Index Vakbarát Hírportál

Milyen döntő lesz itt?

2016. július 4., hétfő 08:57 | aznap frissítve

Vasárnap este kialakult a futball Európa-bajnokság két elődöntőjének a párosítása. Portugália Walesszel, Németország Franciaországgal meccsel a döntőért. Ha a portugálok bejutnak, van miért törleszteniük.

Portugália–Wales, Lyon, szerda 21:00  

Miután a csoportban Wales kikapott az angoloktól, de így is megnyerte csoportját, egy könnyebb meccsel mehetett be a nyolc közé, ahol nagy meglepetésre legyőzte Belgiumot.

A csapat legnagyobb sztárja, Gareth Bale a negyeddöntőig 3 gólt vállalt, a belgák legyőzéséhez szükséges 3 gólból viszont csak a támadásépítésnél vette ki a részét. Wales így azon a meccsen azt mutatta meg, hogy a Real szélsője nélkül is képes eredményesen futballozni.

Illetve megmutatta, mekkora tartása és akaratereje van, hiszen hátrányból állt fel, és nem roppantotta meg a gyorsan bekapott gól.

Portugália harmadik helyen ment tovább a csoportból. A mieink elleni 3-3-as meccsen futballoztak talán a legjobban, és pontosan tudták, ha harmadikok, az sem olyan nagy baj, mert könnyű riválist sem így, sem úgy nem kaphatnak a folytatásban.

A portugálok a rendes játékidőben 5 döntetlennel jutottak el idáig,

a horvátok ellen nem találtak kaput 90 percen át. A lengyelek ellen gyorsan hátrányba kerültek, de még az első félidőben képesek voltak visszajönni.

Nem lesz olyan újság, amelyik ezt a meccset ne Bale és Ronaldo párharcaként harangozná majd be. És elég valószínű forgatókönyv, hogy a meccset a két sztár – együtt nyerték meg idén a BL-t a Real Madriddal – valamelyike fogja eldönteni.

És épp azért is, mert a negyeddöntőben nem tudtak érdemben segíteni csapatuknak. Ronaldo szabadrúgásai eddig elég pocsékak voltak, ha most jól céloz, máris nyerő ember lehet. Az Eb első két meccsén nem tudott betalálni, aztán nekünk kettőt lőtt, jelenleg újra két gól nélküli meccsnél jár.

Bale szabadrúgásai eddig jól sikerültek, kettőt vágott be, és Rui Patriciót nem lehet egyértelműen a bravúrkapusok közé sorolni, ahogy ezt Dzsudzsák Balázs kísérleteinél is láttuk.

Portugália és Wales 2000-ben – de nem az Eb-n – játszott egymással legutóbb, akkor a portugálok még Luis Figo vezetésével 3-0-ra nyertek.

Portugália 2004 után lehet ismét döntős – akkor hazai pályán elbuktak, de az az ezüst a legjobb eredményük –, és bármelyik rivális is lesz az ellenfele, van elszámolnivalója. És nem azért, mert a 2012-es Eb-n egy szimpla csoportmeccsen 1-0-ra kikaptak a németektől.

Sokkal inkább a 2006-os vb bronzmeccse fájdalmas emlék nekik a németek miatt (1-3). De akár említhetjük a 2008-as Eb-elődöntőt is (2-3). A franciák ellen pedig 2000-ben, az Eb-elődöntőben, Abel Xavier kezezése utáni tizenegyessel kaptak ki a hosszabbításban, aranygóllal. És akkor ott van még az 1984-es, ráadásul épp Franciaországban, az Eb-n játszott elődöntőjük is, amikor 1-1 után fergeteges hosszabbítás jött. A portugálok 2-1-re fordítottak, innen fordítottak vissza a franciák 3-2-re Platini győztes góljával, és mentek a döntőbe Eb-t nyerni.

Mondani sem kell, a portugál–francia és a portugál–német is slágerdöntő lenne.

EURO 1984: France 3-2 Portugal

Németo.–Franciao., Marseille, csüt. 21:00 

A másik párosítást látva gyorsan említsük meg, hogy a franciák hazai rendezésű tornán 1960-ban veszítettek utoljára meccset. 1984-et és 1998-at sikerült kudarc nélkül lehozni. Ha most is sikerülne, és az aktuális világbajnokot is felülmúlnák, akkor döntőzhetnének.

Jelenleg 17 veretlen meccsnél járnak zsinórban otthoni világversenyen.

A franciák a románok, valamint az albánok ellen sok hibával játszottak, Svájc ellen pedig nem erőltették, mert a döntetlen is elég volt a csoport első helyéhez. Az írekkel szemben gyorsan hátrányba kerültek, de Griezmann megfordította az állást. A kifulladó Izland már nem bírta megszorítani sem az egyre izmosabb és magabiztosabb csapatot.

A franciák eddig igazán komoly riválissal még nem találkoztak, ami előny is lehet, hiszen eddig tartalékolhattak. Ahol szenvedhetnek, az a védelem, ugyanis Evra balhátvédben 34 évesen már verhető, illetve a két középhátvéd szintén meglehetősen labilis.

Ki nyeri a 2016-os Eb-t?

  • 12292
    Németország
  • 3681
    Franciaország
  • 816
    Portugália

Nem véletlen, hogy Izland is lőtt nekik két gólt még olyan lelkiállapotban is, amiben az a csapat lehet, ami egy félidő alatt négy gólt kap be. Középen alapból Koscielny játszik vezérként, Rami a párja. Mivel utóbbi Izland ellen sárgás volt, Samuel Umtiti kapott lehetőséget, és hát róla lőtte Izland az első gólját. Ez a védőmunka a németek ellen kevés lehet.

Németország a középhátvéd Hummels nélkül játszik, aki begyűjtötte a második sárgáját. A németek nélküle kezdtek az ukránokkal szemben, mert akkor meg éppen sérült volt, és az első góljukat épp az őt helyettesítő Mustafi fejelte, aki most is a dortmundi-bayernest helyettesítheti. Hummels döntötte el a legutóbbi meccsüket, a két évvel ezelőtti vb-negyeddöntős német–franciát. Pocsék meccs volt, 1-0 lett Németországnak.

Hummelsen kívül a védekező középpályás Khedira és a középcsatár, Mario Gomez sem játszhat, ami szerkezetileg bajokat okozhat, de messze nem megoldhatatlanokat. Kérdéses emellett Schweinsteiger pályára lépése is, ha ő sem kezdhet, az már fejfájást okozhat Löw kapitánynak.

Gomezt helyettesíteni könnyebb, Götze ugyanis bevethető centerben, de akár az eddig formán kívüli Thomas Müller is előrébb húzódhat. Sőt, Löw nyúlhat az eddig teljesen mellőzött Podolskihoz is, aki pedig az egyik kedvence volt az elmúlt 10 évben. Kicsit olyan lehetne a bevetése, mint Klose szerepeltetése a legutóbbi vébén. Mellette szólhat az is, hogy Müllernek eddig még nincs Eb-gólja, négy éve is bizonytalankodott a kapu előtt. Persze ha egyszer neki is kijön a lépés, akkor a németek nagyot ugranak a finálé felé.

A két nemzet igen sok klasszikus meccset játszott. Nagy tornán a legutóbbi három meccset a németek nyerték.

A franciák 1958-ban 6:3-ra intézték el a vb-n a németeket, Európa-bajnokságon eddig még nem találkoztak.

A két csapat tavaly november 13-án játszott egymással felkészülési meccset Párizsban, ami nem az eredmény – 2-0 a hazaiaknak – vagy épp a játék miatt marad emlékezetes, hanem mert akkor volt a párizsi terror, és a stadionban is robbantásra készültek, amit végül sikerült megakadályozni. A meccs most nem itt, a Stade de France-ban, hanem Marseille-ben lesz.

A német–francia a torna legjobb, legkiélezettebb meccse lehet.

Egyik csapat sem szeret visszafogottan, agyontaktikázva játszani. És ami talán még ennél is fontosabb, hogy jó színvonalon futballoztak az előző hetekben, valós tudásuknak megfelelően.

A németeknek a legfontosabb a Griezmann–Payet-duó kikapcsolása lesz, de mivel még Pogba is adós az átlag feletti, meccset befolyásoló játékkal, könnyen lehet, hogy rajta múlik majd a meccs sorsa.

A franciáknak a legfontosabb, hogy a védelem megingásait kiküszöböljék, mert a németeknél sok olyan játékos van, aki képes kihasználni egy hibát. A mérkőzést csütörtökön 21.00-től játsszák.

Rovatok