Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index élő hírfolyama a Kelet-Közép-Európában lévő árvízről, amely Magyarországot is sújtja. A nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    • Csepelen attól tartanak, hogy csak hónapok múlva tudnak visszaköltözni a házukba;
    • Az Index Madocsára utazott Orbán Viktor kijelentése után, meglepő eredményre jutottunk;
    • A vízügyi szóvivő az Indexnek elárulta, mikorra érhet véget teljesen a tetőzés;
    • Hófehér víz lepte el az árvízzel küzdő Dunaújvárost, meglepő ok áll az elszíneződés mögött;
    • Az árvízi katasztrófaturizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet a kormány.

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • „Dunabogdányban ne fogyasszák a vezetékes vizet!” – közölte a Fővárosi Vízművek a Facebook-oldalán.

    Vízminőségi szakembereink minden, előzetesen megtett óvintézkedés ellenére is jelentős változásokat észleltek az ivóvíz összetételében a Dunabogdányban vett minták elemzésekor. Ezért tájékoztatjuk a dunabogdányi lakosságot, hogy további tájékoztatásunkig a vezetékes víz sem ivásra, sem főzésre, még forralva sem használható

    – írták. Hozzátették, hogy a víz higiéniai és háztartási célokra felhasználható. Mosogatást követően, újabb használat előtt javasoljuk, hogy az edényeket alaposan szárítsák meg.

  • Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője többek között beszélt arról, hogy mi a helyzet a Szigetközben és a Dunakanyarban, valamint elárulta, hogy hol várható a tetőzés a hét első napjaiban.

    Cikkünket részletesen ide kattintva olvashatja el.

  • Orbán Viktor a Facebook-oldalán tett közzé egy videót arról, hogy mi zajlott az operatív törzs vasárnapi ülésén.

    A videóban található hang a vasárnap reggeli árvízinfóban elhangzottakból származik, azonban a videón látható, hogy az operatív törzs éppen ülésezik többek között Pintér Sándor belügyminiszterrel, Vitályos Eszter kormányszóvivővel, Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel, Sára Botond budapesti főispánnal és Rétvári Bence belügyminiszter-helyettessel.

  • Befejezte a szolgálatot Vácon az első odavezényelt tűzoltócsapat – jelentette be Matkovich Ilona, a település polgármestere.

    A tűzoltók egy héten át védték meg a várost az áradó Dunától. A városvezető köszönetet mondott nekik, szerinte úgy küzdöttek Vácért, mint a saját családjaikért.

  • Szigetújfalunál is szombaton délelőtt tetőzött a Duna, a víz azonban még mindig több száz méteren áll a Szigetújfalu-Ercsi révállomáshoz vezető úton. A helyiek elmondása szerint egy nap alatt legalább ötven-hatvan centimétert csökkent a vízállás, többen viszont továbbra sem tudnak bejutni az ártéren lévő hétvégi házaikba. 

    Az úton általában nagy a forgalom, autók és gyalogosok is gyakran járnak erre a komphoz, most viszont csak egy kíváncsi család és két vadász figyelte, hol tart az apadás. A vadászok elmondták, 

    a hét elején az egyik barátjuknak segítettek homokzsákokkal körberakni az itt álló nyaralóját, ma viszont már be sem tudtak jutni hozzá, teljesen körbezárta a víz. 

    A családapa kérdésünkre elmondta, azok, akiknek az ártérnél van ingatlanjuk, fel voltak készülve, és mindent megtettek, hogy megvédjék a házaikat.  „De most csak annyit tehetnek, hogy megvárják, míg visszahúzódik a víz.

    A helyi vadásztársaság az útlezárásoknál kihelyezett papírlapokon jelzi, ha bárki bajba jutott állatot lát menekülni a vízből, ne segítsen neki, mert félő, hogy az állat megijed, és ismét a vízbe fut. 

  • Lakóházakat öntött el a víz a Csepel-sziget Fácános-dűlői részén. A helyiek attól tartanak, négy-öt hónap múlva tudnak csak visszaköltözni az ingatlanjaikba. Az ár azonkívül, hogy családi házakat tett lakhatatlanná, szeméthalmokat lepett el, amiket a víz bemoshat a földbe, vagy máshol teríthet szét.

    Stábunk a helyszínen Paál Gézával, a DK csepeli polgármesterjelöltjével találkozott, aki elmondta, hogy ki hordta a területre a szemetet, valamint fotókat is készítettünk az áradás pusztításáról. Cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • Kisoroszi is biztonságban van! – közölte vasárnap közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. 

    Kisoroszi mindig az árvíz során komoly támadás alatt áll, hiszen körbeveszi a víz. Amikor értesültünk erről, hogy ez alkalommal is ez megtörtént, beszéltem polgármester úrral, és megbeszéltük, hogy a Magyar Honvédség hogyan áll a falu rendelkezésére. Egy operatív tisztet jelöltem ki, aki kifejezetten a kisorosziak igényeire figyel, illetve egy helikopter is települt ide, a H145-ös Airbus helikopterünk, amelynek tegnap feladata is akadt, hiszen egy beteget kellett sürgősséggel bejuttatnia a körülzárt településről a kórházba

    – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy az akció sikerrel zárult.

    A tárcavezető Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az összefogás és az összehangolt segítség most is életet mentett, hangsúlyozta, hogy a magyar emberek számíthatnak a Magyar Honvédségre.

  • Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli Árvízinfóján beszámolt arról, hogy Madocsán ideiglenes védművet kellett építeni. Az Index stábja a helyszínre utazott, azonban amikor megérkeztünk, a katasztrófavédelem szakemberei nevetve fogadtak bennünket.

    Arról, hogy milyen meglepő eredményre jutottunk a Tolna vármegyei községben, ide kattintva olvashat.

  • Az árvíz a katasztrófaturizmust is magával hozta, de veszélyes az elárasztott területekre menni – írja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Magyarország Kormánya.

    A posztban felhívják a figyelmet arra, hogy

    • a vízben úszó tárgyak,
    • az elmozduló csatornafedelek,
    • a sérült útburkolat
    • és a fertőzések miatt is veszélyes a víz által elárasztott területekre menni.
  • Éjjel valóban felébredt a természet az 55-ös főúton, Baja és Pörböly között – közölte a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség vasárnap Facebookon. A hatóság kollégái szombat este megdöbbentő felvételeket készítettek sisakkamerájuk segítségével.

    A dunai árhullám miatt Bács-Kiskun vármegyében is forgalomkorlátozások, útlezárások léptek életbe, a rendőrség egyszerre vigyáz a közúton közlekedőkre, valamint a térség erdőségeiben élő vadakra is.

    Annak érdekében, hogy ember és állat egyaránt biztonságban legyen, az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán az esti órákban motoros rendőrök felvezetésével lehet csak közlekedni

    – olvasható a hatóság bejegyzésében, amelyhez egy videót is mellékeltek.

  • A híres magyar énekes, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie) üzletét is érinti az árvízhelyzet Szobon. Az elmúlt napokban egészen hihetetlen sebességgel emelkedett a vízszint – közölte a Facebook-oldalán.

    Ma reggelre a víz azonban ki is vonult, ami pedig lehetőséget teremt a mielőbbi takarításra és fertőtlenítésre, valamint jó idő esetén az esetleges újranyitás tervezésére. A szellőztetést, szárítást el is kezdtük

    – tette hozzá.

  • Ütemes apadásnak indult a Duna a folyó felső szakaszain, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő. Az árhullám Budapest alatt, Paks térségében tart – közölte vasárnap az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtóosztálya.

    A Duna teljes Budapest fölötti szakaszán folyamatos az intenzív apadás, azonban a fokozott figyelőszolgálatot továbbra is a nap huszonnégy órájában fenntartják a vízügy szakemberei. A káros jelenségek, buzgárok, szivárgások figyelése és a szükséges beavatkozások mellett lassan az önkormányzati védvonalakon is megkezdődhetnek a magassági hiányok miatt kiépült ideiglenes védművek felmérései.

    A Duna Budapest alatti szakaszán vasárnap az árhullám tetőzése elérte Paks térségét, Baján pedig hétfőn lehet számítani a tetőzésre, harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett. Ezeken a területeken a vízügyi szakemberek megerősített figyelőszolgálatot látnak el – közölték.

    Stábunk Dunaújvárosból jelentkezett, ahol hófehér víz lepte el az árvízzel küzdő települést. Arról, hogy mi okozta a jelenséget, ide kattintva olvashat.

  • Jelentősen megnövelik a szeptemberi viharkárok a biztosítók idei kifizetéseit, a társaságok a szeptember 13–16. közötti viharok miatt több mint egymilliárd forintot fizettek ki, illetve tartalékoltak kárkifizetésre – írja az MTI.

    A pontos számokat Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője ismertette az M1 aktuális csatornán vasárnap.

    Lambert Gábor ismertette, hogy mintegy 8500 kárbejelentés érkezett, így az átlagos kár több mint 120 ezer forint. Néhány évvel ezelőtt ez a tétel még 80–100 ezer forint között volt, az adatok jelzik a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségeket.

    A kommunikációs vezető felhívta a figyelmet az alulbiztosítottság veszélyére. Elmondta: érdemes évente felülvizsgálni a szerződéseket, hogy a biztosítottak az ingatlanok, ingóságok tényleges értéke után rendelkezzenek megfelelő biztosítási fedezettel.

    A viharszezon, valamint az árvízi kárkifizetések miatt a biztosítók kárráfordítása idén nagyon magasnak ígérkezik. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint az idei második negyedévben alacsonyabb volt az átlagos díj, mint az előző negyedévben, ami a márciusi lakásbiztosítási kampány eredménye – mutatott rá.

    A kommunikációs vezető jelezte: biztosítói tapasztalatok szerint egy-egy nagyobb vihar után megemelkedik a biztosításkötési kedv.

    Az ártérre épült ingatlanokra kitérve a szakember közölte: az ártérben lévő épületekre is lehet biztosítást kötni, ugyanakkor a szerződések szerint a hullámtérben, ártérben, nagyvízi mederben épült ingatlanok esetében az árvízkárok nem minősülnek biztosítási eseménynek, tehát ezekért nem fizet a biztosító.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Budapesten már apad a Duna vízszintje, azonban a fővárostól délre található part menti települések még aggódva figyelik a vízszintet. A legtöbb helyen komoly probléma nélkül meg tudták védeni a lakóházakat, azonban akadtak váratlan helyzetek, amelyekből csak azért nem lett katasztrófa, mert a szakemberek folyamatosan figyelik az elöntött területeket.

    Helyszíni beszámolónkat az alábbi linken olvashatja el.

  • A Vác Online képeket tett közzé a közösségi médiában, hogy hogy néz ki most a megáradt Duna a Prédikálószékről nézve.

    Mint írják, a dunai árhullám csúcsa már elhagyta a fővárost, ennek ellenére még mindig nagy területek vannak víz alatt Budapesttől északra, illetve a Dunakanyar térségében. A Dunakanyar volt az egyik kritikus terület, de a Dunyakanyartól nyugatra is sok helyen okozott gondot az árvíz.

  • A hétvégi tetőzés után elkezdett csökkenni a Duna vízszintje Budapesten, ennek köszönhetően szeptember 23-án, hétfőn üzemkezdettől az M2-es metró újra megáll a Batthyány téren. Az utasok le- és felszállhatnak ezen az állomáson, de fontos figyelembe venniük, hogy ezen a napon a H5-ös HÉV még nem éri majd el a Batthyány teret, azaz a HÉV-re továbbra is a Margit híd, budai hídfőnél lehet majd felszállni. 

    A jelenlegi előrejelzések szerint

    • várhatóan szeptember 24-én, kedden a 19-es villamos újra a teljes vonalán, azaz a Bécsi út / Vörösvári út és Kelenföld vasútállomás M között jár majd. Ugyanettől az időponttól a 41-es villamos is az eredeti útvonalán, a Bécsi út / Vörösvári úttól a Batthyány téren át a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig fog közlekedni;
    • várhatóan szeptember 25-én, szerdától a H5-ös HÉV újra a Batthyány térig jár majd, ettől a naptól a Margit hídnál ideiglenesen lezárt kerékpárút is újra használható lesz.

    A szakemberek folyamatosan figyelik a vízszintet, és annak függvényében döntenek a jelenlegi forgalmi korlátozások feloldásáról. Az árvíz miatti lezárások aktuális helyzete nyomon követhető a bkk.hu/arviz oldalon.

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közölte, hogy a magyar katonák továbbra is készenlétben állnak.

    Az árhullám már levonulóban van, a víz apad, de Kisoroszi még mindig a Duna fogságában. Katonáink folytatják a munkát, hogy megvédjék a települést és a lakosságot. A magyar emberek számíthatnak ránk minden körülmény között!

    – írta közösségi oldalán. 

  • Nagybajcsnál a Duna látványosan elkezdett apadni. A töltések mögött azonban a kertekben is látható enyhe vízszivárgás. Ahol az Index stábja járt, ott a gátat kiegészítő vagy pluszban támasztó homokzsákokra nem volt szükség.

  • Magyarország Kormánya Facebook-oldalán közölték, hogy fontos lépés történt Győrnél: újra kinyitották a Mosoni-Duna árvízkaput, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődhet. 

  • Vitályos Eszter kormányszóvivő vasárnap délelőtt posztolta a Facebook-oldalára, hogy Nagymaroson egyméretes kockás siklót fotóztak le egy betonfalon háttérben a hömpölygő Dunával.

    Mint a kormányszóvivő megjegyezte, a kígyó is „benézett, hogy áll az árvízi védekezés”.

  • Az árvízi védekezés tizedik napján a Budapesttől délre fekvő Kisapostagon mérte fel Orbán Viktor miniszterelnök a helyzetet, ahol néhány órával korábban érte el a legmagasabb pontját az idei árhullám.

    A kormányfő bejelentése szerint a közvetlen védekezés sikerült, most már csak a levonuláskor keletkező, időnként előforduló balesetek elhárítására kell figyelni.

    Elmondta azt is, hogy itt dolgozik az első olyan vízügyi igazgatóság, amelyet egy hölgy vezet.

  • Budapesten már túl vagyunk a Duna tetőzésén, azonban az árvíz folyamatosan éri el a fővárostól délebbre fekvő településeket, így az Index stábja is elhagyta a fővárost, hogy megnézze milyen problémákat okoz a vízszint emelkedése a Duna mellett fekvő településeken.

    Ercsi ugyan rendelkezik komp-kikötővel, de a legtöbb partmenti településnél magasabban fekszik, így csak konkrétan a Duna mellett futó kerékpárút és a kikötő került víz alá. A helyszínen lévő polgárőrök szerint sehol nem okozott komoly kárt a településen a víz. Ennek ellenére a település szélén néhány otthon tulajdonosa felpakolta a homokzsákokat, de nem mindenki aggódott ennyire.

    A parthoz legközelebb fekvő otthon tulajdonosa nyugodtan horgászott a kiöntött folyóban.

    „2013-ban rosszabb volt a helyzet, most a legnagyobb gondom, hogy nem kapnak a halak” – mondta a helyi lakos, akit a mellette ülő horgász egyből kiegészített, hogy fel voltak készülve arra, hogy nem tudnak majd túl sok halat fogni a kerékpárúton, ezért már korábban kivették a fagyasztóból a húst a rántotthúshoz.

    „Volt egy kis aggodalom, de már tudjuk, hogy 850 centiig nem kell félnünk a Dunától” – tette hozzá a helyi lakos.

    A komp közelébe lesétálva sem találkoztunk aggódó helyiekkel. A gyerekek az árvíz miatt kijjebb költöző békákat figyelték, a szülők pedig békésen beszélgettek. Ugyan a komp nem közlekedik, hiszen a kikötőt nem lehet megközelíteni, de ezen kívül az élet a megszokott módon folyik, hiába tetőzött a Duna.

  • A déli dunai szakaszokon még folyamatos az áradás, a felső szakaszokon pedig már elkezdődött az apadás – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 vasárnap reggeli műsorában.

    Siklós Gabriella közölte, az árhullám Dunaföldvár térségében jár és az alsóbb szakaszok felé tart, ahol hétfőre-keddre várják a tetőzést. Mindenütt elkészültek a védekezési munkákkal, felépítették az ideiglenes védműveket.

    Elmondta, jó hír a védekezőknek, hogy a fenti szakaszon, a Szigetközben már kicsit gyorsult az apadás mértéke, a Dunakanyarban viszonylag még lassabb, de azt várják a szakemberek, hogy itt is felgyorsulhat majd.

    Kitért arra is, hogy még mindig az árvizes jelenségek okozzák a legtöbb gondot a vízügyi szakembereknek. Mint mondta,

    egyre többfelé találnak buzgárokat, jelennek meg szivárgások, csurgások, amelyeket azonnal kezelni kell. 

    Példaként említette, hogy szombaton a szakembereknek egy hódjárta üreg miatt kialakult szivárgást kellett kezelniük.

    Siklós Gabriella kérdésre elmondta azt is, hogy a lenti szakaszokon a vízügyi igazgatóságok szakemberei, illetve átvezényelt kollégák is dolgoznak, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése pedig abban az esetben érkezik a helyszínre, ha azonnali beavatkozásra van szükség. A szóvivő erre példaként említette Pilismarótot, ahol 16 órás megfeszített munkával érték el, hogy ne szakadjon át a gát.

  • A magyar kormány vasárnap reggel a Facebookon írta meg, hogy Dunaszekcsőnél vízzel tölthető mobilgátat vetettek be.

    Mint írják, a 2013-as nagy árvíz után 12 kilométernyi ilyen védműt vettek. Posztjukhoz képeket is csatoltak a felállított mobilgátról.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!

Rovatok