Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyelőre tech demo formájában él ez a projekt, de ahogy halad előre a videó, másodpercenként egyre kerekebbre nyílt a szemem, és szélesedett a mosoly a számon.

    A Diablo2 izometrikus felülnézeti motorját használná ez a Doom RPG, amiben a játékosok a Doomból ismert eszköztárral irthatnák a pokolbéli irtani valót. Meg egymást is. Felesleges bármit mondanom, ezt tényleg látni kell:

  • Mi is bizonyítaná jobban egy férfi férfiasságát, mint az, ha térdzokniban és bőrgatyában át tud húzni egy másik térdzoknis/bőrgatyás, sőt lehetőleg kalapos férfit egy asztalon az  ujjánál fogva? Bajorországban valószínűleg semmi, éppen ezért idén már 58. alkalommal rendezték meg Vilgertshofenben a bajor ujjszkander bajnokságot.

    Ez nem az a fajta ujjbirkózás, amit a magyar kisiskolások gyakorolnak, amikor a másik hüvelykujját kell tudni lenyomni minél hosszabb ideig. A Bajor verzióban egy asztal két oldalán ülve kell a versenyzőknek az ujjuknál összekötve átrángatni a másik kezét az asztal közepére húzott csík fölött, leginkább lábban az asztalnak támaszkodva, miközben egy sörsátornyi ember literes korsókat emelgetve szurkol.

     A megmérettetés elég fájdalmas, hiszen mégiscsak egy kolbászon és sörön nevelkedett rendes német férfit kell egy ujjal elhúzni. A sérülések is elég gyakoriak, törnek a csontok, kiugranak az ujjpercek. Szép dolog a hagyomány.

  • Radikális baloldali tüntetők támadtak rá egy békés jobboldali tüntetésre Berkeley-ben, ahová egy lefújt tüntetést helyeztek át a szervezők, akik közben még ezt a tüntetést is lefújták.

    Nagyjából száz, maszkot és csuklyát viselő tüntető a rendőrsorfalat áttörve elvegyült kétezer, a lefújt tüntetés ellen szervezett baloldali megmozdulás résztvevői között, majd rátámadt a lefújt tüntetésen részt(nem)vevő jobboldali tüntetőkre.

    Az összecsapásban sajtóhírek szerint összesen öt ember sérült meg, köztük a képen látható fotós.

  • Tavaly nyáron írtuk meg, hogy dzsámit és türbét tártak fel a Pécsi Tudományegyetem kutatói I. Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumában.

    A szigetvár-turbéki szőlőhegyen azóta végzett ásatások egy derviskolostor romjaira is bukkantak. A kutatás vezetője, Pap Norbert az MTI-nek elmondta, hogy ez az első, teljes egészében feltárt derviskolostor Magyarországon. Onnan eddig a többi között a derviséletre utaló tárgyak, köztük különféle dobókockák, pipa és más tárgyak kerültek elő.

    Egy, a nyáron megjelent kormányhatározat csaknem 145 millió forintot biztosít a turbéki sírkomplexum teljes körű feltárására és védelmére. A határozat döntött a feltárásban érintett ingatlanok állami tulajdonba vételéről, egyúttal gondoskodik a lelőhely tudományos kutatásának, régészeti feltárásának folytatásáról. A kormány elismeri a szőlőhegyen azonosított kulturális örökségi értékek kiemelkedő jelentőségét, így ott a feltárások után látogatóközpont is nyílhat.

  • A KHOU televízió Harvey hurrikánról tudósító stábja élő adásban volt, amikor kiszúrták, hogy egy vízben álló kamion sofőrje benn rekedt a vezetőfülkében. A riporter az útról leintett egy mentőcsapatot, miközben folyamatosan tájékoztatta a derékig elmerült sofőrt a mentés állásáról. 

    A mentés utolsó pillanatai felkerültek Facebookra is:

  • Olyannyira, hogy még a kép is kamu, a cápa maga eredetileg az Africa Geographic 2005-ös számában jelent meg, ahogy egy szörföst követ, az autópályás, erősen photoshoppolt verzió a 2011-es Irén hurrikán idején bukkant fel, majd 2012-ben Sandy, 2016-ban Matthew, most pedig a Harvey alatt is előkerült.

    via Gizmodo

  • Ez már a harmadik ilyen eset július óta. 

    Egy elfogott díler elmondta a rendőröknek, hogy üldözés közben hol dobta el a kábítószert, másnap pedig két rendőr felkereste a helyszínt és meg is találták a zacskót. Ezután jött az érdekes rész:

    a zacskót felemelő rendőrnek nem volt bekapcsolva a testkamerája, amikor megtalálta a csomagot, társa viszont rögzítette, ahogy felemeli.  Majd azt is, ahogy visszateszi, bekapcsolja a saját kameráját, és elkezd keresgélni a fűben, mintha most kutatná át először a területet. Majd újra megtalálja, de eljátsza, mintha először történne.

    Ebben az esetben nem hamisítottak bizonyítékot, mint a korábbi történetekben, de újra eljátszották a bizonyíték megtalálását, ami azért, felvet kérdéseket. 

  • Eminem nagyon nem bírja Donald Trumpot, ezt már eddig is lehetett tudni, a Reading fesztiválon azonban egészen új szintre emelkedett az ellenszenve, és a koncertjére összegyűlt 90 ezer embert is felspanolta kicsit. A játékszabály az volt, hogy ő a színpadról fakkot kiáltott, mire a közönségnek az amerikai elnök nevét kellett skandálnia. Az üzenet meg nyilvánvaló.

    Rossz lehet most Trump-párti Eminem-rajongónak lenni. (via CoS)

  • Fura felirat látható egy ház ablakában Balatonkenesén:

    Mi történhetett?

    • 2812
      A lakó bejelentést tett, hogy a faluban részeg turisták hangoskodnak, de a rendőrség nem tett semmit, sőt még őt oltották le, minek panaszkodik.
    • 989
      Aki a Balatonnál is úgy akarja érezni magát, mintha a fővárosban lenne, az minek jön ide?
    • 823
      A városi jóember lement a vidéki nyaralóba, jól berúgott, a rendőrök hazazavarták, azóta pampog, hogy még lazítani se lehet.
  • Lehet, hogy csak egy amerikai online áruház szaladt elébe az időnek, de az is lehet, hogy ők már tudnak valamit, amit az egyszerű halandók még nem.

    A target.com-on megjelent egy Bethesda: Game of Thrones oldal, ami a legelvakultabb hívők szerint egyértelmű jele lehet annak, hogy az eddig első osztályú RPG-kben utazó fejlesztőcég (Skyrim, Fallout) Trónok Harca játékot készít.

    Az biztos, hogy ha Trónok Harca játékot szeretnék készíteni, én sem bíznám senki másra.

  • Egy brit nyíltvízi úszón keresztül mutatta be Magyarországot és a magyar vizeket a CNN Create. Az egyperces filmben feltűnik a Duna, a Balaton, a Megyer-hegyi tengerszem, de láthatóak felvételek a Gellért és a Széchenyi fürdőről is, miközben a főszereplő, Vivienne Rickman-Poole elmondja, hogy mennyire tetszik neki az ország, meg a Balaton színe.

  • Az MTI minden kontextus nélkül kiadott négy képet, ami egy sanghaji állatklinikán készült vasárnap. A fotókon cuki kutyák vannak elég fura pozícióban, kikötve vagy leláncolva egy faállványzatra, a testükből pedig tűk állnak ki, illetve valamilyen gépre vannak rákötve. Mint a képaláírásból kiderül, az állatokat akupunktúrával kezelik, a klinika pedig immár négy éve üzemel és mintegy 2 ezer kutyát vittek oda a gazdáik.

    Ahogy azt pár hónapja megírtuk, az akupunktúra megítélése elég viharos világszerte. A nyugati tudományos kutatások újra és újra bebizonyítják, hogy a placebo effekten túl nincs semmi hatása, míg a Kínában végzett, elvileg szintén tudományos igényességű vizsgálatok rendszeresen azt igazolják, hogy dehogynem, a dolog igenis működik. A tudományos világban emiatt egy ideje kölcsönösen azzal vádolják egymást a nyugati és keleti kutatók, hogy a másik meghamisítja a kísérletei eredményét a saját gyógyszerlobbija szája íze szerint.

    Miután elolvasták cikkünket és megnézték a kutyusokat, nyomják meg a gombot!

    A kutyák akupunktúrával való kezelése

    • 1809
      fogalmam sincs
    • 1258
      állatkínzás
    • 702
      gyógyítás
  • Teodor Melescanu a Rzeczpospolita című lengyel újságnak elmondta, hogy Románia már most teljesíti a tagság összes hivatalos követelményét, "így akár holnap" csatlakozhatna az euróövezethez. A kormány azonban attól tart, hogy ez kedvezőtlen következményekkel járna a legszegényebbek, a nyugdíjasok jövedelmeire, ezért arra várnak, hogy a legszegényebbek jövedelme emelkedni kezdjen. "Úgy gondolom, hogy öt év múlva, 2022-ben vezetjük be az eurót" - mondta.

    Magyarországon is időről-időre bemondják a politikusok, hogy mikor vezethetjük be az eurót, aztán általában nem történik semmi az ügyben: Varga Mihály tavaly nyáron azt mondta, hogy 2020-ig vezethetjük be az uniós pénzt, Rogán Antal pedig 2015 januárjában 2018 és 2020 között határozta meg azt az időszakot, amikor "abba a helyzetbe kerül a magyar gazdaság, a magyar állam, hogy dönthessen arról, bevezeti-e az eurót". A magyar gazdaság egyébként nem áll rosszul a csatlakozáshoz szükséges kritériumok teljesítésében, Varga nyilatkozatának idején ötből négy kritériumot teljesítettünk. A magyar euró bevezetésének lehetőségeiről részletesebben itt írtunk legutoljára részletesebben.

  • Pár éven belültöbb ember lesz tagja a Facebooknak, mint ahány keresztény ember él a Földön. 

    2017. Júniusi adatok szerint a Facebook átlépte a 2 milliárd regisztrált felhasználót, maga mögé utasítva ezzel a zsidókat, a buddhistákat, a hindukat és a muszlimokat is. Az utolsó vallás, aminek még mindig több követője van a legnépszerűbb közösségi oldalnál, a kereszténység maradt, 2,3 milliárd taggal.

    De, amíg a keresztények csoportja évente átlagosan csak 0,8 százalékot bővül, a Facebook 22,8 százalékot növekszik. 

  • Az elmúlt hetek legjobb gamer videója ez. Nem baj, ha nem ismeri a játékot (Playerunknowns Battlegrounds, ami pont átvette a legnépszerűbb játék címet a hétvégén a DOTA2-től) és nem tud koreaiul, akkor is minden érthető lesz.

    Van egy csapat játékos piros pólóban, és van a mi emberünk, aki talál egy piros pólót, és beépül közéjük. Percekig utaznak együtt, és senkinek nem esik le, hogy valami nem stimmel. Aztán, amikor leesik, már késő.

    Bónusz: koreai röhögés, amiért önmagában is megéri ez a három perc.

  • Budapest közel sincs a világ kalóznagyhatalmai között, ha Trónok Harcáról van szó.

    A Trónok Harca hetedik évadának utolsó része (vasárnap éjjel volt az amerikai premier) lehet a sorozat történetének legnézettebb epizódja, a hivatalos megtekintések - legyenek bármilyen szép számok - ugyanakkor, mindig nagyságrendekkel elmaradnak a kalózpéldányok terjedésétől.

    Egy kutatás szerint, amíg a HBO csatornáin (online és kábelen) 16 millióan néznek egy-egy epizódot, illegális csatornákon keresztül kb. 90 millió emberhez jut el a sorozat.

    A Top3 illegális letöltő ország/város:

    Dél-Korea - Szöul

    Görögország - Athén

    Brazília - Sao Paulo

    Ha viszont a legális / illegális letöltések arányát nézzük, ebben a három városban a legrosszabb a helyzet:

    Dallas

    Brisbane (Ausztrália)

    Chicago

  • Közvetlenül a Harvey hurrikán pusztítása után megérkezett az ár is Texasba. Sok helyen az autók kilincséig ér a víz, a mentőcsapatok csak helikopterekkel vagy csónakokon tudják megközelíteni a legsúlyosabb helyszíneket. Texas állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területté.

    Dickinson  egyik idősek otthonából posztolta ezt a fotót egy gondozó segélykiáltásként, a kép pedig futótűzként járta körbe a netet. Az idősek otthonában már derékig ért a víz, az otthon lakói viszont nem tudták elhagyni az épületet.

    A kép megjelenése után indult mentőakció az otthonhoz, a benn rekedt 15 embert már kórházba szállították.

    A mentést szervező parti őrség mindeközben arra kéri a lakosságot, hogy inkább telefonáljanak be hozzájuk, ahelyett, hogy a közösségi médiába posztolgatnák a helyzetüket.

    (Buzzfeed)

  • A Spacex Los Angeles-i telephelyén megépült két kilométernyi tesztalagút abból a Hyperloopból, ami Elon Musk szándékai szerint meg fogja reformálni a városi közlekedést.

    A tesztalagútban hétvégén egyetemek versenyeztethették a saját építésű hipervonataikat (uh, remélem lehet így hívni majd őket). A versenyt egy német egyetem nyerte, aztán levittek az alagútba egy új Model S-t is, hogy megmutassák:

    1. tényleg akkora az alagút, hogy elfér benne egy autó

    2. már működik a lift-technológia, ami le-fel szállítaná majd a gépkocsikat a 17 méterrel a föld alatt futó alagútrendszerbe.

  • A juhászokat ünnepelték a hétvégén Svájcban, akik egy háromnapos út során majdnem 800 birkát tereltek le az Aletsch-gleccser fölötti nyári legelőikről a Belalpba Valais kantonban lévő telelőhelyükre.

    A birkákat egy kőfalakkal körülvett karámban szállásolták el vasárnap, mielőtt szétosztanák őket tulajdonosaik között. 

  • Kit ismerhetek? - kérdezget minket a Facebook, és néha egészen furcsa ajánlatokat tesz. Így járt a Gizmodo újságírója, Kashmir Hill is, aki a nyár folyamán végig megfigyelte ezeket az ajánlásokat, hogy jobban megértse a rendszer működését.

    Pár hónap alatt 1400 nevet dobott elő a Facebook, közülük legfeljebb 200 embert ismert, a maradék 1200 tök idegen volt.

    Az utóbbi csoportba tartozott Rebecca Porter is, egy idős hölgy Ohióból, akivel nem volt közös ismerősük a Facebookon.

    Kiderült azonban, hogy egy szövevényes rokonsági hálózat távoli részéről érkezett: biológiai nagyapjának a sógornője Rebecca Porter. Csakhogy Kashmir Hill édesapja - akit a Hill család évtizedekkel ezelőtt örökbefogadott - egészen két évvel ezelőttig nem találkozott a biológiai apjával. Még rejtélyesebbé teszi az esetet, hogy az idősebb családtagok egyike sem használ Facebookot, csak lementették egymás telefonszámát, és néhányszor emaileztek.

    A közösségi portálról köztudott, hogy mindenhonnan vásárol adatokat, valószínűleg ennek köszönhetően kapcsolódott össze a weben a Hill és a Porter család. Az persze elég bizarr, hogy egy online szolgáltatás jobban ismerheti a családfánkat, mint mi magunk.

  • Kivételes bátorsága miatt jutalmat kaphat a rendőrként dolgozó Abhishek Patel, aki az India.com szerint egy kilométert sprintelt, karjaiban egy 10 kilogrammos bombával, amely lakott területen került elő a föld alól.

    Patel célja az volt, hogy messzire vigye a bombát egy iskolától, ahol négyszáz gyerek volt jelen pénteken. Pár hónapja egy hasonló bomba került elő, amikor Patel is részt vett a rendőrségi műveletben, és akkor tudta meg a tűzszerészektől, hogy egy ilyen bomba 500 méteres körzetben mindent letarolna.

    Azt nem írta meg az India.com, hogy mennyire biztonságos egy éles bombával rohangálni.   

Rovatok