Index Vakbarát Hírportál

A miniszter azt kéri, mindenki csak belföldön utazzon karácsonykor

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

Vége
DNAND20211014002

A legfontosabbak

2021. november 6., 13:26
Szlovénia szigorít
Patthy Loránd Imre
Kurkó Gyula
- csj -
2021.11.07. 21:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombatról vasárnapra 5293 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 30 ezer teszt eredményének feldolgozása után; 273-an vesztették életüket a járványban az elmúlt napban, közülük 25 személy megkapta a koronavírus elleni vakcinát – tájékoztat róla a Krónika online a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) adatai alapján. 

    A GCS beszámolója szerint 130 nő és 143 férfi hunyt el Romániában az elmúlt 24 órában. Az áldozatok közül kettő a 30 és 39 év közötti korosztályhoz tartozott, tizenegyen 40 és 49 év közöttiek, huszonöten 50 és 59 év közöttiek voltak, 71 áldozat 60 és 69 év közötti, 97 elhunyt 70 és 79 év közötti volt, 67 páciens életkora meghaladta a 80 évet. 

    A stratégiai csoport azt is tudatta, hogy a 25 oltással rendelkező meghalt személy 40 és 49 év közötti, illetve 80 éven felüli volt, és kettő kivételével mindannyiuknak más alapbetegségei is voltak. A Magyarországgal szomszédos országban már 50 755-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

  • Nyolc hónapos terhesen meghalt egy 37 éves nő az Egyesült Királyságban.

    Saiqa Parveen úgy tervezte, hogy a szülés után beadatja magának a vakcinát, de a várandósság alatt súlyosan megbetegedett. A betegsége miatt az orvosok végül ügy döntöttek, hogy egy vészhelyzeti császármetszéssel végrehajtják a szülést. Ez sikerült is, de a nő nem sokkal később életét vesztette.

    Még csak azt sem tudhatta meg, hogy lány vagy fiú-e a gyermeke

    – mondta a nő 40 éves férje. Az elhunyt asszony családja azt kérte a várandós nőktől, hogy a példájából tanulva adassák be maguknak az oltást.

    (via Sky News)

  • A szakértők attól tartanak, hogy ha hétfőn feloldják a korlátozásokat Új-Zélandon – ahogy azt a kormány tervezi – akkor karácsonyra az ezret is átlépheti a naponta regisztrált új fertőzöttek száma.

    Óriási robbanás következhet be, elveszíthetjük az irányítást a járvány felett

    – mondta erről Collin Tukuitonga, az Aucklandi Egyetem professzora. Egy másik szakértő, a járványmodellekkel foglalkozó Shaun Hendy is egyetértett vele, és azt mondta: ha feloldják a korlátozásokat, akkor megközelítőleg havonta duplázódhat az esetszám.

    Az országban negatív rekord dőlt meg szombaton azzal, hogy 206 fertőzöttet regisztráltak

    (Via Radio New Zealand)

  • Egyre több idős, kétszeresen beoltott ember hal meg az Egyesült Királyságban  – figyelmeztetett Susan Hopkins, a brit Health Security Agency egészségügyi főtanácsadója.

    A szakértő mindezt azzal magyarázta, hogy a második oltás beadása eltelt idő miatt sokak szervezetében csökkent a védettség szintje. Különösen igaz ez az idősekre, a kutatások szerint ők azok, „akiknek az immunitása a leggyorsabban esik vissza”.

    Hopkins Emiatt arra kérte az időseket, hogy adassák be maguknak a harmadik oltást.

    Ugyanezt kérte Sajid Javid egészségügyi miniszter is. Susan Hopkins a fentiek mellett hangsúlyozta: többségében továbbra is az oltatlanok vesztik életüket a koronavírus miatt, de egyre inkább nő a kétszeresen beoltottak aránya, ezért szükség van a harmadik oltásra. 

    A briteknél vasárnap átlépte a 10 milliót a beadott harmadik oltások száma. 

    (Via The Sun)

  • A Szezám utcában szereplő Nagy madár szombaton írta ki a Twittere, hogy ő is megkapta az oltást.

    Ma megkaptam a koronavírus elleni vakcinát! A szárnyam egy kicsit fáj, de a vakcina olyan védelmet fog adni a testemnek, ami a saját egészségemet és másokét is megőrzi

    – írta a bejegyzés mellé.

    Nagy madár egyébként már korábban, 1972-ben is azt üzente a gyerekeknek, hogy ne várjanak és adassák be maguknak a betegségek elleni oltásokat.

    A mostani akció azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Az amerikai konzervatívok részéről ugyanis összetűz zúdult a bejegyzésre.

    Kormányzati propaganda, az 5 éves gyermekeitek részére

    – kommentálta Ted Cruz szenátor. . Lisa Boothe, a Fox News munkatársa eközben „a gyermekek agymosásának” minősítette a posztot, miközben szerinte a fiatalok „nincsenek is kitéve a koronavírus veszélyeinek”.

    (Via The Guardian)

  • A Reuters elemzése szerint az utóbbi három hónapban 36 százalékkal csökkent a napi átlagos esetszám világszerte. Mindeközben Európa számos országában egyre több új fertőzöttet regisztráltak napról napra, és a kontinens keleti felén rekordokat dönt az esetszám.

    A vírus azonban még az utóbbi három hónapban is körülbelül 50 millió embert fertőzött meg világszerte, ami azért számít soknak, mert a világjárvány első egy évében alig volt valamivel több 50 milliónál a fertőzöttek száma. 

    Maria Van Kerkhove, a WHO epidemiológusa úgy nyilatkozott a helyzetről.

    Úgy látjuk, hogy 2022 végéig sikerülhet irányítás alá vonni a vírust [...], csökkenteni a súlyos megbetegedések és halálozások számát

    – mondta a Reuters-nek. 

    Lassanként az átoltottság is növekszik világszerte, de az Our World in Data adatai szerint a világ lakosságának több mint fele még egyetlen koronavírus elleni vakcinát sem kapott.

    (Via Reuters)

  • Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott harmadik dózisok száma az Egyesült Királyságban. Az eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma 106 millió felett jár.

    A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este ismertetett legfrissebb adatsora szerint a harmadik, hatáserősítő célú vakcinadózisból eddig 10 062 704-en részesültek. Ez azt jelenti, hogy a 12 évesnél idősebb brit lakosság 17,5 százalékát már háromszor is beoltották.

    Az első dózist 50,2 millióan kapták meg; ez a 12 éven felüli britek 87,4 százaléka. Közülük a második adagból 45,8 millióan részesültek, vagyis a 12 év felettiek 79,7 százalékát oltották be eddig két dózissal. Az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok együttes száma a vasárnap esti tájékoztatás szerint 106 133 911.

    A brit egészségügyi hatóságok most elsősorban arra összpontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik dózist. Ezt a napi számok is tükrözik: a brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 35 054 első, 23 952 második, ugyanakkor 409 663 harmadik oltási adagot adtak be országszerte.

    Sajid Javid brit egészségügyi miniszter a friss oltási adatok vasárnapi ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában hatalmas vívmánynak nevezte, hogy átlépte a tízmilliót a beadott harmadik dózisok száma. Felszólította ugyanakkor azokat a jogosultakat, akik még nem adatták be maguknak a harmadik dózist, hogy mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon, és csatlakozzanak ahhoz az össznemzeti erőfeszítéshez, amelynek célja, hogy az ország az idei karácsonyt már korlátozások nélkül ünnepelhesse.

    A harmadik oltási adagot az Egyesült Királyságban jelenleg az 50 éven felüliek, az egészségügyi és a szociális ellátás első vonalában dolgozók, valamint a krónikus egészségi problémákkal küszködő 16 éven felüliek kaphatják meg.

    (via MTI)

  • A járványügyi korlátozások valószínűleg a karácsonyi ünnepek idején, illetve újévkor is érvényben maradnak – mondta vasárnap Alexander Schallenberg osztrák kancellár. 

    Az országban szombaton 9943 új fertőzöttet azonosítottak 24 óra alatt, ami negatív rekordnak számít. A kormány még ezt megelőzően, pénteken döntött az új szigorításokról.

    Ezek értelmében hétfőtől kezdve minden vendéglátóhelyről, szálláshelyről, valamint a mozikból és a fodrászokból is kitiltják azokat, akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át a fertőzésen (a korlátozások alól így a negatív teszt sem mentesít). A rendelkezés érvénybelépése után négy hétig biztosítanak egy átmeneti, türelmi időszakot azért, hogy az emberek felvehessék az oltást. 

    Ezekről a szigorításokról most a kancellár, valamint Werner Kogler alkancellár is azt mondta, hogy várhatóan az ünnepek idejére is érvényben maradnak. 

    (Via Reuters)

  • Joe Biden amerikai elnök kormánya továbbra is az oltás kötelezővé tételét támogatja, annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága nemrég felfüggesztette a kötelező oltásról szóló rendeletet

    Az elnöki rendelet értelmében november 22-ig körülbelül 4 millió, a kormány alkalmazásában álló ember részére tennék kötelezővé az oltást. Ezenkívül januárban 84 millió, a magánszektorban dolgozó ember számára tennék kötelezővé ugyanezt.

    Az elnök és a kormány nem írta volna elő ezt a kötelezettséget, ha nem gondolnák, hogy megfelelő és szükséges. A kormány készen áll arra, hogy megvédje ezt a döntést

    – mondta vasárnap Vivek Murthy tiszti főorvos. 

    Az országban a felnőtt lakosság 70 százalékát teljes körűen beoltották, további 10 százalék pedig a kétdózisú vakcinákból egy oltást megkapott. 

    (Via Associated Press)

  • A koronavírus egy újabb hullámára készülnek Boszniában, ahova szombaton látogatott el Orbán Viktor.

    A magyar miniszterelnök Banja Lukában is járt. A város legnagyobb kórházának vezetői most arra figyelmeztettek: a kórházban kezeltek száma nagymértékben nőtt az utóbbi napokban és hamarosan az összes ágy elfogyhat. 

    A 300, koronavírus-fertőzötteknek lefoglalt ágyból ugyanis 223 már betelt. 

    A betegek közül 32-en intenzív kezelésre szorulnak.  

    Boszniában az átoltottság is rendkívül alacsony. A 3,5 milliós országban a felnőtt lakosság kevesebb mint 20 százalékát sikerült eddig beoltani. 

    Szombaton a helyi sajtó közölte, hogy egy áradás és az azt követő áramkimaradások miatt be kellett zárni Bosznia egyetlen olyan üzemét, ahol oxigénpalackokat töltenek meg. 

    (Via The Guardian)

  • Az országban maradást javasolta az olaszoknak a téli szünetre Roberto Speranza egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban, miközben az északi régiókban szigorú óvintézkedésekkel készülnek a karácsonyi vásárok megnyitására. Roberto Speranza a Corriere della Serának úgy nyilatkozott, hogy az olaszországi vakációzást javasolja az idei téli szünetben is a külföldre való utazás helyett.

    Ha a kórházak bírják a terhelést, nem lesz szigorítás, és a karácsony olyan lehet, mint a pandémia előtt volt. Ha viszont a kórházra szoruló betegek száma emelkedik, területi korlátozások bevezetésére kerül sor

    – hangoztatta az egészségügyi miniszter. Kijelentette, Olaszországban a járványmutatók és az oltottak aránya a legjobbak közé sorolható Európában, „mégis óvatosnak kell maradni, mivel egész Európában komoly a helyzet, és a járványhullám még mindig magasan jár”.

    Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal elnöke szerint az idei karácsonykor sokkal nagyobb társadalmi életet lehet majd élni, mint tavaly.

    A helyzetet nem szabad alábecsülni, de nem szabad engedni a pániknak

    – közölte. Emlékeztetett, hogy tavaly ilyenkor a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta 15,7 százalékos volt a mostani 1,2 százalékhoz képest. Egy évvel ezelőtt több mint 25 ezer Covid–19-beteg volt kórházban a mostani valamivel több mint 3500-hoz képest, és tavaly ugyanilyenkor egy nap alatt 445 beteg halt meg, miközben most 51 a halálos áldozatok napi száma.

    (via MTI)

  • A kormánytagok közül Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszterben bíznak a legtöbben – tudatta az Új Szó a Focus ügynökség felmérésének eredményeiről. 

    Az egyik szlovákiai kereskedelmi csatorna arra volt kíváncsi, hogy mely politikusok szavára adnak a leginkább az állampolgárok, ami egy világjárvány idején különösen érdekes lehet, ezért egy erre vonatkozó közvélemény-kutatást rendeltek meg. A felmérésben 1009 ember nyilatkozott november 20. és 27. között.

    A megkérdezettek 34,8 százaléka szerint Vladimír Lengvarsky, az egészségügyi tárca vezetője a legmegbízhatóbb kormánytag. A képzeletbeli dobogó második helyén Ivan Korčok külügyminiszter helyezkedik el 34,2 százalékkal. A harmadik Ján Budaj környezetvédelmi miniszter lett 32 százalékkal. A top 3-asokat a negyedik helyen Branislav Gröhling oktatási miniszter követi 30,9 százalékkal, míg a miniszterelnök Eduard Hegernek csak az ötödik helyezés jutott 29,7 százalékkal. 

    A legkevésbé hitelesnek a korábbi miniszterelnököt, a jelenlegi pénzügyminisztert, Igor Matovičot tartják a szlovákok.

    (via Új Szó)

  • Nem utazhatnak az Egyesült Államokba azok, akik a Szputnyik vakcinával oltatták be magukat. A hétfőn életbe lépő új szabályok értelmében az ország elfogad minden olyan oltóanyagot, amit az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal vagy az Egészségügyi Világszervezet rendszeres vagy sürgősségi használatra jóváhagyott – tájékoztat róla az Euronews. 

    Az Index beszámolt már az Amerikában elfogadott vakcinák változásairól. A legújabb  szabályozás értelmében az mehet az Egyesült Államokba, aki a Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson, illetve az AstraZeneca és a kínai Sinopharm, valamint Sinovac vakcináinak valamelyikét kapta meg, ám az orosz fejlesztésű Szputnyik V továbbra sem elismert az ígéret földjén. Nem csak a Joe Biden vezette ország ilyen elutasító az orosz oltóanyaggal szemben, hiszen az európai uniós tagállamok közül Magyarország mellett csak Szlovákiában használták ezt a vakcinát, ám ott pusztán 20 ezer embernek adták be. Azonban a világban a Szputnyik V-t mintegy 70 országban alkalmazzák. 

    Majdnem egymillió magyar kapott Szputnyik V-t, közülük sokan szeretnének az Egyesült Államokba utazni, ám most patthelyzetbe kerültek, mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. 

    Ezek az utazók azt mondják, nagyon remélik, hogy a helyzet megváltozik, és az Egyesült Államok elfogadja a Szputnyik vakcinát 

    – fejtette ki a szövetségi vezető. 

    (via Euronews)

  • Kórházba került az a férfi, aki autójával megpróbált elmenekülni egy koronavírus-ellenőrzés elől Ausztráliában.

    Az eset Ausztrália Északi terület nevű territóriumán történt. A helyi rendőrség szerint az eset szombaton hajnali 1-kor történt a territórium fővárosa, Darwin közelében felállított ellenőrző pontnál.

    A 46 éves férfi megállás nélkül az ellenkező irányú forgalmi sávban haladt át az ellenőrző pontnál egy fehér pickuppal. A rendőrök üldözőbe vették, és a férfi Katherine város közelében, egy másik ellenőrző pont közelében balesetet szenvedett.

    A rendőrség szerint a férfit a baleset után kisebb sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A későbbiekben az illetőt rendőri kihallgatásnak vetik alá.

    A térségben a koronavírus-fertőzés gyors terjedése miatt léptettek életbe különleges korlátozásokat, ezek miatt állították fel az említett ellenőrző pontokat is az utakon. A rendőrök szerint már több alkalommal is megpróbáltak illetéktelenül áthaladni ezeken a sofőrök, amivel közlekedési és járványügyi szempontból egyaránt szabályszegést követtek el.

    (Via ABC News)

  • Egy nap alatt 39 165 új fertőzöttről és 1178, koronavírusban elhunyt betegről számoltak be az orosz hatóságok vasárnap. Szombaton negatív rekord dőlt meg az országban 41 335 fertőzöttel.

    A fertőzöttek száma szeptember közepe óta töretlenül növekszik Oroszországban. Az országban vasárnap ér véget az október 30-án megkezdett „járványügyi szünet”, amelyet Vlagyimir Putyin elnök hirdetett ki.  

    (Via The Guardian)

  • Már most akkora a telítettség az angliai kórházakban, amekkora általában a téli hónapokban, a leginkább megterhelő időszakban szokott lenni – figyelmeztettek a brit egészségügyi szolgálat (NHS) vezetői. 

    Tájékoztatásuk szerint a helyzet „példátlan, nagyon aggasztó”, különösen annak fényében, hogy a fertőzés gyors ütemben terjedt az utóbbi időben. A szakértők arra számítanak, hogy a téli hónapokban a koronavírus és más légúti betegségek – például az influenza – miatt óriási terhelés hárulhat az egészségügyre. 

    (Via The Guardian)

  • A német hatóságok 23 543 új fertőzöttet jelentettek vasárnap.

    A Robert Koch Intézet (RKI) kimutatása szerint most már minden 100 ezer lakosra 191,5 fertőzött jut. Egy hete még csak 149,4-nél, egy hónappal ezelőtt pedig 62,6-nél állt a mutató.

    Pénteken 37 120 új fertőzöttet regisztráltak az országban, amire a pandémia kezdete óta még nem volt példa. Egy héttel ezelőtt még csak 16 887 új fertőzöttről számoltak be a hatóságok.

    (Via The Guardian)

  • Csúcson a koronavírus áldozatainak száma Szerbiában, ahol az elmúlt 24 órában elérték az eddigi negatív rekordot, amikor ismét 69 fő vesztette életét a betegség szövődményeiben – tájékoztat róla a Pannon RTV.  

    Miközben a napi áldozatszám emelkedik, a fertőzötteké csökkenést mutat: az elmúlt napon 4 ezer alá esett ez a szám, ám kevesebb tesztet is végeztek a szakemberek. A 13 386 tesztből összesen 3888 lett pozitív. Mindemellett a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre kényszerültek száma nem csökkent jelentősen. Egészségügyi intézményben 6666 pácienst ápolnak, akik közül 266-an kerültek lélegeztetőgépre. 

    Október 8-tól újabb szigorítások lépnek életbe az országban: 22 óra helyett már 20 órától kérik a védettségi igazolásokat a vendéglátóipari egységekben, továbbá a játéktermekben. 

    (via Pannon RTV)

  • „Adassák be a harmadik oltást, mentsék meg a karácsonyt!” – Sajid Javid brit egészségügyi miniszter ezzel az üzenettel kérte az embereket arra, hogy adassák be maguknak az oltást.

    A miniszter elmondta: a jövő héten hárommillió embernek – az időseknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek – külön is értesítést küldenek majd, amiben arra kérik őket, hogy adassák be a harmadik oltást.

    Sajid Javid egyben azt kérte, hogy a fiatalok is biztassák szüleiket, nagyszüleiket arra, hogy ismét adassák be a vakcinát. 

    Az Egyesült Királyságban eddig megközelítőleg 10 millió ember kapta meg a harmadik oltást.

    (Via The Guardian)

  • A szerb elnök, Aleksandar Vucic a kínai Sinopharm vakcináját kapta meg harmadik oltásként, első és második vakcinája is ez volt. Szerbiában eddig a felnőtt lakosság 19,8 százaléka vette fel a harmadik védőoltást, az első két adagot pedig a lakosság 53,5 százaléka kapta meg – adta hírül a Pannon RTV. 

    A szerb vezetőt Zoran Bekic, a belgrádi vásáron lévő oltópont koordinátora várta, ahol az államfő a Sinopharm vakcináját vette fel, ezzel is igyekezett a figyelmet az oltás fontosságára felhívni, és kérte a lakosokat, hogy minél többen oltakozannak. 

    A Magyarországgal szomszédos országban a lakosság 53,5 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját. Olyan községek és városok is vannak Szerbiában, ahol több mint 60 százalékos az átoltottság, míg más községekben az ott élők alig 30 százaléka van beoltva. 

    (via Pannon RTV)

  • Január 1-től eltilthatják hivatásuk gyakorlásától azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. Az országban a továbbra is emelkedő fertőzési adatok mellett a napi fertőzésszám több mint egy hete a hétezret is meghaladja – adta hírül az MTI a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilapra hivatkozva. 

    Pedro Facon, a belga kormány koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős biztosa a védekezés fokozását célzó belga intézkedések előkészítéséről a napilapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a koronavírus elleni beoltottság mindenkinek, de az egészségügyi szakemberek számára azért különösen fontos, mert sok emberrel állnak állandó kapcsolatban, köztük gyakran legyengült immunrendszerű betegekkel.

    A tervezet szerint januártól az oltást továbbra is elutasító egészségügyi dolgozó először figyelmeztetést kap, ha azonban ezt követően is megtagadja, hogy beoltsák, az az engedélyének visszavonásával járhat.

    Hozzátette: az oltás kötelezővé tétele a teljes lakosság számára nem szerepel a tervek között.

  • Hatalmas ütemben emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában. A Körkép online kiadásán megjelent cikk szerint szombaton 16 826 embernél végeztek PCR-tesztet, és 5338-an adtak pozitív mintát, ami egészen elképesztő, 31,7 százalékos fertőzöttségi arányt mutat, vagyis minden harmadik tesztelő Covid-pozitív. Az antigéntesztek kevésbé vészjóslóak, 10 941 főből 958 adott pozitív mintát, ez 8,8 százalék. A pénteki magyar adat 6804 új fertőzött, miközben Szlovákia lakossága a magyar populáció 55,8 százalékát teszi ki.

    Szombaton 24-en haltak meg koronavírus következtében, és péntek óta újabb 454 ember került kórházba, így 2505 Covid-fertőzött szorul kórházi ápolásra Szlovákiában, közülük 183-an vannak intenzív osztályon, és 185-en lélegeztetőgépen.

    Az ourworldindata.org adatai szerint Szlovákiában a lakosság 42,3 százaléka kapta meg mind a két oltást, vagyis számít teljesen védettnek. A globális átlag 39,57 százalék.

    A szlovák járványügyi szakemberek szigorítást javasolnak a védelmi intézkedésekben, de a kormány egyelőre nem hallgat rájuk.

  • Az emlékeztető oltás csak az után válik elérhetővé Ukrajnában, hogy a felnőtt lakosság felét beoltották koronavírus ellen − jelentette be Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

    A Kárpáthír szerint a tárcavezető hozzátette: az oltottsági arány egyedül Kijevben haladja meg az 50 százalékot, az ukrán fővárosban a felnőtt lakosság 55 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát.

    Poltava, Kijev és Dnyipropetrovszk megyében az átoltottság éppen hogy csak meghaladja a 40 százalékot.

    Ljasko kiemelte, hogy az oltás óránként tíz életet ment meg.

  • Mintegy 45 százalékát oltották be eddig Románia felnőtt lakosságának a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagjával, ezt az országos oltáskampányt koordináló bizottság elnöke közölte – írja az Új Magyar Szó.

    Az oltási kampány kezdetétől több mint 13 millió dózis vakcinát adtak be Romániában, és több mint 7,2 millió személyt immunizáltak, ez az ország felnőtt lakosságának mintegy 45 százalékát jelenti, illetve a 12 év fölötti lakosság több mint 42 százalékát – számolt be Valeriu Gheorghiţă a Bukarestben szervezett tájékoztató maraton keretében tartott sajtótájékoztatón.

    A katonaorvos arra is emlékeztetett, hogy Romániában hétfőtől kezdődően azok a személyek is kérhetik az emlékeztető oltást, akiket a Johnson & Johnson vakcinájával oltottak be, és az immunizálás óta eltelt legalább hat hónap.

  • Eddig mintegy másfél millió adag Szputnyik V vakcinát gyártották le a szerbiai Torlak Intézetben az oltás mindkét komponenséből – mondta az intézet igazgatója a Pannon RTV-nek.

    A Torlakban a szerb kormány, valamint az egészségügyi minisztérium közös erőfeszítéseinek köszönhetően kezdték meg a koronavírus elleni orosz vakcina gyártását.

    Az intézetben influenza elleni védőoltást is gyártanak, ebből mintegy 200 ezer adag áll jelenleg a szerbiai lakosok rendelkezésére.

  • Ukrajnában a 20 és 40 év közötti korosztály a legaktívabb a koronavírus elleni oltakozásban – írja a Kárpáthír.

    Tatjana Bojko, a nemzeti közegészségügyi szolgálat helyettes vezetője elmondta, hogy a legtöbben a Pfizer-vakcinát kérik. Eddig ezt az oltást 4,3 millióan választották, míg hárommillióan a CoronaVac nevű kínai oltóanyagot, 1,3 millióan az AstraZeneca-oltást, egymillióan a Moderna-oltóanyagot preferálták.

    Az országban 1174 állami egészségügyi intézményben és 64 magánintézményben vehető fel az oltás.

  • Ed Sheeran 15 hónapos kislánya pozitív koronavírustesztet produkált, állapotáról maga az énekes számolt be − írja a Billboard. Az énekes-dalszerző nyilatkozott az NBC Saturday Night Live című műsorának, és elsősorban arról beszélt, hogyan élte meg ő a betegséget. Kislánya, Lyra tesztje is ekkor lett pozitív.

    Csak én és a lányom voltunk egy hétig, a feleségem távol volt. Lyrának elég nehéz volt. Három napig nagyon rosszul volt

    – mondta a műsorban a háromszoros Grammy-díjas angol énekes.

  • A Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint tilos az esküvők, ünnepségek, partik és egyéb hasonló rendezvények szervezése Szlovákiában a fekete járásokban – írja a Paraméter. A szakértők az oltatlanok mozgásának korlátozását is javasolják a fekete járásokban.

    A hivatal nem javasolja a jelenléti oktatást sem azoknak az iskoláknak, ahol jelentős számban van karanténba zárt osztály. Ezenkívül a kötelező védőoltást is fontolóra vennék bizonyos népességcsoportok számára.

  • A világon 249 538 695 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 044 795 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 249 134 481 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 038 372 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 46 461 714 eddig a napig, a halálos áldozatok száma 754 278.
    • Indiában 34 352 312 fertőzöttet és 460 747 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 874 324 fertőzöttről és 609 388 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 317 072 a fertőzöttek száma, és 142 174-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 8 613 533-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 241 095-re emelkedett.
    • Törökországban 8 206 345 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 71 927.
    • Franciaországban 7 310 967 fertőzöttet és 118 855 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 296 188 a fertőzöttek és 116 091 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 025 639 fertőzöttet és 87 504 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 802 225 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 365.
    • Németországban 4 779 675 a fertőzöttek száma, 96 529 a halottaké.
    • Ukrajnában 3 200 411-en fertőződtek meg, az elhunytak száma 76 175.
    • Lengyelországban 3 091 713 fertőzöttet és 77 733 halálesetet tartanak nyilván.
  • Az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága felfüggesztette Joe Biden amerikai elnök rendeletét a közép- és nagyvállalatok alkalmazottainak kötelező védőoltásáról – jelentette a Reuters. A bíróság szerint a szabályozás súlyosan sérti az alkotmányos jogokat.

    A döntés válasz több amerikai cég, emberi jogi csoport, valamint Texas, Louisiana, Mississippi, Dél-Karolina és Utah állam képviselőinek közös beadványára.

Rovatok