Index Vakbarát Hírportál

Az ország tíz legmeglepettebb embere

2015. április 8., szerda 11:18 | aznap frissítve

Igazat mondott Szijjártó Péter, amikor egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt állította: benne volt az ország tíz legmeglepettebb embere között, amikor kiderült, hogy tönkrement a Quaestor. Szijjártó a hatodik legmeglepettebb ember volt.

1. Miklósi Gábor

„Én már szinte semmin nem lepődöm meg ebben az országban, de ezen a Quaestor-csődön nagyon meglepődtem. Nem is emlékszem az elmúlt időszakban olyan történésre, amin ennyire meglepődtem volna” – így emlékezett vissza Miklósi Gábor, aki az Index becslése alapján jelenleg az ország legmeglepettebb embere a brókerbotrányban. Az első helyezés azért is illeti meg őt, mert nemcsak a Quaestor bedőlésén lepődött meg addig soha nem tapasztalt mértékben, de az ügy fejleményein is. 

2. Fábián Tamás

Fábián alapvetően egy meglepődős típus, de ez Miklósival ellentétben habitusából fakad. „Naiv vagyok még” – ez egyben az ars poeticája is. Ennek köszönhetően küzdötte fel magát az ország második legmeglepettebb emberévé. Sok munka, szorgalom – szerinte ez a titka annak, hogy az ember meglepődjön dolgokon. Fábián legutóbb a Quaestor bedőlésén lepődött meg, méghozzá annyira, hogy a korábbi nyolcadik helyről egyből a másodikra repítette őt a meglepettsége. 

3. Spirk József

„Nem is gondoltam volna” – ezzel kommentálta a Quaestor bedőlését Spirk József, pedig ő már sok mindent gondolt sok mindenkiről. De ezek szerint még neki is lehet meglepetéseket okozni. Spirk korábban nem szerepelt a legmeglepettebb magyarok tízes listáján, ezért dicséretes, hogy egyből a harmadik helyen landolt, kiszorítva ezzel Panyi Szabolcsot, aki korábban az ország harmadik legmeglepettebb embere volt, igaz, egy másik ügyben. 

4. Panyi Szabolcs

Tarsoly Csaba Real Madrid-drukker, és a csapatnak most nagyon jól megy, ezért is érthetetlen, ami a Quaestorral történt – Panyi Szabolcs ezzel magyarázza meglepődését, ami ezúttal a negyedik helyre volt elég. Panyi egyébként ifjú titán, ezért is csodálatra méltó, hogy már évek óta rajta van a legmeglepettebb magyarok listáján. Ha így folytatja, akkor 2016-ban is találkozhatunk a nevével. 

5. Janecskó Kata

Éles verseny volt Janecskó Kata és Szijjártó Péter között, de az Index becslése szerint Janecskó  a miniszter meglepődéséhez képest egy hajszálnyival jobban meglepődött azon, hogy a Quaestor bedőlt. Laikusok ezt annak is betudhatják, hogy Janecskó – Szijjártóval ellentétben – nem kapja meg naponta az Információs Hivatal jelentéseit, de ez téves megközelítés, mivel a kormányzat állítja: a titkosszolgálatok sem jósolták meg előre a bajt. 

6. Szijjártó Péter

A Quaestor mások által is komolynak tartott vállalkozás volt, nem csupán a kormány működött együtt vele – ezzel indokolta Szijjártó Péter, hogy miért van benne az ország tíz leginkább meglepődött embere között. Szijjártó szerint a sajtó valótlanul állította, hogy Tarsoly neki küldte el azt a levelet, amiben Orbán Viktor miniszterelnöktől kérte, állami támogatással segítsen a csődközelbe jutott cégen. Szijjártó ugyan sikeres külgazdasági- és külügyminiszter, de meglepődésben nem annyira erős. A magyarázata csak a hatodik helyre volt elég. 

7. Tóth Gergely

Tóth Gergely úgy érezte, miután a kormánynak saját tulajdonosaitól is sikerült megvédenie a magán-nyugdíjpénztári vagyont, őt ebben az életben már semmivel nem lehet meglepni. Ez meg is látszott a teljesítményén. A trafikokkal és titkosított szerződésekkel együtt sorra bukkantak fel a csodálkozók, álmélkodók és hüledezők, Tóth pedig szép lassan kikopott az ország legmeglepettebb emberei közül. Bevallása szerint a közöny és a mellőzöttség már neki is kezdett terhessé válni, így „kifejezetten fellélegezett”, amikor a Quaestor-csoport üzelmei hallatán kiszakadt belőle egy hangos „Nahát!”. És ez a „Nahát!” csaknem négyévnyi kihagyás után egyből vissza is repítette a lista 7. helyére.

8. Német Tamás

Német Tamás még fiatalon, kicsiben kezdte a meglepődést. Először csak kisebb dolgokon lepődött meg, majd hosszú évek alatt szépen, szorgalmasan felépítette azt az elképesztő naivitásbirodalmat, amit most már egy személyben vezet. Portfóliója gazdag: lepődött már meg politikusok nyilatkozatán, nők különös kívánságán, de a bohókás időjáráson is. Legutóbb pedig a Quaestor bedőlésén.

9. Dull Szabolcs

Dull megosztó személyiség a meglepettek krémjében. Vannak, akik a meglepődés koronázatlan királyának tartják, mások szerint ma már csak egy fogatlan oroszlán, és vannak nála sokkal naivabb emberek is. Az viszont vitathatatlan, hogy legendás meglepődő, így ha a Quaestor-ügyben nem is hasított valami jól, a listán bérelt helye van. 

10. Joób Sándor

Sok mindenen meglepődött már Joób Sándor, de nem eléggé. Ezért csak a tizedik hely jutott neki. A Quaestor-ügynél ugyan érezhető volt a meglepettsége, ezt nem is rejtette véka alá, de így is csak a sor végén kullog. Igaz ugyanakkor, hogy az átlag magyarhoz képest még így is nagyon meglepődött, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy bekerült a top 10-be. De nem is az fáj neki, hogy az utolsó helyre került, hanem az, hogy Szijjártó Péter még nála is jobban meglepődött.

Rovatok