Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Cola hat hónapos volt, amikor egy bekattant bangkoki férfi mindkét mellső lábát levágta egy karddal, mert a kutya megrágta a cipőit.

    A megcsonkolt kutya phuketi állatvédőkhöz került. A szervezet vezetőjének felesége, Gill Dalley találta ki, hogy Cola is kaphatna hasonló műlábakat, mint amilyenek neki vannak. Gill Dalley lábait vérmérgezés miatt amputálták tíz évvel korábban.

    A high-tech protéziseket Phuketen a Skandináv Ortopéd Laboratóriumban készítették el olyan anyagokból, amelyeket a parasportolók is használnak. Egy évig tartott a fejlesztés.

    A projektet vezető Bengt Soderberg szerint Cola hamar hozzászokott a műlábakhoz, nem nagyon zavarják, pár nap után ugyanúgy futott, mint a többi kutya. 

        

  • Nagyon izgalmas képet kaptunk a Fortepantól. Épp most jutottak hozzá ugyanis egy nagy adag fotóhoz az Új embertől, ami az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszusról készült. Voltak már korábban is képek erről a gyűjteményükben, de azok csak a Hősök terét mutatták.

    Ezen a fotót viszont pont ezért küldte el Tamási Miklós, mert új volt neki, ami nekem is és talán sokaknak: a későbbi Szabadság-szobor épp oda került, ahol a kongresszus nagy keresztje állt. 

    A díszkivilágítás, na meg úgy általában a város fényei pedig különösen izgalmasak!

  • Tizenkét fácán megöléséért három év egy hónap büntetőtáborra ítéltek egy 21 éves férfit Moszkvában, írja az MTI.

    A férfi szeptember 30-án részegen behatolt a moszkvai Gorkij Park miniállatkertjének madárházába, és 12, különböző alfajokhoz tartozó fácánt ölt meg, a vád szerint "szadista módszerekkel". A fácángyilkossággal 79 ezer rubeles (357 ezer forintos) kárt okozott, amelyet már kifizetett.

  • Olvasónkhoz már megérkezett a Google Térkép frissítése, amelyben már szól a telefon, hogy le kell szállni a buszról vagy vonatról. Köszönjük!

  • A hétvégén röppent fel a hír, hogy Kaija Saariaho, finn zeneszerző egymillió eurót ajánlott fel a Helsinki Zenei Központnak (Helsingin musiikkitalo), a város legfontosabb koncerttermének. Egyetlen kérése, hogy vegyenek egy orgonát.

    A dolog elég meglepő, mert nem nagyon szokás ekkora összegekkel megdobni Európában kulturális közintézményeket. 

    Mint a poszt kommentjeiből kiderül, a kezdeményezéshez mások is csatlakoztak, és a felajánlás most 2,7 millió eurónál jár. (Meg persze az is, hogy a legtöbb kommentelő szerint furcsa, hogy egy zeneszerzőnek ennyi pénze van, hiszen azok közismerten mind szegények.)

    Az egyik hozzászóló szerint amúgy a különös feltétel mögött az áll, hogy Kaija Saariaho egyik darabjában legutóbb - szentségtörés! - egy digitális orgonát használtak. Ő meg inkább fizet, csak vegyenek végre egy rendes hangszert.

  • Szilágyi Máté videós kollégánk a Margit híd budai hídfőjénél járt, amikor valami nagy zajt hallott. Odament, és akkor látta, hogy egy munkagép rádőlt az egyik villamosmegállóra, küldött is róla két fotót.

    Kollégánk szerint személyi sérülés nem történt, de elküldtük kérdéseinket a BKV-nak és a rendőrségnek.

    Frissítés:  A rendőrség a honlapján írt a balesetről.

    "A Budapest II., Árpád fejedelem útja és Vidra utca kereszteződése közelében egy építési területen munkavégzés közben rádőlt egy 70 tonnás daru a villamosmegállóra. Személyi sérülés nem történt. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a Vidra utcát teljes szélességében lezárták. A rendőrség az eset körülményeit vizsgálja."

  • Orbán Viktor tegnap újabb parádés parlamenti válasszal szórakoztatta a Fidesz-frakciót. Ahogy akkor írtuk, Demeter Márta, az LMP-frakció tagja érdeklődött nála a szaúdi Gaith Pharaon ügyéről, illetve a zűrös néhai üzletemberhez fűződő viszonyáról. A miniszterelnök minderre azzal gondolt válaszolni, hogy "Hát, ö, mélyen tisztelt elnök úr, tisztelt képviselő társam! Boldog karácsonyt kívánok!"

    De a videón nem is ez a méltán nagy figyelmet kapott válasz volt a legtanulságosabb, hanem Orbán reakciója még Demeter felszólalása alatt:

    Ön szerint mire gondolhatott közben a miniszterelnök?

    • 3301
      Mondja csak, közben a szaúdiak pénze már úgyis nálunk van.
    • 2603
      Ejnye, de kis heves ma a kishölgy!
    • 1316
      Ajjaj, lehet, hogy most az egyszer igazán megszorongatnak? Loooooooool.
    • 790
      Hát magácska meg hol hagyta a férjét?
  • Még csak látványterveken szerepelt az új Csarnok téri hotel, amikor az Urbanistán arról ment a vita, hogy vajon kár-e azért a téglaépületért, amit el fog takarni. (Szerintem kár.)

    Mondjuk arra azért nem számítottam, hogy az eltakarás ilyen izléses lesz, mint arra Vak Varjú kommentjében  felhívta a figyelmünket. 

    Nem is tudom, van-e bárhol máshol Budapesten olyan, hogy egy ablakra ráfalazták a szomszéd házat.

  • Hirtelen nem tudott más eszembe jutni, amikor este, hazafelé jövet, megláttam ezt a különös performanszt: egy Tescóból ellopott bevásárlókocsi (a benne lévő szatyorban, bár ez a fotón nem látszik, szemét), akkurátusan hozzálakatolva az átadása óta kicsit viharvertté vált Göncz Árpád-városközpont táblához. A bevásárlókocsi kis bedobónyílásában felfedezni véltem egy százast is, szóval a művész nemcsak energiát és erőforrást, hanem pénzt sem kímélt, amikor elkészítette az alkotást.

  • Nem tudom pontosan, hogy miért és hogyan, de az Index rendszeresen kap különböző promó leveleket Donald Trump kampánycsapatától.

    Ezekben általában Trump vagy valamelyik fia, esetleg Mike Pence alelnök írja le pár szóban, a lehető legegyszerűbb angolsággal, hogy miért kell a fal most már nagyon a mexikói határra, vagy éppen miben hazudnak a demokraták. Ezután pedig jön a lényeg, hogy mennyire kell az elnöknek a támogatás, úgyhogy adakozzunk, vagy vegyünk magunknak sapkát, pólót vagy valami csetreszt Trump webshopjáról! Most, a karácsonyi szezonban viszont sokkal jobb ajánlata van az amerikai elnöknek: 

    vegyünk Trump-sapkás karácsonyfadíszt, most akciósan!!!

    Trump igazi kereskedő, le se tagadhatná, mert leírja, hogy ma, és csak ma 40 százalék leárazás van a Tegyük Újra Naggyá Amerikát díszekre, így egy ilyen csecsebecse csak 27 dollárba (kicsit több, mint 7000 forintba) kerül. Persze a közös ügy nevében fizethetünk érte 50, 1000 vagy 2700 dollárt is egy gombnyomással. 

    Az amerikai elnök és csapata amúgy nagyon komolyan nyomja ezt a brandépítés dolgot, az elnök oldalán lehet Make Amerika Great Again feliratú pólók és sapkák mellett pórázt és sörhűtőt is lehet venni. 

  • Maga a ház egész biztos nem érdekelne persze (kétlakásos ikerház, 8+4 szoba, 110 millióért), mert emlékeim szerint egyáltalán nem érdekelt, hogy a ház vagy lakás ahol vendégségben vagyunk milyen. Na jó, a dobszerkó, meg a csocsóasztal  azért persze érdekelne az egyik szobában, de csak egészen kicsit. Hogy is foglalkoztathatna jobban, amikor ilyen a ház udvara:

    Igen, az egy tó. Egy családi ház udvarán már az is eszméletlenül izgalmas, de ennek a közepén van egy sziget, a szigeten egy fa, a fán egy hatalmas bunki, amihez külön híd vezet áááá. 

    És van egy furcsa  csúszda is a leírás szerint, ami gondolom az a furcsa cső. Hogy hova pottyannak belőle a gyerekek, az nem egészen világos, talán még nincs kész. Persze gyerekként mit érdekelne, hogy összetörhetem magam, IMÁDNÁM!

    Még több kép a galériában. Még több furcsa ingatlanhirdetés pedig az Urbanistán.

  • Meghirdetem, és máris lezárom a hét (oké, a múlt hét) lúzere versenyt. G. Zsoltnak hívják, húszéves és miskolci lakos, és a múlt héten nagyon szeretett volna egy autót magának. Meg tudom ezt érteni, az én kislányom augusztus óta rágja a fülem egy eszméletlenül nagy és puha plüsskutya miatt, szóval tudom én, milyen gyötrő kínokat okozhat a vágy.

    Zsolt viszont nem mások fülét rágta (mondjuk nem is egy akaratos nyolcéves), hanem a tettek mezejére lépett. A tettek mezejét jelen esetben Kiss Tábornok útnak és a Lányi Ernő útnak hívták, különös ismertetőjelük, hogy kellően sok autó parkolt ott, hogy Zsolt péntek este hét körül ne bírja tovább leküzdeni a vágyat. Feltört egyet, hogy majd jól ellopja – de nem bírta beindítani.

    Jó, hát nem sikerülhet elsőre, a kábelek összebindzsizése jól néz ki egy hollywoodi filmben, de ott az is megy, hogy leugrasz egy toronyházból, aztán futsz tovább. Hát feltört még egyet, de azt sem.

    Aztán még egyet, meg még egyet, és  még egyet.

    Öt után feladta, talán a lelkesedés, talán a feltörhető autók fogytak el, nem tudhatjuk. Kettőből azért legalább a magnót kilopta, de volt, amit a feltörést leszámítva érintetlenül hagyott. Persze így is volt olyan pechje, hogy a rendőrök rövid időn belül elfogták, ráadásul kiderült, hogy november végén volt egy sikeres autófeltörése is – mármint akkor nemcsak feltört, hanem „elkötött egy autót, amit jogtalanul használt” is, ahogy a rendőrség írta.

  • Még szeptemberben jelent meg az a tudományos publikáció az Accident Analysis & Prevention folyóiratban, amit most szúrt ki a bicycling.com.

    Egy kísérletben harminc és ötven év közötti autóvezetők reakcióit vizsgálták különböző helyzetekben. Az alanyok fele kerékpárral is rendszeresen közlekedik. 

    A kísérletek azt mutatták, hogy a kerékpárt is használók gyorsabban reagálnak a váratlan eseményekre. Ennek oka alighanem az, hogy a jelenlegi közlekedési szokások között kerékpáron sokkal körültekintőbbnek kell lennünk a forgalomban. 

  • Lassan 30 éve fut a képernyőkön a Simpson család című sorozat, és az azóta eltelt időben a család nem változott. A három gyerek, Bart, Lisa és Maggie azóta is ugyanúgy néznek ki, egy percet sem öregedtek. 

    A készítők általában nem szokták ezt a részét kommentálni, most viszont a hivatalos Twitter-csatornán válaszoltak egy rajongónak, aki ezt a kérdést feszegette.

    A válaszból persze csak annyi derül ki, hogy ebben rejlik a sorozat igazi varázsa.  

    Mindenesetre, ha a sorozatban változnának a szereplők, akkor már mindhárom Simpson gyereknek lehetne saját családja.

  • Az adatok pontosabban:

    • A Shigeru Ban Terrace House nevű lakóházáról van szó a kanadai Vancouverben.
    • 18 emeletes lesz.
    • A hibrid faház olyasmi, mint a hibrid autó: el lehet mondani róla, hogy ilyen, de nyugi, azért valójában inkább olyan.
    •  A legdrágább lakások belső háromszintesek a tetején.
    • Az áruk hárommillió dollártól kezdődik.

    Még több kép és infó itt.

  • A Karácsony-sziget leghíresebb állata a vörös rák, mely az egész világon csak itt él, itt viszont tömegesen. Egyes becslések 45, mások szerint akár 250 millió példány kószál belőlük egész évben az erdőkben. Aztán az esős évszakban - november felé -, elindulnak a tengerpartra petét rakni. A heteken át tartó vándorlás rendkívül látványos.

    Idén a csúcsot december 13-ra várják. Idén a Google is ott lesz, hogy a Street View-n örökítse meg az eseményt. Kíváncsian várjuk az eredményt.

  • Ez a szimuláció azt próbálja megmutatni, hogyan alakulna át a bolygónk felszíne, ha szép lassan leeresztenék a világ óceánjait. 

    Már csak az a kérdés, hogy ha a Föld lapos, hogyan lehet üreges is a belseje, ami elnyelné a sok vizet, ha valaki kihúzná a dugót a Mariana-árok mélyén

  • Ha másért nem, a Birodalom visszavágban látott lépegetők, az AT-AT-k miatt ott a helye a legjobb fantasztikus filmek között a Star Warsnak. Félelmetesek és fenségesek egyszerre, kétségkívül a császári hadigépezet csúcsteljesítményei. (Az AT-AT egyébként az "all terrain armored transport", azaz bármilyen terepen helytálló páncélozott csapatszállító rövidítése.) És most, hogy nyakunkon a saga nyolcadik része, Az utolsó jedik, ideje megismerkednünk ezzel itt:

    Fentebb tehát az AT-AT-k továbbfejlesztett változata, az AT-M6 látható. A fanatikus SW-fanok természetesen már elég sok mindent tudnak róla: az All Terrain MegaCaliber Six (AT-M6), más néven Gorilla Walker (merthogy járása a gorillákéhoz hasonlatos) az Első rend támadó harci csapatszállítója, amivel az ellenállás ellenállását szándékoznak letörni. Elődjénél nagyobb, stabilabb (emlékezzünk az ötödik epizódban komikusan könnyen térdre kényszeríthető AT-AT-kra), és nem csak a fején, de a hátán is hordoz lézerágyút – elég nagyot, innen a "megakaliber" a nevében.

    Mindehhez csak annyi kommentárt fűznék, hogy: dam-dam-dam, da-di-damm, da-di-damm.

  • Oké, két évre felfüggesztve, de börtönre, ami a második büntetési kategória (a legenyhébb a fogház, a legsúlyosabb a fegyház). És oké, csak első fokon. No de akkor is: mivel töltötte a büntetés kihirdetésének napját az ország egyik két lábon járó nótafája?

    A Facebookon két privát és egy hivatalos oldala is van, ez utóbbi egy december 3-i adventi köszöntés óta nem frissült. A privát oldalak közül az egyiken november 18-án volt utoljára poszt, a másikon azonban ma is pörgött az élet, mint Best of Zeneexpressz CD-k a Mahasz karácsonyi partiján. (Hogy melyik a valódibb, azt nehezen tudnám megmondani, akárcsak ő, én is Békésből származom, és mindkét oldalán vannak közös ismerősök, az egyiken hat, a másikon kilenc.)

    Szóval ez utóbbin intenzív élet folyt hétfőn is: néhány órája Simicskó István albumát osztotta meg, előtte volt bajai karácsonyfa, karácsonyi nagyárverés, és persze saját zenebutikos műsoruk beharangozása sem maradt. De a legszebb talán mégis az, hogy Árpád nevű ismerőseinek saját dalával kívánt nagyon boldog névnapot – mármint pontosabban az Egy szál harangvirág általa elénekelt változatával.

  • Köszönjük, MTI, most már nyugodtabb lesz az álmunk.

    Továbbra is magas a biztosítók szavatolótőke-feltöltöttsége

    Ha belekattint az ember a hírbe, akkor kiderül, hogy nemcsak hogy magas, de ráadásul

    a szektor szavatolótőke-feltöltöttségi szintje egy év alatt több mint 8 százalékponttal bővült

    is.

    Hurrá, ez minden létező világok satöbbi.

Rovatok