Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Czinki Tamás lett az első magyar, aki kiérdemelte a Master Sommelier címet - olvasható a wineartculture.hu híradásában. A borszakértő már jó ideje külföldön él, dolgozik és a nemzetközileg legismertebb magyar sommeliernek számít. Nem véletlenül tudott a Northcote Michelin-csillagos angol étteremben Head Sommelier lenni. Tudását és elismerését jól példázza, hogy a legmagasabban jegyzett borversenyekre hívták zsűrizni, így bírálhatott a Decanter World Wine Awards-on. A Court of Mastert Sommeliers 1969-es megalakulása óta adja ki a Master Sommelier címet és ezt tartják az egyik legnehezebben megszerezhető címnek, ezért is van, hogy eddig csak 269 személynek sikerült elnyernie és ezek közül most az egyik Czinki Tamás lett. 

  • Szabó Zoltán Bendegúz, a tizennégy éves filmes, akiről októberben írtunk, végre kézhez kapta az írországi First Cut! Youth Film Festivalon nyert „Best International Film 2020" díjat, amit még tavasszal ítélt neki a zsűri.

    Az elismerést Noise című rövidfilmjével nyerte, viszont a járványhelyzet megakadályozta, hogy személyesen is részt tudjon venni a díjátadó ünnepségen, Youghalban. Az írek végül Hollandiába küldték a díjat, ahonnan a helyi posta segítségével jutott el a Toldy Ferenc Gimnázium hobbifilmeséhez.

    A fiatal fiú körül továbbra is pörögnek az események; nyáron készített egy videoklipet, amit beválogattak a berlini ZEBRA Poetry Film Festival programjába, melynek november közepén lesz eredményhirdetése.

  • A spanyol filmakadémia a La trinchera infinita című, az 1936 és 1939 közötti polgárháború után, a Franco-diktatúra éveiben játszódó drámát nevezi a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába - adta hírül az MTI. Az alkotás már megmérette magát és jól szerepelt, például a tavalyi San Sebastián-i Filmfesztiválon a legjobb rendezés és forgatókönyv díját is elnyerte. A filmet Aitor Arregi, Jon Garano és Jose Mari Goenaga hármas rendezte. A produkció főszereplői Antonio de la Torre és Belen Cuesta. 

    A spanyol művészek és alkotásaik hagyományosan jól szoktak szerepelni az Oscaron, legutóbb Alejandro Amenábaár A belső tenger című alkotása kapta meg az Oscar-szobrot 2005-ben. Pedro Almodóvar rendező (Mindent anyámról 1999) mellett Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona 2008) és Javier Bardem (Nem vénnek való vidék 2007) színészek is kiérdemelték már az Amerikai FIlmakadémia elismérését. Az említett akadémia 2021. március 15-én jelenti be az Oscar-jelölteket, a díjátadó gálát pedig április 25-re halasztották.

  • Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje után, Flórának nevezték el a lánglovagok azt a nöstény kölyökkutyát, akit Szolnokon, a Vas Gereben utcában mentettek meg - olvasható a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság Facebook oldalán. 

    Egy szolnoki lakos kérte a katasztrófavédelem segítségét, aki elmondta, hogy a bozótosból keserves kutyasírást hall, ám a segítségkérő állatot sehol sem találja. A kiérkező tűzoltók átkutatták a környéket, majd megtalálták a pár hetes nöstény kölyköt. A megmentett négylábút a lánglovagok a Kéz A Mancsért Egyesület gondozásába adták, ők próbálnak majd gazdát találni Flórának.

  • Az új Guinness-rekordot Paddy McGuinness, a Top Gear műsorvezetője állította fel, aki a Mr. Nippyre keresztelt elektromos fagyis kocsival 80,04 mérföldes (129 km/h-s) tempóval ment egy yorkshire-i repülőtéren.

    A járművet egy 1979-es Bedford CF-ből építették át, Tesla-futóművet kapott, valamint Mercedes- és Tesla-akkumulátorok hajtották.

    A csúcsdöntéshez több kritériumnak meg kellett felelni, így a kialakítása a hagyományos és kereskedelemben is kapható fagyis kocsin alapult, a fedélzet hűtőrendszerrel volt ellátva, sőt fagylaltot is lehetett belőle kimérni.

    A korábbi rekordot Edd China tartotta 73,921 mérföldes sebességgel.

  • Gőzerővel folynak az előkészületek a Puskás Arénában a szerdai (21 óra) Ferencváros–Juventus labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésre. A nemzeti stadion üzemeltetői gondoltak a magyar bajnokra: kedden este zöld-fehér színekben pompázott a Puskás Aréna.

  • A legidősebb Kardashian-nővér már jó ideje hírhedt arról, mennyire ellene van szinte mindennek, ami nem teljesen természetes. Állítólag se wi-fi, se mikrohullámú sütő nincs az otthonában, hogy ezzel is minimalizálja az őt és a családját érő káros rezgéseket. A 41 éves celebritás a napokban újabb dolgot titulált veszélyesnek, méghozzá az egészségügyi maszkokat.

    Kardashian egy cikket osztott meg Instagram történetében, ami persze azóta már eltűnt a profiljáról, de több külföldi lap, köztük Perez Hilton portálja is konzerválta az utókor számára.

    A megosztott írás lényege, hogy

    a hagyományos kék színű maszkok felettébb veszélyesek az egészségre, ugyanis a szintetikus fluorid, amelyből készülnek, állítólag felelős lehet többek között a máj, a herék, a mellek és a vesék daganatos megbetegedéseiéért, emellett pedig kiválthat bélbetegségeket, magas koleszterint, és még számos más problémát is — többek között influenzaszerű tüneteket is.

    A fentebb említett figyelemfelhívás miatt rengeteg rajongó kiakadt Kardashianra, aki talán jobban tenné, ha egészségügyi tanácsok helyett inkább továbbra is romantikus fotókat közölne a gyermekei apjával, akivel úgy pletykálják, hogy újra együtt vannak.

  • A Valve legendás tulajdonosa, Gabe Newell megemlékezett legendás lövöldözős játékuk a Half-Life 2: Episode 2 egyik különleges nehezen megszerezhető kitüntetéséről. A kitüntetés a Little Rocket Man (Kis rakétás) nevet viseli és eléréséhez egy Gnome Chompski nevű kertitörpét kell a játékosnak magával vinnie a játék elejétől a végéig.

    Newell a WetaWorkshoppal és a RocketLab fogott össze, hogy a valós Chompskit űrbe juttassa. Az akció, amellett, hogy belsős tréfa, a 3D nyomtatott elemek tartósságát hivatott tesztelni. Chompski a fellövést követően elég a légkörben.

    Newell a november 15-e körülre tervezett fellövés minden nézője után egy dollárt ad az Új-Zélandi gyerekeket támogató alapítványnak. A fellövést itt lehet majd megtekinteni.

  • A 47 éves modell a Halloweent ünnepelte saját alkotásával.

    A rendezésből a pukizós „poén” sem maradhatott ki, amit maga a sztár adott elő, szóval csak erős idegzetű Instagram követőknek ajánlott a videó megtekintése. 

  • A thaiföldi kormányzat 191 pornóoldal elérését blokkolta kedden, köztük a Pornhub-ét is, amelynek megmentésére a thaiföldi felhasználók mozgalmat indítottak – írja a Reuters. A közösségi oldalakon #SavePornhub jeligével terjed az oldal felhasználói által indított mozgalom. 

    Vissza akarjuk szerezni a Pornhubot. Az embereknek joguk van ahhoz, hogy megválasszák: nézni akarnak-e pornót vagy sem

    – fogalmazott egy aktivista. Nemcsak az online térben folyik azonban a tiltakozás: a thaiföldi digitális minisztérium előtt néhány demonstráló nemrég Szabad Pornhubot! feliratú transzparensekkel tiltakozott a lépés ellen. 

  • Amíg Jennifer Garner időnként extra biztonságosan, azaz hálóval ellátott babakocsival sétáltatja a családi macskát, addig Kaley Couco már sokkal hagyományosabb módon szellőztette meg kedvencét.

    A színésznő választása fekete-szürke szettre esett a minap, és ennek jegyében vitte utcára a csivaváját is — legalábbis a baba, -vagy éppen kutyakocsi színvilága is elég neutrálisan hatott.

    Ami az állat arckifejezését illeti, úgy tűnik, nem ez az első eset, hogy nem a saját lábán szögdécselve gyönyörködik a környék szépségében.

    Ön szellőztetne kutyát babakocsiban?

    • 793
      Nem, pont az a séta lényege, hogy sétáljon az állat
    • 633
      Kutyát nem, de a halaimat szívesen
    • 108
      Hogyne, elvégre is kell egy kis pihenés a semmittevés után
  • A horvát másodosztályú bajnokság hétvégi fordulójában nem mindennapi jelenetnek lehettek szemtanúi a nézők és a játékosok: egy büntetőrúgásnál ugyanis a 11-es elvégző játékos úgy csinált, mintha a cipőjét kötné.

    Amikor azonban a játékvezető belefújt a sípjába,

    egyből a hálóba lőtte a labdát, a szoborra dermedt kapus legnagyobb meglepetésére.

     A gól szabályos volt, de hogy sportszerű-e, azt olvasóinkra bízzuk:

  • Instant művészet: egy dobozos kávé, aminek limitált kiadású csomagolásait híres festők képei borítják. Így lehet művelődni, miközben az ember koffeint önt a szervezetébe. 

    Múzeum és marketing közös gyerekeként látott napvilágot idén ősszel a Mizo Art Coffee, ami arra nem elég, hogy leérettségizzünk művészettöriből, de talán ha összeköti az élményeket, a kavéillat legközelebb múzeumlátogatásra csábít.

    Remek kezdeményezés, főleg, ha már kiolvastuk otthon az összes tusfürdős flakont, de még nem merünk belekezdeni a Háború és békébe. 

  • Csak sejthető, hogy mi annak az oka, hogy a máskor oly közkedvelt Duna Korzón  kedden embert elvétve se lehet látni.

  • Katy Perry esetében nem meglepő, ha különös jelmezbe bújva tűnik fel valahol. A 36 éves énekesnő nem riad vissza a nagyszabású megoldásoktól, és attól sem, hogy ő legyen a középpontban.

    Ahogy rengeteg amerikai híresség, úgy Perry is nagyon fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a közelgő elnökválasztás hatásaira. Ezúttal hosszú, kötött ruhába öltözött, és a fejére tett egy bazinagy

    Én már szavaztam

    táblát, hogy így flangáljon az utcán és a boltokban.

    Ez nem a világ vége. Dobd el a flancos holmijaidat, és tűzbe a félelmeiddel is. Ne hagyjon el a remény. Holnap amerikai elnököt választanak. Mondd el anyukádnak, apukádnak, és vadidegeneknek is az utcán

    – olvasható a videója mellett. Hamarosan kiderül, melyik jelölt tábora volt az erősebb.

  • Nincsen lényeges egészségügyi problémája Kim Dzsongun észak-koreai diktátornak, eltekintve attól, hogy túlsúlyos, és nyolc év alatt ötven kilót hízott – erről tájékoztatott kedden a dél-koreai parlament egyik képviselője hírszerzési információkra hivatkozva.

    Ha De Gjun azt követően nyilatkozott, hogy a nemzeti hírszerző szolgálat zárt ülésen tájékoztatást adott a képviselőknek. Ebből kiderült, hogy Kim Dzsongunnak testsúlyfeleslegét leszámítva nincsenek komoly egészségügyi problémái – írja az MTI.

    A feltételezések szerint az észak-koreai vezető testsúlya most 140 kilogramm körül mozog.

    Nyolc évvel ezelőtt, 2012 augusztusában még 90 kilós volt. Ez alapján évente 6-7 kilóval lett nehezebb – osztotta meg a felderítés értékelését a sajtóval a dél-koreai képviselő.

    A titkosszolgálat szerint mivel Kim Dzsongun még aránylag fiatal, túlsúlyossága önmagában nem jelent számottevő veszélyt egészségére. Ugyanakkor feltételezik, hogy a vezetőt idén úgynevezett tarsalis alagút szindrómával kezelték, amely betegség fájdalommal, a lábujjak, a talp, valamint a boka zsibbadásával jár, ami járási nehézséget okoz.

    Az észak-koreai vezető április 11-e és május 2-a között nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Hosszú ideig tartó eltűnése miatt olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy beteg, vagy akár haldoklik. Húsz nappal később azonban megjelent és a beszámolók szerint felkeresett egy műtrágyát előállító gyárat.

    Kim Dzsongun 2011 decemberében került hatalomra, miután meghalt az apja, Kim Dzsongil.

  • Igaz, bemenni már nem tudott a szavazófülkébe, mert a kocsiban vajúdott éppen, ezért a férje rohant be a szavazóhelyiségbe, hogy felesége legalább levélben leadhassa szavazatát.

    „Soha nem láttam még ilyet, de az a munkám, hogy biztosítsam, hogy mindenki tudjon szavazni, aki szeretne” – mondta egy ott dolgozó a CNN-nek. A szavazóköri munkás végül kiszaladt az autóhoz egy levélben feladható szavazólappal, azonosította a nőt, és mindenki boldogan folytatta életét a továbbiakban. 

  • Kedden 11 órakor edzést vezényelt a Ferencváros labdarúgócsapatának Szerhij Rebrov, immár a szerdai, Juventus elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccs helyszínén, a Puskás Arénában.

    A 46 éves ukrán tréner nem az az oldalvonal mellől mutogatás fajta: a bemelegítésnél ő maga is beállt a látszólag jó hangulatú cicázásra. Rebrov játékosként kilencszeres ukrán, kétszeres orosz bajnok, a válogatottban 75 mérkőzésen 15 gólt szerzett 2009-es visszavonulása előtt. 

  • Az amerikai elnök mindent bevet a választási kampány hajrájában: Donald Trump – európai idő szerint – kedd reggel kitett egy összevágott videót, amelyben a Village People Y.M.C.A című slágerére táncol.

    A Twitter-posztjához annyit tett hozzá, hogy „Szavazzatok! Szavazzatok! Szavazzatok!”.

    Az amerikai elnökválasztásról bővebben az Index Fehér ház című blogján tájékozódhat.

  • Kedden lett 75 éves Gerd Müller, a német labdarúgás ikonikus alakja, a „Nemzet bombázója”.

    A legendás támadó visszavonulása után alkoholproblémákkal küzdött, 2015-ben pedig bejelentették, hogy Alzheimer-kórban szenved.

    Müller felesége a Bildnek úgy nyilatkozott, párja egész életében óriási küzdő volt, most is az, állapota azonban fokozatosan romlik.

    Nyugodt, békés, nincsenek fájdalmai. Remélhetőleg nem gondolkodik a sorsán, a betegségén 

    – fogalmazott Uschi Müller, aki mindennap meglátogatja férjét az idősek otthonában.

    Gerd Müller világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert az NSZK-val. A Bayern Münchennel többek között háromszor nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, 1970-ben megkapta az Aranylabdát. 

    A Bayernben 427 Bundesliga-mérkőzésen lépett pályára, összesen 365 gólt szerzett, ezzel toronymagasan vezeti az örökranglistát. 

  • A gyorshajtó sofőrrel szemben a rendőrök közigazgatási eljárást indítottak. Egy sárgás/zöld színű Ford Mustang GT Coupe a megengedett 90 helyett 236 km/órával hajtott októberben. (forrás: police.hu) 

    https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--RN0LdIox--/w_1160/7WV4T3IO2hZiISCOs.jpeg

  • Carlos Aguayo Torres, a spanyol alsóbb osztályú Vinarós CF kapusa néhány pillanat leforgása alatt a meccs hőséből csapata vereségének előidézője lett. Az ACD Peníscola pillanatokkal a találkozó befejezése előtt 1-0-ra vezetett, amikor Torres felment a támadással, és 18 méterről pompás bombagólt csavart a bal pipába. Majd az ünneplés befejeztével visszakocogott a kapujába, de még el volt foglalva az örömmámorral, így nem vette észre, hogy egy ívelt lövés a lécről a kapujába vágódik. 2-1 az ellenfélnek, és a bíró azonnal le is fújta a meccset.

    Hogy is mondják Amerikában? A bulinak addig nincs vége, amíg a kövér hölgy énekel. 

Rovatok