Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Keserű hangú bejegyzést tett közzé Facebook oldalán Jocó bácsi, akit a legtöbbször az ország legnépszerűbb történelemtanáraként emlegetnek.

    Elmondta, megérti, hogy az iskoláknak nyitva kell maradniuk a második hullám alatt, mert ezt kívánja a többség, akárcsak a gazdasági érdek. Ugyanakkor hozzáteszi:

    az iskolában már nehezen folyik oktatás, ez már csak gyermekmegőrzés, nem több.

    Kijelentését többek között azzal támasztja alá, hogy ha csak egy gyerek hiányzik az osztályból, már nem lehet a megszokott ütemben haladni a tananyaggal. Nem is beszélve a megbetegedések és a karantén miatt most még inkább jellemző tanárhiányról.

    Egyre több az elmaradt óra. A még bent lévő kollégák pedig folyamatosan helyettesítenek (ingyen, természetesen ezt is tudni kell), de nem szakosként nem fog tudni olyan órát tartani, ami minőségi oktatás. Szóval bármi van, a gyerekek tanuláshoz, minőségi oktatáshoz való joga már így is, úgy is borzasztóan sérül

    – írja Balatoni József a posztban, aki úgy véli, nem lehet jól dönteni a kialakult nehéz helyzetben, amikor már csak a remény maradt, mert vagy a diákok és a tanárok, illetve szeretteik dőlnek ki a sorból a járványhelyzet miatt, vagy az egészségügy omlik össze.

  • Akin nem lesz maszk, vagy bármi, amivel eltakarja az arcát, azt először figyelmeztetjük, majd második körben pofán basszuk! – írta ellentmondást nem tűrően a Ferencváros egyik legkeményebb szurkolói köre a 16-os szektor. 

    A 444 által szemlézett bejegyzésüket azóta már törölték, de a lényege, hogy ők is mindent elkövetnek, hogy betartsák és betartassák a Fradi-táborral a koronavírus-járvány miatt előírt maszkviselési szabályokat a Juventus elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

    Akiken nem lesz maszk vagy nem jól lesz rajta a maszk, vagy az arcot eltakaró kendő, cső sál vagy bármi amivel el lehet takarni az arcot, azt első körben figyelmeztetjük, második körben POFÁN BASSZUK! Ez most nem játék! Nincs helye menősködésnek! 

  • A farmokon nem meglepő, hogy olyan állatok is összebarátkoznak, akiknek egyébként viszonylag kevés közös pontjuk van. Így történt ez Pearl cica és Willow csacsi esetében is, akik egy montanai tanyán lettek legjobb barátok.

    A két állat naphosszat pihen együtt, egészen pontosan a macska a szamár hátán, aki nyugodtan tűri meg magán potyautasát. Még úgy is, ha éppen a fülét birizgálja, vagy kíméletlenül dagaszt a karmaival — mindezt teljes kényelemben.

  • Az Opera norvég internetes böngésző fejlesztői kilencezer dollárt, mai árfolyamon mintegy 2,8 millió forintot ajánlanak egy kéthetes álommunkáért a cégnél.

    Aki megkapja az állást, semmi más dolga nincs, csak szörfözni a neten, cuki állatos videókat és vicces mémeket nézegetni.

    Van azért egy kis nehezítés: az egészet élőben közvetítik a 14 nap alatt. Ez ugyanis egy tudományos felmérés a felhasználók szokásairól.

  • Melissa Russel és Shannon McKenna hat éve voltak jegyesek, mikor végre eldöntötték, hogyan szeretnének megesküdni. A pár úgy tervezte, a kertjükben mondják majd ki a boldogító igent egy sátorban, de a koronavírus miatt le kellett mondaniuk az eseményt.

    A McDonaldsban dolgozó Melissa elpanaszolta a gondjukat a főnökének, akivel arra jutottak, jó buli lenne, ha a gyorsétteremben mondanák ki a boldogító igent. Végül tényleg így lett. A pár esküvője olyan romantikus lett, amennyire csak lehetett ebben a helyzetben. Ami pedig az ünnepi menüt illeti, az is elég klasszikusra sikeredett, amennyiben a Meki étlapját vesszük alapul.

  • Egyik labdarúgó klubnál sem szeretik, ha a kijelölt 11-es rúgó helyett egy vállalkozó kedvű csapattárs vállalja magára az ítélet végrehajtást. Azt pedig pláne nem, ha az illető Panenkázással próbálkozik és mindennek tetejében ki is hagyja a büntetőt.

    Márpedig a Portugáliában sereghajtó Farense csapatánál pontosan ez történt a hétvégén, ráadásul kemény árat fizettek érte: a 79. percben 1–0-ra vezetett az együttes a Belenenses ellen Ryan Gauld 11-esével, amikor újra büntetőt kaptak. Jonatan Lucca azonban megkérte az eredetileg kijelölt Gauld-ot, hadd lője ő, aki készségesen átadta a lehetőséget, Lucca viszont hanyag eleganciával, Panenkázva a felső lécre emelt. A Belenenses pedig büntetett, a 98. (!) percben egyenlített.

    Farense  nem hagyta szó nélkül az esetet és fegyelmi eljárást indított a felelőtlen futballistával szemben.   

  • A legendás médialejátszó 5.8-as verziójának béta változata november 1-jén szivárgott ki az interneten.

    A legtöbbször letöltött alkalmazások örökranglistájának szereplője és az internet korai popkultúrájának alapvető programja a Winamp. Az első MP3 lejátszó volt, és többszázezer szkin készült hozzá. Meghalt, és később újraéledt.

    A program ma a belga Radionomy Group tulajdonát képezi, amely nem adott ki hivatalos közleményt a béta publikus megjelenéséről. A letöltés itt érhető el.

  • Még sokáig el fog húzódni a szavazatok összeszámlálása az amerikai elnökválasztáson, az is elképzelhető, hogy csak napok múlva fog kiderülni, ki nyert. Voltak olyanok, akik Donald Trumpra és Joe Bidenre sem szerettek volna voksolni, inkább más megoldást választottak. A New Jersey államban található Burlington megyében például több olyan szavazócetlit is találtak, amelyen Grittynek, a Philadelphia Flyers hokicsapatának kabalafigurájának neve állt.

    Gritty, akiről tulajdonképpen senki sem tudja, kire vagy mire akar hasonlítani, nemcsak az NHL, hanem az egész világ egyik legabszurdabb kabalája, aki olykor hajlamos túltolni a szórakoztatást. De talán pont emiatt is örvend hatalmas népszerűségnek, még Philadelphián kívül is.

  • Hosszúra sikerült a kedd este a Paris Saint-Germain labdarúgóinak. A szerda este az RB Leipzig otthonában vendégeskedő francia csapat 19 órától már Lipcsében edzett, majd a játékosok valamivel 21 óra előtt értek vissza a Steigenberger hotelbe. A dráma ekkor kezdődött.

    A Le Parisien információi szerint a PSG 10 futballistája beszállt a liftbe a szállodában, ám a felvonó két emelet között megállt, és nem mozdult. Layvin Kurzawa közösségi oldalán videót is posztolt az esetről, a játékosok mintegy 50 percig rostokoltak a liftben, mielőtt a lipcsei tűzoltóság munkatársai kiszabadították őket.

    Kurzawa mellett Presnel Kimpembe, Leandro Paredes, Ángel Di María, Marquinhos, Bandiougou Fadiga, Abdou Diallo, Idrissa Gueye, Moise Kean, Colin Dagba és Kays Ruiz-Atil ragadt a felvonóban.

  • Napra pontosan 76 évvel ezelőtt, 1944. november 4-én hatalmas robbanás rázta meg a Margit híd környékét.

    Ahogy a Vörös Hadsereg nyomult előre, és a front közeledett a főváros felé, a német utászok az összes Duna-hidat aláaknázták. Déli 12 óra lehetett, amikor a Margit híd, melyen folyamatosan haladt a forgalom, a levegőbe repült.

    A német utászok még javában dolgoztak a dinamitok robbanófejeinek telepítésén, amikor bekövetkezett a tragédia.

    Egy villamos és számtalan személygépkocsi zuhant a vízbe, ahogy a híd pesti ívei a Dunába estek. A villamost kiemelték, s később új pályaszámmal tovább közlekedett.

    Mivel a német utászok is a hídon voltak, valószínűsíthetően baleset történt, nem szándékos robbanás, de a tragédia valódi oka sohasem tisztázódott. A halálos áldozatok számát 10 és 600 közé teszik különböző becslések, rengetegen eltűntek.

    Az elhunytak között volt a mult-kor cikke szerint a világverő kardvívó válogatott háromszoros olimpiai bajnok tagja, Kabos Endre, akit egy teherautó munkaszolgálatra vitt. Egy másik verzió szerint épp a hídon sétált. 

    Mivel Szálasi Ferenc aznap tette le hivatali esküjét és vette át nemzetvezetőként az ország irányítását, a nyilas kormány nem akarta közölni a rossz hírt, így a sajtó sem adhatott róla tájékoztatást napokon át.

    Januárban, a főváros feladása előtti napokban a budai íveket is felrobbantották a Wehrmacht katonái. Az újjáépített hidat 1948 augusztusában adták át teljes szélességében.

  • Egy közel háromméteres szalagos tigrispiton bújt elő egy Ford Mustang motorteréből. Az eset Floridában történt október végén, amiről a helyi hal- és vadvédelmi bizottság számolt be a Facebook-oldalán.

    A szalagos tigrispitont – amely egyébként nem őshonos Floridában – sikeresen befogták.

    Ez siker a vadon élő állatoknak, hiszen a piton őshonos madarakkal, emlősökkel és hüllőkkel táplálkozik. Köszönjük az állampolgárnak, aki megtette a bejelentést

    – írja posztjában a szervezet.

  • A labdarúgásban nem ritka jelenség, hogy fűt-fát megígérnek egy-egy kiszemelt futballistának az aláírásáért cserébe. Valószínűleg így tett a Tottenham Hotspur is, amikor visszacsábította Gareth Bale-t a Real Madridtól. A walesi szélső – egyelőre – kölcsönbe érkezett a londoniakhoz, akik minden bizonnyal minden földi jóval kecsegtették – és a jelek szerint be is tartották a szavukat.

    Mint ismert, Gareth Bale kedvenc hobbija a golf. A Tottenhamnél bármikor hódolhat szenvedélyének: az edzőközpontban golfpályát alakítottak ki a walesi szupersztár kedvéért – legalábbis erről számolt be Sergio Reguilón, a Spurs spanyol védője, aki szintén Madridból érkezett a nyári átigazolási időszakban.

    Ami a legjobban meglepett, hogy az edzőközpontban golflyukakat láttam. Rákérdeztem, hogy mit keresnek ezek itt, és azt a választ kaptam, hogy Gareth kedvéért. Rövid pályák, nagyjából 30 méteresek. Nem akartam hinni a szememnek!

    – mondta Reguilón a Cadena SER nevű spanyol rádió El Larguero című műsorában.

    A spanyol védő hozzátette: Bale sokkal boldogabbnak tűnik itt, mint Madridban volt.

    Nos, így már azt is tudjuk, hogy miért...

  • Mindenki számára eljön az első alkalom. Ez most az enyém. És ez nem kiváltság, hanem jog.”

    Method Man, a Wu-Tang Clan rappere Instagram-oldalán osztotta meg, hogy most ment el szavazni életében először, ami azért érdekes, mert már 49 éves. Arról viszont nem ír, hogy eddig miért nem tartotta fontosnak a választásokat.

  • Ha bal lábbal ébredt, vagy ne adj Isten, nem csörgött az ébresztőóra, esetleg csalódott, mert még nincs eredménye az amerikai elnökválasztásnak, nézegessen manulokat, és próbáljon náluk morcosabb arcot vágni, az lehet, hogy kicsit feldobja a reggelt.

  • Az őszi falevelek összegyűjtése kellemes kikapcsolódást jelent általában. Pandamacikkal azonban nemcsak kellemes, de szórakoztatóvá, és fárasztóvá is vállhat, ahogy az alábbi videóban bemutatják. 

    A felvétel Kínában készült, ahol a babapandák és dajkájuk, Mei kedvesen küzdenek egymással, illetve a falevelekkel, vagy a kerti eszközökkel. 

Rovatok