Index Vakbarát Hírportál

Hiába Prigozsin halála, tántoríthatatlan Putyin szövetségese

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.08.26. 21:42
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Samuel Ramadani történész az X-en posztolt arról, hogy új emlékművet avattak fel a szerdán elhunyt Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin emlékére – írja a The Guardian.

  • Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Oroszország Iránnal való katonai együttműködése kitart az országra nehezedő politikai nyomás ellenére – írja a Sky News.

    Rjabkov kijelentette, hogy folytatják az Iránnal való együttműködést, mindezt annak ellenére, hogy Washington felszólította Teheránt, hogy ne segítse drónokkal Moszkvát.

    A Financial Times szerint az Egyesült Államok nyomás alá helyezi Iránt, azonban Teherán azt állítja, hogy a drónok még a háború előtt kerültek Moszkvába. Az orosz vezetés pedig ezen eszközök harcbéli használatát tagadja.

  • A The Wall Street Journal riportere, Evan Gerskovics benyújtotta a fellebbezését a moszkvai bíróság döntése ellen, amely november végéig hosszabbította meg a letartóztatását – számolt be róla a Sky News.

    Az újságírót márciusban vették őrizetbe, mégpedig kémkedés vádjával. Gerskovics letartóztatása augusztus 30-ig szólt, azonban a bíróság a meghosszabbítás mellett döntött, ez pedig nem nyerte el az amerikai kormány és a WSJ tetszését sem.

    Az újságíró jogi képviselői benyújtották a fellebbezési dokumentumokat, azonban júniusban nem jártak sikerrel.

  • Olekszij Makejev berlini ukrán nagykövet a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a nyugati partnerek határozatlan katonai támogatása az egyik oka azoknak a nehézségeknek, amelyekkel Ukrajna az ellentámadás közben szembesült.

    Oroszországnak volt ideje barikádokat építeni

    – mondta a nagykövet az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint.

    Hozzátette, hogy az ukrán rohamdandárok „kiképzése és felszerelése” is hosszú időt vett igénybe. Ezek a brigádok most már teljesen fel vannak szerelve nyugati fegyverekkel és lőszerrel – fogalmazott.

    Makejev utalt a Németországban a gyalogsági harcjárművek és légvédelmi rendszerek szállításáról folytatott vitára is, megjegyezve, hogy „nagyon pragmatikus és érdemi tárgyalásokat” folytat a német kormánnyal a nagy hatótávolságú Taurus rakéták szállításáról.

    A diplomata emellett hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem ellenőrzi a területe feletti égboltot, ezért olyan fontos számukra az F–16-os vadászrepülőgépek szállítása.

  • Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője részvétét fejezte ki Jevgenyij Prigozsin családjának és barátainak – írja a Meduza

    Kadirov „nemzeti szinten fontos személyiségnek” nevezte Prigozsint, de megjegyezte, hogy a Wagner-csoport vezetője a közelmúltban „vagy nem látta, vagy nem akarta látni az országban zajló események teljes képét”, és „a személyes ambícióit” helyezte a „kiemelkedő nemzeti jelentőségű ügyek” fölé.

    Minden mást később is meg lehetett volna oldani. De ő már csak ilyen volt, Prigozsin, a maga vaskos jellemével és azzal a vágyával, hogy akkor és ott megkapja, amit akar. Kétségtelen, hogy nagyot alkotott az ukrajnai különleges hadműveletben. És ezt az érdemet nem lehet elvenni tőle. Halála nagy veszteség az egész állam számára

    – írta Kadirov a Telegram-csatornáján.

  • Aljakszandr Lukasenka a Jevgenyij Prigozsin halálával kapcsolatos nyilatkozata alapján továbbra is erős kapcsolatot tartana Putyinnal, valamint megerősítené a látszatot annak terén, hogy továbbra is szuverén vezető marad – közölte a Sky News.

    A belorusz elnök szerint Putyinnak nincs köze a Wagner-alapító halálához, valamint két hónappal ezelőtt arra figyelmeztette Prigozsint, hogy az életével fizethet a lázadás miatt – adta ki elemzésében az Institute for the Study of War (ISW).

  • Ferenc pápa arra buzdította az orosz fiatalokat, hogy legyenek „a megbékélés magvainak vetői” az éves katolikus ifjúsági napra összegyűlt, 400 fős szentpétervári gyülekezethez intézett virtuális beszédében – írja a Vatican News.

    Kívánom nektek, fiatal oroszok, hogy legyetek a béke művészei a sok konfliktus és a sok polarizáció közepette, amelyek minden oldalról jönnek, és sújtják a világunkat. Arra hívlak benneteket, hogy legyetek a megbékélés magvainak vetői, apró magvak, amelyek a háborúk e telében egyelőre nem a fagyos talajban fognak kicsírázni, hanem egy eljövendő tavaszon virágoznak majd ki

    – fogalmazott a pápa.

    Hangsúlyozta, hogy az egyház olyan, mint „egy nyitott szívű anya, aki tudja, hogyan kell befogadni különösen azokat, akiknek nagyobb gondoskodásra van szükségük”.

  • A Sky News katonai elemzője, Sean Bell elmondta, hogyan kellene kinéznie a Jevgenyij Prigozsin repülőgép-szerencsétlenségéről szóló vizsgálatnak, valamint azt, hogyan kezelhetnék az orosz hatóságok az ügyet.

    „Egy nyomozócsoport általában lezárná a területet, és törvényszéki szempontból megvizsgálná a területet, rengeteg képet készítene” − magyarázta.

    Aztán összegyűjtenék a roncs összes darabját a baleset helyszínén, és újra összeraknák a repülőgépet valahol egy hangárban.

    Ez alapján világosan megállapítható, hogy a robbanás a repülőgép belsejében történt-e, vagy kívülről érkező lövedék okozta.

    Bell szerint a nyomozók általában nem osztanák meg az információkat, amíg a végső jelentést közzé nem teszik, de az orosz hatóságok némileg kivételt képeznek mindezek alól − mondta.

  • Az orosz katasztrófavédelem felvételeket osztott meg a délnyugat-szibériai Kemerovo városában égő lángokról – szúrta ki a Sky News.

    Hogy mi okozta a pirotechnikai üzemet leégető tüzet, azt egyelőre nem tudni. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója Twitteren azt írta, hogy „úgy tűnik, Oroszországban sok tűzijáték-rajongó van”.

    A Kyiv Post riportere, Jason Jay Smart rámutatott, hogy augusztus 9-én egy másik, lőszereket készítő gyár is felrobbant az országban.

    A tűzről készült videót a katasztrófavédelem osztotta meg, és megerősítette, hogy a tüzet már eloltották.

    A videó itt tekinthető meg.

  • Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója arról számolt be, hogy egy harmadik ukrán drónt is lelőttek ma a város felett – írja a Sky News.

    Hozzátette, hogy a terület átvizsgálása még folyamatban van az esetleges károk vagy áldozatok után.

    Mint megírtuk, szombaton reggel két ukrán drónt lőttek le a régió fellett, illetve a kormányzó korábban már azt is közölte, hogy Ukrajna kazettás bombákat vetett be az orosz határ menti Belgorod városában.

  • Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke felszólította Oroszországot arra, hogy újítsa meg az ukrán gabona biztonságos szállítására vonatkozó szerződést – írja a Sky News.

    Az alelnök szerint „Oroszország fegyverként használja a gabonát”, a szállítás korlátozása pedig Ukrajna mellett számos fejlődő országnak okoz gondot.

    A lett politikus a G20-ak kereskedelmi találkozóján kijelentette, hogy támogatják az ENSZ és Törökország javaslatát.

  • Az ukrán állami nyomozó iroda vizsgálatot indított az augusztus 25-én Zsitomir régióban történt repülőgép-szerencsétlenség ügyében, amelyben az ukrán légierő három pilótája, köztük a híres pilóta, a Juice hívójelű pilóta is meghalt.

    A vizsgálat szerint augusztus 25-én két L–39-es harci kiképző repülőgép ütközött össze az égen Zsitomir régióban. A tragédiában a légierő három pilótája vesztette életét.

    Később a légierő megerősítette, hogy a 40. taktikai repülődandár egyik ismert pilótája, Juice is meghalt. A baleset okát jelenleg is vizsgálják – írja az Ukrajniszka Pravda.

  • Az oroszországi Belgorodi terület kormányzója azt állította, hogy Ukrajna ma reggel kazettás bombákat vetett be egy falu ellen − írta meg a Sky News

    Vjacseszlav Gladkov korábban azt mondta, hogy négy ember sérült meg, de ez a szám mostanra hatra emelkedett − és a legutóbbi frissítés szerint egy ember állapota válságos.

    Hat civil sérült meg repeszektől. Az egyik áldozat rendkívül súlyos állapotban van

    − írta Gladkov a Telegramon.

    Az állításokat a lap nem tudta független forrásból ellenőrizni.

  • Az orosz–ukrán háború kezdete óta az Ukrán Fegyveres Erők Légiereje több mint 14 ezer bevetést hajtott végre – írja az Ukrinform.

    A moszkvai horda nagyszabású inváziójának kezdete óta az Ukrán Fegyveres Erők Légiereje több mint 14 ezer bevetésen vett részt. Ebből 6000 bevetésen az oroszokra mértek csapást, mintegy 7000 alkalommal a harcosokat fedezték

    – számol be az ukrán ArmyInform.

    Megjegyzik, hogy több tucat ukrán pilóta lett Ukrajna hőse, és több száz pilóta kapott magas állami kitüntetést, azonban sok pilótát is elveszítettek a háborúban, és veszteségeket szenvedett a repülések földi támogatását végző személyzet is.

  • Boris Johnson volt brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Putyin maszkja teljesen lekerült Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér halálát követően – írja a The Guardian.

    Nem tudok más példát elképzelni a világ egyik vezetőjének ilyen hivalkodó és gátlástalan kegyetlenségére – a mi életünkben nem

    – írta.

    Johnson megjegyezte, az egész világ pontosan tudja, hogy Prigozsin meggyilkolása mögött ugyanaz az ember áll, aki Alekszandr Litvinyenko és Szergej Szkripal megmérgezését is engedélyezte Nagy-Britanniában.

    Csak egy út vezet előre, Putyin veresége és Ukrajna győzelme, amilyen gyorsan csak lehet

    – jegyezte meg  Johnson.

  • Oroszország 2022. február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 260 270 orosz katona esett el, 640 orosz katona halt meg csak az elmúlt napon – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Facebookon.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 4390 harckocsit,
    • 8539 páncélozott harcjárművet,
    • 5379 tüzérségi rendszert,
    • 726 rakétavetőt,
    • 497 légvédelmi rendszert,
    • 315 repülőgépet,
    • 316 helikoptert,
    • 7823 katonai gépjárművet és tartálykocsit,
    • 18 hadihajót,
    • 4367 drónt és
    • 1411 ellenséges cirkálórakétát

    semmisítettek meg az ukrán védők.

  • Mint arról korábban beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy minden Wagner-katonának hűségesküt kell tennie az orosz államnak. A parancsot most teljes terjedelmében közölte a Kreml a honlapján – írja a Sky News.

    A parancs meghatározza, hogy kinek kell esküt tennie, ami elvileg a zsoldosokra is vonatkozik, de tágabb értelemben mindenkire, aki részt vesz az ukrajnai háborúban.

    A tényleges eskü így hangzik:

    „Én (vezetéknév, keresztnév, apai név) ünnepélyesen esküszöm, hogy hűséget fogadok az Orosz Föderációnak, betartom az Orosz Föderáció alkotmányát, szigorúan követem a parancsnokok és felettesek parancsait, és lelkiismeretesen teljesítem a rám bízott feladatokat. Esküszöm, hogy hűséges leszek az Orosz Föderációhoz, bátran megvédem függetlenségét és alkotmányos rendjét.

  • Ukrajnában számos légi riasztást adtak ki egy ellenséges MiG–31K vadászgép felszállása miatt. A riasztások a megszállók kiképzésével függenek össze, ugyanakkor Oroszország így próbál nyomást gyakorolni az ukránokra − közölte a 24tv.ua

    Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője az augusztus 25-én bejelentett hat légi riasztást kommentálta. 

    A repülések továbbra is a repülőszemélyzet képzéséhez kapcsolódnak, a kilövőterekhez való hozzáféréssel. A pilótaképzés egy állandó folyamat, és akkor a leghatékonyabb, ha harci körülmények között végzik

    − mondta Jurij Ignat.

    A szóvivő azt is megjegyezte, hogy a légitámadások, amelyek folyamatosan bosszantják az embereket Ukrajnában, „hatással vannak a gazdaságunkra és a pszichológiai állapotunkra, és az ellenség ezt nagyon jól megérti”.

  • A háborúban érintett ukrán családok háromszázötven gyermekét látja vendégül egy hétig a Rákóczi Szövetség. A diákok szombaton a budapesti atlétikai világbajnokság programjain vesznek részt, megtekintik az Országházat, majd a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborban tölthetnek egy hetet.

    Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Nemzeti Atlétikai Központnál tartott köszöntőjében elmondta: a háború kitörése óta a magyar kormány mindent megtesz az Ukrajnából érkezett emberek ellátása érdekében.

    Az elmúlt másfél évben több mint egymillióan érkeztek Magyarországra, köztük több ezer gyermek is – emelte ki. Hozzátette: a gyerekeket mindenben segítik, ilyen táborok megszervezését is támogatva.

    Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos elmondta: a most érkezett gyerekek mellett ötszáz ukrán és nyolcszáz kárpátaljai magyar gyereket is táboroztattak a balatoni Erzsébet-táborokban. Emellett a magyar kormány számos más módon is segít Ukrajnának, minden hazánkba menekülőt ellát és elszállásol – fűzte hozzá.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodhat Vlagyimir Putyin orosz vezetővel az ukrán gabonaszállítás egy évre történő újraindításáról. Ezt Aydin Sezer politológus és közgazdász, egykori oroszországi török kereskedelmi képviselő nyilatkozta a TASZSZ tudósítójának.

    „Törökországnak szüksége van ukrán gabonára, ezért talán Erdogan és Putyin elnök találkozóján a török fél javasolni fogja Oroszország blokádjának feloldását” – vélekedik a szakértő.

  • Két ukrán halt meg orosz tüzérségi tűz következtében Harkiv térségében  állítja a kormányzó.

    Oleg Szinegubov elmondta, hogy az orosz erők csapást mértek egy kávézóra Podola faluban, két ember azonnal meghalt, egy másik pedig megsebesült − közölte a Sky News

    A falut nem sokkal az után foglalták el, hogy Oroszország tavaly a háború elején megszállta Ukrajnát, de Kijev tavaly szeptemberben visszafoglalta.

    Az orosz erők az elmúlt hetekben fokozták támadásaikat Harkivban.

  • Ukrajna kazettás bombákat vetett be az orosz határ menti Belgorod városában a régió kormányzója szerint − közölte a Sky News

    Vjacseszlav Gladkov elmondta, hogy négy ember megsérült, miután „kazettás bombák magánlakásokat és egy mezőgazdasági áruház területét találták el” ma reggel.

    Állítása szerint több autó és ház is megrongálódott.

  • Újabb 11 ukrán gyermeket hoztak vissza Oroszországból és az ideiglenesen megszállt területekről − mondta Mikola Kuleba, a Save Ukraine szervezet vezetője.

    A Save Ukraine honlapján található statisztikák szerint ezzel 161-re emelkedett az Ukrajnába visszahozott gyermekek száma − közölte a Sky News

  • Egy lerombolt orosz temetőről készült felvétel kering napok óta az interneten. A videó készítője arról beszél, a temetőt a néhai Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin nyitotta meg, hogy ezzel emlékezzen a Wagner-harcosok hőstetteire. A temetőt a vezér halála után pár nappal kezdték ledózerolni – írja a News.com.au.

    A felvétel szerint a sírok keresztjeit és a koszorúkat halmokba gyűjtötték, a sírokat buldózerekkel lerombolták. A videó készítője felháborodva mutatja a pusztítást.

    „Mit csináltok, srácok? Ez istenkáromlás. Emberek haltak meg Oroszországért, és ti elsimítjátok a sírjukat? – kérdezte.

  • Vlagyimir Putyin napjai „meg vannak számlálva” – mondta Tobias Ellwood, a brit törvényhozás védelmi bizottságának elnöke egy interjúban. 

    Sky News szerint Ellwood úgy fogalmazott: nem ért egyet azokkal a szakértőkkel, akik azt mondták, hogy Prigozsin halálával Putyin megerősödött, és elhárította a rá leső legfőbb veszélyt. Szerinte teljesen más következtetés vonható le a történtekből:

    AZ, HOGY PUTYINNAK ILYEN MÓDON KELLETT LIKVIDÁLNIA A VELE SZEMBEN ÁLLÓKAT, AZT JELZI, HOGY „A KREML BELSŐ KÖRÉNEK MEGINGOTT A BIZALMA” BENNE.

    Mint mondta, Putyin most „inkább a félelem, mint a hűség” útján gyakorolja hatalmát, és az orosz elit már nem bízik abban, hogy garantálni tudja a sérthetetlenségüket.

    „Lehet, hogy Prigozsin meghalt, de visszafordíthatatlan kárt okozott, mert rávilágított arra, hogy mennyire rosszul halad Putyin ukrajnai inváziója” – fogalmazott, hozzátéve: a történelmi példák alapján arra lehet számítani szerinte, hogy Putyint le is fogják váltani.

    Amikor egy orosz vezető elveszti a támogatottságát az elitben, akkor [...] ezt a gyengeséget gyorsan és könyörtelenül kihasználják. Arra gyanakszom, hogy le fogják váltani. Lehet, hogy nem a közeljövőben, de az biztos, hogy valami elkezdődött. Véleményem szerint Putyin napjai nagyon is meg vannak számlálva

     – mondta a politikus. 

  • Az ukrán védők lelőttek két orosz Shahed típusú drónt augusztus 26-án éjjel – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ukrán légierő közölte, a drónokat sikeresen megsemmisítették Harkivnál.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a Wagner-harcosokat, hogy hűségesküt írjanak alá az orosz államnak, miután Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport vezetője vélhetően meghalt – írja a Reuters.

    Putyin pénteken írta alá a változtatást azonnali hatállyal bevezető rendeletet, miután a Kreml azt mondta, hazugság, hogy Prigozsin az ő parancsára halt meg. A Kreml nem volt hajlandó véglegesen megerősíteni a halálát, arra hivatkozva, hogy meg kell várni a vizsgálati eredményeket.

    Az, hogy Putyin kötelező eskütételt vezetett be a Wagner és más katonai magánvállalkozók alkalmazottai számára, egyértelmű lépés volt az ilyen csoportok szigorúbb állami ellenőrzés alá vonására.

    A Kreml honlapján közzétett rendelet arra kötelez mindenkit, aki a hadsereg nevében végez munkát, vagy támogatja a Moszkva által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akciót, hogy hivatalos esküt tegyen Oroszországnak.

    A rendeletben Oroszország védelmének szellemi és erkölcsi alapjait megteremtő lépésként leírt eskü szövegében szerepel egy olyan sor, amelyben az esküt tevők megígérik, hogy szigorúan követik a parancsnokok és a magas rangú vezetők parancsait.

  • Joe Biden amerikai elnök közölte, az Egyesült Államok nyomozói megpróbálják kideríteni, hogy mi okozhatta azt a halálos balesetet, amelyben többek között meghalt Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosfőnök – írja a The Guardian.

    Joe Biden korábban úgy nyilatkozott, nem ismeri a baleset körülményeit, azonban nincs meglepve. Hozzátette: „nem sok minden történik Oroszországban, ami mögött nem Putyin áll”. A kijelentést Moszkva elfogadhatatlannak nevezte.

  • Az Orosz Minisztérium közölte, egy újabb drónt lőttek le Belgorod felett.

    „Moszkva meghiúsította Kijev azon kísérletét, hogy terrortámadást hajtson végre Oroszország ellen" – idézte a Sky News az állami hírügynökséget. A porták hozzátette, Ukrajna egyelőre nem reagált a támadásra.

    Mint írtuk, szombaton kora hajnalban Moszkvában is dróntámadás történt. A hatóságok pár órára lezárták az orosz főváros valamennyi repterét.

Rovatok