Index Vakbarát Hírportál

A 7-1-es brazil rémálom - Brazília, 2014

2018. június 5., kedd 14:53 | aznap frissítve

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

Brazília, 2014

2014. június 12. - július 13.
Stadionok: 12 (12 városban)
Résztvevők (32): Algéria, Anglia, Argentína, Ausztrália, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Chile, Costa Rica, Dél-Korea, Ecuador, USA, Elefántcsontpart, Franciaország, Ghána, Görögország, Hollandia, Honduras, Horvátország, Irán, Japán, Kamerun, Kolumbia, Mexikó, Németország, Nigéria, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Uruguay
Mérkőzések: 64
Gólok: 171 (2,67 meccsátlag)
Gólkirály: James Rodríguez (Kolumbia) - 6
Világbajnok: Németország (4)

A 2014-es világbajnokság nem csak a brazilok történelmi veresége miatt volt emlékezetes. Ekkor alkalmazták először a vb-k történetében a gólvonal-technológiát, a Franciaország-Honduras (3-0) mérkőzésen pedig élesben is levizsgázott a rendszer, Noel Valladares kapus öngólja volt az első, amit a technológia segítségével adtak meg. Ezen a vb használták először a szabadrúgás-sprayt is a bírók.

Magyarországnak erre a tornára sem sikerült kvalifikálni magát, pedig sokáig reális esély volt a kijutásra. Egervári Sándor csapata egy ötössel küldte haza Andorrát az első körben, Észtországot is sikerült megverni, illetve jött egy bravúrgyőzelem Törökország ellen, valamint Románia is csak a 92. percben tudott pontot menteni Budapesten. 

Négy fordulóval a csoportkör vége előtt a magyar csapatnak úgy volt 11 pontja, hogy Hollandiával, Romániával, Észtországgal és Andorrával is kellett játszania, és bár Hollandiát megfogni esélytelen volt, Románia csak 10 pontot gyűjtött, Törökország pedig mindössze hetet. Gyakorlatilag a bukaresti mérkőzésen állt vagy bukott a magyar továbbjutás, ennek ellenére nagyon simán, 3-0-ra kapott ki a válogatott. Ezután hiába kapott egy ötöst Észtország is Budapesten, hiába kapott ki meglepetésre Románia hazai pályán a törököktől, Hollandia nagyon csúnyán beárazta Egervárit és a válogatottat (a 8-1 után még nyert egy meccset a válogatott, de így is Románia lett a csopormásodik két ponttal többet szerezve, de a vb-re nem jutott ki). 

Brazília, mint rendező ország az A csoportba került Mexikóval, Horvátországgal és Kamerunnal együtt. Simán verték Horvátországot és Kamerunt, Mexikóval pedig döntetlent játszottak, a jobb gólkülönbségüknek hála azonban megszerezték az első helyet a csoportban. A második szintén hét ponttal Mexikó lett, Horvátország önmagát alulmúlva csak Kamerunt tudta legyőzni, az afrikai ország pedig egy lőtt góllal és nulla ponttal végzett a csoport utolsó helyén.

A B csoportban Hollandia zseniálisan játszott, a címvédő és kétszeres Eb-győztes Spanyolországot 5-1-re győzte le, de Chile és Ausztrália sem okozott különösebb problémát. A spanyol aranygeneráció nem is tudott felkelni a pofonból, Chilétől is simán kikapott, így még a csoportból sem sikerült továbbjutni. Ausztrália Kolumbiához hasonlóan nulla ponttal lett utolsó.

Nem csak Spanyolország szereplése volt tragikus a nagy európai nemzetek közül. Costa Rica és Uruguay is lefocizta Angliát és Olaszországot, a két európai válogatott összesen négy pontra volt csak jó, ami még így is kettővel kevesebb, mint a második helyezett Uruguayé.

Luis Suárez megint harapott

Az Olaszország-Uruguay és az egész világbajnokság legnagyobb port kavaró esete volt, amikor az uruguayi Luis Suárez megharapta játék közben Giorgio Chiellinit. Az olasz védő azonban hiába mutogatta a harapásnyomokat a bírónak, Suárez nem kapott még sárgát sem. Később Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egy gyorsított eljárás után durván megbüntette: négy hónapra minden futballeseménytől eltiltotta és nem szerepelhetett az elkövetkező kilenc uruguayi válogatott mérkőzésen sem, így a vb-t is nélküle fejezte be a csapat.

Nem voltak sokkal jobbak a portugálok sem, akik a németek elleni 4-0-ás zakó után nem bírtak USA-val, a mínusz 3-as gólkülönbségük miatt pedig ki is estek az amerikaiakkal szemben. 

A nyolcaddöntők szoros mérkőzéseket hoztak, egyik meccsen sem volt két gólnál nagyobb különbség, ráadásul Costa Rica és Brazília is csak tizenegyesek után jutott tovább (mindenki annyira óvatos volt, hogy szinte alig láthattunk igazán jó meccseket). Viszont most először fordult elő, hogy az összes csoportgyőztes továbbjutott a nyolcaddöntőben. Látványos megmozdulásokban nem volt hiány, az ekkor a köztudatba berobbanó James Rodríguez például ekkor lőtte meg a vb legszebb gólját.

A negyeddöntőben a vb-esélyes németeknek a szintén esélyes Franciaországot kellett legyőznie a továbbjutásért, Argentínának pedig a sötét lónak számító Belgiumot (mindkét meccs 1-0 lett). Costa Ricának pedig annyira bejött a büntetőpárbaj, hogy Hollandiával is lenyomtak egyet, bár a változatosság kedvéért ezt most elveszítették.

A negyeddöntők legmeghatározóbb párharca viszont a Brazília-Kolumbia volt, amit bár megnyertek a házigazdák 2-1-re, Juan Zuniga olyan csúnyán beletérdelt Neymar gerincébe, hogy a brazilok legjobbjának véget is ért a világbajnokság. James Rodrígez egyébként a mérkőzés hajrájában megszerezte a hatodik gólját, ami gólkirályi címet hozott neki (Thomas Müller két meccsel többet játszva is csak ötig jutott).

Az elődöntőben Argentína Hollandiával, Brazília pedig Németországgal játszott a fináléba jutásért, ráadásul ezek a csapatok már játszottak korábban egymással vb-döntőt, amire még soha nem volt példa. Előbbi két csapat ennek ellenére egy borzasztóan semmilyen meccset játszott, 120 perc gól nélküli játék után büntetőkkel jutott tovább Argentína. A másik ágon viszont igazi tűzijátékot kaptak a szurkolók, a világbajnokság legjobb (vagy legalábbis leggólgazdagabb) meccsét játszották a németek és a brazilok. 

Neymar nélkül teljesen súlytalan volt a házigazda, nem is Brazília volt a mérkőzés esélyese, bár ilyen megalázó vereségre senki sem számított. Németország olyan könnyedén lőtt hét gólt, mintha csak egy edzőmeccsen bohóckodna amatőrök ellen, volt olyan hatperces periódusa a meccsnek, amikor négy gólt is szereztek. A brazilok egyetlen találata is a 90 percben érkezett, bár ez aligha vigasztalt akkor bárkit is, hisz soha nem verte még meg ennyire senki Brazíliát és hét gólt sem kapott soha. 

A braziloknak a bronzmeccs sem jött össze, simán kaptak egy hármast Hollandiától. Viszont legalább nem kellett még azt is elviselniük, hogy a nagy rivális Argentína Brazíliában lesz világbajnok, Gonzalo Higuaín ugyanis ekkor kezdte a válogatott és Leo Messi módszeres szabotálását. 

Mivel az argentin csatár kihagyta a kihagyhatatlant, nem született gól a rendes játékidőben. A hosszabbításban viszont a csereként beálló Mario Götze zseniális találatával megnyerték az amúgy nagyon semmilyen meccset a németek, megszerezve ezzel a negyedik világbajnoki trófeájukat. A német csapatnak egyébként ez volt a 18 gólja a vb alatt, ezzel pedig sorozatban harmadszor lett a világbajnokság legtöbb gólját szerző csapata, nem utolsó sorban pedig a 2014-es világbajnokság győztese. A németek még egy rekordot is felállítottak, Miroslav Klose lett a vb-k történetének legtöbb gólt szerző játékosa. A csatár négy vb-jén 16 találatig jutott, Brazíliában kettőt lőtt.

(Borítókép:  Getty Images Hungary  / Index)

Rovatok