Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A magyar Kővári Dávid kevesebb mint huszonnégy óra alatt hét különböző országban bringázott, és ez új világrekordnak számít ebben a műfajban vagy micsodában. 

    2016 júniusában a német Michael Moll kicsivel több, mint 20 óra alatt 6 országot látogatott meg kerékpáron, így ő tartotta a világrekordot eddig. 

    Kővári Lengyelországból indult, az útja során érintette Csehországot, Szlovákiát, Ausztriát, Magyarországot, majd Szlovéniát, és a túrát végül Horvátországban fejezte be, így összesen 500 km-t kerékpározott.

  • Két címet mutatunk, az egyik az origónál jelent meg idén januárban, a másik ma, egy lapszemlében az Indexen. Mondjuk tényleg elég sok minden történt azóta.

  • Egészen felkavaró képeket közölt az Arkansas Online egy nemrég történt közlekedési balesetről, amiben egy kisvárosnak elegendő pizzamennyiség semmisült meg. 

    Az történt, hogy egy mirelitpizzákat szállító kamiont borotvált le egy keresztező híd az állam 30-as autópályáján, és emiatt szanaszét repült a rakomány, tényleg pizzák hevertek mindenfelé. Ez a látvány fogadta a kiérkező rendőröket. 

    A balesetben senki nem sérült meg, de órákra le kellett állítani a forgalmat, amíg a pizzákat feltakarították az útról. Ez úgy nézett ki, hogy teherautókba próbálták összegyűjteni az olvadozó ételt, itt egy videó is a műveletről. 

  • Egerben rendezik meg a 2017-es víz alatti hoki Európa-bajnokságot, ahol ma a magyar csapat Hollandiával találkozott, de a törökök is összecsaptak a britekkel, a németek meg a belgákkal.

    A sportról annyit érdemes tudni, hogy 35 centis ütővel, két kapura játsszák, az ütő nem lehet éles, nem szúrhat. A játékosok búvármaszkot, légzőcsövet, uszonyokat, csapatonként eltérő színű sapkát viselnek. Kezüket a medence aljától, a korongtól és a másik ütőjétől kesztyű védi. A korong akkora, mint a hokiban, de sokkal nehezebb, ólombetétes gumi vagy műanyag, másfél kiló is lehet. További részletek itt. 

  • Az emberi test működése közben viszolyogtatóan csodálatos dolgokra képes. Itt van mindjárt a vádligörcs, amire lehet, hogy ön is üvöltve riad fel éjszaka, vagy sportolás közben kezd el szentsé

    gelni, ha megérzi.

    A fájdalom miatt nem valószínű, hogy nézegetni kezdte, pedig lehet, hogy a látványtól el is ájulna, ha olyan a lába, mint Angel Bermudezé.

    A férfi futóedzés után vette fel a görcsbe ránduló vádliját, ami elsőre úgy néz ki, mintha idegen lények marakodnának a bőr felszíne alatt.

    (via Runnersworld)

  • Ahogy mi is megírtuk, rekordméretű tájfun csapott le Délkelet-Ázsiában, elsősorban Makaóra. Emiatt rengeteg embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.

    De nemcsak az emberek, a csótányok is távozni kényszerültek. Az alábbi, bőven félmillió megtekintésen túl járó videón látszik, ahogy egy kikötői falon végeláthatatlanul sorakoznak a természetes élőhelyükről kiszorult rovarok:

     

  • Csütörtökön szúrta ki egy Reddit-felhasználó, hogy a Trónok harca legutóbbi részének monumentális csatajelenetében feltűnik a háttérben egy pickup, amikor Jon Snow kompániájának egyik kísérője bezuhan a zombik közé. Erről a jelentről van szó, twitteren mindenki jót röhögött, hogy mekkorát bénáztak a GoT készítői. 

    Az igazság viszont az, hogy ez a jelenet sosem került bele a HBO-n leadott epizódba, csak az ahhoz készült werkfilmben tűnik fel egy pillanatra.

  • Egészen elképesztő, már-már arcpirító cikk jelent meg a (a Fidesz-frakció által közvetlenül is támogatottPestiSrácok.hu-n. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos azon kesereg, hogy mennyire torzítja a sajtó- és reklámpiacot, hogy bizonyos „médiavásárlók” nem hirdetnek a kormányhoz köthető sajtótermékekben. Itt az ominózus rész, csak kicsit megjavítottuk:

    Látjuk, hogy az egyébként minden alapot nélkülöző módon (nevet) a kormánypártokhoz kötött és így megbélyegzett kiadóknál a nagy médiavásárlók nem reklámoznak és ez valóban veszélyezteti a sajtószabadság érvényesülését. (mondja fuldokló röhögéssel, miközben a kormánybarát sajtónál teljesen ésszerűtlenül elköltött állami milliárdokat összegző táblázatot összehajtja.)  Ha már az említett nagyvállalatok – úgymond a társadalmi felelősségvállalási programjuk jegyében – rendre aggodalmukat fejezik ki Brüsszelben a magyar sajtószabadságért, hát vegyék komolyan amit mondanak és itthoni tevékenységükkel ne fenyegessék maguk is a sajtószabadságot! (megkér, hogy kapcsoljuk ki a felvételt, majd kacsintva és ismét nevetve megjegyzi, hogy a szóban forgó cégek nyilván hülyék lennének alig olvasott újságokban hirdetni.)

  •  

    A lehető legmenőbb irodát építette meg magának egy spanyol asztalos. A 33 éves Fernando Abellanas egy híd alá függesztette fel a saját maga által tervezett bútorokat. Erre az egészre, persze, nem kapott engedélyt, úgyhogy, simán lehet, hogy a hírverés után nem sokáig élvezheti majd várostól elzárkózó nyugalmat, Valencia szívében.

  • Szerencsére senki sérült meg, csupán egy kiberbiztonsággal foglalkozó cég demonstrációjáról van szó: az IOActive programozói az MI-k sebezhetőségére hívták fel a figyelmet azzal, hogy néhány sor kóddal betörtek egy kínai cég által gyártott háztartási robot rendszerébe, és rávették arra, hogy egy csavarhúzóval széjjeldöfködjön egy paradicsomot.

    És ha ez nem lenne magában elég félelmetes, a robot hangját is lecserélték: az a Gyerekjáték című horrorfilm főszereplője, Chucky hangján szólalt meg. Az IOActive több hibát is felfedezett a UBTech robotjában, ezekre próbálták felhívni a figyelmet:azt ugyanis nem csupán Bluetooth-on keresztül, de akár az USB-jén is fel lehet törni, de a robot a szoftverfejlesztéseket se hitelesíti kellően, tehát akár káros programokat is letölthet.

    A nyílt forráskódú rendszerben készített mesterséges intelligenciát fejlesztő cég elutasította az IOActive figyelmeztetését, szerintük a videóra vett demonstráció túlzó, és extrém körülmények közt készült. Szóvivőjük azzal próbálta megnyugtatni a közt, hogy cégük "bátorítja a fejlesztőket, hogy felelősségteljesen fejlesszék a szoftvert."

    (Forbes)

  • A kínai sereg szerint egyre több jelentkező bukik meg a szigorú fizikai alkalmassági teszten.

    Rögtön megoldást is kínálnak a problémára:

    Fel kell hagyni a maszturbációval és a videojátékokkal.

    Több okot is felsorolnak, amiért sokakat kénytelenek elutasítani. 20 százalék például túlsúlyos, 8 százalékból here-visszértágulat miatt nem kértek, de sokaknak voltak alkohol miatti májproblémáik is. Az is kizáró oknak bizonyult, ha valakinek túl nagy volt a tetoválása.

    A hivatalos álláspont szerint a problémák nagy része a túl sok önkielégítés és videojáték, illetve a túl kevés testmozgás miatt alakul ki. Az üzenet tehát egyértelmű az ifjú kínaiaknak: rá se rántsanak, egy életmódváltás, és legközelebb sikerülhet!

  • Itt a következő nagyszerű találmány lusta gazdiknak! Ugye a sétáltatás már simán letudható, csak egy okos drón kell hozzá, ezzel a szupi kis robottal pedig a játék és az etetés is ki van pipálva.

    Amellett, hogy labdát dobál, tápot adagot a kutyának, a robot kameráján keresztül, egy okostelefon segítségével élőben nézheti a kutyatulaj, mennyire mulat jól a legjobb barátja, vagy beszélhet hozzá egy hangszórón keresztül. A robot képes képek és videó rögzítésére, így akár az irodában ülve lehet posztolni cuki képeket arról, arról, amit otthon a kutyánk éppen csinál. 

  • Kamilla 10 éves korában bátyjával összefogva egy keresztrejtvényt készített karácsonyra nagypapájának. 20 év múlva került elő a fiók mélyéről a lap, amit megfejteni keményebb hárombetűs csonthéjas, mint elsőre tűnik.

    Segítsen nekünk megtudni, mik a válaszok a kérdésekre, és megoldani a fő feladatot: vajon mi lehet a függőleges megfejtése?

    Ha tudja a vízszintes sorokra a válaszokat, a Facebook-poszt alatt várjuk kommentben. És hogy még izgalmasabb legyen a dolog, a Tudomány rovat felajánlott egy Ma is tanultam valamit kötetet, amit annak küldünk el, aki elsőnek kommenteli a függőleges sor megfejtését. Hajrá!

  • „Az emlékezet egy folyó, amely mindig visszafelé folyik” - tuti, hogy ezeket a szavakat sosem tudom kitörölni a fejemből. A legutóbbi könyvében olvastam (az egyetlenben, amit önszántamból olvastam el tőle, egyet pedig még valamelyik főiskolán kellett), olyanok társaságában, hogy „Az emlékek magukkal hozzák azt a démont is, amelynek neve Melankólia.” Vagy például hogy „Az emberi Lélek falevelét az Idő szele visszafordíthatatlanul sodorja a Megtapasztalás mezejére”. Ja, nem, ezt már én költöttem hozzá – de hát nyilván ön is rájött erre a színvonalbeli különbségből.

    És ennyiből bizonyára már arra is - ha olvasta egyetlen sorát –, hogy kiről van szó. Igen, a brazil Paulo Coelhóról, aki 70 éves korára 215 millió könyvet adott el a világ 160 országában. Sőt, Országában. És Könyvet. Magyarországon is megjelent már 23 könyve és hangoskönyve, de ha négy nappal később írnám ezt a posztot – persze akkor már nem írnám, mert akkor már nincs születésnapja –, a 24 lenne a helyes szám, mivel hétfőn jelenik meg Az Ötödik Hegy, ami a fülszövege szerint egy örökérvényű bibliai történetet mesél el. Mármint persze Örökérvényű Bibliai Történetet.

  • Az ITV Lunchtime News című műsora épp egy érintett kisfiút szólaltatott volna meg a tejérzékenység témájában, ami nagyon fontos téma, de negyed ennyi emberhez nem jutott volna el a videó, ha a fiút kísérő anyuka nem viszi be a stúdióba a kislányát is:

     A műsorvezető becsületére legyen mondva, hogy remekül állta a sarat, a végén még le is pacsizott az előtte kúszó-mászó kislánnyal.

  • Természetesen a jó cél érdekében: egy kanadai startup, a Zipline ötlete volt, hogy rossz infrastruktúrával rendelkező afrikai országokban orvosi rendelőkbe és klinikákra drónnal szállítsanak vért.

    A Zipline október óta működik Ruandában, csütörtökön jelentették be, hogy Tanzániában is elkezdik működésüket. A vállalkozás hasonlóan működik, mint az Uber: a doktorok WhatsApp-on keresztül rendelhetnek vért, amit fizetés után útnak is indítanak az elosztóközpontokból: a drónok sebessége akár a 100 km/órát is elérheti, ezért akár húsz percen belül is megérkezhet a kért helyre.

    Amikor a drón a közelbe ér, automatikusan üzenetet küld a rendelőnek, aki át is veheti az ejtőernyővel földet érő és életet mentő szállítmányt. A Zipline ráadásul vér mellett gyógyszereket, valamint orvosi segédeszközöket is szállít.

    (Quartz)

  • Redditen nem törődtek bele, hogy a legutóbbi rész falon túli jelenetében valami, khm, SEMMI, nem stimmelt az idővel (pedig, ezt még a sorozat készítői is elismerték), és kiszámolták, megsaccolták, mennyi idő kellett ahhoz, hogy az a sok esemény, amit egymásra pakoltak, valóban megtörténhessen. 

    Itt vannak a fontosabb pontok:

    - Gendry futása a falhoz kb. 6 óra lehetett, mert a csoport eleve nem ment messszebb a faltól egy jó napnyi sétánál.

    - Sárkánykő nagyjából 3000 kilométerre van a Faltól, egy mesebeli holló a valódi postagalambok sebességével repülve kb. két nap alatt teljesíthette ezt a távot.

    - Hogy milyen gyorsan repülnek a sárkányok, ahhoz nincs igazán jó viszonyítási alap, de biztos gyorsabban, mint egy holló, szóval ez az út valahol 1-2 nap között lehet.

    Már csak az a kérdés, valóban kibírhattak-e négy napot Johnék a kis jégszigeten. Az élőhalott hadsereg, ugye, körbevette őket, de nem támadtak, mert beszakadt a jég. Meg kellett várniuk, amíg újra elég vastag lesz, hogy ráléphessen egy hadseregnyi csontváz.

    Ha a Falon túl ~ mínusz 28 Celsius fokok vannak, négy nap alatt 30 centi vastag jég képződhetne egy tavon. Ahhoz, hogy egy autóval például a jégre hajthassunk, legalább 20 centi jég kell, de egy hadsereg nyilván nehezebb egy autónál.

    (Itt mondjuk elbukik a matek, hiszen, ha eleve ilyen mínuszok vannak, miért nem volt eleve vastagabb jégtakaró a tavon, na mindegy.)

    Szóval, a megoldás: 4 nap és kb. 6 óra. Négy napnak kellett eltelnie, ami, ha nagyon nem vagyunk szigorúak, még el is telhetett, és akkor mégsem volt teljes, időbaszó-hülyeség-katyvasz az egész.

  • A budapesti közbringarendszer szolgáltatási területe kibővült a MÜPA és a Nemzeti Színház környékével, írja a BKK. Innen MOL Bubi kerékpárokkal augusztus 24-étől lehet majd elbringázni a naplementébe. 

    A Bubinak már 124 állomáson összesen 1486 biciklije gurul a városban, elindulása óta a gyűjtőállomások száma 62%-kal, a kerékpárok száma 35%-kal nőtt, írja közleményében a társaság.

    A legnépszerűbb MOL Bubi gyűjtőállomások a Jászai Mari téren, az Erzsébet téren, a Kálvin téren, a Fővám téren, a Városháza Parkban, illetve a Szent Gellért téren működnek.

    A „Bubi III.” c. projektben foglalt, a közbringarendszer komplex fejlesztését magában foglaló innovációkat Budapest Főváros Önkormányzata Fejlesztési Megállapodás keretében támogatja. A projekt összköltsége nettó 340 millió forint. A most megvalósított MOL Bubi gyűjtőállomáson túl tehát további állomások üzembe helyezése és a már meglévő hálózat felhasználóbarát fejlesztése várható. További információk a közbringarendszerről a molbubi.bkk.hu olvashatók.

  • Hát jól beszívnak, az történik.

    Persze ez nem lenne túl érdekes, ha közben nem beszélgetnének mindenféle komoly közéleti kérdésről. Gyakran egyáltalán nem is értenek egyet, de a feszültséget egész hatékonyan oldja, amikor gyújtanak egy cigit vagy rápöffentenek a bongra:

    A fenti videó egyébként egy sorozat része, amelyben eltérő hátterű embereket ültetnek össze beszélgetni és szívni.

    Van még potenciál a témában, érdekes videó lehetne például abból is, ahogy egy-egy Fidesz-, MSZP- és Jobbik-szavazó kedélyesen elketaminozgat.

    (Disclaimer: A drog rossz, értem?)

  • Rossz hír az emberiségnek, még rosszabb a halaknak, hogy jelentős mikroműanyag található a Tiszában, írja a Laboratorium.hu.

    Fotó: Wessling Hungary Kft.

    „Bár ez az emberi egészségre jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelent”, írja a lap, de hosszabb távon mindenképpen veszélyes a további műanyagtermelés, amíg annak hulladékként feldolgozása megoldatlan.

    Ilyen kis izékből állnak az élő vizeink (amúgy globális probléma), de most Magyarországon először a Tiszán sikerült megvizsgálni őket. „A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kg tiszai üledék átlagosan 1,76 db mikroplasztikot tartalmaz” (amik infravörös mikroszkópos vizsgálat szerint politetrafluoretilén és polisztirol részecskék voltak).

    Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. 

  • Én még mindig egy D800-ast gyűrök, mert a legőszintébb pillanataimban mindig bevallom magamnak, hogy nincs szükségem jobb gépre, de ma reggel fél órát csorgattam a nyálam a villamoson a most bejelentett D850-re.

    45,7mpx, ISO102400, 9 FPS, 4k@30fps, 3300+USD, 2017 szeptember, meg minden, ami kell. Kell.

    De, az igazán fontos újítás:

    ki-hajt-ha-tó LCD:

    Mirrorless shooting - teljesen hangtalan üzemmód, de cserébe nem lehet újrafókuszálni.

    Focus stacking - ugyanazt a képet megcsinálja többféle élességi tartományban, és aztán a kapott képsorozatot összeilleszthetjük, vagy választhatunk egy olyat, amin máshol van a fókusz (mondjuk pont jó helyen).

  • Ausztrália híres arról, hogy a lakói szinte bárhol nagy eséllyel botlanak kígyóba, a hálószoba, a konyhapult vagy éppen a vécé se kígyóbiztos terület. Ennek megfelelően külön biznisz is épült a tilosban tekergő kígyók befogdosására.

    Egy ilyen cég, a Sunshine Coast Snake Catchers posztolt Facebookra egy képet, és arra buzdította a követőit, hogy találják meg a sunyiban sikló kígyót. Tényleg, ön megtalálja?

     Később egy újabb bejegyzésben a megfejtést is megosztotta a cég.

  • A használt ruha egész más tészta, azt könnyebb eladni, elajándékozni, de eladományozni is, a cipővel mindig nehezebb dolgunk van. Én is itt kerülgettem még a 2 pár átmeneti cipőt, ami eladásra és elajándékozásra ócska, de csak úgy kidobni biztosan nem fogom.

    És akkor szembe jött a megoldás: szeptember 8-ig tudsz segíteni súlyos nélkülözésben, Budapesttől távol, kis falvakban élő gyerekeken. Ők is szeretnének megfelelő felszereléssel iskolába (óvodába) indulni. A helyi segítség nagyon ritka, pedig a tankönyveken kívül rendes cipő, táska, tolltartó, körző kell nekik is. Sőt! Nekik a legjobb kell, mert nem tudják pótolni, ha megrongálódik.

    "Várjuk a gyerekek által hordható (magas sarkú nem), jó minőségű, állapotú lábbeliket egészen kicsi mérettől negyvennégyesig. Ha van időd és szükséges, hozd rendbe, mert nekünk itt nincs csak egy lavór, kefe, amivel több száz cipőt tisztogatni nagyon időigényes. Cél háromezer pár őszi, téli cipő, csizma és egyéb, iskolában hasznos felszerelés. Tavaly megcsináltuk!! Most is segítsetek! A Jurányi portán éjjel-nappal átveszik. infó: 70 451 8681 és a plakát (ezt nyomtatva is kirakhatjátok iskolákba, óvodákba). Mindenkinek nagy köszönet, aki egy szalmaszálat is megmozdít ezért az akcióért!"

  • Saype francia művész földfestménye egy Volkswagen kisbuszt ábrázol egy domboldalon, a svájci Chateau d'Oex-ben. 

    A körülbelül 4200 négyzetméteres kép 400 liter biológiailag lebomló, természetes pigmenteket, vizet és tejfehérjét tartalmazó festékkel készült a 20. nemzetközi Volkswagen-fesztiválra.

  • Szerdán délután a Nyugati pályaudvartól nem messze egy férfi feküdt a sínek mellett. Valaki riasztotta a rendőröket, akik egy idős férfit találtak a helyszínen kórházi karszalaggal a kezén, de az illető annyira legyengült állapotban volt, hogy magától nem tudott felállni.

    Nem volt egyszerű kimenteni, ezért azonnal értesítették a vasútszolgálatot valamint a mentőket, és a vasúti közlekedést a mentés idejére korlátozták. Végül a 78 éves férfit kézben hozták ki a 100 méterre található járható útszakaszhoz, ahonnan kórházba szállították, írja a rendőrség.

Rovatok