Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük egész napos figyelmüket, mára befejeztük a világjárvány legfrissebb történéseinek követését, tartsanak velünk holnap is az Indexen, viszontlátásra!

  • Az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója, Anthony S. Fauci azt mondta, hogy meg kell fontolni az oltási kötelezettség bevezetését a belföldi repülőjáratokon utazók számára - írta a The Washington Post.

    Ez egy újabb ösztönzés lenne az embereknek, hogy vegyék fel az oltást

    - tette hozzá Fauci az MSNBC-nek adott interjújában

  • Romániában a 12 év fölötti lakosság 46,8 százalékát sikerült beoltani az egy éve kezdődött oltási kampányban. 

    Az oltási helyzetről Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora nyilatkozott az évfordulón. Az egyik közösségi portálon közzétett üzenetében a katonaorvos elmondta: az elmúlt egy évben több mint 15,749 millió adag, koronavírus elleni vakcinát adtak be a húszmilliós Romániában, s 7,918 millióan kaptak legalább egy oltást. Mint közölte, 7,781 milliót meghaladja azoknak a száma, akik a teljes oltási cikluson átestek (a kétadagos oltások második adagját is megkapták), és 1,96 millióan igényelték az emlékeztető (típus szerint második vagy harmadik) oltást is.

    A hétfőn közölt hivatalos adatok szerint Romániában továbbra is lassul a járvány terjedése, de a lassulás üteme csökken. Az elmúlt héten 4540 új esetet jegyeztek, 10,21 százalékkal kevesebbet, mint a korábbi héten. Az elmúlt napon 24 személy halt bele a fertőzésbe, a járvány immár 58 575 ember életét követelte. Megtorpanni látszik azonban a kórházban ápolt betegek számának a csökkenése. A vasárnapi és hétfői enyhe növekedés után 2467 személyt kezelnek kórházban koronavírusos fertőzéssel, 433-at közülük intenzív terápiás osztályon.

  • Az egyik legnagyobb izraeli kórházban megkezdték a negyedik oltások beadását 150 egészségügyi dolgozónak. A teszt azt hivatott eldönteni, hogy szükséges-e a második emlékeztető oltás beadása a lakosságnak - írta a Guardian

    A Tel Avivhoz közeli Sheba Egészségügyi Központ tájékoztatása szerint rá akarnak világítani a negyedik oltás hatásosságára, ezzel is segítve a döntéshozóknak mind Izraelben, mind külföldön. 

    Meg fogjuk vizsgálni a negyedik dózis hatását az antitestek száma és a morbiditás tekintetében, és felmérjük azt is, hogy biztonságos-e

    - mondta el Gili Regev-Yochay, a kutatás vezetője.  

  • Már nem jelent be több szigorító intézkedést a járványhelyzettel összefüggésben a brit kormány, de a jövő évre nem zárja ki a további intézkedések bevezetésének lehetőségét, ha ezt a koronavírus-járvány szükségessé teszi – erről Sajid Javid brit egészségügyi miniszter beszélt. 

    Javid nyilatkozata előtt Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója tájékoztatta a járványhelyzetről Boris Johnson miniszterelnököt.

    A tájékoztatóról a Downing Street ugyan nem közölt részleteket, de Sajid Javid a BBC közszolgálati televíziónak elmondta: Angliában az omikron-variáns okozza az új koronavírus-fertőzéses esetek mintegy 90 százalékát – számolt be az MTI. 

  • Rekordot jelentő, 103 új koronavírusos esetet regisztráltak a múlt héten az angol élvonalbeli labdarúgó–bajnokságban (Premier League) – adta hírül az MTI. A liga hétfőn nyilvánosságra hozott adataiba a játékosok mellett a stábtagok is beletartoznak. 

    A fertőzések miatt az ünnepi fordulóban több mérkőzést el kellett halasztani. Az illetékesek közlése szerint december 20. és 26. között a bajnokságban szereplő kluboknál 15 186 koronavírustesztet végeztek, melyek közül 103 esetben lett pozitív az eredmény. 

    Ez jelentős emelkedést jelent, mivel december 6. és 12. között még csak 42, december 13. és 19. között pedig 90 esetet jegyeztek fel. 

    A vírus a bajnokság több csapatánál is megjelent, ami miatt eddig összesen tizenöt találkozót kellett elhalasztani. 

  • A Johns Hopkins Egyetem egy friss jelentése szerint hamarosan ugrásszerűen megemelkedhet az új fertőzések száma az Egyesült Államokban – írja a CNN. Az intézet szerint már most naponta mintegy kétszázezer az új fertőzöttek száma. Ez pedig 47 százalékkal magasabb az előző heti adatokhoz képest. A CNN által megkérdezett egyik szakértő azt sem zárta ki, hogy a következő tíz napban-két hétben a napi esetszámok elérhetik a félmilliót.

    Az amerikai egészségügyi minisztérium vasárnap 71 ezer új esetről számolt be. A portál hozzáteszi, hogy előző héten 1408-an haltak meg koronavírussal összefüggő megbetegedésben, ami ugyancsak jóval magasabb az azt megelőző hetinél, mintegy 17 százalékkal.

    A Fehér Ház járványügyi főtanácsadója, dr. Anthony Fauci azt mondta a CNN-nek, hogy egy ideig növekvő esetszámokkal kell kalkulálni. A szilveszterrel kapcsolatban a szakember úgy véli, hogy azoknak, akik teljesen be vannak oltva, nem kell félniük, feltéve ha csak kisebb összejövetelre mennek. Azoknak viszont, akik negyven-ötven főnél nagyobb rendezvényre mennek, nem árt vigyázniuk. 

    A Worldometers adatai szerint a járvány kitörése óta az Egyesült Államokban  53 222 424-en kapták el a fertőzést, és meghalt 837 854 ember.

  • Görögországban a növekvő koronavírusfertőzés-számok miatt január elejétől újabb korlátozásokat fognak bevezetni – írja a Guardian. A hétfői jelentések szerint egy nap alatt 9284 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, meghalt 66 ember.

    Mindezek tükrében ismét kötelezővé teszik a maszkviselést a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, valamint egyes belső tereken. 

    A bárok és az éttermek csak éjfélig lehetnek nyitva. Az egy asztalnál ülők száma maximum hat fő lehet.

    A kormány azt is bejelentette, hogy az egyes sportrendezvények létszámát a befogadókapacitás tíz százalékára korlátozzák. Az idősotthonok látogatásához 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt kell. A hatóságok a múlt héten már betiltották az újévi mulatságok megrendezését, valamint kötelezővé tettek a maszkhasználatot az utcákon is.

  • Legalább négy amerikai óceánjárón ütötte fel a fejét a koronavírus a karibi térségben – írja az ABC News. A Holland America Line Koningsdam nevű hajótól csütörtökön tagadták meg a kikötést Puerto Vallartában, miután kiderült, hogy fedélzetén 21 ember elkapta a koronavírus-fertőzést.

    A másik hajót, a Carnival Freedomot szerdán kötelezték arra, hogy forduljon vissza Bonaire és Aruba térségéből, azután hogy néhány fertőzöttről jelentettek.

    Az arubai és curacaói tisztviselők szerdán szintén megtagadták a dokkolást egy másik hajótól, amelyen a személyzet 55 teljesen oltott tagjánál mutatták ki a fertőzést.

    Nem jártak jobban a Kolumbiába igyekvő Seven Seas utasai sem, mivel egyikük és a személyzet hat tagjának tesztje lett pozitív. 

  • Kész megfontolni Alexander De Croo miniszterelnök, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban – adta hírül az MTI a La Libre Belgique című napilap alapján. 

    A francia nyelvű újság arról ír, hogy a belga kormányfő szerint az embereket jobb meggyőzni az oltásról, mint erőltetni. 

    Amikor azonban azt látjuk, hogy az intenzív osztályokon ötször annyi a be nem oltott ember, mint a beoltott, nem kerülhetjük el a kérdést

    – fogalmazott Alexander De Croo. 

    A napilap egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a belga kormányfő november végén arról beszélt, hogy az általa vezetett kormány nem akarja a teljes lakosság számára kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltást. Friss nyilatkozatában ugyanakkor már azt mondta, hogy a teljes lakosság beoltása a kabinet célja. 

    A cél egyértelmű: mindenkit be kell oltanunk. Ha a kötelező védőoltás ehhez hozzájárulhat, készen állok arra, hogy fontolóra vegyem

    – jelentett ki a politikus. 

  • Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna ismerje el a Donyeck-medencei szakadár területeken beadott Szputnyik V vakcinákat, valamint az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságokban kiállított Covid-igazolásokat. Kijev ugyanakkor továbbra sem hajlandó erre – közölte Olekszij Aszterovics, a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport ukrán küldöttségének képviselője egy tévéműsorban. 

    Az ukrán tisztségviselő elmondta: Kijev nem egyezik bele abba, hogy elismerje a szakadár területekről érkezőknek a donyecki és a luhanszki „népköztársaságokban” kiállított Covid-igazolásokat, valamint és a Szputnyik V vakcinát.

    Olekszij Aszterovics úgy látja, hogy a megszálló hatóságok veszélyeztetik az orosz vakcina és a Covid-igazolások ukrajnai elutasításával az ott élőket, akik így nem tudják átvenni a Kijev által nekik folyósított szociális támogatásokat, sem ukrán okmányokat, valamint nem tudják beadatni maguknak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott védőoltást sem – adta hírül az MTI. 

    Ukrajnában hétfőre az eddig azonosított fertőzöttek száma 1864-gyel 3 646 988-ra, az elhunytaké 133-mal 94 971-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem háromezerrel 119 278-ra csökkent. Az elmúlt napon 1053 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

  • A horvát kormány nem elégedett a koronavírus elleni védőoltások beadásának ütemével. Erről Vili Beros, Horvátország egészségügyi minisztere beszélt.

    A politikus elmondta, hogy jelenleg az elmúlt száz év egyik legnagyobb járványa zajlik, az emberek pedig nem akarják kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket számukra kínál az orvosi szakma. 

    Ez felfoghatatlan számomra

    – jelentette ki.

    A miniszter azt is hozzátette, hogy gyerekkorában is mindenki kapott oltást, mégsem tett fel senki kérdéseket – számolt be az MTI. 

    A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban 560 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, a betegségbe pedig ötvenen haltak meg. 

    Kórházban 1872 beteget ápolnak, közülük 247-an vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban eddig 2 251 603-en kaptak védőoltást, közülük 2 119 974-en már a második adagot is felvették.

  • Az újonnan felfedezett omikron variánsban meghalt az első beteg Ausztráliában. Az Aljazeera tudósítása szerint ennek ellenére a több mint 25 milliós, kontinensnyi ország az alacsony fertőzésszámok miatt nem tervez újabb szigorításokat. 

    A nyolcvanas éveiben járó férfi halála azért aggasztó,  mert mindez azután történt, hogy Canberra nemrég lazított az eddigi korlátozásokon. Ide tartozik még, hogy nemrég törölték el a karanténszabályokat a külföldről hazatérők esetében is. A férfi egyike volt annak a hat embernek, akik az elmúlt napokban vesztették életüket koronavírussal összefüggő megbetegedésekben.

    A pánarab hírügynökség mások mellett arról is említést teszt, hogy egy Sydneyiben lévő kórházban tévesen közölték több száz ausztrál emberrel, hogy negatív koronavírus tesztjük van. Az eredmények tükrében utólag kiderült, hogy  400 ember mégis elkapta a fertőzést.

  • Nem kíméli az omikron - a briteket sem: a napi fertőzésszám karácsonykor meghaladta a 122 ezret a mintegy 64 millió lelket számláló Egyesült Királyságban, ahol egy hete csaknem 1,8 millió ember volt fertőzött. Skócia, Észak-Írország és Wales újabb szigorításokat vezetett be, amelyek főként a szórakozóhelyeket érintik. Például három hétre bezárták a nightclubokat, és ismét bevezették a biztonságos távolságról szóló rendelkezéseket, illetve korlátozták, hogy egyszerre hány ember találkozhat, írta az Infostart.

    Skóciában, nyilvános eseményeken egy méterre kell állni egymástól. Legfeljebb száz ember állhat, és kétszáz ülhet zárt terű tömegrendezvényeken, a szabadban maximum 500 fő lehet egy rendezvényen. A walesieknél legfeljebb hatfős társaság szórakozhat pubokban, moziban vagy éttermekben.

    A skótoknál a helyi Premier League vasárnapi meccseit ötszáz néző előtt játszották, míg az Angliában megtartott mérkőzések még teltházasak voltak. A legnépesebb országrész ugyanis, egyelőre, nem rendelt el további védőintézkedéseket, ám a héten változhat a helyzet.

  • Körülbelül 7900 járatot töröltek világszerte a légitársaságok a karácsonyi ünnepek idején a koronavírus omikron variánsának a megjelenése miatt, valamint több, a Karibi-térségben hajózó óceánjárón találtak fertőzötteket – jelentették sajtóforrások vasárnap.

    Több légitársaság, köztük az amerikai United Airlines azt közölte: a járattörlések oka részben az, hogy számos dolgozójuk fertőződött meg.

    A United Airlines mellett járattörlésekre kényszerült egyebek között a Lufthansa, a Delta, a JetBlue, az American Airlines, a British Airways, valamint több kínai légitársaság is, köztük a China Eastern és az Air China is. E két utóbbi több mint 2000 járatot törölt.

    A kimaradt járatok mellett több tízezer járatkésést is jelentettek világszerte, így az ünnepek idejére rengetegen a repülőtereken ragadtak, a nehézségek pedig várhatóan a hét elején sem szűnnek meg.

    Az Egyesült Államokban ezen kívül a rossz időjárási viszonyok miatt is több gép kényszerült a kifutón vesztegelni.

    A repülési adatokat közlő FlightAware amerikai vállalat szerint az országban szombaton 957, míg szenteste 690 járatot töröltek, csaknem 2000 járat pedig késett.

    Több, a karibi-térségben hajózó óceánjárón is találtak fertőzéseket: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint az egészségügyi hatóságok vasárnapig több mint 60 hajón indítottak vizsgálatot.

    (MTI)

  • Újabb járványügyi korlátozásokat vezettek be hétfőn több német tartományban, hogy akadályozzák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának terjedését.

    A szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy a minden korábbinál ragályosabb omikron variáns szétterjedésével elinduljon a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amely az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra – például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás – működését is veszélyeztetheti.

    A karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt járványhullámot azonban lehet lassítani a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának csökkentésével. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján legkésőbb keddtől mindenütt bevezetnek egy sor új kapcsolatkorlátozó szabályt.

    A többi között előírják, hogy legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, akkor is, ha beoltatták magukat a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

    (MTI)

  • A koronavírus napokon belül átterjedhet a légutakból a szívbe, az agyba és a test szinte összes szervrendszerébe, ahol még hónapokig fennmaradhat – derült ki egy frissen publikált tanulmányból.

    A koronavírus szervezetben és agyban való elterjedésének, valamint perzisztenciájának, azaz tartós fennmaradásának eddigi legátfogóbb összehasonlító elemzésében az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének munkatársai azt találták, hogy a kórokozó a légutakon túl képes továbbszaporodni a többi sejtben is.

    A Nature-ben publikált tanulmányból kiderül, hogy mindez potenciálisan hozzájárul az úgynevezett hosszú Covid-jelenséghez. Vagyis a rangos tudományos folyóiratban megjelent cikk rávilágít, és segíthet megmagyarázni, miért fordulhat elő hosszú ideig tartó Covid még azoknál is, akik enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen vészelték át a koronavírus fertőzést.

    (via Bloomberg)

  • Emmanuel Macron francia elnök várhatóan hétfőn jelenti be az új intézkedéseket, az omicron-variáns terjedése miatt.  

    Az illetékesek k attól tartanak, hogy a kórházak túlterheltté válhatnak, miután szombaton rekordszámú, százezer esetet jelentettek, ami a legmagasabb napi szám Franciaországban a járvány kezdete óta. 

    Macron délután 4-kor tart válságtalálkozót kabinetjének kulcsfontosságú tagjaival és a francia közegészségügyi szervek képviselőivel. Az egyik fontolóra új intézkedés az lehet majd, hogy az éttermekbe, mozikba és más nyilvános helyszínekre való belépéshez teljes beoltottság kell. 

    (Guardian)

  • A Guardian készített egy nemzetközi összefoglalót a koronavírusról. 

    • Szigoríthatnak Angliában, miután Boris Jonhson szakértőkkel közösen megvizsgálja a szigetország járványadatait.
    • Új korlátozásokat vezetnek be Walesben , Skóciában és Észak-Írországban.
    • Franciaországban a hétvégén 104 611 új fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta most először lépte át a 100 000-es küszöböt a fertőzöttek száma.
    • Németországban is 10 100 covid-fertőzést regisztráltak egy nap alatt.
    • Kínában 21 havi csúcsot döntött a Covid -fertőzöttek száma, az északi Hszian város vasárnap bejelentette a korlátozások szigorítását.
    • Dél- Koreában a napi Covid-fertőzöttek száma 20 nap után először esett 5000 alá.
  • Koszovóban is azonosították a koronavírus omikron variánsát, az elmúlt tíz napban összesen kilenc ilyen esetet regisztráltak – közölte a koszovói egészségügyi minisztérium a Koha Ditore című pristinai napilap hétfői beszámolója szerint.

    Az egészségügyi minisztérium azt is közölte, hogy a vírus omikron változatával megfertőződött emberek közül kettő az Egyesült Államokból, kettő az Egyesült Királyságból, egy pedig Franciaországból érkezett Koszovóba, míg a többi négy esetben a koszovóiak azt állították, nem utaztak külföldre.

    A térségben korábban Szerbiában, Montenegróban, Albániában és Horvátországban azonosították a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett változatát.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 976-tal 1 290 469-re, Koszovóban 12-vel 161 339-re, Észak-Macedóniában 280-nal 223 211-re, Montenegróban 545-tel 163 373-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 92-vel 287 276-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 26-tal 12 594-re, Koszovóban eggyel 2990-re, Észak-Macedóniában tízzel 7904-re, Montenegróban öttel 2394-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 12-vel 13 269-re növekedett.

  • Oroszországban egyértelműen leszállóágban van ez a járványhullám. Bizonyítja mindezt a csökkenő napi új esetszám, s az is, hogy az eddigieknél kevesebb halálos áldozatot követel a kór. Csaknem 24 ezer új Covid-esetet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ilyen alacsony szinten legutóbb tavaly szeptember 29-én volt a friss esetek száma, írta a TASZSZ. Csaknem 10,4 millió az igazolt fertőzöttek száma az országban.

    A Covid-19 és szövődményei 968 beteg életét ragadták el vasárnap, ez a legkisebb napi, regisztrált esetszám október 11-e óta. A járvány kezdete óta több mint 304 ezren nem voltak képesek megbirkózni a fertőzéssel Oroszországban.

    Ugyanakkor egy nap leforgása alatt mintegy 37 ezren legyőzték a betegséget. A pandémia kezdete óta már csaknem 9,2 millióan gyógyultak meg a fertőzésből.

  • Peru 55 millió adag koronavírus elleni vakcinát vásárol 2022-ben, hogy negyedszer is be tudja oltatni az egészségügyi személyzetet és a veszélyeztetett csoportokat – tájékoztatott Hernando Cevallos egészségügyi miniszter.

    A tárcavezető megjegyezte: a negyedik oltást a járványhelyzet alakulásának függvényében biztosítják a lakosságnak. Egyúttal jelezte: januártól elkezdik oltani az 5 és 11 év között gyermekeket is a Pfizer oltóanyagával.

    Az elmúlt hónapban kétszeresére nőtt a napi új fertőzöttek száma, és elérte az 1500-at, míg a halálesetek száma meghaladta a napi 50-et.

    Peruban emiatt megtiltották a karácsonyi és újévi ünnepségeket és családi összejöveteleket, illetve kijárási tilalmat léptettek életbe este 11 és hajnali 4 óra között. Lima reméli, hogy az óvintézkedésekkel sikerül megfékezni a koronavírus erősen fertőző omikron variánsának terjedését. Az egészségügyi minisztérium szerint eddig 71 ember fertőződött meg bizonyíthatóan a koronavírus omikron változatával az országban.

    A perui kormány január 31-ig meghosszabbította a világjárvány miatt életbe léptetett, immár 21 hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot.

    A 33 millió lakosú Peruban több mint kétmillióan fertőződtek meg és 202 ezren vesztették életüket a járvány kezdete óta. A dél-amerikai országban a legmagasabb a halálozási arány a világon: 6122 haláleset jut egymillió lakosra - írta az AFP francia hírügynökség hivatalos adatokra hivatkozva.

  • A Kongói Demokratikus Köztársaság a koronavírus negyedik hullámával küzd,  ami nagyobb nyomást gyakorol egészségügyi rendszerére, mint eddig bármikor.

    Kongó a legkevésbé beoltott ország a Covid-19 ellen a világon, a lakosság csupán 0,006 százaléka teljesen átoltott. A Reuters adatai szerint a 90 milliós lakosságból kevesebb mint 300 000 ember kapott már legalább egy adagot, ez mindössze 0,33 százalékot jelent. 

    (Guardian)

  • Szlovákiában az elvégzett PCR-tesztek csaknem negyede lett pozitív vasárnap. Egészen pontosan 1221 darab. Bő egy héttel ezelőtt is a tesztek negyede mutatta ki a fertőzést.

    A Covid-19 kórban és szövődményeiben 47 beteg lelte halálát az elmúlt 24 órában, írta az ujszo.com. Tíz nappal ezelőtt 113 fertőzött életét nem tudták megmenteni. A járvány halálos áldozatainak száma:16 445.

    Kórházakban 2619 beteget kezelnek a kórral. Tegnap 552 ember vette föl a vakcinát, a beoltottak száma már meghaladja a 2, 73 millió Szlovákiában.

  • Függetlenül, hogy az állami szektorban, vagy a versenyszférában dolgozik valaki, Ománban csak védettségi igazolvánnyal mehet be a munkahelyére, ráadásul nem elég egy vakcina, hogy felvegyék a műszakot az emberek. Az erről szóló döntést hétfőn ismertette az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján. 

    (Guardian)

  • A december közepén Abu-Dzabiban rendezett bemutatótornán járt teniszezők közül ötödikként az orosz Andrej Rubljov is koronavírusos lett. A 24 éves játékos – aki megnyerte a tornát – közösségi oldalán adott tájékoztatást állapotáról.

    „Jelenleg Barcelonában tartózkodok, és sajnos pozitív lett a koronavírustesztem. Elszigetelten vagyok, és az orvosokra hallgatva minden előírást betartok” – írta a világranglistán ötödik helyezett Rubljov. Hozzátette: teljesen be van oltva, és készült volna a szezon kezdetére, benne a kiemelten fontos ATP Kupára és az Australian Openre.

    Most egyelőre meg kell gyógyulnom, és csak akkor utazok majd Melbourne-be, amikor az mindenki számára biztonságossá válik

    – közölte.

    Rubljov tagja volt az ATP Kupát év elején megnyerő orosz gárdának, és ezúttal is beválogatták a szombaton kezdődő tornára nevezett csapatba.

    Az Abu-Dzabiban járt teniszezők közül már Rafael Nadal, Denis Shapovalov, Belinda Bencic és Onsz Dzsabúr adott pozitív koronavírustesztet. Illetve Nadal edzője, Carlos Moya is hasonlóképpen járt, míg Emma Raducanu el sem tudott utazni a tornára, szintén pozitív tesztje miatt.

  • Vasárnap este a németországi Schweinfurtban több embert letartóztattak, néhányan pedig megsérültek, köztük egy négyéves gyerek – írja a Süddeutsche Zeitung.

    A bajor városban a koronavírus elleni intézkedések ellen demonstráltak, 44 résztvevő ellen közigazgatási eljárás indult. A rendőrség szóvivője elmondja, a néhány letartóztatott tüntető ítéletét gyorsított eljárásban hozzák meg hétfőn.

    Kezdetben több száz békés tüntető gyűlt össze, ám később tucatnyian próbáltak átjutni a rendőri kordonokon. A rendfenntartókat sértegették és leköpték, végül pedig gumibotot és paprikasprayt is alkalmazniuk kellett a rendőröknek az erőszakos tüntetőkkel szemben.

    Egy négyéves gyerek – akinek édesanyja megpróbált áttörni egy kordont – is megsérült és orvosi ellátásban részesült. A hírek szerint nem esett komolyabb baja.

  • Ukrajna közzétette napi Covid-jelentését, ezzel hivatalossá vált a vasárnap regisztrált újabb 1864 koronavírusos eset. További 133 halálesetet is jelentettek.

    Ukrajnában már csak két régió, a nyugati országrészben lévő Voliny és a keleti Zaporizzsja megye maradt a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásban, az összes többi, valamint a főváros, Kijev is a jelenlegi legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban van – számolt be vasárnap az Ukrajinszka Pravda az egészségügyi tárca honlapján közzétett legfrissebb táblázat alapján.

  • Negyedik, ismétlőoltást vezetnek be kísérleti jelleggel a Tel-Aviv melletti Sheba Medical Centerben. Az egészségügyi intézmény szakértői szerint a negyedik oltással szerzett tapasztalataik segítenek a döntéshozóknak, hogy milyen további intézkedéseket hozzanak meg az országban a vírus ellen. A mintát 150 dolgozó jelenti, ők kapják meg a vakcinát. 

    Az izraeli egészségügyi minisztérium szakértői testülete egyébként a Pfizer/BioNTech vakcináját javasolta azoknak a 60 éves vagy annál idősebb izraelieknek, akik legalább négy hónappal ezelőtt emlékeztető oltást kaptak.

    A minisztérium főigazgatójának végleges jóváhagyása még mindig várat magára, jelenleg még folyik arról a vita, hogy tudományosan megalapozott-e egy negyedik vakcina beadása.

    (Guardian)

  • Jóváhagyta a Pfizer szájon át szedhető koronavírus elleni készítményét, a paxlovidot az ázsiai ország élelmiszer- és gyógyszerbiztonságért felelős minisztériumának szakértői testülete. 

    A minisztérium szerint a vizsgálati eredmények rámutattak, hogy a paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi kezelés vagy a halálozás kockázatát azoknál a betegeknél, akiknél magas a súlyos betegség kockázata, írja a Guardian. 

    Közben Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezzék a Pfizer paxlovid, illetve a Merck molnupiravir nevű tablettáit, amelyek bizonyítottan képesek a tünetek súlyosbodásának megakadályozására. 

    Nem mindenkinek javallott

    Mindazonáltal nem mindenkinek ajánlottak: a két cég piruláit a közepes és súlyosabb tünetekkel küzdő, veszélyeztetett csoportokba tartozó betegeknek ajánlják, viszont a Merck óva inti a várandós nőket és a gyerekeket a készítménye használatától, a Pfizer pedig a vese- és májbetegeket tanácsolja el a gyógyszeres kezeléstől.

    Az Egyesült Államokban már engedélyezett gyógyszerek, melyeket otthoni kezelésre szánnak, nem a tüskefehérjét támadják, hanem a vírus szaporodását hátráltatják, így egyelőre úgy tartják, hatékonyan vehetik fel a küzdelmet az omikronnal is – számolt be a Euronews.

Rovatok