Index Vakbarát Hírportál

A világbajnokság 25. napja

Index
2018.07.08. 21:32

Összefoglaló

A világbajnokságon ezen a napon szünnap lesz, de az érdekes hírek egy percig nem állnak le. Kövessen minket.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már a vb előtt is volt egy ilyen pletyka, ami most felerősödött. 69 millió eurót is felajánlana a Manchester United a brazilért, akiért a Barcelona is érdeklődik.

    A 29 éves Willian a Chelsea alapjátékosa jelenleg.

  • Meglepő módon nincs semmi csavar a Horvátországból származó sztoriban, pontosan az történt, mint ami a címben le van írva.

    Amikor a horvátok kiverték az oroszokat, az egész ország ünnepelt. Volt aki még az átlagosnál is sokkal jobban ünnepelt, és volt, aki annyira, de annyira ünnepelt, hogy örömében kidobta az ablakon a kanapéját.

    Ha meglesz a döntő, mehet utána a franciaágy.

  • Az olasz sajtó szerint Marseille-ben van, és az átigazolásáról tárgyal az Olympique Marseille-jel. Ami nagyon könnyű, mert a Nice-nél lejárt a szerződése, így ingyen igazolható.

  • A Gvangzsu Evergrande vasárnap este weboldalán jelentette be, hogy a 29 éves középpályás visszatér a klubba. A brazil - aki válogatottja mind az öt vb-meccsén kezdett - egy éve 40 millió euróért szerződött a Barcelonába, ahonnan most 50 millióért megy vissza Kínába.

    Az ok: a pénz. A Barcában 5,5 millió eurót kapott évente, az Evergrandéban 14 milliót kap - állítja a barcelonai Mundodeportivo.es és Sport.es -, ráadásul négy évre írt alá, ami összesen 56 millió eurót ér.

    Paulinho az egyik legjobb barcás volt az előző szezonban, igaz fix kezdő helyet nem tudott szerezni a csapatban, amivel bajnok és kupagyőztes lett.

  • A 64 éves Eric Geretstől, aki korábban kapitány is volt, azt kérdezte a L'Equipe, hogy bízik-e az aranyéremben.

    "Természetesen" - ez volt a válasza. Hozzátette, most kifejezetten jó esély van arra, hogy végig bírja belga a válogatott. Ezzel pedig megszülethet Belgium első nagy győzelme.

    Gerets tagja volt az 1986-ban vb-negyedik csapatnak, és az 1980-ban Eb-második társulatnak is.

  • Gianni Infantino FIFA-elnök a hét közepén levélben fejezte ki támogatását a thaiföldi futballszövetség elnökének, és már előre meg is hívta a barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjait a vébédöntőre.

    Vasárnap jól haladt a mentés, négy gyereket már sikerült kihozni a barlangból. Nyolc társuk és edzőjük mentése azonban csak hétfőn folytatódhat, miközben az idő sürgeti a búvárokat, mert újabb heves esőzések kezdődhetnek a következő napokban.

    A közösségi médiában egyre többen kérik a FIFA-tól, hogy a csapat tagjain túl a mentésben résztvevő búvárokat is hívja meg a moszkvai döntőre, mert ők is az életüket kockáztatják, hogy kihozzák a gyerekeket és edzőjüket. Összesen kilencven, negyven thai, és ötven külföldi búvár vesz részt a mentőakcióban, közülük tizennyolcan kísérik közvetlenül a gyerekeket a kifelé vezető úton. (BBC)

  • A Barcelona horvát klasszisa, Ivan Rakitic arról beszélt az index.hr-nek, hogy továbbra is élvezni akarják a világbajnokság minden pillanatát.

    "Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, és hittünk abban, hogy ennek a generációnak, beleértve önmagam is, jut egy nagy eredmény. Hozzá akarok járulni a még nagyobb sikerhez, keményen fogunk dolgozni ebben a hátralévő néhány napban" - mondta.

  • A horvátoknál nyolcan voltak, akik veszélyben álltak, de mindannyian megúszták.

    Az angoloknál és a franciáknál sincs eltiltott, egyedül a belga Thomas Meunier kapott két sárgát, ő nem léphet pályára a franciákkal szemben.

  • A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága hivatalosan figyelmeztette az oroszországi világbajnokságon elődöntős horvát válogatott egyik játékosát, Domagoj Vidát.

    A védő a házigazda Oroszország ellen megnyert szombati negyeddöntőt követően azt kiabálta, hogy "dicsőséget Ukrajnának!"

    Ognjen Vukojevic, a horvát válogatott stábtagja - aki Vidához hasonlóan pályafutása során megfordult a Dinamo Kijevben - ezt még annyival egészítette ki, hogy "ez győzelem volt a Dinamo és Ukrajna számára is, gyerünk Horvátország!"

    Miután az erről készült videofelvétel felkerült az internetre, az oroszokat felháborította az eset.

    Vida a Sport Express című újságnak azt nyilatkozta: nem volt semmiféle politikai üzenete a mondandójának, csak a kijevi csapattársainak akart viccesen üzenni.

    "Szeretem az oroszokat és az ukránokat is" - mondta a kijevi védelmet 2013-tól idén januárig erősítő 29 éves horvát labdarúgó, aki a negyeddöntő hosszabbításában gólt fejelt, és a 4-3-ra megnyert tizenegyespárbajban is értékesítette lehetőségét. (MTI)

  • A Real Madriddal BL-győztes horvát Luka Modric az oroszok kiverése után ejtett néhány szót Cristiano Ronaldóról.

    "Szívesen venném, ha maradna, mert a világ legjobb játékosa. Nem tudom őt másik klubban elképzelni" - mondta a spanyolokkal zsinórban három BL-sikert jegyző horvát tízes.

  • Az Inter védője, Miranda úgy gondolja, időt kell hagynia az 57 éves kapitány Titének, mert az indulása eddig remek volt. "Jó úton járunk, mert jó munkát végzett, és közel voltunk az elődöntőhöz."

    A most Kínából a csapatba kerülő Renato Augusto is abban hisz, hogy marad.

    "Ő és a csapata is nagyszerű munkát végzett, ezért biztosan nem maradnak el a sikerek a jövőben" - magyarázta a belgák ellen remek fejesgólt szerző, de egy nagy ziccert is elhibázó középpályás.

  • A franciák jobbhátvédje, Benjamin Pavard 10-szer szerepelt eddig a felnőtt nemzeti csapatban, és eddig nem ismeri a vereség keserűségét.

    "Csak annyit szeretnék, hogy 12. válogatottságom után is maradjon ez a mérleg. Azzal az egész ország jól járna" - nyilatkozta a stuttgarti védő.

    Az argentinoknak álomgólt lövő Pavard a korosztályos csapatokban sem veszített soha, vagyis 29 meccset játszott eddig veretlenül, ami elég nagy ritkaság.

  • Franciaország csak 20 éve, második világbajnoki címére. Uruguay is húszat várt a másodikra, 1930-tól 1950-ig. Az olaszoknak kellett a legtöbbet várniuk, de a harmadikra, 44 évet, 1938 és 1982 között. Brazília 24 évet várt, a negyedikre 1970 és 1994 között. Németország szintén 24-et és szintén a negyedikre, 1990-től 2014-ig.

  • Pár érdekesebb statisztikai adat:

    • A 60 meccsen összesen 28 büntetőt - vb-csúcs - ítéltek a játékvezetők, amiből 21-et értékesítettek is a csapatok (75 százalék).
    • 11 öngól született, ami természetesen toronymagasan vb-rekord.
    • Hogy a VAR miatt vagy sem, de nagyon kevés egyelőre a piros lap: mindössze négy játékost állítottak ki eddig a bírók. Ezzel szemben az elmúlt öt vb-n mindig legalább tíz játékos kapott
    • A második félidőben sokkal több gól születik: míg az első 45 percben 60-szor, addig a másodikban 95-ször találtak kapuba a csapatok.
  • Napok óta pletykálták, a Milan aztán vasárnap megerősítette, hogy szerződtette a Hamburgtól Alen Halilovicot. A középpályás 16 évesen tűnt fel a Dinamo Zagrebben, azonnal elvitte a Barcelona, de majdnem ugyanilyen gyorsan le is mondott róla. A most 22 éves játékos 2016-tól volt a németeknél, de az előző idényt már kölcsönben a Las Palmasban töltötte - nem sok sikerrel, kiestek. Ezek után a Milan jelentkezése elég meglepő, de az elmúlt években ők fűt-fát összevásároltak, akinek csak egy kis neve is van a futballban, és olcsón megszerezhető: Halilovic is ingyen volt. 2021-ig írt alá, nagy örömmel.

  • Anglia bejutott a legjobb négy közé az oroszországi világbajnokságon, Horvátország ellen játszanak a döntőbe jutásért. Ilyen jó szereplést kevesen vártak az angoloktól, Gareth Southgate szövetségi kapitány emiatt egy igazi hős az angolok szemében, sokan már az öltözködési stílusát is átvették:

  •  A negyeddöntők után ismét emelkedett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság gólátlaga. Jelenleg meccsenként 2,62 gólt szereznek a csapatok (a csoportkör után 2,54-es volt az arány), ami mindössze öt századdal marad el a 2014-es vb-től, illetve magasabb, mint a 2002-es, a 2006-os és 2010-es világbajnokságé.

    A legtöbb gólt továbbra is Belgium szerezte tizennéggyel (2,8/mérkőzés), míg a legkevesebb gólt (1) a már kieső Dánia, Irán és Peru kapta. Továbbá most már kizárólag Belgium nyerheti meg a tornát százszázalékos teljesítménnyel, míg a franciák és a horvátok veretlenül érhetnek fel a csúcsra (Angliának már van egy veresége, a csoportkör utolsó fordulójában kapott ki Belgiumtól).

  • A spanyol futball-szövetség bejelentette, hogy Fernando Hierro nem maradhat a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. 

    Hierro Julen Lopeteguit váltotta a padon közvetlenül a vb előtt. Utóbbinak azért kellett távoznia, mert a spanyol szövetség engedélye és tudta nélkül írt alá a Real Madridhoz. A rutintalan Hierróval viszont fokozatosan romlott a spanyolok játéka és már a legjobb 16 között kiverték őket az oroszok.

  • Az orosz csapat 38 éves védője, Szergej Ignasevics, valamint a 33 éves Alekszandr Szamedov is bejelentette, nem lép többet pályára a válogatottban.

    Ignasevics 127 alkalommal volt válogatott, ami rekord a nemzeti együttesben.

  • Horvátországé az első válogatott 1990 óta, ami két tizenegyesbárbajt is megnyert egymás után. Akkor az argentinoknak sikerült Jugoszlávia és Olaszország ellen. 

  • A horvát Domagoj Vida elég szerencsétlen módon ünnepelte az oroszok elleni továbbjutást: egy rövid videóban ugyanis azt mondta,

    Dicsőséget Ukrajnának!

    Az ukrán-orosz konfliktus miatt ez nagyon nem volt szerencsés, még akkor sem, ha amúgy korábban hat évet játszott a Dinamo Kijevben. 

    Amikor a videóról kérdezték, azt mondta: szereti az orosz embereket és különben is csak egy vicc volt, nem kell többet bele gondolni. 

  • Annyira nem meglepő, hogy mi következik, az már inkább, hogy a százszámra vergődő gyerekek ennyire vicces látványt nyújtanak.

  • Miután Anglia egy igencsak felejthető meccsen megverte Svédországot, és ezzel bejutott a világbajnokság elődöntőjébe, fékezhetetlen eufória lett úrrá a válogatott szurkolóin. A tomboló nagy jó kedvben aztán valakinek eszébe juthatott, hogy az lenne az igazi, ha a svédeknek is megmutathatnák, mennyire jól érzik magukat, amióta legyőzték őket.

    A terv megvalósításához csak a svédek hiányoztak, de ekkor szerencsére valakinek eszébe jutott, hogy egy IKEA-nál csak akkor lehetnének jobban Svédországban, ha Svédországban mennének IKEA-ba.

    Úgyhogy gyorsan fel is keresték a legközelebbi áruházat, és egy kicsit tomboltak benne.

  • És természetesen nagyon megdicsérte a csapatot. A Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint Putyin elnök megnézte az orosz válogatott horvátok elleni vb-negyeddöntőjét – csak nem a stadionban –, és nagyon drukkolt a csapatnak.

    Putyin szerint végül tisztességes csatában esett ki a csapat, egy nagyszerű mérkőzésen.

    A játékosok továbbra is nagyszerű emberek, sőt hősök a szemünkben. Akár meg is haltak volna a csapatért, büszkék vagyunk rájuk.

    – dícsérte Oroszország kedvenceit Oroszország elnöke, az elnöki sajtóiroda szerint.

  • Ahogy Dánia kiverését követően, úgy az oroszok ellen megnyert negyeddöntő után is kopogtatott a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic a horvát válogatott öltözöjének ajtaján. Modricék pedig beengedték, és utána együtt buliztak.

     

  • Az Egyesült Királyságba delegált svéd nagyköve Torbjörn Sholström a svéd-angol negyeddöntő után elismeréssel szólt az ellenfélről. "Gratulálok, Anglia. Ma erősebb csapatotok volt, és egy nagyszerű kapusotok. Amint megemésztettem ezt az eredményt, a háromoroszlánosoknak fogok szurkolni."

    A nagykövet Twitterét ezek után elárasztották az ő nagyszerűségét is elismerő hozzászólások.

  • Jó lehet ma a horvátoknak vb-elődöntősként ébredni (mínusz fejfájás). Vajon a vasárnapra virradó éjjelen egy átlagos horvát hányszor látta Rakitic mindent eldöntő tizenegyesét? Ha én nem horvátként is már jó párszor visszanéztem, mert annyira jó. Például, mert amikor bemegy a labda, úgy üvölti Rakitic nevét a kommentátor, mintha horvátul így mondanák a gólt.

    Meg persze érzés is van benne, rendesen.

  • A svédek csatárának, Bergnek a vb alatt összesen 15 kaput eltaláló lövése volt, de ebből egyik sem lett gól. Ennél rosszabb csak Messi volt a 2010-es világbajnokságon, az argentin akkor 29-szer próbálkozott eredménytelenül.

  • Érdekes dolgot tweetelt, még hétfőn Harry Maguire, a Leicester és az angol válogatott hátvédje. Azt írta, hogy egyszer vett egy IKEA lámpát, amit aztán csak négy óra küszködés árán sikerült összeszerelnie. Akkor elhatározta, ha vagy ebben, vagy a következő életében bosszút fog állni a svédeken. Hát, ezen a meccsen megtette.

Rovatok