Index Vakbarát Hírportál

A világbajnokság 4. napja

Index
2018.06.17. 22:53

Összefoglaló

Meglepetéseket hozott a vb 4. napja, a címvédő németek kikaptak Mexikótól, Brazília csak ikszelt Svájccal, Szerbia hatalmas szabadrúgással verte Costa Ricát.
Pogba gólját elvették, öngólra módosították.
Aggasztó képek jelentek meg Szalahról.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem is tudom mit mondjak.

  • Argentína ugye 1-1-es döntetlent játszott Izlanddal, a Brazília - Svájc meccsen is ez lett az eredmény, a regnáló világbajnok németek pedig meglepetésre 1-0-ra kikaptak Mexikótól.

    Ez utóbbival egyébként az európai csapatok jó szereplésének is vége szakadt, előtte öt győzelem és három döntetlen volt a mérleg.

  • Dánia 1-0-ra verte Perut az első meccsén a világbajnokságon, Jonas Knudsen azonban nemcsak ennek örülhetett, hanem annak is, hogy csapattársai összedobtak neki egy magángépre, így hazamehetett meglátogatni feleségét és kedden született lányát.

    A dán szövetség már múlt héten közölte, hogy nincs tervben a védő hazautazása, de így végül mégis összejött neki a dolog, rögtön a győzelem után már repült is Dániába, a vasárnapot pedig feleségével és lányával töltötte, hétfőn viszont már újra Oroszországban edz a csapattal.

  • Joachim Löw mester nagyon nem volt elégedett a német válogatott Mexikó elleni teljesítményével. A vereséggel ugyanis megszakadt az a remek sorozata, hogy az irányításával még soha nem kapott ki nyitómeccsen Németország sem Eb-n, sem vb-n.

    Nem ehhez vagyunk hozzászokva. Az első félidőben nagyon rosszul játszottunk. A passzok hatékonysága sem volt megfelelő, amikor pedig elveszítettük a labdát, ellenfelünk veszélyesen támadott, nagyon sebezhetőek voltunk.

    A mexikóiak sikere egyébként már csak azért is meglepetés, mert az eddigi 11 találkozójukon öt vereségre és öt döntetlenre futotta csak Németország ellen, illetve egyetlen győzelmüket is egy 1985-ös, barátságos meccsen szerezték.

  • A korábban a Real Madridot, a Milant, a Juventust, valamint Anglia és Oroszország válogatottját is irányító Fabio Capello úgy tűnik szakértőként is elemében érzi magát, élesen bírálta ugyanis Paul Pogbát, az argentin válogatott középpályáját pedig nemes egyszerűséggel szánalmasnak titulálta.

    Capello amúgy Berlusconi tévétársaságánál, a Mediasetnél szakérti a vb-t, ahol elmondta, hogy

    • Pogba az olaszoknál kiemelkedett a fizikai adottságaival, de sehol máshol nem, úgyhogy a Juventus remekül döntött azzal, hogy rekordáron eladta a Unitednek,
    • Messin hatalmas nyomás volt Ronaldo korábbi teljesítménye miatt, de nem tudott bizonyítani, főleg mert Argentína középpályája nevetséges teljesítményt nyújtott, lassúak voltak és mindig középen próbálták meg áterőszakolni a labdát.

    szerintem messi jobb játékos, de semmi segítséget nem kap a csapatától.

    - tette hozzá Capello. Emellett beszélt egyébként arról is, hogy Ronaldo a büszkesége, nem a pénz miatt hagyhatja ott a Realt, az Izland ellen a padon ülő Dybalával kapcsolatban pedig azt mondta el, nagyon messze van még Messitől és Ronaldótól, de Izland ellen sokat segíthetett volna.

    (via)

  • Németország Mexikó elleni veresége volt sorozatban a harmadik alkalom, hogy a regnáló világbajnok nem tudta megnyerni a nyitómeccsét. 2010-ben Olaszország 1-1-et játszott Paraguay ellen, 2014-ben pedig 5-1-re kapott ki Spanyolország Hollandiától. Mind az olaszok, mind pedig a spanyolok kiestek már a csoportkörben (2002-ben egyébként hasonló módon kezdett Franciaország is, és Zidane-ék is kiestek a csoportkörben). 

  • Hernán Darío Gómez, a panamaiak szövetségi kapitánya elég vad ígéretet tett egy orosz újságírónak vasárnap, azt mondta ugyanis, hogy ha továbbjutnak a csoportból, akkor

    egyedül megiszik két üveg vodkát. 

    Ha véletlenül továbbjutnának, akkor azonnal új kapitány után nézhetne a panamai szövetség, de a papírforma szerint ez valószínűleg nem fog bekövetkezni, nagy meglepetés lenne, ha a G csoportból nem Anglia és Belgium jutnának tovább.

    Ezzel kapcsolatban egyébként Gómez azt mondta, ha jó napot fog ki a csapata, akkor okozhatnak meglepetéseket, de ez őszintén szólva nem hangzik túl meggyőzően.

    (via)

  • Németország meglepetésre kikapott Mexikótól, vagyis borzasztó nehéz helyzetbe került a csoportelsőséget illetően. Ha csak csoportmásodikként jutna tovább a címvédő, akkor az E csoport győztesével fog találkozni a kieséses szakaszban, ami a papírforma szerint Brazília lesz. A legutóbbi találkozásuk elég emlékezetesre sikerült:

  • 5 győzelem és három döntetlen volt eddig a mérleg, aztán jöttek a címvédő németek, és kikaptak Mexikótól.

  • Több mint 200 ezer szurkoló férne be egyszerre az oroszországi labdarúgó-világbajnokság rendező városaiban kialakított szurkolói zónákba. A moszkvaiban, a kazanyiban és a rosztoviban 25 ezer, Szamarában és Szaranszkban 20 ezer, Jekatyerinburgban 17 ezer, Kalinyingrádban, Nyizsnyij Novgorodban, Szentpéterváron és Volgogradban 15 ezer, Szocsiban pedig 10 ezer szurkoló vehet egyszerre rész az úgynevezett Fan Festen.

    A FIFA Fan Fest a 2006-os németországi vb-től kezdve a hivatalos program részévé vált, így 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaságban, majd a 2014-es brazíliai vb-n is szurkolói zónákat alakítottak ki. Az elmúlt három vb-n összesen csaknem 30 millió szurkoló látogatott ki ezekbe a zónákba a FIFA összesítése szerint (MTI).

  • Már reggel is voltak olyan hírek, hogy a Peru ellen a 35. percben hordágyon levitt dán William Kvist többszörös bordatörést szenvedett, így számára ennyi volt a vb.

    Mostanra kiderült, biztos, hogy ez a helyzet, a dán szövetség ugyanis bejelentette, Kvist hazautazik, és Dániában folytatja a gyógyulást.

    A dánok csütörtökön Ausztráliával, június 26-án, kedden pedig Franciaországgal találkoznak a csoportkörben.

  • A Telegraph cím angol lap összeszedte, hogy 1974-től a brazil vb-keret kilences mezét viselő, azaz a klasszikus középcsatár hány gólt rúgott eddig a vb-ken. A legeredményesebb Ronaldo volt, aki 1998 és 2006 között három tornán szerepelt, előbb 4, majd 8, végül 3 gólig jutott. 1974-ben Paulo Cesar, míg 1994-ben Zinho egyszer sem talált be. Ronaldo után Careca volt a legjobb, akinek 1986-ban 5, majd négy évvel később két találata volt.

    Amúgy érdemes felsorolni az elmúlt évtizedek 10-s mezében játszókat is: Pele, Rivelinho, Zico, Rivaldo, Ronaldinho, Kaka, és most pedig, Neymar.

  • Van der Vaart a következő kis történetet osztotta meg a Twitteren Ronaldóról, a spanyolok ellen lőtt utolsó perces szabadrúgásgól kapcsán.

    "Egy nap az edzés után Ronaldo fogott vagy 20 labdát és elkezdte gyakorolni a szabadrúgásokat, de egy se ment be neki. Én fogtam egyet, be is rúgtam, aztán odaszóltam neki, hogy "így kéne csinálnod". 

    Majd eljött a meccs, kaptunk egy szabadrúgást, Cristiano pedig berúgta a pipába. Utána ennyit mondott nekem: "Én így csinálom".

  • Paul Pogba az Ausztrália elleni mérkőzés 81. percében lőtte a franciák győztes gólját. A labda azonban megpattant az ausztrál Aziz Behich lábán, a FIFA pedig emiatt végül öngóllá minősítette a találatot. 

    Pogba ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy magáénak érzi a gólt, de végeredményben lényegtelen, ki lőtte, csak a győzelem a fontos.

  • Eddig ugye az volt, ha egy tévés riporter megpróbált bejelentkezni a stadion környékéről, akkor gyorsan ott termett egy rakás drukker körülötte, hogy eltérítsék a bejelentkezést, na de az egyik mexikói hírcsatorna riportere meg sem próbálta ezt, inkább beállt őrjöngeni a szurkolók közé. Mögötte egy másik dél-amerikai csatorna kollégája szintén egy csoport közepéből nyomta a hangulatjelentést. 

  • A Costa Rica-i Rodney Wallace 30, az angol Jordan Henderson 28, míg az orosz Alan Dzagojev szintén 28 éves ezen a napon.

  • Diego Maradona, az argentinok korábbi kiváló labdarúgója, majd szövetségi kapitánya elnézést kért, amiért a lelátón dohányzott az oroszországi világbajnokság szombati Izland-Argentína csoportmérkőzésén. Maradona a díszpáholyban szivarozott, az erről készült képek pedig néhány óra alatt bejárták a világhálót.

    A világbajnok futballista a közösségi oldalán úgy fogalmazott: nehéz és feszültséggel teli nap volt a szombati az argentinok számára, hiszen délután mutatkoztak be a tornán. Csapatuk végül csupán 1-1-es döntetlent játszott, részben Lionel Messi kihagyott büntetője miatt. (via MTI)

  • Akkor még egy ismeretlen játékos volt és a Porto B csapatától szerződött a Dinamo Moszkvához. Az orosz fővárosban azonban súlyosan megbetegedett, tbc-t kapott el. Hat hónapig feküdt egy moszkvai kórház kórtermében egyedül és az orosz orvosok odaadó munkájának köszönhetően sikerült megmenteni az életét. A Dinamóban aztán egy meccset sem kapott, 2006-ban hazatért és a Fluminense játékosa lett. 2009-ben igazolta le az AC Milan és innen indult el az igazi karrierje.

  • Az angol csapatvezetés a Szentpétervár melletti Repinót választotta a válogatott főhadiszállásául, az itteni szálloda maximális nyugalmat kínált és a csoportmeccsek helyszínei is jól megközelíthetőek a városból.

    Egy nagyobbacska gond van csak Szentpétervárral: a fekvése. Annyira északon van, hogy nem telik el túl sok idő a napnyugta és a napkelte között, legalábbis ilyenkor nyáron. Így az angoloknak egészen 10:30-ig kell várnia, míg besötétedik és 3:30-kor már szól is a kakas, azaz alig 5 órán át tart az éj.

    Akik viszont Moszkvában táboroznak, azok 6 óra 15 percen át alhatnak éjjeli sötétben, akik meg például Kazanyban, azok bő 7 órán át. Talán nem véletlen, hogy az angolok mellett csak Costa Rica és Szaúd-Arábia telepedett le Szentpéterváron.

    A problémával szembesülve az angolok utólagosan beszereltetett redőnyökkel próbálnak védekezni, de elismerték, hogy a helyzet elég zavaró.

     

  • Bár a kora esti kezdésig már bőven van, de odakint már hangolnak a mexikói drukkerek, akik a nyitónap óta rengetegen vannak Moszkvában, és jelmezekben is ők eddig a legerősebbek: van itt sétáló tekilás üveg, sokan jöttek népviseletben, sombreróból is egész extrémek kerültek elő. 

    A mexikói csapat a világbajnok németekkel játssza első meccsét.

  • A Köln balhátvédje, Jonas Hector, aki állandó embere volt a német válogatottnak ebben a ciklusban, nem áll Joachim Löw rendelkezésére.

    Ezért a német lapok kiemelik, mindenáron változtatnia kell a címvédő kapitányának, és könnyen elképzelhető, hogy a Hertha hátvédje, Marvin Plattenhardt kerül a védelem szélére. Dárdai Pál csapatának egyik legértékesebb játékosa kiváló rugótechnikával rendelkezik.

    Hectornak nincs súlyos baja, de az influenza ledöntötte.

    Németország 17 órától Mexikóval játszik.

  • Franciaország ha nehezen is, de szombaton legyőzte Ausztráliát. Nem csak azért volt egyedülálló Griezmann 11-esből, az 58. percben szerzett gólja, mert ez volt az első olyan, amelyen alkalmazták a VAR-technológiát (erről tegnap már bővebben írtunk). Hanem azért is, mert az első olyan francia játékos volt a vb-k történetében, aki 7-es mezben játszva talált be.

  • Az egyiptomi válogatottnál örömmel jelentették be, hogy a BL-döntőben vállsérülést szenvedő Mohamed Szalah teljes értékű munkát végzett a csapat edzésén, és a Liverpool sztárja megfelelő állapotban van ahhoz, hogy pályára lépjen az Oroszország elleni keddi csoportmérkőzésen.

    Az edzésről készült felvételek láttán viszont támadt némi kétség a szakírókban és szurkolókban. A fotók tanúsága alapján lehet, hogy Szalah játékra kész, de annyira még nincs jól a válla, hogy segítség nélkül fel tudja vennie az edzőmezét.

  • Costa Rica: K. Navas – Gamboa, Acosta, González, Duarte, Calvo – Venegas, Guzmán, Borges, Ruiz – Urena.

    Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics – Tadics, Milinkovics-Szavics, Ljajics – Mitrovics.

    A meccset a szenegáli Diedhiou vezeti. Kezdési időpont 14 óra, Szamara, Kozmosz Aréna.

  • Miközben a dán válogatott Peru ellen lépett pályára Szaranszkban, addig több tízezer, otthon maradt dán drukker a nemzeti stadiont, a koppenhágai Parkent töltötte meg, ahol óriási kivetítőn követték a meccset. Volt is öröm, amikor az 59. percben Yussuf Poulsen megszerezte a vezető, mint később kiderült győztes gólt.

  • A brazil válogatott is bemutatkozik a világbajnokságon, vasárnap este Svájc ellen játszik. A csapat legutóbbi edzésén Neymar egy új frizurával lepte meg rajongóit.

  • Az argentin El Tribuno 10 pontban szedte össze, és nyugtatta meg az olvasóit az első rosszul sikerült meccs után.

    Sampaoli kapitányt persze megdorgálták, mert nem volt B-terve, amit játszatni kellett  volna a betömörülő izlandiakkal szemben.

    Tagliafico ugyanakkor elnyerte a tetszésüket.

    A legfontosabb üzenet, hogy ez csak egy botlás volt, a vb majd most kezdődik a horvátok ellen. Argentína tele van szenvedéllyel, és ez majd ki is jön a csapatból. 

  • A vb eddigi legjobb fejei azok a mexikói és kolumbiai szurkolók, akik egy egyiptomi kerekesszékes drukkernek tették lehetővé, hogy jól lássa a csapata meccsét az egyik szurkolói zónában. A tömeg elég nagy és sűrű volt, így az tűnt a legegyszerűbb megoldásnak, ha az egyiptomit székkel együtt emelik fel.

  • Az oroszok egyik legjobbnak tartott játékosa, Dzagojev még a nyitómeccsen sérült meg, le is kellett cserélni, és úgy néz ki nem játszik majd a második fordulóban sem. El sem utazik Szentpétervárra, ahol az oroszok majd Egyiptomot fogadják. Dzagojev Moszkvában kap majd orvosi kezeléseket.

Rovatok