Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó vb-döntő, aminek magyar szereplője volt - USA, 1994

2018. június 5., kedd 14:31 | aznap frissítve

Az Egyesült Államokban rendezett világbajnoksággal hódította meg a játék az egész földet, és bár a döntő nem sikerült látványosra, a torna frenetikus sikert aratott. Két kiscsapat is bement a négy közé, a vb-történelem egyik legjobb meccsét játszották a nyolc között.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

Az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság ötlete először több szempontból furcsának, mondhatni idiótaságnak tűnt, mert hiába sportnemzet az amerikai, hiába volt készen az összes létesítmény, infrastruktúra, szállás, ha a helyieknek fogalmuk sem volt a játékról. Sőt, a legtöbben azt sem tudták, mi zajlik a városban, az országban.

Ezt igyekeztek megváltoztatni a szervezők, amikor megígérték, a vb előtt profi bajnokságuk lesz sok nézővel. Nem jött össze, mégis az egyik legjobb világbajnokságot rendezték.

A frenetikus sikerért rengeteg engedményt kellett tennie a FIFA-nak, és az amerikaiaknak is, de az 1994-es tornán hódította meg végleg a világot a labdarúgás. A külsőségekről, a szervezési gondokról itt írtunk, a vébé sikeréről pedig mindent elmond, hogy minden idők leglátogatottabb tornáját rendezték Amerikában, pedig azóta három vébét is rendeztek, ahol 12 meccsel többet játszottak. Az amerikai óriásstadionokba átlagban 69 ezer néző ment ki, ami azóta is megdönthetetlen.

Egyesült Államok, 1994

1994. június 14. - július 14.
Stadionok: 9 (9 városban)
Résztvevők (24): Kamerun, Marokkó, Nigéria, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Belgium, Bulgária, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Írország, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Mexikó, USA, Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia
Mérkőzések: 52
Gólok: 141 (2,71 meccsátlag)
Gólkirályok: Oleg Szalenko (RUS), Hriszto Sztojcskov (BUL) 6-6
Világbajnok: Brazília (4)

174 ország indult el a selejtezőkben, ahonnan a nagyok közül sem mindenki ért célba: a franciákat a bolgárok verték ki a 90. percben, nem jutott ki Anglia, Portugália és az időközben minden versenyről kizárt Jugoszlávia sem. Argentínának pótselejtezőt kellett játszania dél-amerikai ötödikként. Afrikában – a 90-ben nagyot menetelő Kamerun szerzett egy plusz helyet a kontinensnek – tragédia is történt a selejtezőkben, Zambia válogatottjának minden tagja meghalt egy repülőgép-balesetben (ennek ellenére kis híján kijutott a csapat).

A magyar válogatottnak esélye sem volt, pedig óriási egyéniségek irányították a mieinket: Jenei Imre egy hazai, Izland elleni vereségbe bukott bele, az őt követő Puskás Ferenc sem töltötte ki a szerződését, végül Verebes Józseffel fejeztük be a selejtezőket, de nem volt köszönet a végeredményben: két győzelmünket Luxemburg ellen szereztük, a többiről jobb nem beszélni.

Az A csoport egyből egy tragikus eredményt hozott, az Egyesült Állomok legyőzte Kolumbiát (és ezzel továbbjutott), a dél-amerikaiaknál öngólt vétő Andrés Escobart pedig néhány nappal később meggyilkolták.

Az amerikaiak harmadikként mentek a nyolcaddöntőbe, a csoportot a kiváló román válogatott nyerte, és Svájc is a 16 közé jutott. A csoport első mérkőzése (USA-Svájc) az első fedettpályás vb-meccs volt a detroiti Pontiac Silverdome-ban.

Brazíliának és Svédországnak nem okozott gondot a továbbjutás. Az először ezen a néven induló Oroszország az utolsó körben nagyon elverte a vele együtt kieső Kamerunt, a meccs egy rekordot is hozott: Oleg Szalenko 5 gólt lőtt, ami társgólkirályi címet hozott neki. A C csoportban Dél-Korea nagyon közel került a meglepetéshez, a spanyolok után a németektől is kis híján elvett egy pontot (0-2-ről felállva), de végül a két esélyes ment a nyolcaddöntőbe.

A D csoport három csapata körbeverte egymást (a 0-10-zel végző görögöket mindannyian megverték), így Nigéria, Bulgária és Argentína is 6 ponttal végzett, ebben a sorrendben mentek tovább. Az E csoportban hasonló volt a helyzet, csak még bonyolultabb: itt mind a négy csapatnak ugyanannyi (4) pontja volt a végén, Mexikó 3, az olaszok és az írek 2-2 gólt szerezve jutottak tovább, Norvégia 1-1-es gólkülönbsége miatt kiesett.

Hazai pálya New Yorkban

Az olaszok nagyon örültek neki, hogy a Giants-stadionban játszhatják a csoportmeccseiket (majdnem New Yorkban, igazából New Jerseyben), mert azt gondolták, az itt élő, komoly létszámú olasz kommuna miatt szinte hazai pályán játszhatnak. Ebben volt is némi igazság, kivéve az Írország elleni meccset, ahol a várakozásokkal ellentétben 50 ezer ír szurkoló szállta meg a teraszokat, és tombolta végig, ahogy Ray Houghton góljával leverik az olaszokat. Az ír szereplés egyébként magában érdekes sztori volt, Roy Keane önéletrajzi könyvében azt írta, az iszonyatos hőségben a csapat taktikája az Igyál, Fuss, Ütközz szentáromságra épült. "A torna, amire gyerekkorom óta vágytam, egy rohadt rémálom lett a végére" - fogalmazott Keano.

Az F csoportot a hollandok nyerték, bár elbukták a belgák elleni presztízsmeccset. Belgium aztán Szaid Al-Ovajran emlékezetes góljával kikapott Szaúd-Arábiától is. Vad pletykák indultak meg a busás jutalomról, amit a részegítő szólóért kapott hazájában Ovajran.

Szaid Al-Owairan gólja a vébén

Az egyenes kieséses szakaszban a németek legyőzték a harcias belgákat (3-2), a spanyolok nem sok esélyt adtak Svájcnak (2-0), a svédek pedig Szaúd-Arábiát ütötték ki. Két kelet-európai meglepetéscsapat, Románia és Bulgária folytatta menetelését, a bolgárok büntetőkkel verték ki Mexikót, de csak miután a szervezők kicserélték az egyik lerombolt kaput. (Alább, 8:00-tól.)

Youtube videó placeholder
https://www.youtube.com/watch?v=xmuQFgZaT8c

A románok pedig kiváló meccsen az argentinokat intézték el, akik nem bírták el, hogy Maradonát kokszoláson kapták, és hazazavarták a világbajnokságról. A torna legnagyobb sztárja nem kokainnal, hanem egy ephedrin nevű súlycsökkentővel bukott le, miután gyönyörű gólt vágott Görögországnak még a csoportban - de a gólöröme már megmutatta: a legnagyobb nem lehet tiszta.

Hollandia Írországot, Olaszország Nigériát győzte le, hosszabbításban, az egész tornán fantasztikusan teljesítő Roberto Baggio duplájával, a brazilok pedig a vébén mutatott játékukkal már nem is olyan meglepő módon szenvedtek egy sort az amerikaiakkal. Brazília játéka nem volt bonyolult: masszívan védekeztek, Romario és Bebeto pedig mindig talált egy gólt, ami már elég volt a továbbjutáshoz. Így megismerhettük meg például a gyermekringatós gólörömöt is.

A negyeddöntők már óriási meccseket hoztak. Az egész világbajnokság legjobbja volt a Brazília-Hollandia mérkőzés (3-2), a bolgárok elődöntőbe jutása pedig a torna legnagyobb sokkja: Németország vezetett, de Sztojcskov és Lecskov góljaival a balkániak három perc alatt fordítottak, és kiverték a németeket.

Brazília-Hollandia 3-2

Az olaszokat újra Roberto Baggio mentette meg, 2-1-re verték Spanyolországot a kapitány góljával, a svédek pedig kiváló meccsen végeztek döntetlenre a románokkal. A hosszabbításban is esett 1-1 gól, végül 11-esekkel Svédország jutott az elődöntőbe.

Brazília a svédek ellen sem tépte szét magát, Romario hajrában szerzett góljával győzött, az olaszok pedig Baggio duplájával véget vetettek a másik meglepetéscsapat, Bulgária nagy menetelésének.

Az igazi támadófutballt játszó csapatok előtt két defenzív, unalmas válogatott jutott a döntőbe, így fordulhatott elő, hogy az egyik legjobb világbajnokságon a vb-történelem egyik legrosszabb fináléját játszották.

Brazília-Olaszország 0-0

A 0-0-ra végződött meccsen nem sok minden történt, a büntetők pedig a szokásos kotta szerint zajlottak: a legjobb, aki a hátán vitte a döntőig a csapatát, hibázott. Roberto Baggio az ötödik olasz rúgóként lőtte fölé a labdát, de mivel előtte két társa is hibázott, a brazilok ötödik rúgójának már nem is kellett lőnie, Brazília negyedszer lett világbajnok.

Ekkor fordult meg legutóbb magyar vb-döntőn, a korszak legjobb bírója, Puhl Sándor vezette a meccset.

A bronzért Svédország alaposan elverte Bulgáriát (4-0), de ezúttal az elődöntő két vesztese sem volt csalódott, mindketten óriási eredményt értek el a legjobb négybe jutással. A bolgárok ráadásul gólkirályt adtak, Hriszto Sztojcskov a Kamerunt lemészároló Szalenkóval együtt 6 góllal végzett az élen.

Mint kiderült, Amerikában csak egy hónapra lett népszerű a futball, de ezen a tornán lett gazdasági tényező a sportág. Csak az 1994-ig a futballban nem alkalmazott, Amerikában a helyi kultúra kedvéért bevezetett mezfeliratozásnak milliárdokat köszönhet a játék.

Ahogy egy amerikai vébét elképzelsz

Az amerikaiak a rájuk jellemző zsenialitással, és együgyűséggel nyúltak a futballhoz. A játékról szóló ismertetőket osztogattak a nézőknek, a közvetítésekhez pedig nem féltek segítséget kérni az olasz és spanyol kollégáktól, ezen kívül a náluk megszokott módon nem voltak zárt ajtók a kamerák előtt. Itt-ott azért sikerült mellényúlniuk, a Coca Cola például dobozokra nyomta a résztvevők zászlóit, köztük a szaúdit is, amin az iszlám hit deklarációja szerepel, mire az arab ország azonnali visszalépéssel fenyegetett. Diana Ross a nyitóünnepségen 5 méterről sem találta el a kaput (ami azért összedőlt), Oprah Winfrey pedig egy méretes pereceléssel tette emlékezetessé a ceremóniát. És a vébé alatt zajlott minden idők legnézettebb amerikai pere, az OJ Simpson-ügy is, amit meg is érzett a torna.

(Borítókép:  Getty Images Hungary  / Index)

Rovatok