Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Amerikai Egyesült Államokban 537 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában – írta a The New York Times. Így az igazolt megbetegedések száma mostanra meghaladja a 74,2 milliót.

  A Covid–19 és szövődményei miatt szombaton 2572 beteg hunyt el. A járvány kezdete óta már 883 ezer a halálos áldozatok száma az Amerikai Egyesült Államokban.

  Kaliforniában a több mint 8 millió igazolt megbetegedés csaknem 80 ezer ember életét oltotta ki. Texasban 79 ezren hunytak el, mintegy hatmillió esetben regisztrálták a kórt, viszont a Hawaii-szigeteken, illetve Alaszkában is csaknem 1100 ember halt bele a fertőzésbe mintegy 210 ezer feljegyzett esetből – derül ki a CNN-en közölt adatokból.

  Az utóbbi két hétben az új fertőzések száma harmadával esett, ellenben a napi halálos áldozatok száma csaknem 30 százalékkal nőtt. Az utóbbi hetekben Alabamában és Montanában jelentősen megugrott a vírusfertőzések száma, ám New Yorkban és Idahóban számottevően apadt.

 • Alacsony részvételre számítanak a portugáliai parlamenti választásokon a járvány miatt – írja a Guardian.

  A kormány éppen ezért lehetővé tette a karanténban lévők számára, hogy ideiglenesen elhagyják otthonukat, és személyesen szavazzanak. A 10 milliós ország lakosainak több mint egytizede van karanténban. Portugáliában – sok európai országhoz hasonlóan – az utóbbi időben megugrott a fertőzések száma az omikron-variáns terjedése miatt. 

  Az országban azért kell előrehozott parlamenti választást tartani, mert a parlamenten nem ment át a 2022-es költségvetésről szóló törvény.

 • Egy lektorálás alatt álló tanulmányokat gyűjtő lapban, a Lancetben található egy írás, amiben azt feltételezik, hogy emberek hörcsögöktől kaphatták el a koronavírus delta-variánsát. 

  A meghökkentő fejleményről Dobson Szabolcs tett közzé bejegyzést a Facebook-csoportjában. A tanulmányban a hongkongi kutatók azt bizonyították, hogy egy helyi állatkereskedésben két esetben is hörcsögök fertőztek meg embereket a SARS-CoV-2 delta-variánsával. 

  A hörcsögök november végén fertőződhettek meg, még a vizsgált területre kerülésük előtt. Az állatoktól származó mintákat egy állatboltban és egy raktárban gyűjtötték. A boltba kerülő 16 darab szíriai hörcsögből 8, míg a raktárban lévőkből 12 adott pozitív eredményt a delta-variánsra.

  A tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy a kis kedvencként tartott hörcsögök természetes körülmények között is képesek megfertőződni, így emberek is megkaphatják a betegséget tőlük.

 • A brit királyi család tagjai aggodalmukat fejezték ki a Spotify körül kialakult események miatt – tudatta szóvivőjük. Ugyanakkor megerősítették, hogy teljesítik szerződéses kötelezettségüket, hiszen több podcastra és műsorvezetésre is aláírtak szerződést a nagy streamingszolgáltatóval.

  Harry herceg és felesége, Meghan az után szólaltak meg, hogy a héten az amerikai rockzene két nagy öregje, Joni Mitchell és Neil Young is eltávolíttatta életművét a Spotifyról. Azt mondták: nem akarnak egy platformon szerepelni az oltásellenes influenszerrel, Joe Rogannel – írta a Reuters.

  Felelőtlen emberek olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek emberek életébe kerülnek. Ezzel is támogatom Neil Youngot és a nemzetközi tudományos közösséget ebben a küzdelemben

  – véli Joni Mitchell.

  Neil Young azzal indokolta lépését, hogy nem akar olyan, hamis információkat és oltásellenes véleményt sugárzó műsort felvállaló cégnél megjelenni, ami teret ad Rogan podcastjának. A Joe Rogan Experience volt a Spotify legnépszerűbb podcastja 2021-ben a Variety összesítése szerint. 

 • Minden oltással rendelkeznie kell Kanye Westnek, máskülönben nem koncertezhet Ausztráliában – mondta Scott Morrison kormányfő.

  A sajtó előző nap szellőztette meg, hogy a rapper márciusban tervez fellépni a szigetország egyik nagy stadionjában. A figyelmeztetés alig két héttel azután történt, hogy a szerb teniszezőnek, Novak Djokovicsnak el kellett hagynia az országot, mert nem volt megfelelően beoltva.

  A szabály, az szabály – tette hozzá a miniszterelnök – és azokat mindenkinek be kell tartani, függetlenül attól, ki az a személy. A 2020-as amerikai elnökválasztás zenész indulójának oltottsági állapotáról egyelőre nincs hír.

 • A koronavírus-járvány visszaszorulását jelzi az 1 alá csökkent terjedési ütemet mutató reprodukciós ráta Izraelben – jelentették az izraeli egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap. Az R, a fertőzési mutató 0,96-ra mérséklődött, vagyis száz fertőzött csak 96 embernek adja át a vírust, ami a járvány csökkenését jelzi. Legutóbb november hetedikén, az ötödik, omikron vírusváltozat megjelenése előtt volt 1 alatt ez a ráta, s csúcspontján, a terjedés tetőpontján 2,12 volt.

  Tovább csökkent a fertőzöttek száma, jelenleg 429 006 aktív koronavírusos esetet tartanak számon a mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben, ahol a fertőzöttek mellett jelenleg 143 015 fertőzöttel érintkezett ember tartózkodik házi karanténban. Ez a szám is tízezrekkel alacsonyabb, mint amit néhány napja mértek. A kórházi ellátást igénylő 2665 beteg közül jelenleg 1086-an vannak súlyos állapotban, és 243-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Ezek a számok továbbra is folyamatosan emelkednek, mert a súlyos esetek megjelenése 1-2 héttel követi a fertőződéseket.

  A koronavírus-járvány megjelenése óta 2 794 156 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az országban 278, szinte minden település piros színkóddal jelzett, vagyis jelentősen fertőzött, két települést tartanak nyilván a közepesen fertőzött, vagyis narancssárga színkóddal jelzett kategóriában, nincsen „sárga” település, ahol kismértékben lenne jelen a koronavírus, és egyetlen helység sem számít „zöldnek”, tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

  Izraelben tavaly december vége óta 6 690 386, ötévesnél idősebb embert, az ország lakosságának 71,95 százalékát oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 438 031-en, a lakosság 47,74 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 627 856-an adatták be maguknak a negyedik, azaz a második emlékeztető oltást az országban.

  A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8669-en, az utóbbi hét napon 198-en haltak meg Izraelben.

  (via MTI)

 • A koronavírus okozta pandémia miatt az egész világon zajlik a hatékony oltóanyagok kifejlesztése, keresése. Nemrég tyúktojásból állítottak elő vakcinát amerikai kutatók. 

  Az oltóanyagról azt állítják, képes lehet megállítani az óriási mennyiségű áldozatot követelő koronavírus-járványt – számol be a new-medical.net.

  A szakemberek tyúktojásokat immunizáltak, annak érdekében, hogy úgynevezett SARS-CoV-2 poliklonális antitesteket termeljenek. A tudósok következtetése szerint az ebből származó antitestek csökkenthetik a súlyos immunválaszok kockázatát.

 • A közel 1,4 milliárd lakosú India felnőtt lakosságának háromnegyede már megkapta a koronavírus elleni védőoltások mindkét adagját – jelentette be vasárnap a kormány Újdelhiben, miközben a fertőzöttek száma negyedik napja csökken.

  Nagy erőt ad népünk bizalma nemzeti vakcinánkban

   – hangsúlyozta Narendra Modi miniszterelnök lakossági üzenetében. „A koronavírus-fertőzöttek száma csökkenőben. Ez nagyon is pozitív jel” – tette hozzá az állami rádióban nyilatkozva. Narendra Modi hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van az egészségügyi óvintézkedések betartására.

  India a fertőzöttek számát tekintve második helyen áll az Egyesült Államok mögött. A járvány kitörése óta a hivatalos adatok szerint mintegy 41 millió ember fertőződött meg koronavírussal, a kór halálos áldozatainak száma pedig 494 110. Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a tesztelés alacsony foka mellett a valós számok jóval magasabbak lehetnek. 

  Az utóbbi 24 órában Indiában 234 281 új fertőzöttet és 893 halálesetet regisztráltak.  Egészségügyi tisztségviselők szerint a koronavírus korábbi variánsainál fertőzőbb omikron-mutáns terjedése több indiai tagállamban tetőzött, míg főleg a déli régiókban továbbra is növekszik az esetszám. Számos régió ugyanakkor elkezdte a korlátozások feloldását. Delhiben például véget ért a hétvégi kijárási tilalom, a szomszédos Harijána államban pedig 50 százalékos kapacitással újra kinyithattak a mozik és a színházak.

  (via MTI)

 • Szerbiában a tesztek több mint ötven százaléka kimutatta a vírus jelenlétét. Az utóbbi 24 órában meghaladta a 13 ezret a diagnosztizált fertőzöttek száma – írta a pannonrtv. 

  A betegek zöme továbbra is a 40 és 59 év közötti korosztályból kerül ki. A legtöbb vírushordozó egy oltást sem vett fel. A Covid–19-kórban és szövődményeiben 57 fertőzött lelte halálát szombaton. A járvány kezdete óta csaknem 13 600 ember veszítette életét a koronavírus miatt.

  Emelkedett a kórházi ellátásra szoruló Covid-páciensek száma: jelenleg több mint 3500 beteget kell egészségügyi intézményben ápolni.

  Délvidéken, a magyarok lakta területen is riasztó a járványhelyzet, csupán egyetlen nap alatt mintegy 3400 fertőzöttet regisztráltak.

 • A koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt bekövetkezett halálozások száma 617-re csökkent Oroszországban, ami a legalacsonyabb adat június 28. óta, miközben a megbetegedések száma továbbra is meredeken ível felfelé – derült ki az orosz operatív stáb vasárnap kiadott közleményéből. A nem véglegesített halálozási ráta 2,82 százalék. A járvány kezdete óta feljegyzett halálesetek száma elérte a 330 728-at.

  Közben a kimutatott új esetek száma 121 228-cal újabb abszolút rekordot döntött meg, és elérte a 11 737 007-et. A napi növekmény 1,04 százalék. A kórházba szállított betegek száma ugyanakkor 9883 volt, ami 32,2 százalékkal alacsonyabb a szombati adatnál.

  A 85 oroszországi régió közül 75-ben csökkent, 10-ben pedig nőtt azon fertőzöttek száma, akik egy nap leforgása alatt sürgős szakápolásra szorultak. Az aktív esetek száma 1 188 128-ra emelkedett.

  (via MTI)

 • Romániában mintegy 20 ezer koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a teszteléseken szombaton. Az előző napokhoz képest jóval kevesebb mintát értékeltek ki – írta a maszol.ro. A pozitív tesztek aránya továbbra is egyharmad. Az igazolt fertőzések száma súrolja a 2,2 milliót a szomszédos országban, ötvenezren újrafertőződtek. 

  A vírusfertőzésbe 51 beteg halt bele az utóbbi 24 órában, a halálos áldozatok száma csaknem hatvanezer.

  Romániában a járvány kezdete óta 1,9 millió beteget már gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg mintegy 9 ezer Covid-beteget kell kórházban ápolni, közülük több mint 800 pácienst intenzív osztályon szükséges gondozni.

 • Ukrajnában több mint 24 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak szombaton. Az igazolt megbetegedések száma bőven négymillió fölött van. A Covid–19 és szövődményei 94 ember életét követelték az elmúlt 24 órában – írta a karpatalja.ma. A fertőzésben elhunytak száma meghaladja a százezret.

  A járvány eddigi, mintegy két esztendejében 3,6 millióan már felépültek a kórból.

  Kárpátalján több mint 400 fertőzöttet regisztráltak. Meghalt öt beteg egy nap alatt, százan meggyógyultak.

  Egy nap leforgása alatt 34 ezren kaptak védőoltást Ukrajnában.

 • Szlovákiában még mindig minden második elvégzett teszt pozitív eredményt hoz – írta az ujszo.com. Mintegy 13 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak 24 óra alatt. A vírushordozók több mint hatvan százaléka egyetlen oltást sem vett fel.

  Az igazolt betegek száma elérte az egymilliót.

  Covid–19-ben és szövődményeiben 21 fertőzött hunyt el az utóbbi 24 órában; a járvány kezdete óta a szomszédos országban csaknem 17 800 ember veszítette életét a fertőzés miatt.

  Kórházban több mint 1500 Covid-beteget ápolnak jelenleg. Közülük csaknem háromszázat intenzív osztályon kell kezelni.

 • Jelentősen tovább lehet fertőzőképes a vírus az emberi szervezetben, mint ahogy azt gondoljuk – írja a EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

  A brazil kutatás szerint egy nem tipikus esetben 232 napig volt jelen a koronavírus egy 38 éves férfi szervezetében, akinek csupán húsz napig voltak enyhe covidos tünetei. Ha nem tartotta volna be a járványra és a betegségre vonatkozó szabályokat, akkor mintegy hét hónapon keresztül fertőzte volna a környezetét.

  A férfit több más más fertőzöttel együtt 2020. április és november között hetente figyelték meg a kutatók. Az eredmény szerint az emberek körülbelül 8 százaléka két hónapnál is tovább képes terjeszteni a vírust anélkül, hogy a fertőzés utolsó részében tüneteket mutatna – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Marielton dos Passos Cunha.

 • Az eddig megjelent koronavírus-variánsoknak három jellemző tünete van: magas láz, állandó köhögés, valamint a szaglás és/vagy az ízlelés megváltozása vagy teljes elvesztése.

  Az omikron-variáns öt olyan tünetére hívja fel a figyelmet a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS), amely alapján az omikron egyértelműen megkülönböztethető a Covid–19 más mutációitól – írja a Mirror.

  A szakemberek azt állítják, hogy a delta-variánsnak az eredeti, vuhani változattól eltérő tünetei is vannak. A láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek mellé az alábbi négy tünetet emeli ki a kutatás: kötőhártya-gyulladás (pink eyes), ami a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti, emésztőrendszeri panaszok (hányinger, hányás, hasmenés), hallással kapcsolatos panaszok (fülzúgás, fülcsengés, szédülés) és feketegomba-fertőzés.

  Az omikron esetében öt fő tünetet hangsúlyoztak: torokkaparás (torokgyulladás nélkül), száraz köhögés, extrém mértékű fáradtság, enyhébb izomfájdalmak és éjszakai izzadás.

  A vírus brit mutációjának leggyakoribb tünetei közé pedig a láz, a száraz köhögés és a légszomj tartozik.

 • Ferenc pápa kritikáját fejezte ki, hogy a „valóság elferdítése, ami a félelmen alapul” világszerte gyorsan terjed a világjárvány alatt. Részvétre szólított fel, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek azoknak, akiket félrevezetnek a hamis információk és álhírek, hogy jobban megérthessék a tudományos tényeket – írja a Washington Post.

  A 85 éves katolikus egyházfő múlt évben kapta meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, és régóta hangoztatja az oltások fontosságát.

 • Casirivimab és imdevimab együttes alkalmazása meggátolja a koronavírus-fertőzötteket abban, hogy a betegség súlyos lefolyású legyen náluk egy újonnan bemutatott kutatás szerint – írja a MedicalXpress.

  Koronavírussal fertőzöttekkel egy háztartásban élők körében végezték el kutatásukat 2020. július 13. és 2021. január 28. között Meagan P. O’Brien és munkatársai, akik 314 pozitív PCR-tesztet produkáló embernek adtak egy-egy adagot a casirivimab és az imdevimab keverékéből. Közülük a megfigyelés kezdetén 204 résztvevő tünetmentes és szeronegatív is volt.

  Ha a jövőben engedélyezik a casirivimab- és imdevimabterápiát tünetmentes, de fertőzött személyeknél, akkor ez a monoklonális antitest-kombináció potenciálisan alkalmazható lehet magas kockázatú betegeknél

  – írják a tanulmány szerzői.

 • A világon 372 147 152 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 657 040 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 369 910 181 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 649 714 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 74 235 709, a halálos áldozatok száma 883 934.
  • Indiában 41 092 522 fertőzöttet és 494 091 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 25 256 614 fertőzöttről és 626 870 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 18 928 572 fertőzöttet és 131 449 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Az Egyesült Királyságban 16 519 768 a fertőzöttek száma, és 156 137-en haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 11 438 476 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 87 045.
  • Oroszországban 11 427 009-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 323 452-re emelkedett.
  • Olaszországban 10 821 375 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 145 914.
  • Spanyolországban 9 779 130 fertőzöttet és 92 966 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 9 774 847 fertőzöttet és 117 730 halottat tartanak nyilván.
  • Iránban 6 322 183 a fertőzöttek és 132 380 a halottak száma.
  • Lengyelországban 4 804 390 fertőzöttet és 105 138 halálesetet tartanak nyilván.
  • Ukrajnában 4 206 731 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 106 690 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Újabb 34 Covid-fertőzést jelentett Kína a téli olimpia zárt rendszerében (buborék) és a beutazó légiutasok között – jelentette a Bloomberg a Pekingi Olimpiai Szervező Bizottság vasárnapi közleménye alapján.

  Az érkező légiutasok között 23 Covid-fertőzés volt, közülük 13-an a sportolók vagy csapattisztviselők kategóriájából, valamint 10 fertőzés az „érdekelt” kategóriájába tartozik. Másik 11 eset a zárt rendszerben történt, ebből 3 tartozik a sportolók vagy csapattisztviselők kategóriájába, a maradék pedig az „érintettek” közé.

  A hivatalos adatok szerint január 4. óta 211-re nőtt a téli olimpián résztvevők körében a Covid-fertőzések száma. Az érintettek közé tartoznak a műsorszolgáltatók, a nemzetközi szövetségek tagjai, a marketingpartnerek személyzete, az olimpiai és paralimpiai családtagok, illetve a média munkatársai.

 • Számos ország protokollja értelmében ha valaki felvette a koronavírus elleni védőoltás két dózisát, akkor teljesen védettnek számít. Ennek alapján a Pitcairn-szigetein lakók teljesen, 100 százalékosan védettnek minősülnek, az Egyesült Arab Emírségek polgárai 93 százalékban, Portugália 90 százalékos és Chile 88 százalékos mértékben – számolt be a CNN.

  Málta esetében ez 87, Kubánál 86 százalék, Japánban és Kanadában pedig csaknem 79 százalékos a védettségi szint. Az Egyesült Királyság lakóinál 70 százalékos ez az érték, az Egyesült Államok és Magyarország esetében is mintegy 63 százalékos, ugyanakkor Bosznia-Hercegovinában 25 százalék, Irakban 15, Kenyában 9, Haitin pedig 1 százalékos.

  Egy másik értékelési szempont azt elemzi, hogy száz lakosra hány dózis jutott a vakcinából. Ez alapján Gibraltár vezet 329-es értékkel, megelőzve a háromszázas Kubát és a száz lakosra 242 dózisú beoltottságú mutatóval rendelkező Chilét. Szingapúr 233-as, Dánia 225-ös, Dél-Korea 221-es értékkel büszkélkedhet az élbolyban. Magyarország ebben az összehasonlításban a száz lakosra jutó 164 dózissal éppen megelőzi az Egyesült Államokat és Japánt, mindkét országban 162-es ez a mutató.

 • Ausztria lazít, mivel úgy látják, hogy az omikron-variáns nem terheli jelentősen az egészségügyi rendszert. Bár napi szinten magas esetszámokat jegyeznek fel, a 30 ezret is meghaladta az új fertőzöttek száma. Az osztrák kancellár mégis úgy döntött, hogy jövő héten feloldják a szigorú korlátozásokat – írja a Portfolio.

  Például jövő szombattól éjfélig maradhatnak nyitva a boltok és az éttermek. Az összejövetelen lévők számát a korábbi 25-ről 50 főre emelik.

  Egy héttel később már az oltatlanok is bemehetnek a nem létszükségletű élelmiszereket és termékeket áruló boltokba is. Február 19-től pedig étteremben is étkezhetnek, akik nem vettek föl vakcinát, de csak abban az esetben, ha negatív koronavírustesztet mutatnak fel.

 • Jó reggelt!

  Ma is jelentkezik az Index hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

  Jó egészséget, vigyázzanak magukra!

 • Egyes laboratóriumok már kínálnak differenciáldiagnosztikai PCR-tesztet az influenza és a Covid–19 megkülönböztetésére, mert egy orvos lényegében képtelen a két betegséget megkülönböztetni egymástól – fejtette ki Marek Pytliak, a szlovákiai Svidníki Kórház Belgyógyászati Osztályának munkatársa.

  Az omikron-variáns még viszonylag rövid ideje van velünk. Ennek ellenére, bár lényegesen fertőzőbb, mint a korábbi változatok, úgy tűnik, többnyire a felső légutakban, ritkább esetekben a tüdőben szaporodik. A betegeknek ezért nagy valószínűséggel van torok-, légcső- vagy arcüreggyulladása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem okozhat súlyos tüdőgyulladást 

  – idézi a szakembert a Paraméter. Az orvos szerint ha légúti megbetegedés tüneteit észleljük magunkon, ne menjünk társaságba, maradjunk otthon, hogy ne terjesszük a fertőzést, legyen szó koronavírusról vagy influenzáról.

  Emellett azt tanácsolja, hogy ebben az esetben sokat pihenjünk, sok folyadékot fogyasszunk. Olyan, recept nélkül kapható gyógyszerek szedését is javasolja Marek Pytliak, melyek acetilszalicilsavat, ibuprofént vagy a paracetamolt tartalmaznak.

  (via Paraméter)

 • A koronavírus-járvány újabb hullámában már 4726 oktatási intézmény állt át a digitális oktatásra, míg 42 iskola kényszerszünidőt rendelt el – tudatta az ukrán oktatási miniszter, Szerhij Skarlet.

  A politikus szerint a fő cél most az, hogy megakadályozzák a nagy megbetegedési hullámot.

  Arra kérek mindenkit, aki még nem kapott védőoltást, és tétovázik, hogy vegye fel a vakcinát. Ez az egyetlen hatékony módja annak, hogy csökkentsük a betegség nehéz lefolyását és a szövődmények kockázatát

  – idézi a tárcavezetőt a Kárpáti Igaz Szó.

  Az oktatásban dolgozók közül a január 28-i adatok szerint eddig több mint 1 millió 121 ezer fő megkapta már az oltás mindkét adagját, ezzel pedig a pedagógusok átoltottsága eléri a 92,8 százalékot, és csaknem 97 százalékuk felvette a védőoltás első adagját. Ezzel szemben 8000, oktatásban dolgozó személy azért mentesült a vakcinálás alól, mert orvosi ellenjavallata van erről.

  (via Kárpáti Igaz Szó)

 • Magyarország 200 ezer dózis AstraZeneca-vakcinát vitt Szudánba, és további 150 ezer adag oltóanyagot Ecuadorba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. A politikus a szállítmányok kartúmi és quitói megérkezését követően arról írt, hogy Magyarország kiveszi a részét a vírus elleni globális küzdelemből, hiszen 

  a hajnali szudáni adománnyal együtt Magyarország már 2,6 millió vakcinát adományozott Afrikának, és a mai nappal Latin-Amerikának is segítséget tudtunk nyújtani.

  A miniszter hozzátette, mivel Magyarországnak van elég vakcinája, van kapacitás segíteni.

 • Rejtett károsodást szenvedhet a hosszú ideig koronavírusban szenvedő emberek tüdeje – ezt állítja egy brit kísérleti tanulmány, amelyről a BBC számolt be.

  A tudósok egy új xenongáz-szkennelési módszert alkalmaztak a rutinvizsgálatok alkalmával nem azonosított tüdőrendellenességek felderítésére. Tizenegy olyan fertőzött személyre összpontosítottak, akinek eredetileg nem volt szüksége kórházi ellátásra, de a kezdeti fertőzés után hosszan tartó légszomj alakult ki nála.

  A kutatók szerint az eredmények arra világítanak rá, hogy miért olyan gyakori a légszomj a betegségben hosszú ideig szenvedők esetében, bár a beszámoló hozzáteszi, hogy ennek sokféle oka lehet.

  A hosszú Covid egyébként olyan tüneteket jelent, amelyek heteken keresztül fennállnak a fertőzés után, és nem magyarázhatók máshogy.

  (via BBC)

 • Románia sem kecmergett ki még a koronavírus-járványból. Sőt, az egészségügyi miniszter semmi jót nem tudott mondani az elkövetkezendő napokról: Alexandru Rafila egyenesen azt állította, hogy a fertőzések száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. Hozzáfűzte: ez még legalább tíz napig így lesz – írta a maszol.ro.

  A jövő héten várhatóan meghaladja a napi új fertőzöttek száma a 40 ezret.

  Az egészségügyi tárca vezetője elárulta azt is: a hatóságokat jelenleg a pozitív tesztek magas aránya foglalkoztatja. Az elvégzett tesztek egyharmada pozitív.

  Romániában minden ötödik fertőzést a koronavírus delta-variánsa okoz, ezért továbbra is viszonylag magas a súlyos tünetekkel járó megbetegedések aránya.

 • Az RB Leipzig labdarúgóklub bíróságon próbál érvényt szerezni az igazának, mert úgy érzik, hogy túlságosan is korlátozzák a nézőszámot a hazai mérkőzéseiken. A lipcsei csapat stadionjában telt ház esetén akár 47 ezer néző is szurkolhat, de jelenleg csupán ezer szimpatizáns tekintheti meg a mérkőzéseket.

  A legmagyarabb Bundesliga-csapatként szokták emlegetni a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató lipcsei klubot, mely január 29-én közölte, hogy jogi lépést tett a szászországi tartomány döntésével szemben. A sürgősséggel beadott kérelem ügyében regionális bíróság dönt majd Bautzenben. Az egyesület reményét fejezte ki, hogy az ügyben rövid időn belül döntés születik, amely minden szempontból „igazságos, indokolt és érthető” lesz.

  A német kormány és a tartományok hétfőn állapodtak meg arról, hogy a koronavírus-járvány felfutása miatt hozott korlátozásokon egyelőre nem változtatnak. Ezt a Bundesligában szereplő klubok egy része élesen bírálta, azzal érvelve, hogy a kulturális eseményekre enyhébb korlátozások érvényesek, még azokra is, amelyek beltériek. A Borussia Dortmund ügyvezetője, Hans-Joachim Watzke például nem zárta ki, hogy jogi útra tereljék az ügyet, elsőként azonban érdemben a lipcseiek léptek.

  A szurkolókat kizáró rendelkezések ugyanakkor nem minden tartományban azonosak. Bajoroszágban például a Bayern München engedélyt kapott arra, hogy a következő meccsére 10 ezer szurkolót beengedjen azok után, hogy december óta zárt kapuk mögött kellett rendeznie találkozóit.

  Az RB Leipzig legközelebb február 11-én lép pályára hazai környezetben – akkor a Kölnt fogadja –, míg jövő szombaton az éllovas és címvédő Bayern Münchenhez látogat. 

  (via MTI)

 • Szerbiában minden második koronavírusteszt pozitív. Az utóbbi 24 órában több mint 15 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak – írta a Pannonrtv.

  Covid–19-ben és szövődményeiben 54 beteg hunyt el pénteken. A járvány kezdete óta meghaladta a 13 500-at a halálos áldozatok száma.

  Jelenleg 3488 Covid-pácienst kezelnek kórházban, 145 beteg szorul lélegeztetőgépre.

  Tovább emelkedett a betegek száma a Vajdaságban is. Egy nap alatt 4173 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a legtöbbet Újvidéken. A fertőzöttek zöme nem vette fel a védőoltást.

 • Karanténban kell maradnia Teodosie konstancai ortodox érseknek, mert január 28-án a város bírósága után a Konstanca megyei törvényszék is elutasította az egyházi vezető karanténkötelezettség ellen benyújtott óvását – adta hírül a Krónika online. 

  Az ortodox vezető január 16-án Jordániába utazott, és a Romániában érvényben lévő szabályok szerint egy ilyen út után kötelező a karantén. Az egyházi vezető azonban nem vonult karanténba, sőt január 24-én az érseket háromszor is megbüntették a rendőrök, mert nem tartotta be a közegészségügyi igazgatóság rendeletét.

  Az érsek előbb tartott egy misét a székesegyházban, ezután pedig elment a román fejedelemségek egyesülésének szabadtéri ünnepségére, végül pedig egy konferencián is megjelent.

  A konstancai vallási vezetőt ezért egy nap alatt háromszor is 1000 lejre (összesen 216 ezer forintra) bírságolták a hatóságok. Az érsek nem nyugodott bele a bírságokba, és a szabályszegései után január 25-én óvást nyújtott be a konstancai bíróságra a közegészségügyi igazgatóság (DSP) határozata ellen.

  Előbb január 27-én a bíróság elutasította az érsek óvását, de ekkor sem adta fel Teodosie, és ezt követően a Konstanca megyei törvényszéken támadta meg a bírósági döntést, azonban ezt a beadványt is elutasította a fellebbviteli bírói testület. A konstancai érseknek így az érseki palotában kell maradnia a karantén lejártáig. 

  (via Krónika online)

Rovatok