Index Vakbarát Hírportál

Földrengés, bunyó, brazil címvédés - Chile, 1962

2018. június 5., kedd 14:03 | aznap frissítve

A chilei világbajnokságon nyomult az európai keleti blokk, de még a sérült Pelé nélkül sem tudta senki megállítani a Garrincha vezette Brazíliát. Kocsmai bunyó tört ki a Chile-Olaszország meccsen, kiállításrekordot hozott a torna, hat gólkirály volt, köztük Albert Flórián is.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

Az 1956-ban rendezőnek kijelölt Chile iszonyatos katasztrófát élt meg 1960-ban, amikor a valaha mért legerősebb földrengés sújtott le a térségre. Két évvel a világbajnokság előtt a szervezőbizottság elnöke, Carlos Dittborn híressé vált beszédében („Semmink nem maradt, de mindenünket beleadjuk”) megígérte, hogy Chile megrendezi a tornát, és bár ő maga két hónappal a nyitómeccs előtt meghalt, a dél-amerikaiak nagyobb hiba nélkül lebonyolították az 1962-es világbajnokságot.

A lebonyolítási rendszer már nem változott jelentősen 1958 után, Chilében is csak annyi történt, hogy nem rendeztek rájátszást az azonos pontszámmal végzett csapatoknak, a gólkülönbség döntött. 49 csapat indult el a 14 helyért (a rendező és a bajnok automatikus résztvevő volt), két erős csapat, az előző (Franciaország, 58) és a következő (Portugália, 66) világbajnokság bronzérmese nem jutott ki Chilébe.

Chile, 1962

1962. május 30. - június 17.
Stadionok: 4 (4 városban)
Résztvevők (16): Bulgária, Csehszlovákia, Anglia, Németország, Magyarország, Olaszország, Szovjetunió, Spanyolország, Svájc, Jugoszlávia, Mexikó, Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Uruguay
Mérkőzések: 32
Gólok: 89 (2,78 meccsátlag)
Gólkirály(ok): Garrincha, Vavá (BRA), Leonel Sanchez (CHI), Drazsen Jerkovics (JUG), Valentin Ivanov (SZU), Albert Flórián (HUN) 4-4
Világbajnok: Brazília (2)

Ott volt viszont a magyar válogatott, amelytől nem sokat várt a közvélemény, mégis nagyon kevés hiányzott, hogy a legjobb négybe jusson. Baróti Lajos az Aranycsapat utáni korszak (Grosics maradt hírmondónak) legjobbjaival lenyűgözte a világot, közönségszórakoztató játékkal nyerte meg a csoportját, az első kör után a helyi lapok azt írták: „Aki jó futballt akar látni, annak irány Rancauga” (itt játszotta meccseit a magyar válogatott). Pedig gond volt bőven a torna előtt: Farkas János és Sándor Csikar megsérültek, végül utóbbi elutazott Chilébe, és ott volt Tichy is, akit magaviseleti okokból (az olaszországi edzőtáborban egy meccsen a játékát ért kritikára válaszolva elküldte a bánatba a kapitányt) akart otthon hagyni Baróti, de a társai megszavazták, hogy az öntörvényű csatár is utazhasson. Tichy a holtversenyben gólkirályi címet szerzett Albert mögött a csapat legeredményesebbje lett, a Csehországnak lőtt szabadrúgásgóljával akár újra a legjobb négy közé juthatott volna a magyar válogatott, ha a játékvezetők is úgy látják, hogy a labda a kapuból pattant vissza.

A csoportban precíz, taktikus játékkal legyőztük Angliát (2-1), felfaltuk Bulgáriát (6-1), a csoportelsőségért már elég volt Argentínával egy 0-0. A keleti blokknak egyébként is jó vébéje volt, az újra fantasztikus csapattal érkező Csehszlovákia mellett a Szovjetunió is megnyerte a csoportját, mögöttük Jugoszlávia ment be a negyeddöntőbe.

A rengeteg durva meccset, kiállítást, útszéli jeleneteket hozó világbajnokságon már a csoportkörben elvérzett két európai nagyság: az olaszokat a futballtörténelem legundorítóbb meccsén a házigazda chileiek verték 2-0-ra, a Helenio Herrera által irányított nagyképű spanyolok (Gentóval, di Stefanóval, Puskás Ferenccel) pedig a csoport utolsó helyén végeztek. Herrera védekezésre épülő taktikája, amivel az Interrel végigtarolta a világot, a vébén megbukott.

1962, Chile-Olaszország 2-0

A negyeddöntőig simán menetelő Brazília 9 világbajnokkal érkezett, de a 4-2-4-es rendszert 4-3-3-asra cserélte, újabb úttörő taktikai formációjának köszönhetően nem érezte meg igazán azt sem, hogy Pelé a második meccsükön megsérült. A 21 éves sztár helyett a valaha volt legnagyobb jobbszélső, Garrincha villogott, de 58 világbajnoka, Mario Zagallo, és a Pelét helyettesítő Amarildo is jól játszott. A brazilok az elődöntőbe jutásért simán intézték el Angliát (3-1).

A jugoszlávok kétszer egymás után buktak el Németország ellen, Chilében végül megtört az átok, Radakovics hajrában szerzett góljával kiejtették az NSZK-t. A magyar válogatott hiába préselte a kapujába a cseheket, Viliam Schrojf mindent védett, miután Scherer a 13. percben vezetetést szerzett a cseheknek, Tichy szabadrúgásgólját pedig nem adta meg a játékvezető, mert úgy látta, nem volt bent. A nehezen emészthető vereség legjellemzőbb pillanata az volt, amikor Sándor Csikar végigcselezte magát a pályán, és már csak az üres kapuba kellett volna gurítania, de a segíteni igyekvő Fenyvesi feldöntötte.

Az elődöntőkben a chileiek hiába fogadkoztak, 77 ezer szurkolójuk előtt csak megnehezíteni tudták a Garrincha és Vavá góljaival már a szünetben 3-1-re vezető brazilokat, végül a címvédő 4-2-vel jutott a döntőbe, ahol a jugoszlávokat nagy meccsen, újra kapusa segítségével legyőző Csehszlovákia várt rájuk. A csehek voltak az egyetlenek, akik pontot szereztek a brazilok ellen: a csoportkörben 0-0-ra végeztek.

Bár Garrinchát kiállították az elődöntőben, ott lehetett a csehek ellen, de nem ő, hanem a Pelét helyettesítő Amarildo egyenlítette ki Josef Masopust (a világbajnokság évének aranylabdása) gólját. A 24 év után újra vb-döntőt játszó csehek nagyot harcoltak, de csak a 70. percig tudták tartani magukat, ekkor Zito fejelt gólt, majd Vavá is betalált, amivel beérte a góllövőlistát vezető ötöst, így az 1962-es világbajnokságnak hat gólkirálya lett.

Garrincha: a pályán isten, emberként esendő

A Görbelábú Angyal (Anjo de Pernas Tortas) a futballtörténelem legnagyobb jobbszélsője volt. A jobb lába kifelé, a bal befelé görbült, mintha születésekor szél fújta volna őket össze, mégis elképesztő volt, amit a labdával tudott. Pályán kívüli, igen zavaros élete miatt csak későn lett profi, de a brazil (és a Botafogo) szurkolók örökre a szívükbe zárták felejthetetlen játékáért. Garrinchának zaklatott szexuális élete (14 gyermeke született, szüzességét egy kecskével veszítette el) mellett alkoholproblémái miatt zaklatott magánélete volt, 49 évesen egy riói kórház alkoholistáknak fenntartott elfekvőjében halt meg, halálra itta magát. Temetésén a brazil szurkolók egy transzparenst feszítettek ki: Köszönjük, hogy éltél, Madárka!

Aymore Moreira brazil válogatottja – ha nevekben hasonlított is az 58-asra – más felállásban játszott, Pelé sérülése miatt Garrincha lett a húzóembere, de Svédországhoz hasonlóan Chilében is közönségszórakoztató, szép futballal nyert világbajnoki címet, és végleg meghonosította a brazilos játék kifejezést.

A bronzérmet Chile szerezte meg, a Jugoszlávia elleni meccs utolsó helyzetéből betaláló Eladio Rojas nemzeti hős lett, hiszen az ő góljával ejtették ki a negyeddöntőben a Szovjetuniót. A játékos agya egyébként a szovjetek elleni győztes gól pillanatában úgy elborult, hogy fékevesztett örömében a meglepett Lev Jasint kezdte el ölelgetni.

(Borítókép: Getty Images Hungary / Index)

Rovatok