Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint a Kreml Beloruszt fogja felhasználni ahhoz, hogy körbezárja Ukrajnát, így megakadályozva, hogy még több katonát küldjenek a keleti frontra.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszul a krími hídon történt robbanásra, október 10-én a fővárost és minden nagyvárost rakétákkal támadott. Ukrajna bosszút esküdött, amelyhez azonban még több emberre lenne szükség.

    Az elemzők feltételezései szerint a Kreml további orosz erőket vethet be Beloruszban, hogy lefoglalja az ukrán csapatokat Kijev közelében, és megakadályozza, hogy máshol vessék be őket.

  • Ukrajna leállítja az európai országokba irányuló áramexportját az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt − közölte az energetikai minisztérium.

    A tárca közleményében − amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett − leszögezte, hogy Oroszország „energiaterrort” alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt − közölte az MTI. 

    Hozzátették, hogy Ukrajna még a több mint hét hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű leállítása után is teljesítette európai partnereivel szembeni, villamosenergia-exportban vállalt kötelezettségeit.

    Azonban a mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját, saját energiarendszerének stabilizálása érdekében

    − magyarázta a minisztérium.

  • Az orosz légierő egy nyugalmazott alezredese, Vitalij Votanovszkij leszerelése után politikai aktivizmusba kezdett a dél-oroszországi Krasznodar városában. Éles bírálója az ukrajnai inváziónak, és többször őrizetbe is vették, mert halott katonák sírjait fényképezte – írja a The Moscow Times

    Putyin saját kezűleg tette tönkre az ország katonai mozgósítási erőforrásait, és most ez az idióta az egész világgal háborúba keveredett

    – mondta Votanovszkij a The Moscow Timesnak.

    Olyan körülményeket teremtett, amelyekben nem tudunk győzni

    – tette hozzá. Vitalij Votanovszkij egyike az ukrajnai háborút nyíltan kritizáló maroknyi veteránnak, akik a bírálataik miatt a háborús cenzúratörvények kereszttüzébe kerültek.

  • Alla Pugacseva orosz popénekesnő közölte, hogy Izraelben van, három héttel azután, hogy nyilvánosan bírálta Vlagyimir Putyin ukrajnai invázióját, miután férjét Moszkva „külföldi ügynöknek” nyilvánította − közölte a The Guardian

    Köszönöm rajongóim többmilliós seregének a szeretetet, a támogatást és a képességet, hogy meg tudják különböztetni az igazságot a hazugságtól

    − írta a 73 éves, a „szovjet popzene királynőjeként” ismert Pugacseva hétfőn az Instagramon.

    Pugacseva, aki több mint 250 millió lemezt adott el, még a szovjet korszakban vált rendkívül népszerűvé. Az orosz nyelvterületen az egyik legismertebb embernek számít, többek között a Millió rózsaszál című 1982-es dala miatt, amelyet magyarul Csongrádi Kata énekelt el. 

  • Az Egyesült Államok további fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának – mondta az amerikai elnök, amikor telefonon beszélt az ukrán államfővel a hétfői orosz rakétatámadásokat követően.

    A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden biztosította Volodimir Zelenszkijt a további támogatásról az önvédelemhez. Az amerikai elnök megismételte, hogy elítéli az orosz rakétatámadásokat Ukrajna területén.

    Joe Biden nem sokkal a telefonhívás előtt kiadott közleményben közölte, hogy az újabb orosz támadások tovább erősítik az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy mindvégig kiálljon Ukrajna polgárai mellett – számolt be az MTI

  • Jurij Milner orosz oligarcha bejelentette, hogy lemond orosz állampolgárságáról. A milliárdos már 2014 óta nem él az országban.

    Milner a DST Global internetes befektetési cég alapítója.

    A családommal 2014-ben, a Krím orosz annektálása után végleg elhagytuk Oroszországot. Idén nyáron pedig hivatalosan is befejeztük az orosz állampolgárságunkról való lemondás folyamatát

    – írta tweetjében. Milnernek nincs vagyona Oroszországban, annak 97 százalékát az országon kívül szerezte. A hírek szerint az orosz milliárdos soha nem találkozott Vlagyimir Putyinnal.

  • Roman Szvitan katonai szakértő szerint az ukrán fegyveres erők bosszút állnak az október 10-én történt, Ukrajna elleni országos támadás miatt. A szakértő szerint az ukrán katonaság most még dühösebb és aktívabb lesz.

    Most még több koporsó megy majd az Orosz Föderációba

    – fogalmazott. Hozzátette, hogy Moszkva lépése „csak felgyorsítja Ukrajna győzelmét”.

    Elmondása szerint a következő napokban egyre több orosz katona haláláról számolnak majd be, akik az ukrán tűzzápor áldozatai lesznek.

  • Magyarország területére hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon 4868 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4116 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 91 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Ukrajna megfordíthatja a háború menetét a „kimerült” orosz erőkkel szemben – mondta a brit hírszerző ügynökség vezetője, Sir Jeremy Fleming.

    A vezető szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök rossz döntéseket hoz. Az orosz államfő egy nagy téttel bíró stratégiai támadásban vesz részt, amely a sorozatos hibák miatt összeomlott – fogalmazott.

    Egyértelmű, hogy Ukrajna merész fellépései a harctéren és a kibertérben megváltoztatják a helyzetet. (…) Tudjuk – és az orosz parancsnokok is tudják –, hogy készleteik és lőszereik kifogyóban vannak

    – fogalmazott Fleming.

  • A hétfői hatalmas orosz támadások után a kijevi régió rendőrei éjszaka fokozott szolgálati módra váltottak a térség utcáin.

    Mától növeljük a járőreink számát – este és éjszaka kiküldjük őket az utcára. Szeretnénk biztosítani, hogy polgáraink a sötétben is biztonságosan hazaérjenek

    – mondta el Andrij Nebytov, a kijevi régió rendőrfőnöke.

  • Az ENSZ Közgyűlésének rendkívüli ülésén Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szerhij Kiszlicja terrorista államnak nevezte Oroszországot – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Oroszország ismét bebizonyította, hogy terrorista állam, amelyet a legerősebb eszközökkel kell megfékezni

    – jelentette ki a nagykövet.

    Oroszország mindent megtesz, hogy visszarepítsen bennünket az 1930-as évekbe, amikor Hitler invázióval, hamis népszavazásokkal és az Anschluss-szal pusztította el a szuverén nemzeteket.

  • Minél több területet foglal vissza Ukrajna, annál nagyobb az esélye annak, hogy Vlagyimir Putyin nukleáris fegyvereket fog használni − jelentette ki Arszenyij Jatsenyuk volt ukrán miniszterelnök.

    A Sky Newsnak nyilatkozva Jatsenyuk azt mondta, hogy Putyin számára a „megtévesztés és a hazugság” már a normalitás egyik formájává vált, és „erős és bátor” lépésekre van szükség a diktatúrája ellen.

    A politikus szerint az orosz vezető vesztésre áll a csatatéren, és nem számított „közös és egységes” válaszra Ukrajnától és a Nyugattól.

  • Ismét rakétatámadás érte Zaporizzsját – jelentette Olekszandr Sztaruh, a zaporizzsjai terület katonai vezetője.

    A megszállók rakétákkal támadták meg a regionális központot. Az ellenség célpontjai az infrastrukturális objektumok voltak. A kár felmérése folyamatban van, az áldozatokról később lesz pontos információ

    – írta Sztaruh közösségi oldalán.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok