Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mire nem jó egy 12 húros gitár, ugye.

  • A XXII. kerületi rendőrség lopás miatt keres egy 60-65 év körüli ősz férfit, aki lecsapott egy hátrahagyott telefonra egy dél-budai buszjáraton, írja a Police.hu

    A rendőrök infói szerint az elkövető 2017. augusztus 13-án 10 óra körül a 133-as buszról az Angeli utca és Lépcső utca megállók közötti szakaszon emelte el egy nő ülésen hátrahagyott telefonját. Öltözetével jól olvadt be a délelőtti órákban utazó korosztályba: fehér inget, bézs színű nadrágot és barna cipőt viselt. Itt egy videó is róla: 

  • Automatikusan mozgó kötelekkel tartatják be a közlekedési szabályokat a gyalogosokkal Kína Hupej tartományának fővárosában, Vuhanban.

    Ha piros a lámpa, a kötél lent van, útját állva az átkelni készülő gyalogosoknak. Ahogy zöldre vált, a kötelek felemelkednek, és át lehet menni az úttesten.

    Becslések szerint az emberek nagyjából 90 százaléka tartja be a közlekedési szabályokat, az új eszköz ezt az arányt nagyjából öt százalékkal emeli meg. Az utolsó öt százalék megátalkodottan ugrókötelezni fog.

  • SPOILER: hát, nagyjából semmit. 

    Szóval amíg Erdélyben éppen a medveinvázió okait nyomozzák, addig Amerikában családi bbq-bulikat tesznek tönkre az éhes medvék.

    A videón is lehet látni, hogy ilyen helyzetekre nem igazán van ellenszer: a családapa hiába ordibál meg locsolgatja sörrel az állatot, azt még az sem nagyon zavarja, hogy egy pillanatra lángra kap, simán lenyúlja a kaját. 

  • Az sztár-MMA-s, Conor McGregor a hétvégén kapott ki Floyd Mayweathertől egy agyonhájpolt bokszmeccsen, de máris megvan az új kihívója: a korábbi olimpiai bajnok Michael Phelps hívta ki egy úszóversenyre twitterén.

  • Egy texasi mozi szeptember 9-én speciális vetítést tart a Stephen King-féle Az-ból, tudják, ez az King-regény, amiben egy rém félelmetes bohóc a főgonosz. Az austini mozi meg azt találta ki - eredetileg egy másik mozi csak nőknek szóló Wonder Woman-premierjének paródiájaként -, hogy erre a vetítésre csak bohócruhába öltözve és a megfelelő sminkkel lehet majd bemenni.

    Nem, valószínűleg egyáltalán nem lesz bizarr és ijesztő a buli. Kapcsolódó Ma is tanultam valamit poszt: Miért félelmetesek a bohócok?

  • Nem is láthatott, mert 1007 volt eddig a hivatalos Guinness-rekord, ezt döntötték meg most a kínaiak, pontosabban a Dobi nevű játékgyártó cég, még pontosabban annak Wltoys F8 Dobi Intelligent Humanoid Voice Control Multifunction RC Robot nevű robotjai. 1100 lett volna a cél, de néhány elesett tánc közben, és azokat a szigorú ellenőrök levonták a végső eredményből. 

  • Nem egy mai dal, de mindenképpen aktuális!

    További kellemes dallamtapadást!

    Freestyler!

    • 2730
      Rock-a, rock-a, rock-a, rock-a, rock da microphone!
    • 625
      I got to throw on and go on!
    • 537
      You know I got to flow on!
  • A Shanghai Observed Instagram-oldal gyűjtött össze egy csomó remek illusztrációt ehhez az életbölcsességhez. Például ilyeneket:

    De akadnak még súlyosabb esetek is, erre tessék értük. És aztán csodálkozik az ember, ha egy kínai tetoválószalonban azt akarja magára varratni, hogy "bátorság" vagy "harmónia", aztán megkapja kalligrafikus igényességgel azt hogy "hülye külföldi".

  • Az ukrán törvényhozók törvényben írták elő, hogy jövő év kezdetétől mindenkinek szelektíven kell gyűjtenie a háztartási hulladékot, viszont a részleteket, vagyis azt, hogy miként tudják majd ezt végrehajtani, még nem dolgozták ki - írja a TSZN ukrán hírtelevízió keddi riportjára hivatkozva az MTI.

    A terv az, hogy az ukrán városokban szelektív hulladékgyűjtő konténereket helyeznének ki külön az üvegeknek, a műanyag- és a papírhulladékoknak - tehát nem a háztartási szelektív gyűjtésre állnak rá az illegális szemétlerakók helyett.

    A riport szerint Ukrajna területének egyhetede szemétlerakó. Az illegális szemétlerakókat nem számítva,

    csak a törvényesen működő szemétlerakók területe 43 ezer négyzetkilométer, ami nagyjából egy Dánia méretű ország területének felel meg,

    miközben a hulladék 40 százaléka újrahasznosítható anyagokból áll.

    Az ukrán szeméthelyzetet Magyarország igencsak megszenvedi, a tiszai árhullámmal több száz tonna műanyaghulladék érkezik hozzánk minden évben - erről a Pet Kupákról szóló cikkeinkben olvashat többet.

  • David Windestal egy svéd youtuber, aki abból csinált karriert, hogy vágószerszámokat lát el rakétahajtással, és aztán a nézői által megszavazott dolgokat szanaszét kaszabolja velük, mindenki nagy megelégedettségére.

    Ne kérdezzenek semmit, csak adják át magukat az élménynek, a legfrissebb epizód témája: a szamurájok hagyományos hosszúkardja, a katana egy drón ellen.

  • A legutóbbi denevér- és légykapó-látogatás után most egy újabb védett állat bukkant fel a szerkesztőségben. Mégpedig egy ájtatos manó a férfivécében!

    Az imádkozó sáska - merthogy így is hívják - védett, eszmei értéke 5000 forint. 2012-ben az év rovarának választották, akkor írt róla hosszabban a Rovarok blog is, érdemes elolvasni.

  • Hát az, hogy a pénzt elveszítő utas ultraortodox zsidó, a becsületes buszsofőr meg palesztin volt. Az eset Jeruzsálemben történt, és most a fél internet azon van elérzékenyülve, hogy ha ők ketten ilyen jó fejek tudnak egymással lenni, miközben papírforma szerint halálosan gyűlölniük kellene egymást ismeretlenül is, akkor igazán sikerülhet ez bárki másnak is.

    Szeressük egymást, gyerekek.

    (via)

  • A Sentix nevű közvélemény-kutató cég minden hónapban megkérdez egy csomó elemzőt, hogy mennyire látják esélyesnek az EU szétesését. Augusztusban a széthullás valószínűségét becslő Euro Break-up Index (kék vonal) értéke a júliusi 8,9 százalékról 8 százalékra mérséklődött, ami a második legjobb eredmény az elmúlt öt évben (ennél csak 2014 júniusában volt kisebb a szétesés valószínűsége, 7,6 százalék).

    Ez az helyzet viszont nem kifejezetten stabil az elemzők szerint, ugyanis a fertőzési kockázatot becslő mutató (piros vonal) még mindig elég magasan van. Ez azt jelenti, hogy egy hirtelen sokk könnyen láncreakciót indítana le a piacon. A szakértők bizakodásának alapja leginkább az, hogy az eurózónában az utóbbi időben korábban nem tapaszt szinten indult be a gazdasági növekedés. (Portfolio)

  • A választási körzetek határainak kreatív megrajzolása, külföldiül gerrymandering komoly probléma a modern demokráciákban: arról van szó, hogy a határok ügyes meghúzásával ki lehet aknázni a választási rendszer kiskapuit, és kicsit a saját javunkra torzítani a végeredményt. Az ilyesmi sokfelé előfordul, Magyarországon is, de ami most Észak-Karolinában történt, az új súlycsoportot nyit ebben a sportban.

    Történt ugyanis, hogy egy demokrata párti szenátor új házat vett, nem túl messze a régitől, de a pár kilométeres költözéssel is átkerült az addigi választókerületéből a szomszédosba. El is terjedt a pletyka, hogy a következő választáson már a szomszédban indul. Erre a republikánus többségű szenátus így rajzolta át a körzeteket:

    A legszebb a sztoriban, hogy a két nagy párt azóta is kölcsönösen egymást vádolja azzal, hogy a költözéshez igazította a határigazítást (amivel egyébként bő ezer választó került át az egyik körzetből a másikba), és tök jól megmagyarázzák, hogy a másiknak állt az egész az érdekében, és voltak meg az eszközei a dolog megszavaztatásához. És különben is, milyen csúnya dolog ez, mi sosem nyúlnánk ilyen eszközhöz.

    (via)

  • Két, metal zenék átértelmezésére vagy zenék metal-átértelmezésére szakosodott youtuber, Rob Scallon és Leo Moracchioli írták át banjóra, csellóra és más zeneszerszámokra a Slipknot Psychosocial című számát, és rendeztek hozzá egy olyan klipet, ami mindenből viccet csinál, ami a Slipknotot jellemzi: a maszkokból, a minden francon doboló perkásból, az iowai imázsból és a többiből. Aztán a klip végén megjelenik a Slipknot énekese, Corey Taylor, hogy közölje a srácokkal, kurva szar volt, amit csináltak, és reméli, egy percig se gondolták, hogy ez nem így van. Aztán persze elröhögi magát. (Készült amúgy külön werkvideó is az énekes cameójáról is.)

  • A Yahoo Movies a Twitteren tett közzé egy eddig nem látott epilógust a Wonder Woman című szupehősfilmhez, nyilván egy majdani folytatás első beharangozójaként, amelyben az Etta Candy nevű titkárnő abba a kocsmában magyaráz egy új küldetésről, amelyben eredetileg is összeverbuválták Wonder Woman szedett-vedett csapatát.

    Candy azt mondja, bár a háború már véget ért, azért a "jó harc" még folyik, és a nyugat-belga fronton találtak valamit, ami nem lenne jó, ha rossz kezekbe kerülne.

  • Pár napja volt a Disjointed című új Netflix-sorozat amerikai premierje, ez egy fűbutikot futtató néniről (Kathy Bates) szóló vígjáték, még az is lehet hogy jó, Chuck Lorre (Big Bang Theory, Két pasi meg egy kicsi) a producere, és ő azért ért a vicces dolgokhoz.

    A beharangozó reklámkampánya viszont egyenesen zseniális: a Netflix nyitott egy ideiglenes boltot Hollywoodban, ahol a sorozataihoz dizájnolt marihuánát árul, természetesen csak olyan vevőknek, akik orvosi engedéllyel és ajánlásra fogyasztják. Van például Arrested Development-es, Santa Clarita Diet-es, Orange is the New Black-es, meg még egy csomóféle, válogatott szóvicces elnevezésekkel, amik valószínűleg egyre viccesebbek lesznek, ahogy fogy az anyag. Mármint izé, állítólag, azt beszélik, honnan is tudhatnám.

    A Netflix egyébként valamiért fontosnak tartotta sajtóközleményben értesíteni a népet, hogy nonprofit az üzlet, egy fillér hasznuk sincs a marihuánán.

    (via Variety)

  • A helyi sajtó szerint nagyjából százan vettek részt az eseményen, táblákkal, transzparensekkel, jelmondatok kiabálásával, ahogy kell. A fő üzenet az volt, hogy Ross jó arc, Rachel nem, és különben is szakításban voltak, szóval nem számít megcsalásnak, ami a 3. évad 15. epizódjában történt. 

     Nem, nem őrült meg teljesen a világ, és nem csak most jutott el Izraelbe a kultikus sorozat, a dolog egy helyi facebookos közösség viccéből indult, aztán önálló életre kelt. Nézegessen fotókat a demonstrációról itt.

  • Le kell mondania a montenegrói oktatási minisztérium egyik munkacsoportjának, mert a tagok sajátjukként adták be a horvát tanterv másolatát – írta az MTI.

    A plágium értelemszerűen az eredeti alkotóknak tűnt fel, akik szerint a montenegrói munkacsoport az oktatási terv testnevelésre, történelemre, földrajzra és a montenegrói nyelv tanítására vonatkozó részeit emelték át. 

    A megvádoltak szerint dehogy történt ilyen, bár elismerték, hogy a testnevelést érintő résznél vannak hasonlóságok.

    Na de nem azért ám, mert lenyúlták az interneten is elérhető szöveget, hanem, mert a horvát kollégák nem tüntették fel a program kidolgozása során használt szakirodalmat, és feltehetően a montenegrói munkacsoport is abból dolgozott.

    Miután a plágiummal megvádoltak így odaszúrtak a vádlónak, azt azért egyelőre nem árulták el, hogy ha nem loptak, akkor miből dolgoztak. 

    A montenegrói kormány és a podgoricai ügyészség is foglalkozik az üggyel a közeljövőben, remek végkifejlet lehet, hogy bekérik a horvát program dolgozóinak szakirodalmát, hogy aztán a munkacsoport arra ránézve azt mondhassa: nézzenek oda, hát mi pont ebből dolgoztunk, tessék, itt a lista.

  • Ez az ábra azt mutatja meg, hogy az egyes termékcsoportok inflációja mekkora volt 1996 és 2016 között az USA-ban. A tankönyvek és a tandíj több mint 200 százalékkal drágult meg, de gyereknevelés és az egészségügyi költségek, az étel-ital és a lakhatás is jelentősen megdrágult. Arányaiban olcsóbb lett viszont a mobilozás, a tévézés is, valamint játékokhoz és szoftvereknek is arányaiban olcsóbban lehet hozzájutni. Egy kicsit szintén olcsóbbak lettek a bútorok és az új kocsik is, valamint ruhához is arányaiban könnyebb hozzájutni (ennek a következményeiről itt írtunk részletesebben nemrég).

  • Ha a világon bármit azzal hirdetnek, hogy korlátlan, törvényszerűen fog akadni egy ember, aki időt és energiát nem sajnálna kipróbálja, hogy tényleg az-e, vagy azért mégis csak van valami határ benne, amiről a reklámozó úgy gondolta, hogy épeszű júzer úgyse fogja elérni.

    Így járt most az Amazon "korlátlan" tárhelyszolgáltatása is, amit egy beaston02 nevű redditor tesztelt le, és tett is tönkre. Mi mással, mint pornóval.

    Hősünk élő webkamerás pornóstreamek adását kezdte el feltölteni az Amazon felhőjébe, azt figyelve, hogy mikor telik be a végtelennek ígért tárhely. 1,8 petabájt, vagyis 1,8 millió gigabájt feltöltéssel később az Amazon hirtelen megszüntette a korlátlan opciót. Csak hogy legyen valami elképzelésünk a méretről: egy egy terás külső merevlemezt most úgy 20 ezer forint körül vesztegetnek a boltban, ilyenből közel kétezret töltött volna meg emberünk. (via

  • Már most le merném fogadni, hogy készül folytatás a Nyár Nagy Magyar Össznépi Musicaljéhez, a Pappa Piához, ha már a Kincsem 2. - Rössz vér (főszerepben Ganxsta Zolee) sosem készülhet el, mivel a csodakanca története lezárolt az elsőben. Viszont még van potenciál az óbégató Nagy Feróban, meg a jetskiző Vajna Tímeában, úgyhogy egészen biztos, hogy terveznek valamit. 

    De mi lesz a címe?

    A szupertitkos filmalapos szerverről ezeket a címötleteket sikerült lelopnunk:

    • Babba Bia
    • Cacca Cia
    • Csaccsa Csia
    • Dadda Dia
    • Faffa Fia
    • Gagga Gia
    • Hahha Hia
    • Jajja Jia
    • Kakka Kia
    • Lalla Lia
    • Mamma Mia (bocsánat, ez volt már)
    • Nanna Nia
    • Pappa Pia 2.
    • Rarra Ria
    • Sassa Sia
    • Tatta Tia
    • Vavva Via
    • Zazza Zia

    Nekem nagyon tetszik a korai XX. század szürrealista hagyományai mellett kiálló Dadda Dia, a híres énekesnő hátán felmászó, de a több mássalhangzó miatt a pert pont elkerülő Gagga Gia, vagy a kiejtésban majd a teljes országot összezavaró Sassa Sia ("Szasza, szia!") de azért titkon mindenki tudja, hogy mi lesz a befutó.

    (A szponzorok miatt a Kakka Kia.)

  • Két hatalmas barázdásbálna bukkant fel Horvátországban, Mali Losinj partjainál - közölte a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézetre hivatkozva az MTI. A kutatók két órán át figyelhették meg őket vasárnap a Mali Losinj-i öböltől 5,5 kilométerre, amint óránként 6-7 kilométeres sebességgel úsztak dél felé. A két felnőtt és egészséges bálna 17-18 méter hosszú volt, 10-15 percenként bukkantak a felszínre.

    Az Adriai-tengerben jellemzően nem úsznak bálnák, de tavasszal és nyáron néhány példány felbukkan a dél-dalmáciai Palagruza és a közép-dalmáciai Jabuka szigeteknél. Az óceánban élő példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Fölközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg.

    A barázdásbálna a második legnagyobb állat a földön. Veszélyeztetett fajnak számít, számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt. Kipusztulásuk egyik fő oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajókkal. Az egyik megfigyelt bálnán is láthatóak voltak olyan sérülések, amelyek arra utaltak, hogy hajóval ütközhetett.

  • Dougie Wallace London legdrágább beváráslóutcáit vette célba, ahová tényleg csak a legbritebb angolok, és dúsgazdag arab olajmilliomosok járnak shoppingolni. Ők az az 1 százélalék, akik Versace mackónadrágban szállnak ki az aranyozott Bentley-ből, amikor elmennek venni néhány tucat szatyornyi új ruhát, darabját annyiból, mint egy átlagember havi fizetése. 

    A képekből készült rövid dokumentumfilm fenn van a Youtube-on is, a fotós munkáját az Institute-nál nézhetik meg.

  • A cseh rendőrség most adta ki a térfigyelő kamerák felvételeit egy prágai balesetről, amiben egy részeg sofőr három bukfenc után egy prágai híd hídfőjénél állt meg az úton. Hárman ültek az autóban, de szerencsére senki sem sérült meg.  

    Itt lehet megnézni a felvételt

  • Ez komoly? Tényleg, nem trollkodás? Ilyen nincs, gondoltam, ez semmi szegény Flakon Gecihez képest, akivel Szily László legendás interjút készített a megboldogult Cink.hu-n.

    Flakon Geci neve végül is csak magyarul vicces, albánul nincs benne semmi poén, legfeljebb annyiban, hogy ott is van flakon szó, na bumm.

    De azért olyan nevet viselni, amelyre a Föld minden lakója hitetlenkedve kapja fel a fejét, több országban talán félreértésből még eljárás is indulna a bemutatkozás miatt, na, az már valami.

    Nem ragozom, van itt ez az ártatlan hír arról, hogy egy nyolcéves kislány mégsem kétezer éves érmét talált Ciszjordániában, hanem csak egy értéktelen múzeumi szuvenírt. Ebből kiderül, hogy az Izrael Múzeum régészeti, numizmatikai főkurátorát. – még egyszer: az Izraelben lévő Izrael Múzeumét – úgy hívják, ... úgy hívják... úúúúgy, hogy:

    Háim Gitler!

    Ezúton is gratulálunk a szülők bátor névválasztásához.

Rovatok