Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csütörtök este a labdarúgó Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában a Villarreal a Maccabi Tel-Aviv ellen játszik.

    A heves esőzések miatt a pálya egyelőre alkalmatlan a játékra, gőzerővel tolják le a hatalmas vízmennyiséget a gyepről.

    A spanyol csapat azt írja a Twitter-oldalán, hogy kevesebb mint harminc perc alatt négyzetméterenként 60 liter eső esett.

    Két képet is posztoltak, a különbség a fotók között mindössze 45 perc.

    Friss: 21 óra helyett 22.10-kor útjára indult a labda!

  • Akik látták már a V mint vérbosszút, azoknak egészen biztos, hogy minden év november 5-én eszükbe jut a film leghíresebb mondata:

    Remember, remember the fifth of November.

    – vagyis „Emlékezz, emlékezz november ötödikére”.

    A 2005-ös mozit egy Alan Moore által írt képregény ihlette, amely erős kultuszt épített föl Guy Fawkes köré, aki egyike volt azoknak a rendszer ellen lázadó briteknek, akik 1605. november 5-én fel kívánták robbantani a brit parlamentet.

    A film központi figurája egy orvosi kísérleteken átesett férfi, V, aki Fawkes maszkja mögé rejtve tűztől roncsolódott arcát próbálja megdönteni a fasiszta rendszert Angliában. Hőséhez hasonlóan eszközéül szintén a robbantást és a parlament épületének gyors ledózerolásának tervét választotta.

    Ha Hugo Weavingnek sikerült egy egész filmet egy teljes arcot takaró maszkban leforgatnia, akkor talán nekünk sem okozhat akkora problémát felhúzni az orrunkra is a tömegközlekedési eszközökön.

     

  • Óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat. Vigyázzunk a sünökre! - int bennünket óvatosságra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). 
    Az éjszakai életmódot folytató, védett sün előszeretettel választja búvóhelyül, illetve téli álomra a kertekben felhalmozott rőzserakásokat, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok pusztulását okozhatja. 

    A részletes tájékoztató aprólékosan leírja például azt is, hogyan, milyen eszközökkel gyűjtsük össze a felhalmozódott avart, lombkupacokat és ha netán valamely alatt sünit találunk, miként óvjuk azt. 

    Amit egészen biztosan kiemel, hogy ne vasvillával bolygassuk az alomgyanús levélkupacokat és ne is gyújtsuk azokat meg. Egyébként is az illegális tűzgyújtást a hatóságok tiltják, szabályozzák, esetenként bírságolják is. 

    Visszatérve a sünikre, az MME azt is írja, hogy a kisállat rendkívül gyorsan képes nyom nélkül eltűnni a legáthatolhatatlanabbnak tűnő ágszövedék alatt is, ezért minden őszi kertimunkát nagy körültekintéssel végezzünk.

     

  • Bátran odacammogott az autóhoz, rutinosan kinyitotta az ajtót, bemászott, kivette a süteményes dobozkát. Egészen addig majszolta, amíg ki nem jöttek a házból. Szerencsére senki nem sérült meg. 

  • Egyedi módszer a Sugár Moziban. Szalaggal kerítették el azokat a székeket, ahová nem szabad a vetítés alatt ülni.

  • Az elnök tíz perce írta ezt a Twitteren. Azt állítja, választási csalás történt minden olyan szövetségi államban, ahol a közelmúltban Joe Bident nyilvánították győztesnek.

  • Mick Mulvaney volt fehér házi kabinetfőnök szerint Donald Trump simán indulhat még 2024-ben az elnökválasztáson. 

    Egy erőtől duzzadó 74 éves férfi

    – mondta a jelenlegi republikánus elnökről.

  • A Gerilla.hu és az Identitás Generáció ma Budapesten, a Hősök terén látványos akciót hajtott végre. Az akció célja, hogy felhívja a magyar, az európai közvélemény és sajtó figyelmét a kampány legfontosabb elemére: arra a domainnévre, melyen keresztül az európai állampolgárok aláírhatják a digitális űrlapot.

    A határidő november 7. szombat éjfél. A székely ügy támogatói tavasszal egyszer már bebizonyították, a Kárpát-medence lakói politikai, faji és vallási hovatartozásra tekintet nélkül több mint egymillióan látták el szignójukkal az online felületet.

    A cél az, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

    A témáról bővebben egy korábbi cikkünkből tájékozódhat.

  • A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy szedi a gyógyszert és a vitaminokat is, de úgy tűnik, meg van róla győződve, hogy az egyetlen és igazi ellenszer csak most érkezett meg hozzá a feleségétől.

    Szilvi húslevese lesz a tuti!

    – fogalmazott a tárcavezető a bejegyzésben, amelyhez egy csinos kis képet is mellékelt. 

  • Pasquale Bruno szerint Cristiano Ronaldo tudatlan és tiszteletlen, mivel a Torinóban eltöltött két éve alatt nem tanult meg olaszul.

    Az ötvennyolc éves olasz védő, aki megannyi olasz klub mellett 1987–1990-ig a Juventust is szolgálta, erős véleményt fogalmazott meg Cristiano Ronaldóval kapcsolatban. Pasquale Bruno szerint az ötszörös aranylabdás támadó nem tiszteli sem csapattársait, sem pedig Olaszországot. Sértőnek gondolja, hogy az országban eltöltött két éve alatt megtagadta az olasz nyelv megtanulását.

    Tudatlan! Két éve van Olaszországban, és még nem tanult meg beszélni a nyelvünkön. Spanyol kifejezéseket használ. Nincs tisztelettel a csapattársaival és az olasz emberekkel szemben – nyilatkozta Bruno az olasz TikiTaka oldalnak.

    Ronaldo 2018 óta játszik a Juventusban. Teljesítménye alapján nem úgy tűnik, mint aki nincs tisztelettel a csapata iránt: összesen 93 meccsen lépett pályára, 70 gólja mellett, 19-szer szolgálta ki társait.

  • BRÉKING: A Fővárosi Állat és Növénykert elefántja, Angele ismét vemhes, de türelmesnek kell lennünk. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az MTI-nek elmondta: az elefántoknál a vemhesség általában 22 hónap, így az elefántborjú világra jövetelére jövő tavasszal lehet számítani.

    A nőstény elefánttól vérmintát vesznek az elkövetkező hetekben és annak laboratóriumi elemezése alapján kiderül, hogy milyen nemű lesz a kistestvér.

    A szülőknek Angele-nek és Assam-nak eddig két elefántborja született, Arun és Asha. Arun nővére, Asha 2018-ban egy, az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés következtében csaknem hatesztendős korában elpusztult.

    Arun vasárnap lesz 3 éves. Őt és Angele-t, a 19 éves anyukát (akinek a születésnapja viszont mára esik) együtt köszönte fel ma délben az állatkert vezetősége. Volt speciális születésnapi torta, és a kis Arun egy speciális labdát is kapott az Állatkerti Alapítványtól (ami kibírja, ha a már egy tonnánál is nehezebb kiselefánt játszik vele).

    A születésnap és az Angele vemhességével kapcsolatos örömhír miatt ezen a szombaton és vasárnap „elefántos hétvégét” tartanak az Állatkertben, emellett az Állatkerti Alapítvány péntektől vasárnapig örökbefogadási akciót is hirdetett.

  • Alig egy hónapja jelent meg az Electronic Arts idei virtuális futballszimulációs játéka, a FIFA21, máris sorra jelennek meg a videók a szebbnél szebb jelenetekről. Ezúttal a kiadó tett közzé egy jelenetet, amin az OZiLLA becenevet használó játékos Kakával cselezi ki a teljes védelmet, és lő gyönyörű gólt. 

    Az ilyen pillanatok után törnek a kontrollerek...

  • Visszaköltözött a farkas a Bükk-hegységbe, márpedig ahol egy van, ott több is előfordul – hangzik el a megállapítás egy állattartó gazdától a Bükki Nemzeti Park rövidfilmjében.

    A háziállatok könnyebb prédának bizonyulnak, így előfordulhat, hogy a farkasok betörnek és elejtik őket. Az egyik gazda az erdélyi módszereket eltanulva kezdett nagytestű kutyákat beszerezni. Ugyanis ahol már több kutya ugat és védelmezi a területet, az már riasztólag hat a nagy ragadozókra. Ez önmagában nem elég, szükség van villanypásztorra is.

    A filmben alapvetően arra keresnek választ, hogyan lehet a természettel együtt élve gazdálkodást folytatni.

  • Nem sokkal a rockzene megjelenése után már dolgoztak fel klasszikus zenei darabokat rockerek. Érdemes kiemelni például John Lord Bach átdolgozásait, de ott van akár Ritchie Blackmore Örömódája is, ami a mai napig friss maradt.

    Vivaldihoz úgy tűnik nehezebb volt hozzányúlni, valószínűleg a gyors tételek feszes tempója miatt. A gitározás technikájának fejlődésével és sok-sok gyakorlással azonban most egy lett hölgy, Laura 6100 előadásában hallhatjuk eredeti tempójában a Nyár concerto harmadik, gyors tételét a Nyári Záport.

    Érdemes figyelni az 1:16-tól látható kétkezes tapping technikával előadott részre, amely technikát a nemrég elhunyt Eddie van Halen fejlesztette a tökélyre, de azért azt leszögezhetjük, hogy Laurának sem kell szégyenkeznie.

  • Csütörtök reggel a Retro Rádió reggeli műsorában Bochkor Gáborék vendége volt Hajdú Péter menyasszonya, Láng Eszter, akit élőben kapcsoltak.

    A beszélgetés során a felek arról is beszéltek, hogy egészséges-e, ha egy pár azonos munkahelyen dolgozik. Bochkor szerint nem igazán, példának pedig a konkurenciánál, a Rádió 1-nél dolgozó Sebestyén Balázst és feleségét hozta fel.

    Ők egy szomorú pár. Nem tudom, de én csak szomorúságot látok rajtuk, akárhányszor látom őket együtt. Én a Balázst tényleg átöleltem volna, hogy ne szomorkodj. De ha ez egy munkakapcsolat, az tök jó

    – vélekedett Bochkor Gábor.

  • A csípős ízért a kapszaicin felel, a látható eszköz egészen pontosan kapszaicindetektor. A detektor létezik, nemrég publikálták. Termék formájában sajnos még nem kapható, de ha lesz, körülbelül ilyen lesz. Kellene?

    Kell-e kapszaicindetektor?

    • 588
      Itt a pénz!
    • 335
      Nem
    • 157
      Nem értem
  • Piros-sárga, zöld. A kocsisor általában ilyenkor indul, de az élen álló jármű, kockaforma családi autó mozdulatlan marad. Az autókürtöket ugyan nem erre tervezték, de ezer dallam, ezer hangszín zendül, az utak népe tenyérrel ír városi operettet.

    A sorban a harmadik autóból kipattan egy férfi, széles léptekkel halad az élre, és alighanem basszbariton áriával lepné meg a kora esti káoszt, amikor lefut a kockaforma jármű ablaka. Odabentről mosolygós lány feje bukkan elő, nyomában éteri muzsika hangja száll a hangszórókból, Demjén Rózsi Szerelemvonat című száma.

    Az alak megtorpan, így szól:

    – Lerobbant, drága?

    – Nem indul...

    – Akkor kicsit megtolom, ha nem baj – feleli a férfi, majd a jármű mögé lép, és mintha az nem nyomna legalább egy tonnát, könnyedén az út szélére segíti.

Rovatok