Index Vakbarát Hírportál

A legkeményebb harcok közepette üzent Putyinnak Zelenszkij, hogy nem harapja meg

2022. március 3., csütörtök 23:26

Oroszország egy héttel ezelőtt, csütörtökön indított támadást Ukrajna ellen, a háború immár nyolcadik napja tart. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy minden tervszerűen halad, Volodimir Zelenszkij leülne tárgyalni az orosz elnökkel, Emmanuel Macron telefonon egyeztetett Putyinnal, Orbán Viktor szerint a bajok kellős közepén vagyunk, az ukránok pedig nem érték el a céljaikat az újabb béketárgyaláson.

Tovább fokozódtak a harcok a kulcsfontosságú városokban csütörtökön, Csernyihivben légicsapás ért két iskolát és több házat is, az ukrán katasztrófavédelem szerint 33 ember halt meg az orosz erők légitámadásában.

A csütörtöki adatok szerint már több mint egymillióan hagyták hátra hazájukat, és menekültek el Ukrajnából. Hogy merre menekültek az emberek, térképen mutattuk meg. A legtöbben, több mint 500 ezren Lengyelországba mentek, Magyarországra pedig több mint 130 ezren érkeztek.

Putyin szerint minden tervszerűen halad

Vlagyimir Putyin csütörtökön élőben beszélt Oroszország ukrajnai inváziójáról.

Minden eddigi kitűzött célt sikerült elérni

– szögezte le az orosz elnök, aki valódi hősöknek nevezte az orosz katonákat, egyúttal hangsúlyozta, hogy Oroszország neonácik ellen harcol, akik emberi pajzsként használják a civileket, ám háborúról nem ejtett szót, az inváziót különleges hadműveletnek nevezte.

Zelenszkij: Ha mi eltűnünk,
az oroszok meg sem állnak Berlinig

Volodimir Zelenszkij is megszólalt, és közvetlen megbeszélésekre szólította fel Vlagyimir Putyint, mondván, nem „harap”, és ez az egyetlen módja a háború megállításának.

Ülj le velem a tárgyalóasztalhoz. De ne harminc méterre, mint Emmanuel Macronnal vagy Olaf Scholzcal. Normális pasas vagyok, nem harapok

– mondta az ukrán elnök, aki kérdőre vonta az orosz vezetőt, közölte vele, hogy hagyja el csapataival az ukrán földet.

Ha mi eltűnünk – Isten óvjon ettől bennünket –, Lettország, Litvánia, Észtország és a többi lesz a következő. Egészen a berlini falig, higgyenek nekem

– vizionált szörnyű jövőképet Zelenszkij.

Macron telefonon egyeztetett Putyinnal

Emmanuel Macron ismét tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, telefonon egyeztettek egymással. A francia elnök elmondta Putyinnak, hogy nagy hibát követ el Ukrajnában, ami hosszú távon sokba kerül Oroszországnak.

Hazudsz magadnak

– közölte az orosz elnökkel Macron, aki elárulta, hogy semmi megnyugtató nem volt abban, amit Putyin mondott neki.

Orbán Viktor egyik elnökkel
sem beszélt a háború kitörése óta

Orbán Viktor Beregsurányban értékelte a magyar–ukrán határon kialakult menekülthelyzetet.

A miniszterelnök szerint a békének nincs alternatívája, de a megoldás az ukránok és az oroszok kezében van. Arról is beszélt, hogy a háború kitörése óta az orosz és az ukrán elnökkel sem beszélt, nem is üzen nekik semmit, a moszkvai békemissziójáról pedig azt mondta, hogy megpróbálta elérni, hogy a két fél közötti tárgyalással megelőzhető legyen a háború.

Megpróbálunk teret adni a tárgyalásokhoz, mert ami most folyik, az háború, és a háborúnak csakis tárgyalásokkal lehet véget vetni

– válaszolta arra a kérdésre, hogy elítéli-e azt, amit az oroszok tesznek az ukránokkal.

Orbán Viktor közölte, hogy mi nem a kényelmes Nyugaton élünk, hanem a bajok közepén vagyunk, egyúttal közölte, hogy a Paks 2. teljesen megépül, amiről Gulyás Gergely is beszélt a délelőtti kormányinfón.

Újabb béketárgyalás jelentős előrelépés nélkül

Az oroszok és az ukránok csütörtökön megtartották a béketárgyalások második fordulóját, amelyen Ukrajna nem tudta elérni a legfontosabb céljait. Ezek között szerepelt az azonnali tűzszünet, a fegyverszünet és a humanitárius folyosók a civilek evakuálására a lerombolt vagy folyamatosan bombázott falvakból, városokból.

Véget ért az egyeztetések második fordulója. Ukrajna sajnos nem érte még el a céljait. Egyelőre csak a humanitárius folyosók közös biztosítására van megoldás

közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója az újabb egyeztetések után.

Az orosz küldöttség szerint a tárgyaláson viszont jelentős előrelépést sikerült elérni, egyúttal a két fél megegyezett, hogy a napokban harmadik alkalommal is asztalhoz ülnek.

Gyurcsány Ferencék 12 menekültet fogadtak be; térképen, ahogy az orosz oligarchák mentik
a szuperjachtjaikat

Beszámoltunk arról is, hogy

A háborús eseményeket csütörtökön is percről percre közvetítettük, amelyből többek között kiderül, hogy

(Borítókép: Füst száll fel a kijevi régióban 2022. március 3-án. Fotó: Serhii Nuzhnenko / Reuters)

Rovatok