Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  •  A Nemzeti Választási Iroda csak az összes szavazókör bezárása után kezdi közölni a választási eredményeket. A 10 386 szavazókörből néhány fővárosit - az átjelentkezéssel szavazók nagy száma miatt - még mindig nem zárhattak be, várhatóan ez este fél 9 körül történhet meg. Azokban a szavazókörökben, amelyeket sikerült este 7 órakor bezárni, már megkezdték a szavazatok összeszámlálását. Ezeket fel is töltik a választási informatikai rendszerbe. Az adatok azonban addig nem jelenhetnek meg www.valasztas.hu-n, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt. Akkor közzéteszik azokat is, így nem "a nulláról" kezdik a tájékoztató adatok közlését. (MTI)

  • Hende Csaba már Vaskeresztest is látja valahogy. Viszont mintegy 42 ezer ember szavazott már eddig a körzetében (Vas megye 1.), szóval pokoli estéje lesz, ha falunként ki fogja a rakni a titkos részeredményeket.

  • Akkor most vége. Nem tudom mi lesz az eredmény, de én mindenképpen nyertesnek érzem magam. Nyertesnek, mert az xy számú egyéni választókerület jelöltként elképesztő sok szeretetet, támogatást, biztatást kaptam.

    Majdnem teljesen ugyanazt a szöveget posztolta a Facebookra Karácsony Gergely PM-es és Székely Antal MSZP-s jelölt. Úgy tűnik, hogy a budapesti 13. számú és a Komárom-Esztergom megyei 3. számú választókör is nagyon szeretetteljes.

  • Pest megyében, a nyolcas szavazókerületben indul Kuncze Gábor a Kormányváltás színeiben, ő SZDSZ-esként 2002-ben és 2006-ban már bejutott innen, a 17.30-as adatok szerint 57,3%-os volt a részvétel. Dunavarsány polgármesterét, Bóna Zoltán indítja itt a Fidesz, a helyi szinten roppant befolyásos Hoffmann Pál idén nem indul. A Jobbik egy pedagógust, Lupa Jánost, az LMP pedig Ladányi Emma önkormányzati képviselőt jelölte. 

  • A XI. kerület Bocskai úton kb. 5-10 perce végeztem, én voltam az utolsó. Tök gyorsak voltak, vadászták az embereket a névsor szerinti üres asztalokhoz, és pikk-pakk ment. Este 7-kor nem is voltak annyian, mint 4 éve, épphogy egy sarkon fordult át a sor, és az sem volt annyira tömött

    – írta Bernadett, aki délben be sem állt az átjelentkezők méretes sorába, inkább az estére készült rá taktikusan.

  • Bajnai Gordon nyolc óra előtt néhány perccel besétált az aktivisták közé, több emberrel kezet fogott, és volt olyan, akinek a hátát is meglapogatta. 

    Közben Jávor Benedek az egyetlen nyilatkozó, ő arról beszél a riportereknek, hogy reméli, külön alakíthat majd frakciót a PM. Meg hogy talán épp a Kormányváltás támogatói mentek el szavazni, és hogy szerencsére a pesti választókerületekben magas a részvétel. Karácsony Gergely pont egy ilyenben, a XVI. kerületben próbál egyéni helyet szerezni.

  • Ezt név nélkül mondta egy MSZP-s politikus az Indexnek, aki szerint a vereség ahhoz képest mindenképpen kisebb lesz.

  • Az MSZP szóvivője abban bízik, hogy a 2002-höz hasonlóan most is téved a Nézőpont vasárnapi közvélemény-kutatása (ami nem klasszikus exit poll). Veres Gábor emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a 19 órakor nyilvánosságra hozott exit poll alapján a Fidesz magasan megnyerte a választást, az eredmények viszont megcáfolták ezt, a Fidesz veszített.  (MTI)

  • 55,64 százalékos a részvételi arány a hatvani kerületben a fél hatos adatok szerint. Itt is izgalmas lehet a végeredmény, a fideszes Szabó Zsolttal szemben az Összefogás egy igazi nagyágyút vetett be: a szocialista Korózs Lajost, aki 1994 óta tagja a magyar parlamentnek, tagja az országos elnökségnek és szociális területen már volt államtitkár is az első Gyurcsány-kormányban. A Jobbik Sneider Tamással szállt be a versenybe, aki az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Lakhatási Bizottságának elnöke. Az LMP jelöltje Tóth Norbert biogazdálkodó, pénzügyi tanácsadó volt.

  • Aki a baloldalnak drukkolt, ezt a listát nézze meg

    Itt található az Összefogás (azóta már Kormányváltás) közös országos listája, úgy nagyjából a 38-45. helyig érdemes nézni.

  • Bár a választási iroda munkatársai körülbelül négyszer végigmentek a soron, és szólították a helyi, nem átjelentkezett lakosokat, hogy menjenek szavazni, mert az ő urnájukat már le szeretnék zárni, egy fiatal srác mégis kimaradt, és most dühösen, szavazás nélkül ment el, mert az urnát már lezárták. Valószínűleg dumált a sorban, amikor a választási iroda munkatársai kiabálták, hogy menjen szavazni.

  • Gyurcsány Ferenc a Facebookon reagált arra, hogy az Index és más "mértékadó sajtóorgánumok" is bojkottálják az ő eredményvárójukat is, mivel ők a köztévét és a Hír Tv-t nem engedték be.  

    Leírom, hogy miért nem engedjük be hónapok óta a fenti két sajtót rendezvényeinkre, sajtótájékoztatóinkra, miért nem nyilatkozunk nekik. Legegyszerűbben azt mondhatom, hogy azért, mert e két televíziót nem tartjuk sajtónak. (...)  A köztelevíziót és a HírTV-t nem tartom sajtónak. Szerintem mindketten egy párt, a Fidesz bunkósbotjai. Hazudnak, ferdítenek, egyetlen párt érdekei szerint csűrik-csavarják a valóságot. (...)  Nem a kritikával van a baj. Ugyan, dehogy. A nyilvánvaló hírhamisítással, a hazugságok rengetegével, a pártszolgálattal. Azzal viszont van. Nem kicsit, nagyon. (...) Persze lehet, hogy nincs igazam. A bojkott erős figyelmeztetés, hogy átgondoljuk eddigi álláspontunkat. Meg fogjuk tenni.

  • 19:40 körül a kritikus Pétervárad utcai 40-es szavazókör is lezárult, a választási iroda vezetője szerint nagyjából 3000 átjelentkezőjük volt. Arról is beszámolt, hogy dél körül azért volt hatalmas torlódás, mert a K betűs szavazók egyszerre rohanták meg a szavazókört, így A-tól J-ig pillanatok alatt le lehetett szavazni, a Kovácsok és Királyok viszont órákig várhattak a sorukra.

  • Hende Csaba honvédelmi miniszter a Facebookra már kitette a horvátlövői szavazókör eredményét.

  • Mert a telefonos exit poll kábé ezt jelenti - hívja fel a figyelmet a kutatás értékére Török Gábor (nem itt, az LMP-nél, hanem az Interneten).

  • Schmuck Andor és baráti köre egy Bazilikához közeli étterem teraszán ünnepli  a szociáldemokráciát. Az egy újságíróra jutó biztonsági emberek száma biztos itt a legmagasabb a magyar demokrácia történetében, de Schmuck Andor most szívélyesen fogad minket: szerinte ők már most nyertek, hiszen az állami támogatásokból 170 ezer szegény embert lakattak jól. 

    Schmuck szerint egyszerűen hülye, aki azt gondolja, hogy a Szociáldemokrata Párt a Fidesznek segít azzal, hogy megosztja a baloldali szavazóbázist. Schmuck csak azért nem állt be az Összefogásba, mert az ellenzék nem tudta garantálni a szépkorúak 15 pontját. Szépkorúak. 15 pont. Csubakka. Endor bolygó.

    A szociáldemokraták amúgy 400 millió forintnyi állami támogatást kaptak, ebből Schmuck szerint 100 millió volt a technikai költség, szállítmányozás, területfoglalás. A többit ételosztásra költötték. Ha tényleg 170 ezer ember kapott ételt a párttól, akkor fejenként 2352 forint ment el az ebédre. Ja, egy általános iskolákra idén 400 forintot költ az állam, és ebből háromszori étkezés is kijön. De Schmuck inyenebéde ennek közel hatszorosa volt.

  • Lendvai Ildikó a bejáratnál arra a kérdésünkre, hogy mi lenne, ha a Fidesz 2/3-os eredményt érne el újra, azt mondta, hogy

    állati dühös lennék.

    Arra a kérdésre, hogy szerinte mit kellene az MSZP-nek csinálnia a jövőben, azt felelte, hogy

      • civilesednie
      • középpárttá alakulnia
    • megtalálnia a fiatalság felé a hívószavakat és formát, amivel eljuttatják az üzeneteiket.
  • Mivel bojkottáltuk az eredményvárójukat, nem tudjuk, pontosan mekkora, mindenesetre a mai felmérések nem sok jót jelentenek nekik. Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vadai Ágnes listáról biztosan bejut, a frakcióalakításhoz azonban öt képviselő kell. A további legjobb esélyei Oláh Lajosnak, a bulinegyed jelöltének vannak – a DK egyik vezetője név nélkül nemrég azt mondta az Indexnek, ha ő nem jut be, akkor nagyon nagy lesz a vereség. A Republikon Intézet választókerületi erősorrendje alapján Oláhé a 13. legesélyesebb körzet a baloldalnak. De Oláh bejutása esetén is kellene még egy DK-s a frakcióhoz, ő vagy Kuncze Gábor lehet egy szigetszentmiklósi egyéni győzelem után, vagy a közös lista 39. helyén álló Varju László pártigazgató.

  • "Nem szégyellitek magatokat, ti, akik csak azért jelentkeztetek át, hogy megkavarjátok a szart" - üvöltötte egy ember az Üteg utcai sorban az öklét rázva. A felesége elvezette, mielőtt még tovább durvult volna a helyzet. 

    A sor egyébként jelentősen csökkent.

  • A Bocskai útnál is bement az utolsó szavazó. A végére maradtak közül volt, aki nem nyilatkozott a Nézőpont Intézet vasárnapi telefonos kutatásáról, és arról, hogy szűken meglehet a Fidesznek a kétharmad, volt, aki teljesen ledöbbent, más pedig pártszimpátiáját magában tartva annyit mondott, hogy „olyan, mint négy éve".

  • Bár Zalában az átlagosnál kissé kevesebben szavaztak fél hatig, az egerszegi egyes választókörzet tudott hozni 59,63 százalékot. A körzetben egyébként Felsőszenterzsébeten vették a legkomolyabban az állampolgári lehetőségüket a választók, ugyanis már délután száz százalék elment. Mondjuk ettől még nem zsongott a Közösségi Ház a Petőfi utcában, mivel ez összesen 14 embert jelent. Ettől függetlenül megérdemlik, hogy külön megemlékezzünk az egykori Bánffy-birtok településről, 1501-es nevén Felsewzenthersebethről.

    A helyi kettes, keszthelyi körzetben egyébként 55,66 százalék ment el, a hármasban, ami Kanizsához tartozik, 55,3 százalékos a részvétel fél hatig.

  • Alapvetően két irányba szavaztak a miskolci szegregátumokban élő romák. Az RSK helyszíni tudósítója szerint a Fidesz, és az egyetlen országos listát állítani tudó cigány szerveződés, a Magyarországi Cigány Párt aktivistái egész nap kocsikkal szállították szavazni a telepen élőket. A Fideszre szavazók közül egy férfi az RSK tudósítójának azt mondta: „Ezek már megszedték magukat, eleget loptak, már talán tenni is fognak valamit, ezért szavazok rájuk.” Az MCP hívei igen sokat várnak a párttól, aminek legfőbb bázisa Borsod, ezen belül Miskolc.

  • Az operatőrök a képernyőket, a képernyőkre tapadó tekinteteket és a képernyőkre tapadó tekinteteket filmező többi operatőrt veszik.

  • A kettes szavazókerület egyik körzetében, egészen pontosan a huszonegyesben, a szavazásra jogosult 1133 ember közül 991 ment el, ez 87,47%-os részvételt jelent. Ez a kör egyébként a Csapó utca környékére esik, a Vegyipari Szakközépiskolában szavazhattak a jogosultak. 

  • Az országos átlagos részvétel 59,28 százalék, a fővárosi átlag 62 százalék. A legtöbben a II. kerületben szavaztak. A legkevesebben a VIII. kerületben. 

    vk. szavazásra jogosultak száma ebből megjelentek részvétel százalékban
    1.vk. 69510 43430 0,62
    2.vk 74780 49842 0,67
    3.vk. 68910 47194 0,68
    4.vk. 71482 49264 0,69
    5.vk. 72575 40551 0,56
    6.vk. 74810 37350 0,50
    7.vk. 82406 49803 0,60
    8.vk. 81542 50890 0,62
    9.vk. 81115 47222 0,58
    10.vk. 75520 47521 0,63
    11.vk. 78624 47324 0,60
    12.vk. 77470 47472 0,61
    13.vk. 69861 47691 0,68
    14.vk. 76181 48152 0,63
    15.vk. 80718 51167 0,63
    16.vk. 73852 44422 0,60
    17.vk. 79453 47844 0,60
    18.vk. 77797 51209 0,66
    Budapest 1366606 848348 0,62
  • 19:38-kor jött ki az utolsó szavazó az Eötvös utcánál. A pont hétkor érkező és ezért a HVI tagjaival összevitatkozó biciklis fiú azt mondta, azért jött ilyen későn, mert itt volt már délután 5-kor, de látta, hogy hosszú a sor, és abban bízott, hogy a végén könnyebben bejut. A közelben lakik, ezért pontosan kiszámolta, mikor induljon, és így valóban kb. fél óra alatt le is tudta a szavazást a sorban állással együtt. Már behúzták a függönyöket, zárt a szavazókör.

  • Az őszi időközi önkormányzati választásokon mindenki csak Bajáról beszélt, ahol most a fideszes Zsigó Róbert és a Kormányváltás-jelölt Teket Melinda csatázik. Az érdeklődés most nem járt a csúcsra, a városban fél hatos adatok alapján az országos átlag alatt volt a szavazási kedv. Csak 56,56 százalékon állt a város.

  • A SEM, azaz a Sportos és Egészséges Magyarországért eredményváró bulijára a Teréz körúton, egy ügyvédi iroda nagypolgári lakásában várja az újságírókat. Vagyis leginkább csak az Indexet. Odakint gyrosszag, idebent tepertős pogácsa: tényleg minden sportos és egészséges. A párt listavezetője nagyon nem olyan, ahogy egy kispárt elnökét elképzeljük: nincs kinyúlt érettségi zakója, és nem fújtat, mint Schmuck Andor. Ellenben szőke, nő, és látszik, hogy kétszer annyi fekvőt tud lenyomni, mint az MSZP bármely tagja.

    Ennyiben ki is merül a párt, bár állítólag, ők már 2018-ra hajtanak, amikor az egész ország békaugrásban megy majd az urnákhoz, hogy két tucat guggolás után oda húzza az ikszet, ahova azt kell.

    A SEM 20 ezer szavazattal lenne elégedett, ami egyáltalán nem nagyzoló, ha figyelembe vesszük, hogy 50 ezren támogatták a pártot. Többek közt ezt a pártot is.

    A párt képviselőjelöltjei amúgy nem vették fel a nekik járó egymillió forintos támogatást, így azt vissza sem kell fizetniük: a pártnak járó milliókat ellenben már mind elköltötték. Sportrendezvényekre, mi másra.

Rovatok