Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk pénteken is! Jó pihenést kívánunk!

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter „felelőtlennek” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyverrel való fenyegetőzését – írta az Unian ukrán hírügynökség.

    Blinken az MSNBC-nek adott interjújában „időszerűtlennek” is ítélte Putyin Nyugatnak tett nyilatkozatát a nukleáris fegyverekről. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a világban sokan „megpendítették már egy nukleáris háború húrját”.

    Én csak arra buzdítanám, most, hogy a világ összejött, beszéljünk arról, hogy a nukleáris fegyverkezés elterjedésének megakadályozására van szükség

    – mondta az Egyesült Államok külügyminisztere.

    Vlagyimir Putyin előző nap javaslatot tett az orosz állami politika alapelveinek módosítására a nukleáris elrettentés terén. Emellett azt javasolta, hogy egy nem nukleáris állam által Oroszország ellen intézett, de egy atomhatalom által támogatott agressziót tekintsék közös támadásnak.

    Azt is javasolta, hogy bővítsék ki azon államok és katonai szövetségek listáját, amelyekkel szemben nukleáris elrettentést kell alkalmazni. Putyin konkrét országokat nem nevezett meg.

    Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a nukleáris doktrínával kapcsolatban bejelentett változtatások célja, hogy üzenetet küldjenek a „barátságtalan országoknak”.

  • Ukrajna 55 ezer állampolgárt tart nyilván a különleges körülmények között eltűnt személyek egységes nyilvántartásában – mondta Leonid Timcsenko ukrán belügyminiszter-helyettes.

    A nyilvántartás azokat az embereket tartalmazza, akik háború, megszállás, illetve természeti vagy ember okozta katasztrófák miatt tűntek el.

    A számadat aláhúzza az oroszországi teljes körű háború humanitárius hatásait, amelyek Ukrajnában illegális deportálásokat, emberrablásokat és számos halálos áldozatot követeltek mind a katonák, mind a civilek körében.

    A nyilvántartás 55 ezer emberről tartalmaz információkat. Többségük katonai személy. Ez a szám elég dinamikus, amikor az eltűnt személyek hollétét állapítják meg, bizonyos esetekben kiderül, hogy például egy állampolgár fogságban van

    – mondta Timcsenko. 

  • Az ukrán energetikai minisztérium sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napon végrehajtott orosz támadások miatt az ország 24 megyéjéből 11-ben − köztük a főváros, Kijev régiójában − áramkimaradások voltak.

    Vladiszlav Volosin, az ukrán déli erők szóvivője egy tévéműsorban közölte: hírszerzési adataik azt mutatják, hogy a közeljövőben megnövekszik az orosz rohamműveletek száma a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja térségében.

    „Az elmúlt 24 órában a front ottani szakaszán már öt támadás történt. Az elmúlt napok tendenciája alapján arra következtetünk, hogy a támadások száma növekedni fog, mert hírszerzési információink szerint orosz rohamcsapatokat vontak össze a Zaporizzsjától mintegy 150 kilométerre keletre fekvő Prijutne környékén. Az ellenség 25 könnyű gépjárművet kapott Oroszország déli katonai tartalékbázisáról. Vagyis ez azt jelzi, hogy támadásra készülnek” − fejtette ki a szóvivő.

  • Peter Stano, az Európai Unió szóvivője egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb fenyegetései, miszerint nukleáris fegyvereket vet be nukleáris fegyverrel nem rendelkező országok ellen, újabb jele felelőtlen magatartásának, és nem változtatja meg az Európai Unió álláspontját, miszerint továbbra is támogatja Ukrajnát − írta meg az Ukrajinszka Pravda.

    Az uniós szóvivő hangsúlyozta, „nem ez az első alkalom, hogy Putyin támaszkodik nukleáris arzenáljára”, majd hozzátette, a Kreml vezetője „nem kételkedik abban, hogy újra és újra nukleáris játszmákat játsszon”.

    „Természetesen határozottan elutasítjuk ezeket a fenyegetéseket. Az Európai Unió álláspontja változatlan” − hangsúlyozta Peter Stano.

    Megjegyezte továbbá, hogy az Európai Unió igyekszik ezt az álláspontot közvetíteni a partnerei felé is, felhívva a figyelmüket arra, hogy milyen felelőtlen Vlagyimir Putyin viselkedése.

  • „A barátságtalan országoknak szánt jelzés Oroszország nukleáris doktrínájának módosítása” − jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak. 

    „Ez egy olyan jelzés, amely a következményekre figyelmezteti ezeket az országokat, arra az esetre, ha részt vennének egy országunk elleni támadásban különböző, nem feltétlenül nukleáris eszközökkel” − mondta a Kreml szóvivője.

    Peszkov azt hangoztatta, hogy „a józanul gondolkodó államfők” már korábban felismerték Putyin kijelentéseinek komolyságát, egy ilyen „példátlan konfrontáció” közepette, amelyet szerinte a nyugati országoknak az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozása idézett elő. Mint mondta, az egész világ tudatában van Oroszország nukleáris potenciáljának és ezen eszközök elrettentő szerepével − tájékoztatott az MTI.

    A szóvivő úgy fogalmazott, hogy „a nukleáris elrettentés kiigazítása” zajlik Moszkvában, ami figyelembe veszi az ország határai mentén kialakult feszültségeket. Az orosz nukleáris triádot a nukleáris elrettentés garanciájának nevezte. Peszkov kifejtette, hogy a nukleáris doktrínát két dokumentum taglalja: a katonai doktrína, és Az állami politika alapelvei a nukleáris elrettentés terén című dokumentum. A második dokumentumhoz az elnök előző nap fogalmazta meg a kiigazításokat, ezek közzétételéről később döntenek.

    A Kreml szóvivője egy későbbi időpontra ígérte annak bejelentését is, hogy mely országokra terjed ki az orosz nukleáris elrettentés. Peszkov arra a kérdésre reagált így, hogy vajon ez érinti-e Ukrajnát és a NATO új tagállamait. 

    Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanácsnak a nukleáris elrettentésről szóló ülésén bejelentette Az állami politika alapelvei a nukleáris elrettentés terén című dokumentum aktualizálását. 

    Elmondta, hogy bármely, nukleáris fegyverekkel nem rendelkező állam Oroszország elleni agresszióját, amelyet egy atomhatalom támogat, Moszkva kettejük közös támadásának fogja tekinteni. Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy agresszió esetén nukleáris fegyvereket vessen be, egyebek között akkor is, ha az ellenfél hagyományos fegyverekkel hoz létre az ország szuverenitására nézve kritikus fenyegetést.

  • „Magyarország békepárti álláspontja sziklaszilárd volt, szilaszilárd ma is és a háborúpárti nyomásgyakorlás ellenére az lesz a jövőben is” − szögezte le a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalára feltöltött videójában csütörtökön.

    Orbán Balázs azt mondta, a politikában sajnos igen gyakori, hogy megpróbálják az ember szavait kiforgatni, ezért − mint fogalmazott − szeretne ezzel kapcsolatban néhány dolgot tisztába tenni.

    1956 hősei nemzeti hősök, az ő emlékük szent és sérthetetlen, 1956 hőseinek igazuk volt és helyesen cselekedtek − hangsúlyozta, hozzáfűzve: az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy „sajnos immár két és fél éve mindennap a háborúpárti propaganda nyomása alatt állunk”.

    „Ez a háborús propaganda pedig nem riad vissza semmitől, még attól sem, hogy 1956 hőseinek emlékét megpróbálja összekeverni az orosz–ukrán háborúval és a fronton történtekkel” − mondta. 

    „Ez a háború azonban nem a mi háborúnk, és bár itt van a szomszédunkban, mi nem kívánunk ennek a konfliktusnak a részesei lenni” − hangoztatta közösségi oldalán Orbán Balázs.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök négyszemközti megbeszélést folytatott az Egyesült Államokban Sir Keir Starmer brit miniszterelnökkel – hozta nyilvánosságra az ukrán elnöki iroda sajtószolgálata.

    A brit politikus kifejezte meggyőződését, hogy a következő hetek és hónapok meghatározóak lesznek az orosz–ukrán háborúban. Szavai szerint azért találkozott Zelenszkijjel, hogy megvitassák az Ukrajna előtt álló kihívásokat, és biztosítsa országa megingathatatlan támogatásáról − tájékoztatott az MTI.

    A korrupciós és egyéb bűncselekmények során szerzett vagyonok azonosításáért, felkutatásáért és kezeléséért felelős ukrán állami ügynökség elárverezte a fogolycserével Oroszországba került ukrán üzletember-politikus, Viktor Medvedcsuk tizenegy nagyértékű karóráját. Az eladásból csaknem 3,3 millió hrivnya (31 millió forint) folyt be, amit hadikötvények vásárlására fordítanak.

  • Oroszország 647 800 katonát vesztett Ukrajnában a 2022. február 24-i teljes körű invázió kezdete óta – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara.

    Ebből 1400 személyt az orosz erők csak az elmúlt napon vesztettek el.

    A jelentés szerint Oroszország emellett 8825 harckocsit, 17 348 páncélozott harcjárművet, 25 353 járművet és üzemanyagtartályt, 18 620 tüzérségi rendszert, 1199 többszörös rakétaindító rendszert, 959 légvédelmi rendszert, 369 repülőgépet, 328 helikoptert, 15 946 drónt, 28 hajót, valamint egy tengeralattjárót veszített.

  • Egy orosz csapásmérő pilóta nélküli járművet észleltek az éjjel, amint kritikusan alacsony magasságban repült el a nyugat-ukrajnai rivnei atomerőmű mellett − hozta nyilvánosságra az ukrán nukleáris létesítményeket üzemeltető Enerhoatom vállalat sajtószolgálata csütörtökön a Telegramon.

    „Az orosz csapatok ismét veszélyt jelentenek az ukrán atomerőművek nukleáris biztonságára nézve” – fűzte hozzá az Enerhoatom.

    A vállalat hangsúlyozta, hogy senkinek nincs joga megsérteni a nukleáris és sugárbiztonsági alapelveket. Szeptember 22-én éjjel az ugyancsak nyugat-ukrajnai hmelnickiji atomerőműnél észleltek egy közelben elhaladó orosz támadó drónt − tájékoztatott az MTI.

  • Meghalt egy 53 éves kárpátaljai férfi, miután brutálisan megverhették a Munkácsi Járási Toborzási és Szociális Támogatási Központ szolyvai kirendeltségén – közölte a regionális közszolgálati televízió, a Szuszpilne Uzshorod.

    A szolyvai Kanalas Szerhij szeptember 4-én halt meg a helyi városi kórházban. Felesége azt állítja, hogy a férfi halálát a szolyvai toborzóközpontban való tartózkodása alkalmával szerzett sérülései okozták, ahol az áldozat mindössze négy napot töltött.

    Az elhunyt férfi felesége, Kanalas Olga elmondása szerint a férje harmadik napja tartózkodott a toborzóközpontban, amikor először felfedezte rajta a bántalmazásra utaló jeleket. Egy rövid beszélgetéskor a férfi be is vallotta feleségének, hogy a hivatal munkatársai fizikailag bántalmazták.

    A teljes cikk ide kattintva olvasható.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Pietro Parolin vatikáni bíboros államtitkár szerdán késő este találkozott, hogy az Ukrajnával folytatott háborúról tárgyaljanak – írja a Sky News.

    Az orosz minisztérium közleménye szerint a páros „az ukrán válsággal összefüggésben a humanitárius szférában való kölcsönös fellépésről” tárgyalt az ENSZ-közgyűlés apropóján. Lavrov és Parolin bíboros „a geopolitikai válság okairól, a nyugati országok következetes oroszellenes politikájának közvetlen következményéről” is beszélt.

    A Vatikán és Kijev közötti kapcsolatok időnként feszültek Ferenc pápa számos megjegyzése miatt a 2022 februárjában kitört háború óta, mivel a pápa többször  békét sürgetett és elítélte az orosz támadásokat.

    Emellett egy pápai küldött Kijevbe és Moszkvába is ellátogatott az állítólag Oroszországba deportált ukrán gyerekek hazahozatalára irányuló erőfeszítések részeként.

  • Az Egyesült Államok 7,9 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Emellett új szankciókat is hoztak Oroszország ellen, amelyeknek korlátozniuk kell a háború finanszírozásának lehetőségét – írta az Unian ukrán hírügynökség.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján közölte:

    Az ukrán nép és a fronton lévő bátor harcosaink nevében köszönöm legközelebbi szövetségesünknek, az Egyesült Államoknak, hogy sikerült módot találni arra, hogy a biztonsági segély fennmaradó részét kiutalják Ukrajnának, és hogy az elnök felhatalmazása az Egyesült Államokban nem merül ki a költségvetési év vége előtt.

    A csomag tartalmaz egy további Patriot-akkumulátort, más légvédelmi eszközöket és elfogórakétákat, pilóta nélküli légi járműveket, nagy hatótávolságú rakétákat és levegő-föld lőszereket, valamint pénzt az ország védelmi ipari bázisának megerősítésére.

    Emellett az USA úgy döntött, hogy kiterjesztik az ukrán pilóták F–16-os vadászrepülőgépek vezetésére irányuló képzési programját.

    Ukrajna és az Egyesült Államok továbbra is szoros szövetségesek maradnak, akik elkötelezettek a szabadság, az emberi élet és a közös biztonság védelme mellett Európában és azon túl

    – tette hozzá az elnök.

  • A Verhovna Rada nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának tagja, Fedir Veniszlavszkij képviselő megerősítette, hogy a szárazföldi erők parancsnokságának utasítása tartalmaz egy olyan rendelkezést, amely korlátozza az 50-60 éves férfiak mozgósítását, ők azonban 60 éves korukig továbbra is hadkötelesek maradnak – írta az Ukrajinszka Pravda.

    Elutasítjuk az 50 év feletti sorkatonák toborzását. Ha nem rendelkeznek fontos katonai szakterülettel, akkor most nincs értelme a mozgósításuknak 

    – hangsúlyozta.

    Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fogják őket mozgósítani. A 18 és 60 év közötti férfiak továbbra is katonai szolgálatra kötelezettek. A mozgósításról a vezérkar dönt a szükségletek alapján – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a gyakorlatban „az ilyen mozgósítottak száma minimális. Hiszen a katonai egységek túlnyomó többsége rohamosztag, és 50 éves kor után „kevés állampolgár alkalmas rohamosztagosnak”.

    Korábban Irina Gerascsenko és Olekszij Honcsarenko, az Európai Szolidaritás európai parlamenti képviselői arról számoltak be, hogy a védelmi minisztérium utasítást adhat ki a 25 év alatti, „korlátozottan alkalmas” férfiak mozgósításának megakadályozására.

    Azt is elmondták, hogy a vezérkar külön utasítása nélkül felfüggesztik az 50-60 éves férfiak sorozását.

  • Miközben Donald Trump republikánus elnökjelölt és társa, J. D. Vance alelnökjelölt az Oroszországnak tett engedmények szükségességét hirdeti, más republikánusok ragaszkodnak ahhoz a véleményükhöz, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek nincs joga felháborodni az ilyen javaslatok miatt – szemlézte a CNN cikkét az Unian ukrán hírügynökség.

    Trump azért bírálta Zelenszkijt, amiért az semmilyen feltételekkel nem hajlandó „alkut kötni” Oroszországgal, és Ukrajna állítólagos teljes megsemmisüléséről beszélt, ami emiatt már megtörtént.

    A városaik eltűntek, és mi továbbra is dollármilliárdokat adunk egy olyan embernek, aki nem volt hajlandó alkut kötni. Van egy országuk, amelyet leromboltak és nem lehet újjáépíteni

    – mondta  Trump egy észak-karolinai kampánygyűlésen, és felelősként megemlítette Joe Biden amerikai elnököt, valamint Kamala Harris demokrata elnökjelöltet az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásért és a háború megállításának elmulasztásáért.

    Donald Trump szerint Ukrajna átadhatott volna bizonyos területeket az oroszoknak, hogy megelőzze a katasztrófát, majd azzal érvelt, hogy Bidennek kellett volna megszerveznie egy ilyen megállapodást. Hasonló beszédtémák hangzottak J. D. Vance alelnökjelölt részéről is.

    Egy nemrégiben adott interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy Vance „túl radikális” volt, amikor azt javasolta, hogy Ukrajna adjon át területeket a békéért cserébe.

    Elfogadhatatlan az az elképzelés, hogy a világnak Ukrajna kárára kellene véget vetnie ennek a háborúnak. Borzalmas ötlet lenne, ha valaki valóban meg akarná valósítani, hogy Ukrajnát arra kényszerítsék, hogy viselje a háború befejezésének költségeit azáltal, hogy területeket ad át. […] Nem is vetne véget feltétlenül a háborúnak. Ezek csak szlogenek

    – mondta Zelenszkij, akinek szavai felháborodási hullámot váltottak ki a republikánusok körében. John Cornyn szenátor például Zelenszkij véleményét kommentálva azt mondta a CNN-nek, hogy az ukrán elnöknek „ki kellene maradnia az amerikai politikából”.

    Ugyanakkor a képviselőház republikánus képviselői megpróbálják kivizsgálni, hogy milyen amerikai adófizetői forrásokból fizették ki Zelenszkij védelmét pennsylvaniai útja alkalmával. Mike Johnson képviselőházi elnök még arra is felszólította Zelenszkijt, hogy rúgja ki Ukrajna amerikai nagykövetét, Oksana Markarovát, amiért megszervezte az utazást.

    Végül, annak ellenére, hogy Zelenszkij bejelentette, mindkét amerikai elnökjelölttel találkozót tervez, Trump eddig elkerülte ezt.

  • A Kreml csütörtökön kijelentette, hogy a Vlagyimir Putyin elnök által felvázolt, az orosz atomfegyver-doktrínát érintő változtatásokat jelzésnek kell tekinteni a nyugati országok számára – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szerdán kijelentette, hogy atomfegyvereket is bevethetnek, ha hagyományos rakétákkal támadják országát. Hangsúlyozta, hogy Moszkva közös támadásnak tekintene minden olyan akciót, amelyet egy atomhatalom támogat ellene.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak elmondta, hogy Az állami politika alapjai a nukleáris elrettentés terén című dokumentum kiigazításai következményeket tartalmaznak a Nyugat ellen arra az esetre, ha részt vennének az Oroszország elleni támadásokban.

    Az Oroszország hivatalos nukleáris doktrínájának megváltoztatásáról szóló döntést a Kreml válaszának lehet tekinteni az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában folyó tanácskozásokra, amelyek témája, hogy engedélyezzék-e Ukrajnának Oroszország hagyományos nyugati rakétákkal való támadását.

    „Ez egy olyan jelzés, amely figyelmezteti ezeket az országokat a következményekre, ha részt vesznek egy hazánk elleni támadásban, különböző eszközökkel, és nem feltétlenül nukleáris eszközökkel” – mondta Dmitrij Peszkov, hozzátéve, hogy szerinte a világ egy „példátlan konfrontációnak” a tanúja, amelyet a nyugati országok, köztük atomhatalmak „közvetlen részvétele” váltott ki az ukrajnai háborúban. Peszkov a Reuters szerint közölte, hogy a nukleáris dokumentumok nyilvánosságra hozataláról egy későbbi időpontban döntenek.

  • A fokozott orosz fegyverkezés veszélyeire figyelmeztetett csütörtökön Boris Pistorius német védelmi miniszter a litván parlament előtt elmondott beszédében Vilniusban – írja az MTI.

    Tanúi lehetünk annak, hogy Oroszország milyen gyors ütemben fokozza a fegyvergyártást, és milyen nagy erőkkel bővíti fegyveres erőit. Mindez nem hagyhat kétséget afelől: Putyin [elnök] Oroszországa számára Ukrajna csak a kezdet

    – mondta a német miniszter.

    Pistorius úgy vélte, hogy Moszkva igyekszik aláásni a társadalmi összetartást az Európai Unió és a NATO tagállamaiban, és ehhez különféle hibrid eszközöket használ. A német tárcavezető szerint Putyin számára a szabad és demokratikus életforma a valódi ellenség. „Ukrajna talán az utolsó figyelmeztetés volt” – fogalmazott.

    Boris Pistorius hangsúlyozta, hogy a német hadsereg készen áll arra, hogy az európai védelem és elrettentés egyik központi pillérévé váljon. Kiemelte, Németország olyan logisztikai csomópont, ahonnan gyorsan lehet csapatokat mozgatni az Atlanti-óceántól a NATO keleti szárnyára.

    Németország és Litvánia szeptember közepén megállapodást írt alá arról, hogy a balti országban egy német dandár állomásozhat, amely várhatóan 2027-re lesz működőképes. A dandár legfeljebb ötezer katonából áll majd, jelenléte állandó lesz. A tervek szerint Rudninkaiban, a fővárostól, Vilniustól délre, illetve Ruklában, Vilniustól északnyugatra állomásozik majd.

  • Egy halálos áldozata volt csütörtökre virradó éjszaka Odesszában az orosz erők Ukrajna elleni légicsapásainak, amelyek több megyében kárt tettek az alapvető infrastruktúrában – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a közösségi médiában, amiről az MTI is beszámolt.

    Az ukrán vezérkar közlése szerint az orosz erők 78 drónnal és hat rakétával indítottak támadást Ukrajna különböző régiói ellen, az ukrán légvédelem 66 drónt és négy rakétát semmisített meg.

    Az Odesszát ért rakétacsapás egy nő halálát okozta, nyolcan pedig a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja elleni, irányított rakétával végrehajtott támadásban sebesültek meg.

    Az ukrán energetikai minisztérium közlése szerint a kijevi, ivano-frankivszki és dnyipropetrovszki megyékben elektromos alállomások szenvedtek károsodásokat vagy gyulladtak ki, aminek következtében több helyen megszakadt az áramszolgáltatás.

  • Szeptember 26-án reggel robbanások hallatszottak Kijevben, szinte közvetlenül azután, hogy a városban légiriadót fújtak – jelentették a The Kyiv Independent ukrán hírportál tudósítói.

    Az ukrán légierő csütörtökön közölte, hogy Oroszország területén felszállt egy Kindzsal ballisztikus rakétákat hordozó, MIG–31K típusú repülőgép, amely az információk szerint legalább két rakétát lőtt ki.

    Egyelőre sem károkról, sem áldozatokról nem érkezett jelentés, azonban Kijev vezetése később közleményben tájékoztatott, hogy a légvédelmi rendszerek nem működtek a légiriadó alatt.

    „Az ellenség nem használt rakétafegyvereket Kijev területén” – közölték a helyi hatóságok. A nyugati Hmelnickij terület egyik városából is robbanásokat jelentettek, ahol egy ukrán légibázis található. Az elmúlt éjszaka folyamán több mint 15 drónt észleltek Kijev közelében, amelyek közül mintegy 10-et a légvédelem lőtt le. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

  • Mike Johnson, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselőházi elnöke felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy távolítsa el Ukrajna amerikai nagykövetét, miután a diplomata látogatást szervezett Ukrajna elnökének egy amerikai fegyvergyárban a 2024-es elnökválasztás előtt – tudta meg a Fox News.

    Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova az elmúlt hétvégén Volodimir Zelenszkij számára megszervezte egy amerikai katonai gyártóüzem megtekintését Pennsylvaniában, a novemberi választások előtt kulcsfontosságú csatatérállamban.

    A létesítmény egy politikailag vitatott csatatérállamban volt, Kamala Harris egyik vezető politikai szószólója vezette, és egyetlen republikánus sem vett részt rajta, mert – szándékosan – egyetlen republikánust sem hívtak meg

    – fogalmazott az amerikai házelnök, hozzátéve, hogy a túra „egyértelműen egy pártpolitikai kampányrendezvény volt, amelynek célja a demokraták segítése volt, és egyértelműen választási beavatkozásnak minősül”.

    „A rövidlátó és szándékos politikai lépés miatt a republikánusok elvesztették a bizalmukat Markarova nagykövetnő azon képességében, hogy tisztességesen és hatékonyan tudjon diplomáciai szolgálatot teljesíteni ebben az országban” – közölte Mike Johnson. „Azonnal el kell távolítani a posztjáról” – követelte.

  • Szijjártó Péter szerint az orosz–ukrán háború ezredik napja után számot kell vetnünk azzal, hogy mi járt sikerrel és mi nem abból, amit a nemzetközi közösség és az Európai Unió tett válaszként az ukrajnai háborúra – írja az MTI.

    A külgazdasági és külügyminiszter úgy gondolja, hogy ezt a konfliktust a tárgyalóasztalnál kell megoldani, ugyanakkor szerinte erre nincs esély, mert a „liberális fősodor szitokszóvá tette a békét”. A tárcavezető ismét megállapította azt is, hogy az Oroszország elleni szankciók hatástalanok. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5557-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5101-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 34 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták a közleményben.

  • Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást – közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán az MTI szerint. A közlemény szerint a katonai segítség növeléséről Joe Biden személyesen tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt New Yorkban, amikor a két politikus az ENSZ Közgyűlése keretében rövid megbeszélést folytatott.

    Az elnöki hivatal szerint a támogatás fokozásának részleteit Biden csütörtökön jelenti be, amikor Washingtonban hivatalosan is fogadja az ukrán államfőt.

    A Fehér Ház közleménye annyit tartalmaz, hogy a biztonsági támogatás segíteni fogja Ukrajnát a győzelemben. A New Yorkban tartott rövid találkozón Volodimir Zelenszkij nagy vonalakban ismertette az általa képviselt ukrán „győzelmi tervet”, amelynek részleteit a Fehér Ház közleménye szerint szintén a csütörtöki megbeszélésen fejti ki majd az ukrán elnök Joe Biden előtt.

    Ezzel egy időben szerdán az amerikai külügyminisztérium új katonai csomagot jelentett be 375 millió dollár értékben az ukrán haderő számára. A közlemény szerint a szállítások tartalmaznak kritikus fontosságú, 105 és 155 milliméteres lövedékeket, valamint mobil rakétarendszerekbe való eszközöket, taktikai járműveket, járőrhajókat, Javelin rakétákat, páncéltörő eszközöket és kis fegyvereket.

  • Magyarországnak érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása, sőt az együttműködés fejlesztése is Oroszországgal a szankciók által nem érintett területeken – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint szerda este New Yorkban.

    A tárcavezető az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélését követően arról számolt be, hogy Magyarországnak érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása Oroszországgal – írja az MTI.

    Leszögezte, hogy az orosz diplomácia vezetője mindig igyekezett teljesíteni a magyar kormány kéréseit, pozitívan és nyitottan áll a felek számára fontos kérdések megoldásához.

    Kitért ezután arra is, hogy Oroszország mindig része lesz a közép-európai valóságnak, ezért hazánk nem engedheti meg magának, hogy lemondjon a kapcsolattartásról.

    Lényegesnek nevezte a kétoldalú együttműködés fejlesztését a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, és üdvözölte, hogy előző héten számos vállalat képviselője részt vett a magyar–orosz üzleti fórumon Budapesten, ami jól mutatja a fogadókészséget erre.

    A miniszter méltatta Oroszország rugalmasságát a kőolajszállítások biztosítása terén is, miután nemrég „Ukrajna egy intézkedése veszélybe sodorta a tranzitot” a Barátság vezetéken keresztül, nehéz helyzetbe hozva Magyarországot és Szlovákiát. Elmondása szerint az ügyet végül az orosz szállítók rugalmassága révén sikerült rendezni, így továbbra is érkeznek a teljes mennyiségek.

    Napirendi ponton a kisebbségi jogok kérdése

    Az ukrán külügyminiszter jövő heti budapesti látogatásával kapcsolatosan elmondta, hogy a kisebbségi jogok kérdése mindenképp napirenden lesz, ugyanis Kijev 2015 óta megfosztotta a magyar közösséget az addigi jogai egy fontos részétől az anyanyelvhasználat terén.

    És nekünk igen világos elvárásunk, hogy a nemzeti kisebbségekre vonatkozó szabályok tekintetében vissza kell térnünk oda, ahol 2015 előtt voltunk

    – szögezte le.

    Majd hozzátette, hogy emellett szó lesz többek között a gazdasági, a közlekedési és az infrastruktúrafejlesztési együttműködésről is.

    „És természetesen nem leszek szégyellős kifejezni békepárti álláspontunkat s azon reményünket, hogy minél előbb véget érhet a háború, létrejöhet a tűzszünet, megkezdődhetnek a béketárgyalások és az emberek élete biztonságba kerülhet” – mondta.

  • Az orosz hadsereg a SpaceX-től származó Starlink rendszereket telepített a Sahíd–136 típusú drónjaira. A hírek szerint egy támadásban az ukrán fegyveresek megsemmisítettek egy Starlink műholdas eszközzel felszerelt orosz Sahídot.

    „Ez egy olyan eszköz, amellyel a dróntól visszajelzéseket lehet kapni, és amely lehetővé teszi, hogy bármilyen távolságból információt továbbítsanak. Vagyis a Sahídot felderítőeszközzé alakítja” – írja a Sztrana.

  • A Ria információi szerint Oroszország fontolóra veheti a nukleáris fegyverek bevetését, amint információkat kap arról, hogy Oroszország felé nagyszabású légitámadást indítottak.

    „Oroszországnak a nukleáris fegyverek használatára való áttérésének feltételei is egyértelműen rögzítve vannak. Akkor fontoljuk meg ezt a lehetőséget, amikor megbízható információkat kapunk a légi támadóeszközök tömeges bevetéséről és államhatárunk átlépéséről. Stratégiai vagy taktikai repülőgépekre, cirkálórakétákra, drónokra, hiperszonikus és egyéb légi járművekre gondolok” – mondta Putyin.

  • Ukrajnának a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmány betartására elszánt valamennyi ENSZ-tagállam határozott támogatására van szüksége – jelentette ki Klaus Johannis román elnök az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében.

    „Ukrajnának szüksége van az összes ENSZ-tagállam határozott támogatására, akik eltökéltek a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmány betartása mellett. Románia teljes mértékben támogatja Zelenszkij elnök békekezdeményezését. Ez az egyetlen olyan megközelítés, amely biztosítja az igazságos és tartós békét, amely teljes mértékben összhangban van az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi joggal” – közölte a román elnök nyilatkozatát az Interfax.

  • Az egyiptomi hatóságok támogatják az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai úton történő rendezésére irányuló erőfeszítéseket. Ezt az egyiptomi külügyminisztérium közleménye tartalmazza, amelyet az ország külügyminiszterének, Badr Abdel Ata külügyminiszterének és Andrij Sibiga ukrán külügyminiszternek a találkozója után adtak ki, amelyre New Yorkban, az ENSZ Közgyűlés 79. ülésszakán került sor – írja a TASZSZ.

  • Szlovákia nukleáris felügyelőségének és más hatóságoknak fokozniuk kell az éberséget, hogy Szlovákia reagálni tudjon egy esetleges ukrajnai nukleáris incidensre – mondta Peter Pellegrini szlovák elnök az ENSZ New York-i székházában a Jevropeiszka Pravda szemléje szerint.

    Pellegrini Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszédére reagált így, aki szerint Oroszország három ukrán atomerőművet akar megtámadni és ezzel nukleáris katasztrófát okozni.

    A Szlovák Köztársaság hatóságainak most fokozniuk kell az éberségüket, és fel kell készülniük arra, hogy rendszeresen mérjék a sugárzás szintjét a szlovák–ukrán határon

    – mondta Pellegrini, aki arra is figyelmeztetett, hogy egy esetleges orosz támadás az ukrán nukleáris létesítmények ellen a csernobilihez hasonló tragédiához vezethet, és a radioaktív sugárzás elérheti Ukrajna szomszédjait. Véleménye szerint Szlovákiának készen kell állnia arra, hogy saját maga tegye meg a megfelelő intézkedéseket.

    Pellegrini emlékeztetett arra, hogy Szlovákiának mint nukleáris létesítményekkel rendelkező országnak megvan a tapasztalata és technológiai bázisa ahhoz, hogy ne függjön a külföldről érkező információktól, amelyeket különböző módon lehet álcázni.

    A nemzetközi közösségként maximális nyomást kell gyakorolnunk Oroszországra, hogy tartózkodjon az ilyen veszélyes akcióktól

    – tette hozzá.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésében kijelentette, hogy Ukrajna soha nem fog elfogadni egy kívülről ráerőltetett tűzszüneti megállapodást Oroszországgal.

    Zelenszkij egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra, hogy tartózkodjon az olyan támadásoktól, amelyek veszélyeztetnék Ukrajna atomerőműveit.

  • Az orosz elnök számos módosítást javasolt Oroszország nukleáris doktrínájához. Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy nyilatkozott,

    hogy bármely nem nukleáris állam által Oroszország ellen irányuló, de egy nukleáris állam részvételével vagy támogatásával végrehajtott agresszió az új javaslat szerint Oroszország elleni közös támadásuknak minősül.

    Putyin azt is hozzátette, hogy a nukleáris válaszhoz hiteles információkra támadó légi támadóeszközök indításáról az Orosz Föderáció felé. Továbbá fenntartja a jogot, hogy Belarusz elleni agresszió esetén nukleáris fegyvereket alkalmazzon – írja az mkru.

Rovatok