Index Vakbarát Hírportál

Új szuperadózó segíti a költségvetést

Ez történt a gazdaságban az év 50. hetében

2015. december 13., vasárnap 15:47 | aznap frissítve

Lázár pénzosztási sebességétől függ a növekedési sebességünk is. Utána meg még nem tudjuk, mi lesz. Átalakítják a NAV-ot, de legalább olyan fontos, hogy sajnos a közbeszerzéseket is. Matolcsy csak a kormány kérését teljesíti, jön az új húszezres, ami viszont egyre kevesebbet ér euróban.

Rengeteg érdekes dolog történt a héten, de talán egy ábrával érdemes kezdeni: a beruházásokból jól látszik, hogy szinte csak attól függ a magyar növekedés, hogy milyen gyorsan szórják Lázárék az uniós ingyenpénzt.

 Az ábrát készítő KFIB részéről Romhányi Balázs szerint valamennyire megy az autónk, mert "tolják, de nincs benne motor".  A probléma az, hogy nincs semmi érdemi tervünk arra, hogy mi lesz, ha majd elfogy az égből hulló manna, a talált pénzt ugyanis mind elveri a kormány.

Ide kapcsolódik, hogy többek közt a magánberuházások növelése érdekében (és mert aláírtuk az EBRD-nek) csökkentjük a bankadót, bár az utolsó pillanatban megint alaposan átvariálták

Amik egyébként maguktól is nagyon pörögtek a héten, azok a földárverések, bár ebben a műfajban Fazekas miniszter rokona alighanem örökre verhetetlen marad

Bújj elő, te kis huncutka

A terveinkről azért sem tudhatunk többet, mert

Orbán Viktor elég ravasz új stratégiát

kezdett el bevetni, az ellenzéki kérdések elől egész egyszerűen elbújt a parlamenti függöny mögé. A szóvivője szerint ez törvényes, az viszont biztosan nem lenne hatékony, ha a későbbiekben a kormányban kommunikációs szokássá válna ez az ötlet.

Főleg a NAV-átalakítási törvénybe rejtett apró módosítás vert fel nagy hullámokat, Orbánt erről kérdezték volna leginkább. A nem is oda tartozó és nehezen megindokolható változtatás lényege, hogy most már adott közbeszerzések kiírónak közeli rokonai is indulhatnak a közbeszerzéseken. Feltéve, hogy másik háztartásba vannak bejelentve. Ezzel egy csapásra iszonyatosan megnehezítették a korrupció elleni próbálkozásokat.

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó közben az ibizai mulatós videójának elbújtatásával volt elfoglalva.   

Közben pedig beindult az év végi kormányzati pénzszórás, az uniós pénzek rohamtempójú kipörgetésén kívül. Az Eximbank is nagyon sietni kezdett egy 16 milliárdos pályázattal, aminél az is fura, hogy nagyon kevesen indulhatnak rajta. A Forbes mondjuk egy esélyes, mindennek megfelelő jelentkezőt már talált is a gigaüzletre: Rogán szomszédjának Boris Mihálynak a cégét. Összesen négyen pályáztak csak végül.

Volt egy váratlan jó hír is, a GE egy vállalaton belüli átszervezés miatt 62 milliárd extra adót  fizetett idén , ez már nemzetgazdaságilag is jelentős összeg. 

Matolcsy csak kéréseket teljesít

A költekezésben jegybank viszont régóta nem is tartott pihenőt, most épp 12 milliárd forintból csináltak az alapíványai egy új céget Polt Péter legfőbb ügyész feleségével, de nem mondták, hogy mire akarják majd használni. 

Megszólalt viszont maga Matolcsy, aki elmondta, hogy a kormány kérésére történik a jegybanki kiköltekezés. Ami bár közpénzből megy, Matolcsy szerint valahogy mégsem az adófizetők pénzéből történik, hanem másból. Az infláció alig változott, lényegében stagnálnak az árak, az élelmiszerek ára emelkedett némileg, a benziné pedig csökkent. A forint pedig tovább gyengült, 317-318 forint környékén van egy euró.

A jegybankhoz kapcsolódó, mindenkit érintő hír volt még, hogy hétfőtől jönnek az új, zöldebb húszezresek, a régieket jövő év végéig használhatjuk.

Elvennék a szemétpénzt

A rezsicsökkentési áremelési tilalom veszteségbe hajszolja az államosított kukás cégeket. Ezért most az az ötlet merült fel, hogy elvennék a legnyerőbb pozícióban lévő FKF nyereségét, és odaadnák a csőd közelében lévő főváros környéki kukás cégeknek. Az FKF ezért egyből szeméthegyeket vizionált Budapestre.

De nem csak a szeméttel kéne valamit kezdeni, hanem az elszegényedéssel is.  Ez utóbbit papíron most is megoldottuk, Rétvári Bence államtitkár nagy örömére. Lehet, hogy a kivándorlás is megoldódhat, eddig ugyanis már 52 fiatalt hazahozott a kormány százmilliós hazahívó programja. Szépséghiba, hogy így átlagosan kétmillióba került egy ember hazahozatla, és azt sem tudjuk, hogy ők e nélkül nem jöttek-e volna amúgy is.

A héten emellett összeomlott a dohányellátó rendszere, Sánta Jánosék és British American Tobacco kedvezményezett cége szabotázst sejtett a háttérben. Mézfronton is voltak fejlemények. Itt az helyzet, hogy a gagyi kínai méz igen komoly károkat okoz a magyar termelőknek, most ott tartunk, hogy több áruház is bejelentette, hogy nem fognak többet potenciálisan kamumézet árulni. 

Ország gyöngye, aranya: Komló

Csoda történt Baranyában, megnőtt az érdeklődés a 2-3 milliót érő komlói panellakások iránt. Egészen pontosan kuvaiti állampolgárságú, de szír, egyiptomi vagy pakisztáni származású arabok kezdtek el lakásokat venni arrafelé. Korábban még soha nem volt arab ingatlantulajdonos Koml.ó

Az értékesítő pécsi cég pedig olyan kevéssé hihető magyarázatot adott a jelenségre, mint hogy Komlóról könnyű megközelíteni Budapestet vagy hogy kellmesen pihenni és csillagtúrázni fognak onnan majd az új tulajok. A nemzetbiztonság is felfigyelt minderre, azt nem lehet tudni, hogy van-e köze mindennek Rogán letelepedési bizniszéhez, ahhoz ugyanis elég egy albérlet is.

De voltak még ezeken kívül is érdekes fejlemények:

Rovatok