demokrácia és emberi jogok szempontjából nem túl fényes társaságban, felsorakozva Azerbajdzsán, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo mellé.

Tovább

3 hét alatt 20 millió követő

2021. július 13., 07:05 Módosítva: 2021.07.14 14:48
6777

Ő az a szenegáli–olasz fiatalember, akit a háztartási praktika és életmódvideók mögött meghúzódó életképtelenség kifigurázása repített a világhírnévbe.

Khanabe Lame szenegáli származású olasz TikTok-sztárnak  75 millió követője van, amivel 2021 nyarán a videómegosztó harmadik legnépszerűbb alkotója. A Wikipédia szerint a 24 legtöbb kedvelést kapó TikTok-videó között 6 alkotása szerepel.

Lame családjával egyévesen került Olaszországba, ahol egy chivassói lakótelepen szerény körülmények között nőtt fel. Középiskolában focizott és kosárlabdázott. LeBron James nagy rajongója. Iskola után CNC-gépkezelőként dolgozott.

Tovább

Elon Musk, a filmsztár

2021. június 28., 17:23 Módosítva: 2021.06.29 06:28

A PayPal, a Tesla és a SpaceX atyja ma 50 éves. Munkája és cégei nagy hatással voltak és vannak a popkultúrára is, amely szívesen referál Muskra vagy a nevéhez kapcsolható dolgokra. Musk pedig pont úgy, ahogyan a közösségi média erejét, ezt is kihasználja.

Így amellett, hogy nevét vagy termékeit emlegetik, Elon Musk maga is megjelenik a televízióban vagy a moziban időnként. És nemcsak interjúkat vagy beszélgetős műsorokat találhatunk, amelyekben Elon Musk Elon Muskot alakítja, hanem az évtizedek óta futó rajzfilmsorozatoktól a véres akciófilmekig szinte mindent.

Tovább

Aranyláz tombol a mémvilágban

2021. május 12., 13:43 Módosítva: 2021.05.12 17:24

A Nyan Cat ejtette az első kapavágást a kriptogyűjteményi mezőn, ahol Katasztrófalány nemrég félmillió dollárt keresett.

Tovább

A szuperhősöket is lekörözik a nyestkutyákról szóló mítoszok

2021. május 1., 07:14 Módosítva: 2021.05.02 09:29
A tanuki, vagyis a nyestkutya a japán folklór egyik szent állata, versek és mesék népszerű szereplője. A néphiedelem szerint a tanukik alakváltó teremtmények, bármely tárgy vagy személy formáit lemásolják, és mesterien használják, hogy megtévesszenek minket. Emberként is megjelenhetnek. De ez még mindig semmi, a hagyomány úgy tartja, hogy hatalmasra duzzadó herezacskóikkal bármire képesek. Akár egy komplett hajót is hajtogatnak belőle, ha épp arra van szükségük.
Tovább

A hajó, ami megállította a világot

2021. március 31., 17:57 Módosítva: 2021.04.01 17:40
133

Az Ever Given teherhajó különös esete nemcsak vicces képeket ihletett, de feltámasztotta a játékos mémalkalmazások műfaját is.

Tovább

Ork anyák, avagy mémek a digitális oktatásról

2021. március 13., 06:09 Módosítva: 2021.03.13 19:30
104

Nézze velünk a digitális oktatás szülői idegbajának potenciális kordokumentumait!

Tovább

Rick Astley jön, és kiégeti az Ön retináját

2021. február 28., 09:44 Módosítva: 2021.03.01 09:27
88

Megérkezett a Never Gonna Give You Up 4K változata. Ingyenes Rickroll!

Tovább

Húszéves az All Your Base

2021. február 20., 07:20 Módosítva: 2021.02.20 14:58

A korai internet egy cyberpunk vadnyugat volt, ahol mindenki titokzatos álnév mögé bújva hackerdolgokat művelt, a válla mögött hátrapillantva Winampot telepített, vagy vakon gépelte a HTML-tageket, és az emberek jól elszórakoztak egymás béna pózolásán.

Tovább

Felszabadító mémek szingliknek Bálint-napon

2021. február 14., 06:15 Módosítva: 2021.02.14 13:17
20

A karácsony ajándékhajszával és bejglitúladagolással járó családi ünnepe elviselhető. A halloween ijesztgető boszorkányai és csontvázai kifejezetten szórakoztatóak. Az emberi érzelmek kereskedelmi kihasználására alapuló ünnepek közül azonban messze a legnyomasztóbb a Bálint-nap.

46099918hamarosan
Tovább

Bezárt helyek mémképei

2021. február 2., 05:55 Módosítva: 2021.02.03 06:23
50

A polgári engedetlenség küszöbén álló vendéglátósok és vendégek gondolatvírussá konvertálják a járványt.

Tovább

Bernie és a mágikus kesztyű

2021. január 26., 06:32 Módosítva: 2021.01.26 17:45
21

Az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden beiktatásán váratlan memetikus bomba robbant: egy egyedül ücsörgő idős úriember kötött kesztyűben. A jelenet főszereplője Bernie Sanders, a demokrata párti elnöki jelölésért többször induló szenátor. Ki ő, és mi történt vele?

Tovább

Capitolium-mémek: a sámán és a többiek

2021. január 13., 06:00 Módosítva: 2021.01.14 09:03
90

Kétség sem férhet hozzá, hogy 2020 rossz évként marad meg az emlékezetünkben. Megjelentek olyan mémek, amelyek szerint a helyzet nem fog javulni, sőt lehet, hogy a másodpercszámláló tovább számol, és marad 2020. Ezek közül az egyik legmulatságosabb arról figyelmeztetett, hogy a posztapokaliptikus kalandfilm, a Mad Max 2021-ben játszódik, és hamarosan talán bőrszerkós sivatagi punkká züllünk.

Tovább

Brexit-mémek, amiket még a kilépés előtt látnia kell!

2020. december 21., 05:55 Módosítva: 2020.12.22 06:15
32

A brit EU-kiválás következményei nyelvi szinten sokáig velünk maradnak még, és ránk hagynak egy nagy adag internetes karikatúrát is.

Tovább

A csudálatos monolit

2020. december 14., 09:06 Módosítva: 2020.12.14 18:50
279

Mint művelt olvasóinktól megtudhattuk, a monolit egy nagy darab faragott követ jelent, az Amerikában talált monolit ezzel szemben fém. Mi folyik itt... a Földön?!

fotoznak
Tovább

Rovatok