Index Vakbarát Hírportál

Ha jót akar a magyar válogatottnak, a portugáloknak drukkol!

2016. július 5., kedd 17:34 | aznap frissítve

Mi közünk van nekünk ahhoz, hogy hol végez az Európa-bajnokságon Portugália? Meglehetősen sok, a következő világbajnokságért ellenük is selejtezünk. Jó lenne, ha továbbra is a mostanihoz hasonló futballt játszanának.

Öt meccs, öt döntetlen a rendes játékidőben, ez Portugália mutatója az Európa-bajnokságon. A 24 csapatos tornának hála egyetlen győzelem nélkül eljuthattak Cristiano Ronaldóék az elődöntőbe.

A csoportban 1-1-et játszottak Izlanddal, 0-0-t Ausztriával, 3-3-at Magyarországgal. Mindössze három pontot szereztek, és a csoport harmadik helyén végeztek. Csak azért jutottak tovább, mert ebben a 24-es rendszerben még a négy legjobb harmadik is továbblép.

  1. Magyarország 5 pont   1 gy, 2 d, 0 v   6-4
  2. Izland 5 pont     1 gy, 2 d, 0 v   4-3
  3. Portugália 3 pont    0 gy, 3 d, 0 v   4-4
  4. Ausztria 1 pont    0 gy, 1 d, 2 v   1-4

A kieséses szakaszban a horvátokat kapták, 90 perc után 0-0-s döntetlenre végeztek, a 117. percben aztán sikerült belőniük a győztes gólt. Ezt az egy meccset nyerték meg hivatalosan, ám ezt is csak a ráadásban.

Csütörtökön következett Lengyelország, 1-1 lett a meccsük, tizenegyesekkel jutottak tovább a portugálok. Ott vannak a legjobb négy között, most már legalább harmadikok lesznek a tornán, mivel bronzmeccs nincs.

De miért is jó ez nekünk?

Szeptemberben kezdődnek a világbajnoki selejtezők, amiben Magyarország egy csoportban van Svájccal, Lettországgal, Feröerrel, Andorrával és a hatos legerősebbnek rangsorolt csapatával, Portugáliával.

Nehéz lesz, mert nem a csoport első két helyezettje jut ki automatikusan, mint az Eb-re, hanem csak az elsők, és nem a harmadikok pótselejteznek, hanem a másodikak.

Mi az Eb-ért harmadikként pótselejteztünk, ennél jóval többre lesz szükség a világbajnoki részvételhez.

Portugália tehát elsőként rangsorolt, de azt látjuk ezen az Eb-n, hogy ez a portugál válogatott nem kiemelkedően erős csapat, sőt. A magyarok 3-3-at játszottak velük egy olyan meccsen, amikor válogatottunk legjobbjai - Kleinheisler, Kádár, Nagy Ádám, Fiola - pályára sem léptek, és Gera Zoltán is csak egy félidőt játszott, az elsőt. A másodikban a teljes középpályánk hiányzott, de így is 2-2-re hoztuk azt a 45 percet, ráadásul 3-3 után még mi rúgtunk nagy kapufát.

Amit azóta a két meccsen a portugáloktól láttunk, megállapíthatjuk, ez a portugál tényleg nem egy különösebben jó csapat. Bejuthat a döntőbe, megnyerheti ezt az Eb-t, de attól még nem lesz az egy hét alatt. Vagyis nekünk az lenne a jó, ha ez a csapat nagyjából ilyen szinten is maradna, ami akkor történhet meg legnagyobb eséllyel, ha Fernando Santos szövetségi kapitány a helyén marad.

Ő alakította ugyanis ilyenre a csapatot, és amikor a horvátok kínkeserves, pocsék játékkal összejött kiverése után felrótták neki, hogy ez azért elég ócska produkció volt, annyit mondott:

nem érdekel, a tornákat sosem szép játékkal szokták megnyerni.

Fernando Santos 2014 szeptemberében, Paulo Bento lemondása után vette át a portugál válogatottat, miután egy évtizednél is többet dolgozott Görögországban klubedzőként, majd szövetségi kapitányként. Nagyon elégedettek voltak vele az ottani válogatottnál, a csapatot kivitte a brazíliai vébére, ső, a csoportból is továbbjutottak, az ország futballtörténelmében először világbajnokságon.

Nem meglepő, hogy milyen eredményekkel:

Hogy aztán Costa Ricával játsszon egy olyan 1-1-et, amikor a meccs 66. percétől emberelőnyben játszanak, de csak a 91.-ben tudnak egyenlíteni, aztán elbuknak tizenegyesekkel. Egy óra alatt egy gólt tudtak beszenvedni a tízemberes kiscsapatnak.

Fernando Santosszal hét Eb-selejtezőt játszott Portugália, mindet megnyerte, ami óriási, csakhogy mindet egygólos különbséggel.

Vagyis látszik, hogy kicsit olyanok az eredményeket nézve, mint a magyar válogatott: vagy nem lőnek gólt, esetleg keveset, és keveset is kapnak, vagy nagy ritkán többet lőnek, de akkor kapnak is. Pont ez látszik rajtuk egyelőre az Európa-bajnokságon is, azaz valójában a közel két év alatt nem sokat fejlődtek. De ugyanilyen volt Santos görög csapata is.

Portugáliát kapni a selejtezősorozatban amúgy sem tűnik balszerencsének. Erre az Eb-re végül is csont nélkül, csoportelsőként jutottak ki, előtte viszont három nagy tornára is csak a menekülőúton, pótselejtezőn, mint most mi is. A 2010-es vb-ért és a 2012-es Eb-ért is a bosnyákokat verték a playoffon, míg a 2014-es vébért a svédeket. Vagyis mintha Ronaldo és a többi sztár a selejtezőkön nem pörögne a maximumon, inkább a végén kapják össze magukat. Rendre megcsinálják, de azért magukra hozzák közben a frászt. Ilyen meccsük akadt a legutóbbi sorozatban is, amikor 1-0-ra kikaptak otthon Albániától, igaz, még Bentóval a padon.

Fernando Santos szerződése az Eb után lejár, egyelőre nem tudni, hosszabbítanak-e vele. Ez az elődöntő már szép eredmény, és amikor négy éve Paulo Bento szintén a négybe vitte a csapatot, vele hosszabbítottak. Csakhogy akkor a játékuk sokkal látványosabb volt. A németektől ugyan kikaptak 1-0-ra, de aztán 3-2-re verték a dánokat, 2-1-re a hollandokat. A csehek ellen a nyolc között 1-0-ra győztek, 90 perc alatt. A négy között a későbbi győztes spanyoloktól kaptak ki, 0-0 után tizenegyesekkel.

Santos 61 éves, nem beszélt róla, hogy vissza akarna vonulni, úgyhogy ha felkérnék, nincs ok, amiért visszautasíthatná. Ha meglenne a döntő, már nem kérdés, hogy kiérdemelné a hosszabbítást, ugyanis Portugália 12 éve nem játszott finálét. (2004-ben otthon kaptak ki, épp a görögöktől.)

Csak győzelem ne jöjjön össze, hogy Santos a csúcson akarjon gyorsan visszavonulni.

A magyar válogatott vb-selejtezői Portugáliával:

(Az összes vb-selejtezőnk időpontját itt megtalálja.)

Rovatok